|
![]() |
#1 |
Ursus maritimus tyrannus
Datum registracije: Jan 2007
|
Hladni lem?
Pozdrav... Sumnjam na hladni lem iz razloga što kad sam pikno slabiju karticu u pc (sig in progres) primjetio sam da na ekranu imam "signal" koji se vidi... Inače, i kad tv karticu priključim na antenu, dotična "oslabi" tv signal, na način da se na telaviziji primjećuju slične anomalije... poput pozadinskog signala... Nije do napajanja, sa dva radi isto, nije do grafulje, sa boljom je radio isto (osim ovog "signala" preko crnog ekrana) "šumovite" probleme. Npr. kad sa konektorom od zvučnika taknem negdje sa strane, čuju se "fantomski" zvuci... ![]() A sve to skupa se manifestira na način da pri instalaciji windoza baca sulude BOD-ove, sa svaki put drugačijim objašnjenjem i, kad se jednom instaliraju, ima dosta problema sa bootanjem (par blokada do potpunog dizanja OS-a), onda radi normalno... Doživljavao sam to kao dokaz da je comp došao u godine... a sad kad bi ga htio izlječiti i dati mu priliku za novu mladost, krenuo sam u analize i sumnjam na hladni lem... Pitanje glasi: Kako najlakše dokazati hladni lem, kako ga locirati i kako ga izlječiti... Najljepše molim odgovor i ili savjet... Unaprijed hvala... EDIT : Skužio sam da mi opet da mi sig ne ![]() Pozz...
#2 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Pročitao sam post i nije mi baš jasno kako si došao do toga da je hladni lem u pitanju? Meni se više čini da nešto pušta prema masi, recimo elektrolit ili su izgubili kapacitet. Da li se komp smiri kad se zagrije? Ili ohladi? Hladni lem se vrlo teško pronalazi pogotovo na višeslojnim pločama, nekad sam se bavio elektronikom u onom izvornom obliku i rješenje je prelemljivanje sumnjivih lemova. Koji su sumnjivi? Obično imaju drugačiju, nezdravu, sivkastiju mat boju za razliku od normalnih koji su sjajni. Ipak ne bih ti baš savjetovao lemljenje po ploči, posebno ako nemaš stolnu wellericu sa temperaturnom regulacijom i finim ispravnim vrhom. Zapravo ne bih ti uopće savjetovao lemljenje ako nisi inače vičan tome. Pokušaj prvo što se i inače pokuša sa problematičnim kompom, povadi sve što se povaditi da, pa vidi što pravi probleme. Najzgodnije bi bilo kad bi mogao sve probati kod nekog drugog, i ako sve radi onda je matična. Ako je matična, možeš ju pokušati prelemiti ili naći loš kondenzator ali vjerojatno je lakše naći polovnu ili čak novu. Kako otkriti loš kondenzator? Pitao sam te da li komp dobro radi kad se zagrije? Elektrolitski kondenzatori vremenom izgube kapacitet, osuše se ili iscure ali im se ponekad može popraviti kapacitet grijanjem. Pazi sad tajne starih majstora ![]() A jesam se raspisao ![]()
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Ursus maritimus tyrannus
|
Kao prvo hvala, ovo je jako detaljno objašnjenje dosta toga što nisam znao... ![]() A od stvari što sam znao, znao sam da ostale komponente rade... jednio još procesor nisam izvadio a to sad baš i nisam u mogućnosti... ![]() Uglavnom, na činjenicu da se radi o hladnom lemu, došao sam analizom svih kombinacija koje si već naveo... sve komponente (osim proca i matične) sam probao u drugom stroju... Danas sam sa kolegama na poslu raspravljao o tome i jedino novo što do sad nisam zaključio i pokušao riješiti je hladni lem, ili proboj matičnjare na ploču... do toga me dovelo izbijanje "signala" na ekran sa crnom slikom, smetnje na signalu kućne televizije kad priključim antenu (za pci tv) i činjenica da se "čuju" šumovi kad konektor od zvučnika prislonim na pozadinu kućišta... Probao sam 2 napajanja, 2 diska, 2 grafičke, 2 kućišta, 2 dvd-rw i kombinaciju sa ili bez pci-e naprava... prošli put kad sam imao rošade po tom compu, nije radio dok je bio zagrijan (instalacije su failale over n' over again, daklem bio je topal) i sutra ujutro odmah iz prve... "no problem" instalacija... ovaj put tek kad se zagrijao... (dok je kućište bilo otvoreno sve je bilo cool... naravno dok ga nisam zatvorio ![]() Tako da sam pomislio da je uistinu nešto sa lemom... i ono do čega sam htio zapravo pitati je, što mislite, da li bi situaciju mogla poboljšati akcija odvajanja matične od kućišta setom ... (u nas se zovu šajbe) distancera? Ne mislim na one stadnalone distancere, nosače matične, već da ove "klasične" vijke odvojim od ploče postavljanjem "tankih matica bez navoja" (sigurno je moj naziv užasno glup al boljeg od šajba se trenutno ne mogu sjetiti) napravljenih od izolacijskog materijala... koliko bi to, i da li bi to, moglo popraviti situaciju? LP... ![]()
#4 |
Pink Floyd fan
|
Odmicanjem matične vjerojatno nećeš ništa napraviti jer je ona već odvojena od mase, ipak za slučaj da se negdje dodiruje, probaj ne košta ništa osim tvog vremena. Možeš probati ovu foru sa grijanjem, a još je bolja sa hlađenjem. Naime, postoji sprej koji je mislim suhi led (CO2) koji majstori, serviseri koriste baš u slučajevima kad ne mogu naći kvar a uređaj dobro radi dok se ne zagrije. Tada se vrlo "znanstvenom" metodom obično pošprica sumnjivi chip. Ne bi vjerovao kako uređaj zna proraditi. Nisam nigdje vidio da si mijenjao RAM, on je baš prvi na listi sumnjivaca. Ostavi samo jedan stick, probaj u drugim slotovima, resetiraj bios (da ga nisi update-o pa od onda problemi?) Probao si na drugi disk instalirati? Drugi instalacijski medij? Ako si sve probao kao što kažeš, onda je vrlo vjerojatno matična. P.S. Šajba je stari majstorski izraz ![]() Edit: Lelimica neka ti bude zadnja opcija jer imam osjećaj da iza nje slijedi kupovina nove ploče ![]() Edit2: Još mi nešto palo na pamet, u vezi one tvoje priče o zujanju i brumu u slici (to su one smetnje što si opsivao). Da nemaš možda problema sa napajanjem u doma? Izmjeri napon, izmjeri razliku potencijala između nule i nekakvog uzemljenja ako imaš (recimo vodovodne instalacije). Da li ti je komp spojen na TV? I na antenu? Odspoji sve to! Možda nisu na istoj fazi i nekad to zna praviti probleme, razlika potencijala je gadna stvar. Znači izbaci i odspoji sve što nije neophodno iz kompa spoji njega i monitor na istu produžnu i vidi da li sve radi ok.
#5 |
Ursus maritimus tyrannus
|
Ovo sa lemilicom i pločom, definitivno... hehehe ![]() ![]() Ramove sam roštao po utorima (keks po keks, a i MemTest par sati), druge diskove i druge medije... i stoga mislim da je vrlo vjerovatno stara matična... nadao sam se nekom s iskustvom da je odvajanjem od ploče riješio takav problem... ali i ovo je dobro. U svakom slučaju hvala, odgovori su mi od velike pomoći... : respekt :
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Sve opisano stoji. Još jedna mogućnost je da se radi o lošem napajanju, pri tom ne mislim na sami psu, nego na 230 i uzemljenje. Objašnjenje leži u tome da je uzemljenje ok i samim time "šasija" kompjutera uzemljena, dodirivanjem vrha 3,5 mm konektora od zvučnika nebi proizvodio "brum". |
![]() |
![]() |
#9 |
Pink Floyd fan
|
Izvadi ploču van, stavi na nešto izolirano i igraj se.
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|