|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2007
|
![]() Hi! Evo imam problemčić koji nikako ne uspijevam riješiti, pa ako se neko našao u sličnoj situaciji molim da iznese svoja iskustva. Na router (preko switcha) je spojeno nekih 70-ak kompova kojima se dodjeljuju mrežne postavke putem DHCP-a (sa servera). Adresa lokalne mreže je 192.168.0.0 (mask:255.255.255.0), a router (AlliedTelesyn AR-221E) ima lokalnu adresu 192.168.0.251. Na routeru je isključen sav izlazni promet osim (80,443,25,53,110 i 119), te je uključen firewall koji sprečava poznate napade. Router pak poziva i podiže ADSL vezu preko T-comovog modema Elcon2253EU (bridge mode). Problem: često (nekoliko puta na dan) se dogodi da promet jednostavno stane ili se router zamrzne. Pokušao sam i sa jačim routerom AT-AR 440S, ali ista stvar. T-comovci su provjeravali linije i modem i s njihove strane je sve ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
lar~
Datum registracije: Jan 2007
|
Zasto pobogu ides na net prek adsla a imas 70 kompova? Uglavnom, 90% sam siguran da ti je i taj router preslab... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Registered User
|
Ah zašto? Cijena... ;-) No imam slučaj iz jedne druge firme gdje je otprilike isti broj ljudi, no nemaju takvih problema (doduše, imaju ciscov router). |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Router drži liniju uvijek otvorenu. (keep alive, auto connect, no idle) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Write in ©
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako je router salbiji 70 hostova bi moglo predstavljati problem Bilo bi pametno da uzmeš neki snifer kao Ethereal pa pregledaš promet po LANu, da li imaš puno broadcasta (ARP request...). Smrzavanja se obično događaju jer routerov buffer je prepun i nestigne obraditi se pakete. Ako su hardwareski resursi preslabi onda se takve stvari dešavaju. Možda bi bilo još i pametno staviti firewall prije routera tako da mu olakšaš obradu paketa tj. ostavi routeru samo routanje, a firewallu filtriranje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Registered User
|
Citiraj:
Razmišljanja sam da onaj T-comov modem upregnem kao uspostavljača veze i uključim na njemu firewall (kakav je takav je) kao predzid i routam ga na router od mreže. Bar ne bi imao toliko sessiona iz vana ako ništ drugo. Ako je itko spajao mrežu na internet na taj način, bila bi mi korisna svaka riječ o tome. Postoji li na tržištu kakav profi adsl modem s pristojnim firewallom? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako se traži profi rješenje onda pogledaj Cisco 1800 seriju sa preporukom za do 50 usera ili Linksys RVS4000 + modem ili ako je to skupo onda WAG54GX2 -DE, -E1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
|
|