Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.06.2007., 09:45   #1
CyberT
Emperor of the Cyberspace
Moj komp

CyberT's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
(riješeno) Pržilica ne čita DVD-R DL

Jučer sam krenuo da si spržim jedan dual layer dvd i kad sam ga stavio u pržilicu (prazan DVD-R DL) widowsi ga uopće nisu prepoznali. Ali prije mjesec dana sam na toj istoj pržilici spržio jedan dual layer istog proizvođača (Verbatim) i sve je prošlo u redu. Jedino što sam u tih mjesec dana napravio je to što sam ponovno instalirao windowse xp. Neznam koji bi mogao biti problem. DMA mode je uključen (Ultra DMA Mode 5). A pržilica je ASUS DRW-1604P i firmware je najnoviji. Matična je Intel Desktopboard D865PERL.

Molim vas za pomoć.
CyberT je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2007., 22:49   #2
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Da nije greska u driverima?
Jel moze procitat onog kojeg si vec przio?
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.06.2007., 22:57   #3
CyberT
Emperor of the Cyberspace
Moj komp

CyberT's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Ispričavam se što nisam javi da je problem riješen.

Ma neznam šta je bilo. Malo sam prčkao po kablovima i načinu na koji su mi spojeni hardovi i dvd-romovi i sad sve radi. Mislim da mi jedan IDE port na matičnoj ne radi kako bi trebao. Ali svejedno hvala na pomoći.
CyberT je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2007., 22:05   #4
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Evo i ja imam slican problem

Naime, nedavno sam sprzio 2 DVD+DL -a, Traxdata iz ve-mila. Kad su se sprzili odmah sam provjerio jel valja i radilo je normalno (DVD video). Sad ih ubacim i nece uopce ocitati, ko da ih nema, zavrti, stane i nikom nista. Probao na DVD-ROM, DVD-RW i na laptopu na DVD-RW. Isti takav prazan medij normalno ocita.

Przio sam iz iso image-a i 99% sam siguran da su oba radila kad sam ih sprzio, al fora je sto mi je nero podesen da ne izbaci medij kad sprzi, tako da ih nisam vadio prije provjere.

ALI, jedan medij sam unistio, przenje se prekinilo blizu kraja. Taj medij sam izvadio, pogledo donju stranu, ubacio ga i mogao sam pokrenit video, ali kad sam "premotao" onda bi se blokao. Naravno, taj medij sam odmah bacio

Na desktopu je Vista x64, a na laptopu XP

Help

Zadnje izmijenjeno od: SPLiFF. 15.06.2007. u 22:57.
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 16.06.2007., 15:58   #5
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Taj medij je sr*nje, baš sam pogledao neke rezultate tvoje prže (NEC) s takvim medijima i rezultati su grozni. U najboljem slučaju možeš postići da medij bude čitljiv, ali jako loše kvalitete. I to na defaultnoj 2.4x brzini. S druge strane, imaš Verbatim 2.4x DVD+R DL medij koji košta otprilike podjednako kao Ritek (Traxdata), tvoja prža ga podržava na 4x (neke druge na 6x ili čak na 8x), i pritom ga (na 4x) sprži vrlo dobro. Vjeruj mi, svaka kuna koju daš za Traxdata DVD DL medij je bačena u vjetar.

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 16.06.2007., 17:44   #6
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

odlicno

srecom pa sam 1 vec obriso sa harda. no dobro, sta sad. Ne postoji nacin da spasim to? Ne mogu vjerovati, ode jbnih 100kn.

hvala igorba
Staro 16.06.2007., 18:02   #7
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Hmm, možda uspiješ spasiti podatke u nekom optičkom pogonu koji dobro čita (LiteOn, LG, BenQ...), ali ovih 100kn nažalost ne. Možda će ti neki medij i ispasti čitljiv, ali ne snimaj na to ništa važno. Trenutno, na našem tržištu, jedino se isplati kupiti Verbatim 2.4x DVD+R DL. Naime, osim Verbatima, valja još Ricoh DL medij, ali taj sloj se većinom nalazi pod brandovima koji koriste više slojeva pa nikad ne znaš što ćeš dobiti. Verbatim 8x je teško (ne)nabavljiv, a i skup, DVD-R DL medije zaboravite zbog kompatibilnosti, barem zasad. Tako da preostaje samo 2.4x Verbatim.

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

Staro 16.06.2007., 18:21   #8
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor igorba Pregled postova
Hmm, možda uspiješ spasiti podatke u nekom optičkom pogonu koji dobro čita (LiteOn, LG, BenQ...)

ajmo igrati igru pronađi uljeza. ja bi rekao da se radi o LiteOnu

kada smo vec kod kurenja...od 12h bekapiram podatke na dvdejove
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 16.06.2007., 19:04   #9
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Hamm - Ha, čuj, naravno da se ne može sve modele pojedinog branda proglasiti dobrima/lošima, da ne spominjem pojedinačne primjerke.
LiteOn prže su općenito gledano dosta dobri i brzi čitači, jedino im je buka malo veća. LG su podjednako brzi kao LiteOn (čak i brži), s još boljom korekcijom (jedino u nekim slučajevima smeta riplock, pa su tu sporiji), BenQ (s Nexperia čipsetom) su isto odlični čitači, a ovi noviji su zapravo LiteOn-i pa za njih vrijedi isto.
Dosta modela NEC-a su također brzi čitači, ali dosta su osjetljivi na kvalitetu medija (slaba korekcija grešaka), Pioneer su kao NEC samo uz to još i sporiji, Samsung je tako-tako itd. Uvijek je dobro imati bar dvije različite prže, koje su uz to dobri čitači. Uostalom, ništa ga ne košta da proba kod nekoga pročitati, pa ako uspije - super.

Staro 17.06.2007., 11:21   #10
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Citiraj:
Autor igorba Pregled postova
Uostalom, ništa ga ne košta da proba kod nekoga pročitati, pa ako uspije - super.
nevjerojatno, kod cure na laptopu radi sasvim normalno njen optikaner je ipak prilicno noviji, al bas da na moja 3 uredjaja nece... ma, glavno da radi kod nje, upravo radim backup tih smecastih medija

tnx igorba
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.06.2007., 12:16   #11
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
@Hamm
Neznam od kud ti to LiteOni su oduvjek poznati kao dobri čitači i to još od CD vremena, ai kao pržilice nisu oši, nekoliko zabrljanih modela u zadnjih par serija ne čini tu marku tako lošom, posebno jer su brljoine i inače bila uglavnom na drugom djelu (sučelje, buka) a ne na samom čitanju/pisanju...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno