|
![]() |
#1 |
Emperor of the Cyberspace
Datum registracije: Mar 2007
|
(riješeno) Pržilica ne čita DVD-R DL
Jučer sam krenuo da si spržim jedan dual layer dvd i kad sam ga stavio u pržilicu (prazan DVD-R DL) widowsi ga uopće nisu prepoznali. Ali prije mjesec dana sam na toj istoj pržilici spržio jedan dual layer istog proizvođača (Verbatim) i sve je prošlo u redu. Jedino što sam u tih mjesec dana napravio je to što sam ponovno instalirao windowse xp. Neznam koji bi mogao biti problem. DMA mode je uključen (Ultra DMA Mode 5). A pržilica je ASUS DRW-1604P i firmware je najnoviji. Matična je Intel Desktopboard D865PERL. Molim vas za pomoć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Da nije greska u driverima? Jel moze procitat onog kojeg si vec przio? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Emperor of the Cyberspace
Datum registracije: Mar 2007
|
Ispričavam se što nisam javi da je problem riješen. Ma neznam šta je bilo. Malo sam prčkao po kablovima i načinu na koji su mi spojeni hardovi i dvd-romovi i sad sve radi. Mislim da mi jedan IDE port na matičnoj ne radi kako bi trebao. Ali svejedno hvala na pomoći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Evo i ja imam slican problem ![]() Naime, nedavno sam sprzio 2 DVD+DL -a, Traxdata iz ve-mila. Kad su se sprzili odmah sam provjerio jel valja i radilo je normalno (DVD video). Sad ih ubacim i nece uopce ocitati, ko da ih nema, zavrti, stane i nikom nista. Probao na DVD-ROM, DVD-RW i na laptopu na DVD-RW. Isti takav prazan medij normalno ocita. Przio sam iz iso image-a i 99% sam siguran da su oba radila kad sam ih sprzio, al fora je sto mi je nero podesen da ne izbaci medij kad sprzi, tako da ih nisam vadio prije provjere. ALI, jedan medij sam unistio, przenje se prekinilo blizu kraja. Taj medij sam izvadio, pogledo donju stranu, ubacio ga i mogao sam pokrenit video, ali kad sam "premotao" onda bi se blokao. Naravno, taj medij sam odmah bacio ![]() Na desktopu je Vista x64, a na laptopu XP Help ![]() Zadnje izmijenjeno od: SPLiFF. 15.06.2007. u 22:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Taj medij je sr*nje, baš sam pogledao neke rezultate tvoje prže (NEC) s takvim medijima i rezultati su grozni. U najboljem slučaju možeš postići da medij bude čitljiv, ali jako loše kvalitete. I to na defaultnoj 2.4x brzini. S druge strane, imaš Verbatim 2.4x DVD+R DL medij koji košta otprilike podjednako kao Ritek (Traxdata), tvoja prža ga podržava na 4x (neke druge na 6x ili čak na 8x), i pritom ga (na 4x) sprži vrlo dobro. Vjeruj mi, svaka kuna koju daš za Traxdata DVD DL medij je bačena u vjetar.
![]() |
#7 |
Moderator
|
Hmm, možda uspiješ spasiti podatke u nekom optičkom pogonu koji dobro čita (LiteOn, LG, BenQ...), ali ovih 100kn nažalost ne. Možda će ti neki medij i ispasti čitljiv, ali ne snimaj na to ništa važno. Trenutno, na našem tržištu, jedino se isplati kupiti Verbatim 2.4x DVD+R DL. Naime, osim Verbatima, valja još Ricoh DL medij, ali taj sloj se većinom nalazi pod brandovima koji koriste više slojeva pa nikad ne znaš što ćeš dobiti. Verbatim 8x je teško (ne)nabavljiv, a i skup, DVD-R DL medije zaboravite zbog kompatibilnosti, barem zasad. Tako da preostaje samo 2.4x Verbatim.
![]() |
#8 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Hamm - Ha, čuj, naravno da se ne može sve modele pojedinog branda proglasiti dobrima/lošima, da ne spominjem pojedinačne primjerke. ![]() LiteOn prže su općenito gledano dosta dobri i brzi čitači, jedino im je buka malo veća. LG su podjednako brzi kao LiteOn (čak i brži), s još boljom korekcijom (jedino u nekim slučajevima smeta riplock, pa su tu sporiji), BenQ (s Nexperia čipsetom) su isto odlični čitači, a ovi noviji su zapravo LiteOn-i pa za njih vrijedi isto. Dosta modela NEC-a su također brzi čitači, ali dosta su osjetljivi na kvalitetu medija (slaba korekcija grešaka), Pioneer su kao NEC samo uz to još i sporiji, Samsung je tako-tako itd. Uvijek je dobro imati bar dvije različite prže, koje su uz to dobri čitači. Uostalom, ništa ga ne košta da proba kod nekoga pročitati, pa ako uspije - super.
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
![]() ![]() tnx igorba |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
@Hamm Neznam od kud ti to LiteOni su oduvjek poznati kao dobri čitači i to još od CD vremena, ai kao pržilice nisu oši, nekoliko zabrljanih modela u zadnjih par serija ne čini tu marku tako lošom, posebno jer su brljoine i inače bila uglavnom na drugom djelu (sučelje, buka) a ne na samom čitanju/pisanju...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|