Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.04.2007., 15:56   #1
Sethoris
Registered User

Datum registracije: Apr 2007
Exclamation HDD Performance problem??

Postovanje. Imam jedan problem koji mi zadaje glavobolje zadnja 2 tjedna i molio bih za savjet. Naime nedavno sam uzeo nove komponente kako bih sebi sastavio jednu pristojnu masinu. Imao sam vec 2 HDD Seagate, jedan 40 GB, drugi 160 GB (IDE). Sada sam uzeo jos jedan Seagate 320 GB 7200.10 (sata). Nakon sto sam sve komponente pospajao i instalirao Win, na novi HDD, nakon 36h rada performanse mu opadnu na 30%. Otisao sam do Ve-mila, da mi zamjenu i oni pogledaju hdd i daju mi novi isti Ponovim ja isto i sada nakon 18h isti problem. I sada sam vec puka, jer ne znam u cemu je problem!?? U subotu cu uzeti opet hdd... ima li koristi? Prepostavljam da je problem u maticnoj, samo zasto i u cemu je stvar, ne znam? Inace Maticna ploca je ECS KA3MVP, napajanje Chieftec 550W, procesor amd dual core 4600, graficka Ati X1950Pro 512MB.... Eto.. molim vas pomozite, jer otkako sam kupio sve komponente i sastavio nisam posteno testirao makinju. Pozdravljam!
-
Edit: Temp HDD pri radu je iznosio ~35 C

Zadnje izmijenjeno od: Sethoris. 26.04.2007. u 18:29.
Sethoris je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2007., 19:59   #2
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
sto znaci opadnu performanse? nije mi bas jasna konstatacija...

pogledaj da li ti je na disku ostao jumper... naime on kod seagate oznacava da je disk u Sata 150 modu iliti sata 1 pa ga makni i vidi sto se desava...
msvrtan je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.04.2007., 08:53   #3
Sethoris
Registered User

Citiraj:
Autor msvrtan Pregled postova
sto znaci opadnu performanse? nije mi bas jasna konstatacija...

pogledaj da li ti je na disku ostao jumper... naime on kod seagate oznacava da je disk u Sata 150 modu iliti sata 1 pa ga makni i vidi sto se desava...
Imam par programa kojim provjeram njegove preformanse, brzinu citanja i pisanja. Jedan od njih je stalno upaljen i provjerava temp. + pref., zove se HDDLife. I zapravo on mi je prvi i signalizirao problem. (kasnije su to isto signalizirali i ostali programi koje sam pokrenuo)

Jumper sam maknuo, ali kasno, odnosno tek kad sam vidio da su preformane pale. Tako da i nakon skidanja jumpera, stvar je bila ista. (sad ne ogu zasigurno biti siguran je li stvar u tome, jer nisam maknuo odmah na pocetku instaliranja HDD-a)

> U Ve-mila mi prodavau pricu da cak postoji mogucnost da mi maticna ne podrzava 16 MB cache...? -Kolika je to sansa, pa moj prijatelj ima maticnu staru 2 god. pa nema problema sa doticnim HDD-om.

Ne znam, pokusavam naci po internetu, ovih zadnjih par dana nesto slicno sta bi mi pomoglo da rijesim problem, ali bezuspjesno.
Staro 27.04.2007., 09:20   #4
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Nije problem u jumperu, i s njim performanse moraju biti dobre, tj. jednake kao bez jumpera. Probaj zamijeniti kabele, napraviti clear CMOS odnosno resetirati BIOS...
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2007., 09:31   #5
Sethoris
Registered User

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Nije problem u jumperu, i s njim performanse moraju biti dobre, tj. jednake kao bez jumpera. Probaj zamijeniti kabele, napraviti clear CMOS odnosno resetirati BIOS...
Vratio sam ona dva HDD-a Vemilu i sad namjeravam uzeti novi, tako da cu probati to, danas ili sutra kad ga uzmem.

Nadam se da ce mi to rjesiti problem....
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno