Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.03.2007., 19:00   #1
toni_stipcevic
Premium

Datum registracije: Mar 2007
(riješeno) Novi komp ne daje znakove zivota!

Racunalo je novo, tek sastavljeno. Kad ga spojim na struju upale se lampice, po jedna na napajanju i na maticnoj ploci. Kada pritisnem gumb za paljenje racunala lampica na prednjoj strani kucista bljesne na trenutak (samo bljesak, niti cetvrtina sekunde), a ventilator od procesora se pomakne za koj milimetar i to je to. Dok je racunalo ukljuceno u struju lampice na napajanju i maticnoj se ne gase, no bljesak lampice na prednjoj strani kucista i pomak ventilatora hladnjaka javljaju se samo kad prvi put stisnem gumb za paljenje nakon sto je racunalo ustekano u struju. Kad ponovo stisnem gumb za paljenje ne dogada se nista, no ako istekam racunalo iz struje i ponovo ukljucim kod prvog pritiska na gumb za paljenje javlja se bljesak lambice na prednjoj strani kucista i lagani pomak ventilatora na hladnjaku.
Racunalo je skroz novo i prema uputama (ako im je za vjerovat) sve je dobro spojeno.
E da racunalo je:
CPU AMD Athlon 64 X2 3800+
HDD SATA300 320 GB HITACHI GST Deskstar T7K500 7200rpm, 16MB
Chieftec power supply 550W, EPS, ATX 2.0, 3×12V, Active PFC, AFC
RAM DDR2 1024Mb PC5300 Patriot 667MHz, Signature line (X2)
MBO ASUS Socket AM2 M2N32-SLI DELUXE/WiFi, nForce 590, PCI-E, DDR2
Graficka Point Of View GeForce 7600GT 256 MB DDR3 128 bit
Ladica za HDD Serial ATA 150, ICY BOX crno, IB-168SK-B, aluminijska (HDD je u ladici)
DVD±RW RAM ASUS DRW-1612BL, Lightscribe
Kuciste je neko nis koristi

Hvala na pomoci!

Zadnje izmijenjeno od: toni_stipcevic. 10.03.2007. u 04:13.
toni_stipcevic je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2007., 19:07   #2
Delta S4
She`s back...
Moj komp

Datum registracije: Jan 2006
Možeš li baciti kakvu sliku unutrašnjosti? Da vidimo kako je što spojeno?

Malo mi je nejasno ovo što si napisao... Vrti li ti se vent na procesoru? Ili samo napravi taj "milimetarski pomak"?
Delta S4 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.03.2007., 19:11   #3
toni_stipcevic
Premium

Napravi samo milimetarski pomak. Na trenuta dobije struju i napravi milimetarski pomak.

Probati cu sutra nabaviti fotic i slikati unutrasnjost kompa.
Staro 08.03.2007., 21:04   #4
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Može biti svašta. Jedno od toga i kratki spoj. Probaj izvaditi osnovne komponente van (MBO, CPU+cooler, grafa, HDD, memorija) i zapaliti ih van kučišta.

Probaj sa pojedinačnim stickovima memorije, probaj po svim utorima. Pazi da nema neka stavka da mora biti prikopčan vent na CPU FAN utor na matičnoj (ako nema, na nekim matičnim neće zapalit komp).
Staro 08.03.2007., 21:22   #5
Buger
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2006
možda trebaš dva puta stisnuti tipku za paljenje nakon što komp iskopčaš iz struje(tak ja trebam)

jesi li stavio distancere na kučište?

jesi li pazio da neku komponentu ne očtetiš?

jesi li pazio da što manje prstima diraš vodove i čipove komponenata koje si ugarđivao?
Buger je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2007., 21:55   #6
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Po mom mišljenju najvjerojatnije je sve ok, ali si krivo spojio sve one žice s prednje strane kučišta na matičnu (HDD LED, POWER LED... i najvažnije gumb za paljenje...)

Provjeri još to, to se zna često događati.... Nekad ti se čak pismene specifikacije rasporeda tih pinova ne poklapaju sa onima na matičnoj, pa ako si spajao po njima....

Ali naravno, i ovo što su dečki prije rekli sve stoji, to može biti apsolutno bilo šta.....
eluminer je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2007., 21:57   #7
toni_stipcevic
Premium

Probati cu testirati komponente svaku posebno.

Stvarno ne vjerjem da sam ostetio neku od komponenti. Nisam neki maher, a+ i to, ali sam sastavio dosta kompova. Ovo mi se jos nikada nije desilo.

hladnjak je prikopcan na maticnu, distanceri su između maticne i kucista. Sve sam slagao u rukavicama i dirao sam samo rubove rada, graficke.

Hvala na savjetima, negdje sam morao fulati ali ne kuzim gdje. Ako vam jos nesto padne na pamet samo pisite.
Staro 08.03.2007., 22:00   #8
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
I da, daj prije nego sljedeći put pokušaš upaliti, provjeri sve što smo ti rekli, da nebudeš još ak si kaj krivo spojil spržil nekaj od svih tih komponenti. Mislim da ti to onda nebu baš to najbolji dan u životu....

P.S.
Meni je bilo riknulo napajanje, pa sam probal upaliti komp.... a kad tam, pošto se napajanje razletilo 220V prošlo po svim komponentama i sve ošlo u 3 pikse marmelade.....
eluminer je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2007., 23:01   #9
Gam3r
Premium
Moj komp

Gam3r's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Istekaj ga iz struje i sacekaj 10-ak min da se isprazni, i onda ga kresni. Trebalo bi radit. Tak se meni davno nekoliko puta desilo, a i nedavno se i curi na kompu desila ista stvar. Sasvim normalno ga je ugasila i vise se nije htio upalit. Lampice su isto svijetlile od mreze i na maticnoj. Nakon spajanja na struju samo je na trenutak zavrtio ventilatore i dalje nista. Znaci kratko odpajanje strujnog kabela nije pomoglo, vec tek duze. Pojma nemam zasto se to desi. Ja radim na Taganu, a cura ima Enermax... pravi x-file
Gam3r je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2007., 23:56   #10
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Izvadi van i isprobavaj jednu po jednu komponentu za redom spajati. Prvo uključiš napajanje kratkim spajanjem zelene i crne žice na ATX konektoru. Uzmeš neku spajalicu od koje napraviš slovo U i gurneš unutra. Ako se napajanje upali, ideš dalje. Na napajanje spojiš samo matičnu, neki vent, obavezno zvučnik i upališ kratkim spajanjem power switch pinova. Vent spojiš za provjeru kao i zvučnik. Ako se vent zavrti, ideš još dalje. Staviš proc, pastu i na njega cooler. Opet upališ i gledaš da li se vent vrti. Tako nastavljaš spajati komponente sve dok se ne bude htio upaliti. Prvi puta kad se ne upali, znači da zadnja spojena komponenta ne radi ili se kolje s matičnom.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.03.2007., 22:57   #11
toni_stipcevic
Premium

RADI!

Nemam pojma kaj je bilo. Sve sam rastavio i ponovo sastavio i sve radi za pet.
Skoro sam umro od straha...
Hvala svima na pomoci!
Staro 10.03.2007., 00:56   #12
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Znači da negdje nešto nije "sjelo" kako treba, dogodi se...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2007., 04:02   #13
toni_stipcevic
Premium

Ma joj, umro sam od straha. Inace radim samo sa starim, jako starim, kantama pa ne marim bas previse za eventualne kvarove. Ovaj komp je za mene vrhunac tehnologije, a i dobro mi je ispraznio kasicu-prasicu, da mu se kaj dogodilo bila bi totalna koma.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno