|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
P4 Prescott 2.4GHz@3.6GHz ?!
Imam matičnu ASUS P4S800 i na njoj P4 Prescott 2.4GHz. Međutim, matična nema agp/pci lock pa su frekvencije na kojima su ti taktovi 33/66: 2.4, 3 i 3.6GHz. Trenutno mi proc radi na 3GHz, ali ja bih htio vidjeti jel može do 3.6GHz. U slučaju da može, nabavio bih novi cooler. Na nižim frekvencijama neće raditi za stalno zbog agp/pci locka, dakle ili 3.6 ili 3. Kakvi su vaši savjeti u vezi toga. Da taktove dižem polagano do 3.6 (u tom slučaju će agp doći do 40MHz) ili da odmah probam prebaciti na 3.6 pa šta bude, bude ![]() Hoće li matična resetirati postavke u biosu ako dođe do pregrijavanja ili to vrijedi samo za nestabilnost zbog pomanjkanja struje. Dakle proc će se spržiti? U cijelom pothvatu je najproblematičnije to što ću cooler nabaviti tek nakon overclocka ![]() Napajanje je Tagan Easycon 430W, pa ne bi trebalo biti problema s nestabilnim naponima, osim, naravno, ako opet matična ne za... ![]() Danke schön ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Ako imaš neku drugu matičnu probaj je li ide do 3.6 jer ja ništa ne garantiram! Moja matična je iz siga! |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Ne znam šta da napišem
Datum registracije: Feb 2007
|
Kažeš da su ti taktovi AGP locka 33/66... Kak onda kažeš do 40MHz?? Misliš možda 66+40. Uuuu, nipošto. Znači ti si ga već kloko na 3GHz i želiš vidjet jel može na 3.6. Ne znam, to ti moraš provjerit, neće ti matična stavit default postavke biosa ako se pojavi crni screen i neće bootat. Tak je bar kod onda moram clear cmos ili bateriju vadit. A reci sam kolka ti temp proca bude na 3GHz u idle-u i full-loadu i koju memu imaš??
![]() |
#4 |
Premium
|
Krivo sam se izrazio ![]() Matična nema AGP lock, a na 66MHz (dakle AGP se diže do 80MHz ako idem postepeno) radi na 2.6, 3 i 3.6GHz. Na 3GHz u loadu nejde iznad 55°C, ali napon je na defaultu 1.375V, a sada 1.385V pa baš i nije neki pomak. U idle-u je 40°C. Zato me zanima hoće li na 3,6GHz podizanje frekvencije dovoljno dići temperaturu da se skuri proc ili je to moguće isključivo dizanjem napona. Možda bi bilo bolje da sada probam dizati napon da provjerim temperature tako da znam za poslije. Mema je 512Mb Kingmax 400, ali to nema veze pošto će opet raditi na 400MHz kada FSB dignem na 200. P.S ova matična automatski vraća postavke, ali me zanima hoće li se prije skuriti nešto ili će ona prije vratiti postavke? Zadnje izmijenjeno od: Vasili. 28.03.2007. u 20:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
AutoCad & Allplan expert
Datum registracije: Jan 2004
|
ne brini, nebu procu nis pd malo oc-a. skurit ga mozes jedino ako bas extremno povecas napon u kombinaciji s losom plocom, napajanjem i losim hladjenjem. kak sam ja skuzio tebi je agp/pci na 33/66 na 2.4 3 i 3.6 ghz a na nest izmedju se mijenja? pikni ga na 3.6 i mozda si te srece da ce radit. ak nebu boota-o napravis clear c-mos i na deaultu si...
![]() |
#6 |
MiningMod
Datum registracije: Jun 2005
|
gle taj proc sigurno ide na 3.6... a sto se tice hladenja...mislim ako je gore dobra pasta,nece ici preko 60C.... jednostavno,bezbolno,metnes na 3.6,odvrtis neki test tipa occt i pratis temperaturu,naravno ako se bode butao... nece ti se nista skuriti u tom kratkom vremenu,nece jer ne dizes agp/pci niti voltazu...tako da bez brige... ako dignes na 3.6...i ne bude butao,digni malo vcore...i vidi hoce li onda...ako ne...zaboravi,drzi na 3ghz...ili kupi bolju mbo i onda se igraj... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Digao sam ga na 3.6GHz i nije bootao. Zatim sam postepeno dizao voltažu dok s 1.375V nisam došao na 1.425V, dakle za cijelih 0.5V. Usporedno sam pratio temperaturu u biosu i na zadnjoj voltaži se je popela na 53°C s tendencijom da raste. Nisam htio ulaziti u windowse da ga slučajno ne prezagrijem. Dizao bih ja i dalje voltažu, ali nema mi previše smisla pošto ga cooler neće moći držati u loadu, pogotovo preko ljeta. Drugi problem je u tome što su mi u biosu nestale brojke kod frekvencija, dakle zmuljana slova...pa sam vratio c-mos. Jednom mi se je pojavio i crni ekran s nekakvom porukom da ne može pokrenuti boot device, ali s hardom je nasreću sve uredu. Možda bi bilo uredu da još povisim voltažu, ali čini mi se da je i ovo za ovu matičnu previše. Moram priznati da mi je malo žao, jer ovo je proc s velikim potencijalom. Ali matična je usrala ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ne znam šta da napišem
|
Razlog zamuljanim slovima, nemogućnost bootanja storage-a i ostalog je vjerojatno ili nestabilnost ili malo struje. Ja mislim da ti se neće tak lako pregrijat proc. Neki se restartiraju čim temp dođe do 70 i neš.
![]() |
#10 |
Premium
|
Dakle misliš da bi bilo dobro još malo dignuti voltažu. Koja je otprilike kritična voltaža za ovakve Prescotte, pošto nisam baš upućen u te podatke? Znači ipak ima nade ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Max. do 1.55V i pazi da temperatura ne bude viša od 67°C ![]() EDIT: samo sumnjam da će hladnjak (pretpostavljam da je Intelov tvornički) uspjeti ohladiti proc na 1.55V. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
Dizao sam napon do 1.485V i nije bilo nekog prevelikog uspjeha. Uspio sam pokrenuti boot screen od Windowsa, ali komp se počeo restartirati sve dok se više uopće nije htio pokrenuti. Moguće da je opet pomanjkanje napona, ali očito ploča nije dovoljno stabilna. To bi objasnilo da se na istim naponima nekad pokrene, a nekad ne... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Bok ljudovi, opet ja ![]() Samo još jedno pitanje. Jel mi možda stabilnost matične ruši prezagrijavanje Northbride-a? Možda da namontiram plavog Zalmana, nemam što izgubiti. Uglavnom, kada sam onaj put overclockao čip je bio dosta zagrijan. Kako mogu provjeriti njegove temperature i koje su normalne. Čipset je SiS648. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Opet meni pukulo za ovaj proc pošto mi ga je žao i dogodilo se nešto čudno, upravo pišem na 3.6GHz. Razlika od prošlog puta je što je sada cijeli komp na stolu jer radim drveno kučište. I dizao sam ja napon do 1.465V i tu radi. Međutim, čim u windowsima temperatura u Primeu95 dođe oko 53° cijeli komp postane nestabilan i javlja se greška, pa i resetira se. Zanimljivo je i da kada dignem voltažu na 1.485V, dakle za 0.02V komp se neće ni upaliti. To bi značilo da valjda nema struje, tj. da ju matična ne može isporučiti pošto sumnjam da je u napajanju problem. Zato još jednom pitam jel je možda problem u northbridgeu ili čemu, jer stvarno više ne znam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Ne znam šta da napišem
|
U postu iznad ovog svog si napiso da bi mogo stavit plavog zalmana, pa kao što si već reko ako nemaš šta izgubit stavi ga. Govorim zato što može bit i da je do NB-a. Ako je box cooler na procu, bolje si uzmi neki bolji, može i to bit razlog nestabilnosti...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|