Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.04.2007., 07:29   #1
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Kreiranje RAID0 polja

Malo sam se dvoumio dali da stavim ovo u softwareske ili hardwareske probleme pa ako sam pogriješio neka moderi to prebace...

Ma tražio sam ovdje po forumu odgovor na moje pitanje, ali, ili nisam dobro tražio, ili fakat nema odgovora koji bi mi objeanio ovu moju zavrzlamu..

Naime, evo kupio sam jošjedan segate od 250 giga, 7200.10 i sada bi stavio ta dva diska u RAID0...ovaj novi mi je formatiran tj još nije jer je novi, ali ovaj "stari" ima na sebi dvije particije i na jednoj windowse...e sad, ti windowsi mi uopće nisu bitni jer su u banani, pa bi ja inst. nove. Ali problem je u tome što nikako ne uspjevam....Kada u biosu namjestim da su mi ta dva diska u RAID0 i kada to kreiram, i odem instalirati windowse, instalacija mi javi da nemam diskova ili nisu spojeni (a imam ih 4 ) a probao sam i ubacitzi onu disketu s raid driverima kod početka instalacije windowsas i opet ništa (radi se o XP-u, ali ništa drugo se ne dešava ni na VISTI)..
Pretpostavljam da moram instalirati windowse na neku drugu particiju tj disk i kreirati polje iz windowsa (ali kako?) i kako onda te windowse prebaciti na particiju u polju...Ma ustvari ni ne znam kako kreirati particiju u polju..
Uglavnom za sada imam problem što ne mogu postaviti polje da radi i staviti gore windowse (XP)...
Ako mi netko može ikako pomoći ili uputiti negdje gdje bi uspio razumjeti kako to sve postaviti (po mogućnosti na neke stranice na razumljivom jeziku, ali ako nema onda engl)..
I radi se o kofi iz siga.
Dngy je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 08:35   #2
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

Evo upravo ovo sam napravio, ali on meni nikako da očita drivere, tj ne znam jel očita jer kad stisnem S i odaberem da ih instalira ništa se ne dogodi i kad stisnem enter kaže da nemam instaliranih diskova tj da nisu spojeni..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2007., 09:36   #3
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
1) jesi li siguran da si do kraja kreirao RAID polje?
2) kad stisneš F6 on ti očita koji su driveri na disketi i prikaže ti ih. ti ih onda odabereš, on ih učita i krene dalje. barem mislim(TM) da je točno to procedura. eh sad, ako ti on ne prikaže nikakve drivere, ili ti nakon učitavanja drivera ne prikaže diskove, tj. raid polje, onda si vjerojatno diskove obilježio za raid, ali nisi kreirao raid0 polje.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 09:47   #4
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Ti prvo u BIOS-u moraš uključiti da želiš RAID, nakon toga bi se kod bootanja trebao pojaviti RAID BIOS (obično poslije "normalnog" BIOS-a) u kojem ćeš odrediti koje diskove želiš u RAID-u, koji tip RAID-a želiš, koliki stripe size i drugo. Nakon toga ta dva diska što su u RAID-u više ne postoje kao solo diskovi nego kao jedan veliki (ako radiš RAID 0) i nose naziv po RAID kontroleru (tako bude po defaultu). Na njima naravno neće biti nijedne particije. Ubaciš prvo disketu s driverima pa iza toga instalacijski XP CD, odmah na početku bootanja će te pitati za drivere pa lupaj F6. Nakon učitavanja će reći da nema drivera, stisnut ćeš S, odabrati koji driver želiš sa diskete (ovisno o OS-u) pa ENTER i dalje je klasika. Slijedi particioniranje i instalacija kao na normalan IDE disk.
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 10:35   #5
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

E vidiš domy, tako je to sve išlo i sve sam tako napravio, podesio i stisnem F6 i tek nakon učitavanja svih onih drivera na kraju mi se pojavi onaj izbornik u kojem stisnem S i onda imam dvije opcije sad ne znam na pamet, prva je mislim Nvidia Raid nešto, a druga je ješto drugo i sad ja odem na raid ili ono drugo, svejedno je i on mi ništa ne napravi, čujem da otvori disketu i onda mi ponovo vrati onaj prvi izbornik u kojem stisnem S...a ako odem na Enter ili što već za nastavak, onda mi javi ono da nemam diskova ili da nisu spojeni...
Staro 19.04.2007., 11:36   #6
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
jel stavljas dobar driver s te diskete? odi na net i skini najnoviji,
mozda pomogne

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 13:01   #7
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

pa baš sam o tome razmišljao...probat ću s novijim driverom, ako postoji, jer ovo sam sve radio s driverima koje sam dobio s pločom...
Staro 19.04.2007., 19:21   #8
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
a mozes probati sloziti instalaciju s nliteom i integrirati drivere za raid u nju, tako mora raditi. samo pazi na to da se moraju staviti kao textmode driveri kada ih ubacujes i to je to.
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 20:23   #9
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

ne kužim, kako to napravit, ajd mi pliz objasni ukratko ako ti nije gnjavaža...
Staro 19.04.2007., 20:38   #10
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Dngy Pregled postova
ne kužim, kako to napravit,
ajd mi pliz objasni ukratko ako ti nije gnjavaža...
evo nek ti domy_os objasni naširoko, potrudio se

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36885

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.04.2007., 08:14   #11
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

Ma ovo je kod mene sve u ku*cu...
Sad uspijem učitati drivere za RAID i kad dođem do odabira particije za instalaciju on mi prikaže taj "jedan" disk od 500gb (nešto manje, 476gb) i javlja mi slijedeću poruku i to ne samo za taj disk u raidu nego i za ostale diskove/particije:

Bez kompa sam već 2 dana i polako šizim...kad su mi single diskovi onda mi jedan od ta dva diska radi normalno a na drugom javlja opet istu poruku.
I fora je u tome da nikako ne mogu formatirati te je*ene diskove u full kapacitetu nego mi je vidljivo samo 131gb na oba diska...pretpostavljam da mi zbog ovog jednog diska i javlja tu poruku, ali KAKO DA FORMATIRAM TE DISKOVE U FULL KAPACITETU?

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 20.04.2007. u 09:22.
Staro 20.04.2007., 08:20   #12
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Jesi gledao dal taj drugi hard ima bad sectora? Jesi probao low level format?

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2007., 09:19   #13
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

nema bad sektora ziher, ali ne znam kako da ih formatiram na full kapacitet jer oba su 250 giga a tu mi pokazuje 131...kako da ih formatiram? jel postoji kakva mogučnost, jer kad sam instalirao na drugi disk windowse, i u partition magicu mi je pokazao kapacitet od 131 gb...ima li tko kakvu ideju kako povretit full kapacitet?
Staro 20.04.2007., 09:23   #14
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Partition Magic?

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///

žmnpp
Staro 20.04.2007., 09:24   #15
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Instaliraj barem SP1 ili ga još bolje integriraj u instalaciju. Onu gore grešku je meni bacao kad je MBR bio s*eban i morao sam raditi zero fill format. Može biti da Windowse jednostavno bune ostali diskovi jer na njima isto imaš sistemske datoteke, MBR i te gluposti. Probaj isključiti sve diskove osim ta dva u RAID-u pa ponovo pokušaj instalirati. Prije toga kao first boot device stavi RAID polje.
Staro 20.04.2007., 09:36   #16
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

@buljo
Ma 0 bodova, PM ne pomaže!

@domy
a probat ću...
A kako napravit zero fill format?
Staro 20.04.2007., 09:46   #17
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

žmnpp
Staro 20.04.2007., 10:25   #18
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

ajd hvala ti buljo, probat ću formatirat s tim programčićem/ima...
Staro 20.04.2007., 10:35   #19
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Staro 20.04.2007., 21:44   #20
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

evo uspio sam kreirati polje i instalirati windowse (domy pomogao mi je tvoj savijet da otkopčam sve diskove osim ovih u polju), ali sad imam jedan problem druge naravi, naime na jednom od onih drugih diskova mi pola aplikacija i filmova i ostalog ne radi, a pola radi...fakat ne kužim ništa više...svi su mi vidljivi, ali ovo mi se dešava:

Sve aplikacije koje ne rade izgledaju ovako, upoće nemaju ikona:

A kad kliknem onda se samo na kratno ovo otvori i ništa se više ne dešava:

Kažem da mi to radi na cca jednoj četvrtini podataka na tom disku koji nema bad sektora a ima nekih podataka koje ne bi volio izgubiti...
Ima li tko ideje što se tu desilo?

P.S. Znam da je ovo pomalo otišlo u drugom smjeru i da sad polagano nema više veza s Hardwareskim problemima, ali nisam htio otvarati novi topic...
Staro 20.04.2007., 23:54   #21
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Hm, iz nekog razloga su se datoteke koruptirale, a sad zašto... Što si sve instalirao od programa? Probaj ih negdje prekopirati pa od tamo pokrenuti.
Staro 22.04.2007., 12:04   #22
Dngy
Premium

Dngy's Avatar

ma ne znam, ali fakat iz problema u problem...drugi disk radi normalno, a ovaj kenja...na tom disku mi je folder downloads u kojem imam hrpu softwarea i drivera i odmah nakon instalacije win ulazim tu tako da ni odmah nakon instalacije ni sada ne mogu pokrenuti polovicu fileova...u drugom folderu normalno rade...
Staro 23.04.2007., 21:24   #23
shadow
Premium

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Dngy Pregled postova
ma ne znam, ali fakat iz problema u problem...drugi disk radi normalno, a ovaj kenja...na tom disku mi je folder downloads u kojem imam hrpu softwarea i drivera i odmah nakon instalacije win ulazim tu tako da ni odmah nakon instalacije ni sada ne mogu pokrenuti polovicu fileova...u drugom folderu normalno rade...
hajde probaj chkdsk /F protjerati za taj disk možda su neki indexi raz....
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno