Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.05.2007., 19:10   #1
Bilobrkster
Premium
Moj komp

Bilobrkster's Avatar

Datum registracije: May 2007
I am curious...

Nešto mi je palo na pamet. Pod pretpostavkom da dva čovjeka imaju istu konfu, i na identičan način overclockaju, da li će dobiti isti rezultat?

Ako ne, zašto ne?

Ako da, onda zašto uopće klokati u malim intervalima? Zar ne bi bilo logičnije odmah postaviti sve parametre u završno stabilno stanje?

To pitam jer čitam kako neko dođe do 3.2GHz pa mora mijenjati nešto, a netko drugi dođe do 3.4 bez da je nešto mijenjao. Bilo bi super kada bi netko napisao uz taj i taj proc, s tom i tom matičnom, s tom i tom memorijom, i uz te i te postavke, OC će biti toliki i toliki. Odmah da se ogradim, nemam pojma o klokanju (što se vjerojatno i vidi iz ovog posta)
Bilobrkster je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2007., 19:16   #2
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
naravno da nece dobivati isti rezultat cak i sa potpuno naoko identicnim procesorima, jer su, pretpostavke radi, tranzistori u procesoru toliko maleni, da razliku izmedu dva "jednaka procesora" moze praviti jedan tranzistor koji ne radi, ne radi kako treba ili nesto trece, a da uopce ne ometa rad procesora na stock frekvama. samim time, nekim ljudima treba vise struje, odnosno veci napon za natjeravanje na isti takt istog procesora jer je potrebno vise energije da se ta mala mikronska rupa preskoci, a uslijed preskakanja gubi se dio elektricne energije, jer prazan prostor nema elektricnu vodljivost odnosno ima vrlo vrlo malenu.
sad se postavlja pitanje kako onda uopce prijede energija dalje? to je zato jer je i ta rupa mikronske velicine, stoga je i gubitak energije relativno malen, ali opet znacajan.
Oglas

Oglas
Staro 14.05.2007., 21:45   #3
Astral
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2005
nije da proturjecim ovome sta si reko, jer i sam nisam 100% siguran sta se dogada ''tamo nutra'', ali imam nekakvu drugaciju ideju od tebe...

npr. prolazak struje kroz zrak, sve to stoji, ali ja mislim da nema tu prolazka struje kroz zrak jer taj tranzistor koje je ''pokvaren'' je svejedno tamo i struja prolazi kroz njega, a ne kroz zrak
nemogu objasnit zasto neki proc treba vise struje za isti radni takt, al neka teorija bi bila da je taj ''pokvareni'' tranzistor u krivom stanju (0 ili 1) i kad kroz njega prode signal u krivom stanju, on rusi stabilnost, tj dolazi do pogreska u racunanju i sto manje takvih tranzistora, to ce proc bit stabilniji na vecim frekvencijama

neznam...to je neka moja ideja...

Citiraj:
Autor Bilobrkster Pregled postova
Bilo bi super kada bi netko napisao uz taj i taj proc, s tom i tom matičnom, s tom i tom memorijom, i uz te i te postavke, OC će biti toliki i toliki. Odmah da se ogradim, nemam pojma o klokanju (što se vjerojatno i vidi iz ovog posta)
sorry, nemoguca misija
Astral je offline   Reply With Quote
Staro 15.05.2007., 07:15   #4
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
nije da proturjecim ovome sta si reko, jer i sam nisam 100% siguran sta se dogada ''tamo nutra'', ali imam nekakvu drugaciju ideju od tebe...

npr. prolazak struje kroz zrak, sve to stoji, ali ja mislim da nema tu prolazka struje kroz zrak jer taj tranzistor koje je ''pokvaren'' je svejedno tamo i struja prolazi kroz njega, a ne kroz zrak
nemogu objasnit zasto neki proc treba vise struje za isti radni takt, al neka teorija bi bila da je taj ''pokvareni'' tranzistor u krivom stanju (0 ili 1) i kad kroz njega prode signal u krivom stanju, on rusi stabilnost, tj dolazi do pogreska u racunanju i sto manje takvih tranzistora, to ce proc bit stabilniji na vecim frekvencijama

neznam...to je neka moja ideja...
stoji i ovo sto si rekao. ima jos mali milijun razloga zasto su clockovi razliciti, pa sam malo detaljnije objasnio onaj koji mi je prvi pao napamet. tranzistor koji je pokvaren takoder moze biti tako pokvaren da sluzi kao izolator kao u mom slucaju zrak
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno