|
![]() |
#1 |
gejmer
Datum registracije: Dec 2004
|
Najmanja voltaza C2D-a pri "default" postavkama
Dolaze vrucine, pa sam odlucio napraviti nesto totalno suprotno. Svi overclockaju, a ja se bacam u "downclock". Ne u pravom smislu rijeci, jer zelim zadrzati tvornicke brzine procesora, ali mu zato zelim staviti najmanju mogucu voltazu a da pri tom ne izgubim stabilnost u windozama pri max. opterecenju... Pa sad ja vas pitam koja vam je najniza voltaza na koju ste (i ako ste uopce) probali svoj procesor... Meni je sada E4300@200x9@1.25000v odnosno, posto ploca undervolta, CPUz mi pokazuje 1.200v pod 100% load-om... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Probaj na 1.1V, gotovo sam ziher da će raditi normalno na 1.1V. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Moj je s 1 V dogurao do 2.2 GHz, ali upitna je stabilnost, odvrtio sam samo Super PI 32 M...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium moderator
|
A da, ti si svog kloukao ![]() BTW zašto sam gotovo ziher da će raditi na 1.1V. 90 nm procevi (i DC) pri 1.1V rade stabilno na toj frekvu (1.8 GHz), pa bi po toj analogiji i 65 nm proc mogao raditi na tom naponu. Ako možeš probaj ići i malo ispod 1.1V ako ploča dozvoljava. E sad, uvijek se može zalomiti neki lošiji primjerak, ali te ne košta ako isprobaš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
EMP moderator
|
90 nm DC procesori su radili i na većem taktu pri 1.1 V. Znam da mi je 805 jako dugo radio na 2.66 GHz (default) i 1.1 V, sve je bilo stabilno. Što se tiče minimalnog napona, ploča ide do nekih 0.69 V ![]() ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
Ja sam svog upravo neki dan dignul na 3.4 GHz na 1.3625 V po biosu a po CPUZ na 1.320 V i kaj je da je u sobi mi je toplije :-) radi stabilno provjera orthos i OCCT temp: idile - 39°C, load - 60°C (ali pod orthosom). Na max optrecenju u XP-u tj. nekoj igri npr C&C Tiberium Wars dojde do 50°C
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium moderator
|
@ Domy 0.69V! ![]() Niže nego što može ploča u mom laptopu (ona može min. isporučiti 0.8V). |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Uh, zvuci obecavajuce. i sam imam u planu kombinirat undervolt + oc. Nit mi je u cilju kloukat do nebesa, nit mislim vozit proc na defaultu. Nadje se uvijek neki optimum ![]() @eXer: 2,8GHz na 1,25V zvuci JAKO dobro. Cak predobro. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
EMP moderator
|
Ja sam stavio na 2.9 GHz i 1.2 V, ali opet nisam imao vremena detaljnije testirati nego samo odvrtio Super PI 32 M na jednoj jezgri.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
gejmer
Datum registracije: Dec 2004
|
Evo sto sam ja uspio... - Kad stavim 1.02500v u windozama (CPUz) mi ocitava 0.992v u idle-u, odnosno 0.976v u full load-u! (200x9) - E sad, uspio sam ja i manje, cak i ispod 1v, ali sta se desi. Kada udjem u windoze, sve OK, pokazuje mi malo nize nego u BIOS-u, ali to je jasno (ploca undervolta). Ali ono sto je interesantno, kada pokrenem TAT ili bilo sto da optereti proc, voltaza skace na cca. 1.212v (ocitano sa CPUz). Meni bi ovo donekle i bilo logicno da nisam 100% siguran da mi je u BIOS-u iskljucen i C1E i TM2 i EIST, a i C.I.A.2... Zbog cega se to desava, nije mi jasno... Do sada nikad nisam radio "downclock" (mislim da ovako sulude ideje jedino meni padaju na pamet), ali mislim, da kada dostignem prenisku voltazu, jedino sto bih mogao ocekivati je pucanje windoza, rusenje sustava, ne prolazak u post-screenu... ali da proc sam dize voltazu iako mu nije tako receno...? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Ja sam isprobao sa 1.05 V na defaultu procesora (1.86Ghz) još kad sam imao gigabyte 965p-ds4, i radio je normalno. Također sam ostavil sonica da ga pasivno hladi i testirao ga. I radil je 3 sata bez problema pod opterecenjem, onda sam ga ugasil jer se sonic prilicno zagrijal ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
|
![]() |
![]() |
|
|