Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.06.2007., 14:57   #1
Tralalalala
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jun 2007
(riješeno) Gašenje kompa iz "čistog mira"

Evo više ni sam ne znam što da radim jer su mi živci lagano otišli od ovog problema unatoč svemu što sam do sada rješavao za sebe izgleda nemam rješenje

Problem se javlja isključivo za vrijeme igranja 3D igara. Ponekad se ne javi uopće, a ponekad se javi već za 5 minuta. Dakle, nije konstantan.

Očituje se u trenutnom gašenju kompa, ko da je netko isključio struju. Napominjem da je problem prisutan tek od nedavno i to u manjoj mjeri ali kad se dogodi dođe mi da razbijem nekaj. CPU, grafička i RAM nikad nisu clockani.

Budući da su sve komponente jako dobro hlađene (Zalman 9500 na procesoru - 40 stupnjeva pod loadom, Artic Accelero X2 na grafičkoj - 55 stupnjeva pod loadom, Zalman NBF-47 na matičnoj na čipsetu - 50 stupnjeva pod loadom, 2 venta za ispuh + jedan od 12 cm za usis) ostaje mi napajanje, u koje ne mogu sumnjati jer je riječ o 500W fortronu.

Temperature sve normalne. PRIME test prolazi (vrtio 6 sati). 3D Mark nisam vrtio dugo jer sam siguran da bi se zrokao da ga ostavim preko noći.

BIOS zadnja verzija, nikad problema. RAM savršeno radi u dual channelu (kit) i pokazuje maksimalnu stabilnost.

Više jednostavno nemam ideja što bi moglo biti - a očito ga nešto zeza. Mogu jedino pokušat mijenjat komponentu po komponentu što mi se ne da a nemam niti rezervnih komponenti s kojima bi mogao probat.

Kao što sam već rekao ovo izgleda nema veze s pregrijavanjem jer sam uvijek bio frik za dobrim hlađenjem Potvrda toj tezi je i to da se greška događa nasumično. Ponekad nakon 2 sata igre, ponekad nakon pola sata, ponekad uopće ne (u oko 70% slučajeva).

Sumnjam u grafičku, koja se očito ne pregrijava ali se pitam da joj možda VRAM ne rikava po malo ili nešto, jer mi se čini da se problem pogoršava kod igara koje gutaju više VRAM-a. Ima kakav softver za VRAM test?
Tralalalala je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2007., 15:15   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Gadna situacija... Koje drivere za zvuk koristiš? Memtest86+ si vrtio? Prime95 opterećuje samo jednu jezgru tako da bi ga trebalo pokrenuti u dvije instance ili koristiti Stress Prime 2004 Orthos Edition. Linkove za sve programe imaš gore u stickyju. Za grafu je dobar 3DMark05/06, a bio je još jedan program koji je baš za zagrijavanje grafe, ne mogu se sad sjetiti imena...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.06.2007., 15:19   #3
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
meni se taj isti problem događao kada sam na svojoj 9800pro imao stock cooler..nakon recimo 1h igranja obliviona računalo se jednostavno ugasilo.

problem sam riješio stavljanjem vf 700 na grafu.

1. makni drivere i stavi nove ili reinstaliraj postojeće (na grafu mislim)
2. odvrti memtest
3. skini s&m stavi 100% cpu usage i kolji malo proc

ako ni to ne pomaže..heh..nemam pojma..jedino što mi pada na pamet je napajanje..probaj posuditi od nekog neko bolje napajanje (iako je i ovo koje imaš dobro) pa probaj dali se tada ruši stroj
Hamm je online   Reply With Quote
Staro 06.06.2007., 15:23   #4
ernest1985
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2007
to se i meni dogadjalo a problem je bil u napajanju. kad je pocelo rikavat komp mi se isto gasil samo kod veceg opterecenja dok na kraju nije skroz otislo. necu tvrdit sto posto al brijem da ti je napajanje na izdahu
ernest1985 je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2007., 16:00   #5
Tralalalala
Registered User
Moj komp

Ma nekako mi je vrlo vrlo teško povjerovat da se radi o napajanju, jer je riječ o Fortronu Blue Storm 500W starom niti godinu dana. Uzgred rečeno potrošnja svih komponenti u mom kompu na 100% loada nije veća od 350 watta (a komp gotovo nikad nije cijeli na 100% loada).

Ali evo čuo sam par dobrih ideja. Probat ću nove drivere za grafu stavit ili vratit stare, jer njih istini za volju apdejtam s vremena na vrijeme pa bi mogli bit uzrok (teoretski).

Prime nisam vrtio za obje jezgre. Ponovit ću.

Memtest prolazi.

Driveri za zvučnu su najnoviji od Creative i rade bez greške... pada mi na pamet eventualno da zvučnu ištekam ili probam disejblat jednu CPU jezgru... ovo za prženje CPU-a sam radio i sve je bilo ok.

Siguran sam da bi ga srušio sa 3D Markom za par sati, ali to mi je nažalost nedovoljan pokazatelj problema - jer ako se skrši još uvijek krivac može bit bilo šta.

Čak mi je palo na pamet da možda matična nije počela crkavat ili tak nešto ali i to mi je teško povjerovat jer je i ona stara svega godinu dana, a da je to slučaj vjerojatno bi zezalo i drugdje a ne samo isključivo kod 3D igrica?!? Khm, fakat gadna situacija.
Staro 06.06.2007., 20:26   #6
alimilano
Premium
Moj komp

alimilano's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Citiraj:
Autor Tralalalala Pregled postova
Više jednostavno nemam ideja što bi moglo biti - a očito ga nešto zeza. Mogu jedino pokušat mijenjat komponentu po komponentu što mi se ne da a nemam niti rezervnih komponenti s kojima bi mogao probat.
ovako ćeš samo gubit živce i vrijeme dalje i na kraju ćeš počet mijenjat komponentu po komponentu, ja bih išao redom napajanje, grafa, ploča...
alimilano je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2007., 21:26   #7
Tralalalala
Registered User
Moj komp

Nakon 3 sata 3DMarka nije se uspio ugasit. PRIME sam proveo za obje jezgre i sve ok nakon 1 sat. Odmah nakon toga upalim igru, igram pola ćuke i zviz...

Ne vjerujući onome što se dogodilo pokušavao sam razmisliti što je to ono čega ima u igricama a nema u 3DMarku?

Zvuk. Popipao sam malo prstom svoju Audigy 4 i zaključio da joj očito pozicija na dnu kućišta ne pridonosi temperaturi, jer se đubre osjetno grije i još k tome tvornički nema niti predviđen hladnjak, čak ni pasivni.

Premjestio sam ju 2 slota gore, i zasad sve radi super... ako opet rokne probat ću ju isključit u device manageru pa igrat sa onboard zvučnom a ako se to pokaže uspješnim onda stavljam neki pasivac gore na čip. Da čovjek ne povjeruje...
Staro 06.06.2007., 22:48   #8
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
prime ostavi upaljen 12h minimalno za eliminaciju CPU-a.
moze biti da nije uzemljenje dobro u zgradi, pitaj susjede malo, hep itd.
cijelu konfu odfuraj frendu na 3 dana i nek se on igra umjesto tebe pa nek ti kaze jel ima problema. al da ne bude frend u istoj zgradi
Staro 07.06.2007., 01:24   #9
Tralalalala
Registered User
Moj komp

Glede uzemljenja u zgradi navodno je sve ok. Vjerujem da jest, jer se to počelo dešavat tek od nedavno, a i nije baš često. Otkad sam premjestio zvučnu nije se još nijednom zrokao pa valjda ni neće... A ovo za 12 sati ću ostavit za svaki slučaj.
Staro 07.06.2007., 02:13   #10
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Ja ipak mislim da je napajanje jer "500W-atni" BS nema ni blizu 500W.....A tvoja konfa dosta povuce u igrama...

mislav_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.06.2007., 10:35   #11
cuse
.
Moj komp

cuse's Avatar

Isti problem prije cirka godinu dana, promijenio sam cooler na intelovom procu i od tada sve radilo, ili ja sam čak isto promijenio mjesta RAM-ima

MBO: ASUStek M2NPV-VM
CPU: AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core Processor
Cooler:ZALMAN CNPS7500 AlCu LED
RAM: DDR2 1GB 800MHz 240pin TRANSCEND TS128MLQ64V8J x2
Grafička: nVidia GeForce 8800GTs
HDD: HDD WD 320 GB WD3200AAKS, SATAII, 7200 rpm 16MB cache
Internet: wLAN

Periferija
Miš MX-518 powah
Podloga: Slonić podloga
Kučište: RedCraftedArmor

MBO: MBO MSI P965 Neo-F, iP965, DDR2, zvuk, S-ATA, G-LAN, PCI-E, s. 775
CPU: Intel Celeron 2.0 GHz
Cooler:Cooler ARCTIC-COOLING Freezer 64 Pro, socket 754/939/940/AM2
RAM: RAM PC-3200, 1024MB, DDR, KINGMAX, 800 MHz
Grafička: ATi Radeon 9800pro
HDD: HDD WD 500 GB, S-ATA, 8mb Cache, 7200 rpm.
Internet: 10mbps - Powered by Iskon

cuse je offline   Reply With Quote
Staro 07.06.2007., 14:08   #12
Tralalalala
Registered User
Moj komp

Problem riješen.

Ustanovio sam da se grafička pregrijava jer joj ventilator ne radi uvijek maksimalnom brzinom. Ne koristim standardni catalyst control center nego ATi Tray Tools koji ima regulaciju brzine vrtnje fana na grafičkoj. Sve bi to bilo ok da mu se svaki 10. put iz nekih tko zna kojih razloga nešto ne pošemeri (valjda bug) i onda ne apply-ja brzinu vrtnje ovisno o temperaturi kako tamo piše.

Zato i nisam mogao otkriti nikakvo pregrijavanje sve dok nisam počeo snimati grafikone temperature i nakon crasha skužio da je porasla, pa sam zaključio da ima veze s ventilatorom jer ne može 9 puta biti sve ok a onda jednom ne.

Prikopčao sam vent sa grafulje drito na matičnu (12v). Nek to (ne) regulira ako može

Sad sve radi odlično. Već sam jednom davno imao taj problem ali su rekli da su u novoj verziji ATI Tray Tools-a to ispravili, a očito nisu.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno