|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
help: DFI Infinity Ultra II-M2 jadi
Pozdrav! Evo, muci me ova sugava ploca... konfiguracija mi je kao u sigu... i problem je sto ne mogu dignut FSB nikako. Evo sad sam probao na 230MHz, HTT-Link 3x (dakle 890MHz), memorija lockana na 667, a pci-e lock na 100. Stavim voltazu procesora na 1,45V (default je 1.3), i ostalo ostavim default. I nece da mi digne windowse na tih 230mhz... a na 200FSB, dakle sve default, chipset mi je na 60°C... sad cu ga ohladit sa zlatnim zalmanom + vent, pa cemo vidjeti, al sumnjam... isto sam imao sa inifnity 939 ultra-u, koja je u biti ista ploca, pa ni hladjenje nije pomoglo nista ![]() Jel mozda moje napajanje preslabo za ovu konfu? cisto sumnjam, al eto... i ima li tko kakav savjet? thanx |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2003
|
Evo ja imam slican problem ali nije da mi se pred windowsima zbrejka nego cim namjestim u biosu... komp ne zeli bootat uopce iznad 250fsb ali to je do memorije (kingmax...) jer s apacerom mi sve normalno radi... fsb ide do nekih 340 al imam Hr-05 SLI gore. Tak da il ti se kolju maticna i memorija ili ti je hladenje slabo iako je meni sa zujalicom islo do 290 bez problema... ak imas nekog frenda sa nekom drugom ddr2 memorijom probaj testirat... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
evo ohladio sam ga, sad mi je chipset na 41°C - stavio sam zlatni zalman+6cm vent gore. Temp je stvarno tolko, osjeti se razlika na dodir ![]() Ali svejedno - nece da buta. valjda je do memorije... i kazes to je ta apacer kriva, a? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
music freak
Datum registracije: Jan 2004
|
...stvarno razocarenje za dfi ![]()
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
on zeli radit npr na 765 dok je fsb na 230 ali dok je fsb na iznad 250 ne zeli radit nikako... bez obzira na dividere... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
bem mu tetu u cetvrtom koljenu! Evo ja sam probao sve... ne bi li zbutao na 250. Buta, al ne dize windowse. Stavio sam 1 keks TwinMos MTec DDR667 sada, ne bi li s njom isao, i nece. A ono prije je bila Transcend JetRam... nije vrag da se kolje sa obe. Po dividerima ih uvijek ostavim na 667MHz il manje. Nema boga da ikako dignem windowse. Koje voltaze imas? Kolki HTT link? i jos ostalo sto mijenjas sto bi moglo pomoci? hmm da, jos sam tio pitati... u kojem banku drzis memoriju? and lastly... koji bios imas gore? modani, orginalni? Zadnje izmijenjeno od: vinja. 01.03.2007. u 13:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
poslao sam ti PM sto se MSN-a tice... voltaze: 1.475 CPU 1.7 chipset 2.0 memorija 325 x 3 =975 memorije drzi mu plavima jer mi Big Typhoon neda mjesta za crne hehe BIOS je najnoviji orginalni (a to ti je iz osmog mjeseca :S) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Dečki, nemojte voltažu chipseta podizati, s time možete samo nestabilnosti dobiti. Probajte kombinirati memoriju sa nekim drugim djeliteljem. Tako vam je isti vrag i na mojoj ploči - samo što je kod mene limit na ~280. Čitah po vani, neka druga memorija i moja ploča bootala na 370mhz iz BIOS-a (i to brijem baš sa Apacerom ![]() Velim, ako možete probajte sa nekim drugim djeliteljima, možda pomogne...
![]() |
#9 |
Premium
|
meni je na def voltazi chipseta 290 max dok mi je s 1.7 340... a sto se tice problema evo na msnu smo pricali vinja i ja i najvjerojatnije je do napajanja... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
ma probao sam sve kombinacije... cak sam stavio CPU/10 pa udri mujo u tabare... (pri tome je CPU bio cca 2GHz, fsb 230) ma... da, sto se napajanja tice, nemam 24-pin, vec 20-pin... al to nikad dosada nije predstavljalo problem. Sa istim napajanjem sam, sa 20pin u 24-pinskom utoru vrtio LanParty na FSB 300 bez po muke... al idem sad po adapter 20-24pin pa cemo vidjeti... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Civic (ab)user
Datum registracije: Jul 2006
|
Citiraj:
![]() ovaj adapter ti nece nista pomoc,bar meni nije.isto tako sam isprobavao dal ima kakvog utjecaja na preformanse tj. overclock,al nista.jos sam k tome primjetio da se to smetche od adaptera pocne sumljivo grijat dok mi je kabel od napajanja hladan skroz.IMHO onda dodatna 4 pina mozda trebaju za koristenje SLI-a,al ni to nije neka sreca ak nemas napajanje s dodatnim 12V rail-om pa koristenjem tog kabela nisi u biti nista dobio jer si tak jedan postojeci razdjelio na 2,a konkretno nemas nista stabilnije napone (bar ja nisam primjetio tj. naponi su ostali isti kao i bez adaptera).moj savjet ti je ili ostavi kako je ili kupi novi PSU (takav sam savjet i ja dobio tu na PCE kad sam se raspitivao o istoj temi). ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
aka Edo, aka Syncros
Datum registracije: Mar 2005
|
Ima sam dvije i sad treću i sve idu preko 300 fsb-a bez dizanja voltaže chipseta. Preporuka je da se ne diže voltaža chipseta jer se s time nikaj ne dobije osim nestabilnosti. Prošla je radila na 386*6 sa default naponom chipseta. Isto je topla preporuka da se stavi drugo hlađenje chipseta jel ovo tvorničko je zak..r..ac. Ak ti fsb neće preko 250 može ti biti i do procesora. Imao sam gore 3000+ s kojim nije išla preko 250 fsb-a, do tuda super stabilno preko ni mrdac. Stavio 3800+ i sve 5. Pogledaj isto u postavke memorije, DFI ti pod Command rate na auto uvijek stavi 1T pa možda i to radi problem. Isto sve voltaže namjesti manuelno, ništa na AUTO jel zna biti odstupanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Premium
|
Pokusao sam sve manualno namjestiti, 2T, latencije 5-5-5-15, veci djeljitelj (niza frekv memorije), i nizi mnozitelj (1.8GHz cpu)... voltaze isto rucno, mema 1.8, CPU 1.425, Chipset 1.6... nema sanse da zbuta 250FSB... ni 230. Citiraj:
Citiraj:
hmm moguce, sad je 3800+ X2 gore... imam tu jos jedan x2 3600+ (oba su one EE verzije, sa nizom default voltazom i 65W potrosnjom... al valjda bi se te jos bolje trebale dat clockati)... uglavnom probam sa 3600+ |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Civic (ab)user
Datum registracije: Jul 2006
|
Predpostavljam da ova am2 infinity ima isti ili slican bios kao i s939 pa probaj ovako: Voltaze stavi na + 0.1v za memu,+0.1V za chipset,voltazu proca stavi + 0.1 i nemoj pretjerivati s mnoziteljem (najbolje nek ti za test bude negdi oko 2400mhz).I isprobaj bar dva muty-a na istom htt-u npr. 8 ili 8.5.Mem divider stavi na 3:2 i HTT na 300mhz.Ostalo sve ostavi na dflt.E sad to bi tak trebalo iz prve prosljakat.Ak ne proradi onda ili nest radis krivo ili si takav baksuz da si dobio dva losa primjerka dfi-a za redom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
sto je ludo, evo sad butam na 250MHz (nakon sto mi je ploca pistala 2 puta i nije htjela butat na 240!!), i OCCT stabilan 30min test. Mnozitelj na 10 stoji po defaultu. Za nevjerovati... Kladim se kad restartam komp da ce opet pistati... Btw u medjuvremenu sam kupio adapter sa 20 na 24-pin za napajanje (dosada su mi 4 od 24pina stajala prazna) |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
A sto mislite da uzmem neku drugu plocu? Infinity non-ultra? ona mi bolje izgleda... bar nema identican layout kao ove dvije bestidnice... ili mozda skuplju: MBO DFI INFINITY, nF570-M2/G il da se odmaknem od DFIa i uzmem Abit KN9 Nf4 Ultra... il nesto takvo? Jos par dana mogu zamjeniti plocu u linksa za neku drugu iz ponude ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
hmm evo, ako kog zanima, trenutno vrtim OCCT vec pol sata, na 280*9 CPU, dok je memorija na divideru 7, dakle DDR2 720MHz. Sto je najjace, ova mema mi je izvrtila 10min OCCTa na 900MHz (280*8, divider 5 - 448*2), dalje nisam vrtio, jer sam isao dici procesor korak vise. Mislim da cu iduce zbutati ovako, al neki divider da mema bude oko 900MHz sa ovim latencijama (5-5-5-15)... evo cpu-z validator: http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=173778 Btw sto sam promjenio: postavio sam rucno SVE stavke memorije (bas sve), digao voltaze: CPU 1.55V, chipset 1.7V, memorija 2.2V... temperature jesu dosta visoke: CPU 1.jezgra 57°C, 2.jezgra 55°C (u full loadu - trenutno pod OCCTom), chipset javlja 44, al njega dobro hladim ![]() Mislim da ipak ima nade za mene i moju plocu ![]() Jedino sto je CPU bottleneck, izgleda da njemu ne odgovaraju frekvencije iznad cca 2500MHz btw... freezer je dosta topao na dodir... znaci da dobro odvodi toplinu, al isto mu je njegovih 2000rpm premalo izgleda...ne znam da stavim coolermastera na 4000rpm na freezera, mozda bi bolje hladio? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
hmm koliko bi se memorija smjela grijati? ova moja je jako topla na dodir... chipovi 60ak stupnjeva na dodir, slobodna procjena naravno... EDIT: evo link... http://forum.pcekspert.com/showthrea...623#post663623 mema radi na 1010MHz (1GHz) na 2.3V... i... smanjio sam voltazu chipsetu na 1.5V, to nema nikakvog utjecaja. No, CPU je gladan za voltima, 1.55 mu je minimum za ovaj clock - 280*9, memorija divider 5... Uglavnom prezadovoljan sam memorijom... samo, strah me sto se tolko grije, pa sam stavio jedan 80cm vent da puse preko nje... Zadnje izmijenjeno od: vinja. 03.03.2007. u 13:59. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
hm citam al ne kuzim sad... koj ije tvoj zakljucak da je proradila na 280mhz-a? Adpater s 20pin na 24pin ili povecana voltaza procesora ili nesto 3.?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
ma da, zapravo je vise stvari - kao sto je vuco rekao, proc nece preko 2500 izgleda (2600 u biti) - FSB na ploci ne ide preko 285, a i djeljitelji memorije su zeznuti. - Kad stavim memu na "533" na FSB 285, onda mema zapravo radi na 720MHz, a latencije ostavljene na "Auto" se spuste kao da mema radi na 533MHz. Kad sam postavio SVE postavke memorije rucno, i digao voltaze, uspio sam doci do ovog clocka |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
stavi memoriju na DDR400 divider dok testiras fsb jer tad radi sinhrono(x2) s FSB-om... meni je 290 max fsb bez mjenjana voltaze (kod 9800pro je isla oko 350 bez mjenjanja voltaze) a sa 1.7V mi ide 340 ... ma ugl najvaznije je naci neku vrijednost na kojoj ce fsb/cpu/memorija radit najbolje a da nesto ne zaostaje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Moderator
|
Da, samo što je problem što memorija ponekada neće raditi na svim djeliteljima jednako. Tipa, sa DDR2 800 (1:2) ide to 1000mhz, a sa DDR2 667 neće ići toliko. Ali toga je prije bilo, sada nisam čitao nigdje o takvim slučajevima...
![]() |
#24 |
Premium
|
Hmm kolko sam ja upucen (rekli bi, imho), memorija je prije (socket A) bila vezana uz FSB... no sada je vezana uz CPU. Prije je bilo 1:1, 3:2 itd, a sada je CPU/5, CPU/7, CPU/10... itd. Tako da, pri istom FSBu, ovisno o multy-u proca, imas razlicite brzine memorije. A kod nase ploce, nema dividera klasicnih, vec ti postavis memu na neku vrijednost (tipa DDR400), a onda on pukne djeljitelj koji bi to postigao da je FSB 200 i multi 10. Dakle, djeljitelj bi u tom slucaju bio 10. Problem je, ako je CPU pri tome na 260*10, sa djeljiteljem 10, mema ce raditi na 520MHz (ddr), a imat ce postavljene vrijednosti latencija za DDR 400... Znam da malo zbunjujuce pisem, al tko je radio sa ovakvim postavkama, bi trebao skuziti o cemu govorim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Moderator
|
Recimo nekako tako. Soc. A i Soc. 939 su imali jako dobro sređene djelitelje i čini mi se da su tamo ovisili o FSB-u (HTT-u; baš kako si i ti rekao). A na AM2 čisto o frekvenciji procesora... Mislim, jedino za djelitelj DDR2 400 i 800 (1:1 i 1:2) uvijek znam kolika će frekva memoriji biti, a ovi između, jok.
![]() |
#26 |
Premium
|
hmm jel tko zna gdje mozda naci modani bios za ovu plocu? naime da se mogu koristiti i biosi od LP serije sa istim chipsetom :S i, jel moguce da mi napajanje u power-downu gubi napon??? Svi simptomi su da jest, a to nije dobro ![]() Zadnje izmijenjeno od: vinja. 04.03.2007. u 19:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Moderator
|
Gubi struju ? Misliš da ti railovi opadnu nakon buđenja iz standby-a ? Iskreno, ja nisam vidio modanih biosa na AM2, neovisno koja ploča. Zna netko dal uopće ima (barem bi za DFI trebalo biti) ?
![]() |
#28 |
Premium
|
vuco, bio sam se krivo izrazio. nakon shutdowna, tipkovnica mi nije pod naponom - npr ne radi mi "Power on by any key" opcija koja je nekoc radila, takodjer mi se monitor budi na 60Hz i jos neke stvari. inace, ne cine mi se voltaze lose, al nemam multimetar da vidim kako se drze pri samom startu... a za modded bios se jos nadam... malo sam prckao po forumima, al nisam nista nasao za AM2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
|
A dobro, i meni je tipkovnica i miško pod naponom, mada imam sve u BIOS-u poisključeno. Ono sam ja rekao jer sam imao na ASUS-ici slučaj da su railovi pali nakon buđenja iz standby-a (tipa +12V sa 11.97V na 11.43V -> ovo nisam potvrdio sam mjerenjima multimetrom nego su tako senzori pokazivali). Mada tvoji problemi meni liče na mušičavost BIOS-a. Meni hvala Bogu sve radi u najboljem redu, buđenje sa mišem, standby i ostalo (ali ajde, ja imam i drugu ploču ![]() EDIT: Sorry, krivo sam pročitao...danas sam totalno out, niš nemrem napravit kako spada...
"Everything with a heartbeat can knock you down" Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 04.03.2007. u 23:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
meni tipkovnica NE bude pod naponom... ja imam onu tipkovnicu BTC 8190, i ona ima jednu LEDicu (onu za "multimedia tipke") koja se inace resetira samo kad iskljucim komp iz mreze... a sada mi se resetira svaki put. Isto tako mi se monitor budi nakon shutdowna na 60Hz... Po tome zakljucujem da nema napona nakon shutdowna (iako moze biti i bios issue, al vec zadnje 3 - doduse sve DFI - ploce imale isti problem). Ma pojma nemam, vjerovatno cu posuditi negdi drugo napajanje, pa vidjeti jel ima to kakvog utjecaja... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|