Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.05.2007., 16:32   #1
FuManchu
Registered User

Datum registracije: May 2007
Problem s čitanjem dvoslojnih DVD-ova

Pozdrav!
Nikad nije bilo nikakvih problema do prije par dona dok sam si htio pogledat jedan koncert nakon dužeg vremena. Radi se o DVD-9 formatu i na točki gdje bi se laser trebao prebaciti na drugi sloj mi se uvijek sve zamrzne i nakon nekog vremena video ugasi, a djelove koji su na drugoj polovici nemogu ni pokrenuti. DVD-i su originalni i neoštećeni, sprobavao sam i s drugim DVD-ima i problem je uvijek isti. Također se javlja i kod rippanja DVD-a - na svakom programu zablokira na 50%, ovisno o veličini filma/koncerta.

Sad me zanima da li je stvar u pržilici ili softverske prirode? Kak to rješiti (ako je moguće, a da nejdem u servis)?
Pogon je LG i star je godinu i pol dana. Nikad problema nije bilo.
FuManchu je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2007., 17:11   #2
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Dobrodošao na forum.
Ako su mediji originalni (tiskani) i neoštećeni, problem je vjerojatno hardverske prirode tj. čitač (snimač?) loše čita. Koji ti je točno model optičkog pogona kojim pokušavaš očitati DVD-e? Jesi isprobao spomenute DVD-e u nekakvom samostalnom DVD playeru?

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.05.2007., 19:28   #3
FuManchu
Registered User

Siguran sam da je stvar u pržilici jer dešava se u svim playerima ista stvar, a također dok oču izripat DL DVD na toj određenoj točki (gdje počinje drugi sloj) stane i javi error. Ne kužim kaj se s pržilicom desilo jer nikad nisam imao problema s njom. A kaj se tiče DVD-a, na linijskim playerima radi skroz normalno, kao i na drugim kompovima.
Model pržilice je LG GSA-4163B.
Staro 08.05.2007., 22:42   #4
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Hmm, dosta neobično, obično se dogodi da neće čitati DVD-e uopće (ili CD-e). Mislim da je stvar do prže tj. da je laser oslabio i ne može čitati drugi sloj (kod čitanja istog potrebna je veća snaga laserske zrake). Možda da isprobaš snimač u drugom kompu ako imaš tu mogućnost, čisto da eliminiramo mogućnost da je nešto drugo krivo (npr. napajanje, koje često zna praviti probleme DVD snimačima).

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

Staro 08.05.2007., 23:01   #5
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Koji firmware imaš gore i koliko je prža stara? A105 je najnoviji službeni. Može se naći i A106 koji nije službeni i zna raditi probleme.
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 09.05.2007., 00:57   #6
FuManchu
Registered User

Citiraj:
Autor igorba Pregled postova
Hmm, dosta neobično, obično se dogodi da neće čitati DVD-e uopće (ili CD-e). Mislim da je stvar do prže tj. da je laser oslabio i ne može čitati drugi sloj (kod čitanja istog potrebna je veća snaga laserske zrake). Možda da isprobaš snimač u drugom kompu ako imaš tu mogućnost, čisto da eliminiramo mogućnost da je nešto drugo krivo (npr. napajanje, koje često zna praviti probleme DVD snimačima).
Nemogu ju sprobat u drugom kompu jer mi je komp pod garancijom pa ga nemogu otvarati. Verojatno budem skoknuo kroz par dana u servis pa nek oni pogledaju, a ako nema spasa nek stave novu.

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Koji firmware imaš gore i koliko je prža stara? A105 je najnoviji službeni. Može se naći i A106 koji nije službeni i zna raditi probleme.
Nisam nikad nadograđivao firmware. Misliš da bi to pomoglo? Na kojim stranicama ima toga za skinut?
Pržilica je stara godinu i pol dana koliko i komp.
Staro 09.05.2007., 01:43   #7
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Domy, A106 je također službeni firmware, i ne stvara probleme ništa više niti manje nego bilo koji drugi firmware za bilo koju pržu.
FuManchu, možeš ga skinuti s LG-ovih stranica, koje su doduše prilično konfuzne i teško se snaći na njima, pa ti evo ovdje direktan link.
E, sad, hoće li pomoći, to je teško reći. Koliko se sjećam, nadogradnjom na čini mi se A102 prža je dobila neke mogućnosti koje inicijalno nije imala (čini mi se 8x za DVD+RW i još nešto, ali nemojte me uzeti za riječ, zaboravio sam). Verzije A104 do A106 se ne razlikuju bitno, odnosno samo su dodane nove strategije za medije. Ako imaš ranu verziju firmware-a, moglo bi pomoći, ali nema garancije da hoće (Ako je prža dosad uredno čitala DL medije, a sad odbija, vjerojatno neće pomoći). Kod LG-ja je sam postupak flashanja jednostavan (nekoliko klikova), ali ima jedna gnjavaža - snimač bi trebao biti postavljen kao master na secondary kanalu, i to kao jedini uređaj na IDE kanalu. Osim toga, kao i kod svih ostalih snimača, kod flashanja ne smije u uređaju biti nikakav medij.

Staro 09.05.2007., 02:36   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Hm, sa A106 mi neki mediji nisu radili najbolje no dobro... Napomenut ću samo da ne mora biti na secondary kanalu, može i master.
Staro 09.05.2007., 10:02   #9
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Ma, ne mora nužno biti secondary master, iako LG tako navodi u dokumentaciji. Neki su ljudi imali problema s flashanjem s nekim drugim postavkama, ali većina nije imala problema. Ono, preporučljivo, ali ako je baš nezgodno (npr. ne smiješ otvarati kućište zbog garancije...), onda može i drugačije.

@domy - jel znaš slučajno koji mediji ti nisu dobro radili s A106?

Staro 09.05.2007., 10:46   #10
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Stvarno se ne sjećam, bilo je prije nekih godinu dana. Kad sam vidio da ne radi, vratio sam A105, s njim nisam imao nikakvih problema. Za ladicu sam ti rekao da je zezala, ali to je bilo zbog prašine (očistio i opet podmazao) i malo izlizanog remena ili kako se više zove (okrenuo drugu stranu).
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.05.2007., 14:04   #11
FuManchu
Registered User

Nadogradio sam jućer firmware na A105, inače tvornički je bilo A104 i nije pomoglo. I dalje ne čita DL kak bi trebalo. Otići ću sutra do servisa pa nek oni pogledaju. Ako nema rješenja nek stave novu.
Staro 09.05.2007., 15:40   #12
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Svakako onda reklamacija...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305