|
![]() |
#31 |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
Sad cu vam napisati cijelu semu kak sam ja to mislio spojiti. Peltier sam mislio spojiti na 14 V (2x12+ 2x7-) tak sa se priblizim maximumu peltiera od 15V s tim da njemu treba max 25 A (nadam se da ce mu ovakav spoj dopustiti jel na 12V ima 18 A) onda na izlaz is napajanja za monitor pumpu i napajanje kompa. Za paljenje prvog napajanja (pelt i pumpa) uzeo bi obican on-off swich i tako palio prvo napajanje pa onda tek komp i obrnuto gasio, dakle prvo komp pa napajanje sa swichom svejedno mi je koliko swicheva imam jel ionako gasim komp kad sam doma jer ak ga ostavim dok sam u gradu taman se sve zavrsi dok dodjem. Sad me zanima onaj spoj gore od 14V, koliku bi mi mogao dati amperazu?
Zadnje izmijenjeno od: Bl@de. 05.11.2003. u 00:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
po pitanju gasenja, jesi li razmisljao i relejnom prekidacu?
![]() |
#33 |
Premium
|
Nisam bas neki elekticar, tj. nisam uopce pa zapravo ni neznam kaj je relej pa ak mozes pojasni. BTW imam onu postavku u biosu. Ovak opcenito bilo bi idealno kad bi mogao sve napraviti preko jednog prekidaca, znaci za paljenje kompa. ali kak znam da u praksi nemres uvjek imati idealno opterecenje spreman sam na kompromis. ja sam zamislio sa drugo napajanje jednostavno gaim posebnim on-ff prekidacem. jos mi nazalost nitko nije odgovorio kak da si hardverski zastitim komp od otkazivanja recimo pelta i sl. Kako mi je Mljac prije rekao da ak spojim dugo napajanje da mi amperaza ne pada pa sam onda razmisljao o tome da sve spojim kak sam prije naveo dakle napajanje kompa i pumpu u izlaz za monitor pa ak napajnaje rikne bar bu se sve ugasilo. Ali jos uvjek neznam kaj napraviti da se zastitim od recimo otkazivanja pumpe ili pelta (iako mislim da pelt nemre sam po sebi riknut jednimo ak predje onu tvornicku toplinu od 125C) jel recimo ak sam u gradu i rikne mi pumpa ili vent na kileru daok sa ja vratim imam doma lagano res peceno valjda sve komponente po redu!. Jos mozda sa Mbm5 bi se dalo softverski ali problem je pelt koji kad mu prestanes odvoditi temperaturu sa tople strane ima drastican porats temperature na hladnoj strani tj. da jos ne govorim da moze doci i do prijelaza topline sa tople na hladnu pa dobivamporast temp. po prakticki kubnoj krivulji. A ak se to dogodi ni jedna softverska zastita mi nemre pomoc. a na maticnoj nema automatsko gasenje ploce vec samo biba ak je temp. prevelika. Pa bi molio neke ideje i sugestij. Netko mi je spomenuo da se moze napraviti neki vrag kab bi nadgledal voltazu pa u slucaju nestanka struje gai sve! Sad ak netko zna kak se to da napraviti nek javi! Sorry ekipo radi duljine ali kaj vam bolje opisem biti ce lakse za rjesiti problem. Hvala! ![]()
![]() |
#34 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
ma nisam ni ja ni elektricar, ni elektronicar, ali logika je logika. trebaju ti dva releja, drugim ganjas pumpu, pelt i vec sto ganjas, i njegova pobuda (neznam kako se to strucno kaze) je 12V prvog napajanja. dakle gasenje prvog stroja gasi sve. e a prvi stroj osiguravas relejem kojega ganja temp. sonda zakeljena na CPU (ili temp. vode, ili ...) , dali preraditi neki vent sa temp. regulacijom ili sloziti odgovarajuci sklop to pitaj nekoga elektronicara.
![]() |
#35 |
Premium
|
jel bi znao netko na ovom forumu kako dobiti 14V na obicnom napajanju (MS 550W) . trebam se sto vise pribliziti onoj magicnoj granici od 15 V koliko je max za pelt.
![]() |
|
|