|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2007
|
Particija? ATA problem
pozdrav svima.... situacija je slijedeca: imam sata disk na kojem su windowsi i jos jedna sekundarna particija. zelim napraviti particije na novom (iz ducana) ata disku, kojeg osobno necu koristiti, vec je za drugu osobu. dakle, ne da ata radi zajedno sa satom, nego samo napraviti particije. podaci se na atu mogu prebacivati i disk je ispravan, moze se zato koristiti u kombinaciji sa satom. koliko sam shvatio, particije se ne mogu napraviti na ata disku zato sto on nije basic disk... i ako se mogu napraviti, kako ih napraviti? samo je svrha da se novi ata disk podijeli na 2 particije. probao sam s partition magicom, pomocu disk managementa u windowsima, naredbama u command promptu, pa i pomocu bootabilne diskete i fdiska. nikako ne ide... znam da se kod instalacije windowsa moze birati na ranoj fazi da se napravi particija na diskovnom prostoru, ali samo kod onog diska koji particije vec ima? ovaj je gajnc nov.. iskreno nemam vise ideja... prijedlozi, iskustva? zahvaljujem se |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
je.ba.c na ba.te.ri.je
Datum registracije: Jun 2007
|
preko managementa u windozama dali ti je disk basic ili dynamic, mozda je glupo ali frend je kupio novi disk prije god dana iz slovenije i bio je dynamic daj sliku iz computer management-a |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
napisano je u prethodnom postu da nije basic nego dynamic... znaci nista? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
je.ba.c na ba.te.ri.je
|
e onda po mojim saznaljima bi ga trebalo konvertirat na basic http://support.microsoft.com/kb/309044 evo link pa mozda pomogne |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Negdje griješiš, nema veze je li u pitanju ATA/IDE disk ili SATA, particije možeš napraviti na svakom, koliko hoćeš (točnije, onoliko koliko ima slova od C do Z) i bilo kojeg tipa. Samo spoji taj ATA disk, otvori Disk Management (nikakav Partition Magic ti ne treba), obriši sve particije koje postoje, uključujući extended, i ostat će ti unallocated space. E sad, ako će se na tom disku instalirati Windowsi, napravi prvo primarnu particiju, a iza nje extended i onda u extended napraviš logičkih particija koliko želiš. Primarnih može biti max 4. Ako će disk služiti samo kao pomoćni, prijenosni ili slično, napravi samo extended particiju i u njoj logičke. Nadam se da si shvatio... A fak, promaklo mi je to basic... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
je.ba.c na ba.te.ri.je
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
drupci15, hvala na linku, pozabavit cu se tim sutra... ili da zatrazim novi disk? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
elim napraviti particije na novom (iz ducana) ata disku Kakve particije da briše? Citiraj:
__________________ |
![]() |
#9 | |
je.ba.c na ba.te.ri.je
|
Citiraj:
evo ti detaljan postupak.... How to Convert a Dynamic Disk to a Basic Disk loadTOCNode(2, 'summary'); To change a dynamic disk back to a basic disk: 1.Back up all the data on all the volumes on the disk you want to convert to a basic disk. 2.Log on as Administrator or as a member of the Administrators group.3.Click Start, and then click Control Panel. 4.Click Performance and Maintenance, click Administrative Tools, and then double-click Computer Management. 5.In the left pane, click Disk Management.6.Right-click a volume on the dynamic disk that you want to change to a basic disk, and then click Delete Volume.7.Click Yes when you are prompted to delete the volume.8.Repeat steps 4 and 5 for each volume on the dynamic disk.9.After you have deleted all the volumes on the dynamic disk, right-click the dynamic disk that you want to change to a basic disk, and then click Convert to Basic Disk. NOTE:You must right-click the gray area that contains the disk title on the left side of the Details pane. For example, right-click Disk 1. ma nemoras vratiti disk ako je isparavan a vjerujem da je tebe ocito samo muci to sto je postavljen kao dynamic disk ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
Novi disk iz dučana koji je nekakav dinamic disk... ne razumijem... napravi kao sto ti je domi OS napisao, jednino na novom disku nema se kaj za brisat nego samo kreirat iz unlocated space-a. nema nikakve veze jel disk ata ili sata, princip je isti.
__________________ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
je.ba.c na ba.te.ri.je
|
Citiraj:
@modd - sorry na postu iznad nes me net koci.... mozes ga slobodno izbrisat |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered User
|
ako ne razumijes, onda molim da ne komentiras. nhf. znam da nema veze da li je sata ili ata. vjerojatno je problem to sto je dynamic disk... prvi koji je dynamic, i prvi koji ne moze napraviti particije. a proslo mi ih je malo vise kroz ruke... sada nemam zivaca opet gasiti, spajati i pokusavati jer sam umoran, ali javim sutra kada uhvatim vremena kako je proslo s prebacivanjem na basic, i da li je uspjelo s particijama. pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
evo vrag mi nije dao mira, nisam mogao cekati do sutra.... disk je konvertiran na basic, i particije se mogu raditi bez problema.... sve je rjeseno. svaka cast drupci15! majstore zasluzujes pivu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Junior Member
|
Ne razumijem kako novi disk iz dućana moze doci ikako drugacije nego kao prazan i mora bit prikazan u OS-u kao unalalocated space. Do sad sam kupio najmanja 8 novih diskova. Dinamic disk je izmisljotina windowsa i novi disk ako već neko po njemu nje čačko je normalan prazan neformatiran i neparticioniran disk. A ako ti je prošlo "malo više njih kriz ruke", ne kuzim zašto postavljaš onda pitanja za najosnovnije radnje pri instalaciji HDD-a..sve jedno u kakvom stanju bio , uvjek se radi i par klikova misem. NHF... Taj disk nije postao dinamički po duhu svetom nego ga je netko ga je takvim napravio. Netko iz neznanja ili pak disk nije novi i nije prije prodaje uredno obrisan, PS pogledaj si naslov... Particija ATA problem.... Citiraj:
__________________ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
@ BrunoZG postavljen je problem. nisi znao odgovor, odnosno rjesenje problema. NISI znao rjesenje. da si znao napisao bi ga, ja bih ti se uredno zahvalio-svaka cast. umjesto toga si pisao opcepoznate stvari koje znaju svi, a nemaju veze s rjesenjem problema. NISI znao rjesenje postavljenog problema. srdacan pozdrav BrunoZG. do slusanja! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Junior Member
|
OK, do čitanja ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
|