Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.07.2007., 22:57   #1
Nosferatu
Registered User

Nosferatu's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
( riješeno - djelomično ) Gašenje kompa pa vent na maks. ???

Pozdrav svima na forumu .
Imam sljedeći problem - u zadnje vrijeme mi se događa da se kompjuter sam ugasi, zatim se nakon sekundu - dvije upali, ali ne "boota" nego tako stoji i vent. vrti na maks. !?!?!.
To neki put traje minutu, evo danas je trajalo nekih 10, uglavnom random . Pritom matična ne daje nikakve "beepove", apsolutno ništa se ne dešava, nema POST-a, ničega - dakle samo se tako upali i vrti vent na maksimumu neko vrijeme.
Temperature često provjeravam i temperature proca, matične i grafičke su u sigurnom rasponu, vent od napajanja se vrti, ne znam što bi moglo biti. Javlja se u različitim situacijama, od zatvaranja foldera i surfanja netom, pa do igranja.
Evo danas sam išao zavrtiti 2 sata OCCT-a i tijekom ta dva sata je sve bilo u redu, ali kad sam stisnuo STOP ( i temperature su se naglo spustile ) desilo se to - dakle gašenje kompa pa paljenje + vent na maks... u čemu bi mogao biti problem ?

Konfiguracija je:

conroe e6600
gigabyte DQ6 MBO
Leadtek 7900GT
2 x 1GB Kinmax 800
OCZ Modstram 520 W napajanje

sve na default, bez OC
...

Temperature u normalnim okolnostima su ( prema everestu )

CPU: oko 30
Core 1 & 2 : 37 do 40
MBO: okok 40 ( ovo je prije nekih godinu dana uvijek bilo oko 32, ne znam zašto je u zadnjih par mjeseci porasla )
GPU - oko 60

Cooler je Freezer pro 7 i obično vrti oko 800 rpm

pod OCCT-om temperatura CPU-a ide do nekih 46, Core 1 i 2 do 51, 52 ... danas je išlo i više budući da je prevruće .
Gdje bi mogao biti problem ?

Zadnje izmijenjeno od: Nosferatu. 19.07.2007. u 14:37.
Nosferatu je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2007., 00:38   #2
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Ovo sa ventovima se inace kod mene desava kod "nepravilnog" oc-a. Da probas manualno namjestiti vrijednosti fsb-a, voltaza, jer pretpostavljam da imas automatski sve....neznam..

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.07.2007., 14:41   #3
Nosferatu
Registered User

Nosferatu's Avatar

Pronašao sam izvor problema .
Problem je bio u ATX_12V_2X konektoru od napajanja, tj. lošim kontaktima + što je nešto garavo na jednom pinu tog konektora .
Prepostavljam da stvar nije u konektoru od matične jer sam probao sa drugim napajanjem i sve radi savršeno, čak i uz mrdanjje tog kabela, dok kod ovog napajanja koje inače koristim to nije slučaj - čim malo promrdam kabel komp se ugasi i počne s tom procedurom sa ventovima, tj. počne se ponašati kao da taj kabel ni nije "uštekan".
Dakle stvar je u kontaktima, ali me zabrinjava to izogreno na konektoru od napajanja, nadam se da neće biti ništa gore i da neće povući dalje na matičnu ...
Staro 19.07.2007., 15:44   #4
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Nisi ni prvi, a vjerujem ni zadnji kome se to dogodilo... Uštekao si ATX +12 V ili EPS +12 V konektor?
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2007., 16:14   #5
Nosferatu
Registered User

Nosferatu's Avatar

ATX + 12V 2X ( 4 pinski ) konektor.
Staro 20.07.2007., 08:40   #6
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor Nosferatu Pregled postova
ATX + 12V 2X ( 4 pinski ) konektor.
Što bi trebalo značiti taj 2X? Uštekao si svih 8 pinova (2 x 4) ili samo 4? Ako je samo 4, a ostala 4 su slobodna, zbog toga je i nagorilo...
Staro 20.07.2007., 13:11   #7
Nosferatu
Registered User

Nosferatu's Avatar

A to 2x tako piše u manualu od matične, dakle na matičnoj je 8 pinski konektor, a ja sam uštekao 4 pinski od napajanja, ona preostala četiri pina na matičnoj su slobodna.
Staro 20.07.2007., 13:30   #8
mislav_os
freak
Moj komp

Aha.....tamo gdje treba ici EPS konektor,ti si ustekao P4 konektor....

Pa mozda je to problem,jer Gigabyteice bas ne vole dugo radit s tim P4 konektorom...ako treba EPS....Tako bar pricaju..

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 20.07.2007., 21:57   #9
Nosferatu
Registered User

Nosferatu's Avatar

EPS to je 8 pinski, jel tako ? Ovakav >>> http://www.videoroms.net/reviews/sea...grandes/21.jpg

A ja sam uštekao ovakav, 4 pinski >>> http://img.pconline.com.cn/images/bb...5583485507.jpg

Napajanje mi ni nema ovog 8 pinskog EPS-a, a na matičnoj su 4 od tih 8 pinova prekriveni gumom, tako da valjda ni ne treba nužno taj EPS.
Bilo kako bilo, malo sam nakosio taj pin na matičnoj na kojem je gorilo, tako da bude bolje kontakt, bez mrdanja, i za sad funkcionira... desi li se još jednom, napajanje ide na zamjenu, ionako je pod garancijom, kao i matična
Staro 20.07.2007., 23:37   #10
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Obavezno spoji EPS konektor da ti ne bi izgorio i taj konektor na matičnoj, a onda ćeš teško reklamirati ploču jer Gigabyte inače ne prima spaljene ploče. Meni se nešto slično dogodilo sa S3, ali na svu sreću sam preko garancije uspio dobiti DS4. Sad se opet bojim da mi se to ne dogodi pa skupljam za bolje napajanje...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno