|
![]() |
#2 |
HW&WLAN expert
Datum registracije: Mar 2003
|
Ajde daj malo vise podataka i s koliko love rspolazes.Ako imas LOS imas dobre sanse da ces ima dobru vezu ali uz kvalitetnu opremu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
lepi
Datum registracije: Nov 2005
|
u boqte , na tolko ni klasicni voki - tokiji ne rade kaj se to moze sredit da radi fakat? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
Paaa ,dav slova , puf: DA! Ak na deset km ne lovi, kak su onda postavili wireless rekord sa linkom na 800km: stoopid. Jep al je za to bila potrebna oprema za ![]() @ post može, satelitski tanjur, 90 cm na više 120cm najbolje, to je oko 400kuna, neki "ruski" nosač, "ruski" jer sve izdrži i ne puca : evil :, kabel za 25 kn metar tj LMR 400, i kvalitetna kartica za cca 200kn, Ralink chipset. Preporuka, je kupi AP i stavi ga pokraj antene, odma pokraj, 1 m kabla i na 120cm tanjur, horn kantena, i bez brige si, sam : goood :ta oprema bi došla negdje, 800kn al se isplati ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
HW&WLAN expert
Datum registracije: Mar 2003
|
Kad smo kod AP-a ja bih puno prije tu stavio neki linux i na njemu digao AP ili client karticu na recimo atheros chipsetu,antena moze i dobra gridica+dobar kabel i konektori
![]() |
#6 |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
2x Mikrotik kante sa Dlink Atheros karticama (Komp može biti i neki stari Pentium 2) 2x Pigtail LMR 400/ H100 do 5m 2x Gridice ili Sat kantene od 120cm sa hornicama. Na dlink karticama možeš bez problema i podiči izlaznu snagu iz Mikrotika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
![]() Doom koliko para to košta sve? Zvuči dobro |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
![]() Metar LMR-a je 22kune, znači 5 metri je 100kuna, a trebaš 2X 5 metri to je 200kuna kablovi, Prepuno kabla, nepotrebno samo veliki gubitak stvara. Gridice su skupe, nemogu reci da ne vrijede, al su skupe Sat tanjur 120cm je 400kuna jedan, treba ti opet 2 ![]() 2 stare potrtave, i kartice. ![]() Za vezu na 10 km uzmeš 90cm tanjur, dođe 100kuna, Kantena, horn obavezno, dođe 100kuna, Komp ti nije sigurno na 5 metri od antene, pa se zato kupuje AP, D-link 2100, dobra stvar samo dođe 600kuna, ima kod nas za 380kn ![]() Treba ti na sve to 2 metra kabla, 5 maximum, al onda uzimaš najkvalitetniji, pa da je i od zlata napravljen. Od AP-a do kompa UTP kabl nije problem, moš stavit kolko te volja. To se sve stavi u nepropusnu kutiju, nekamo na nosač prilagodi, i to je to. Uz opremu za klijenta koja lovi na 10km si siguran da imaš poslje kvalitetan temelj za nekakav budući NODE, ili BBNODE, zavisi sta ce ti trebat. Ovo te dođe negdje oko 1000 kuna maximum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Émile Flournoy
|
Dlink: 2x 320kn ili Tp link: 2x 150kn Tanjur: cca 2x 200kn Kantene obicne za 2x30kn ili inox horn kantene odlicne izrade za 2x120kn Compovi: cca 2x200kn Pigtailovi: 2x150kn pa na više Tp link kartice rade odlicno, nešto slabije od Dlinka ali koštaju duplo manje. Na tp linkicama nije preporucljivo dizati snagu jer im zna izgoriti RF. Umijesto Mikrotika možeš uzeti i dva Ap-a, ali Mikrotik radi bolje od svih Ap-ova prihvatljive cijene. Ako su pigtailovi do 3m možeš uzeti H155 kabel koji je fleksibilniji od H1000/ LMR400 / CNT 400 kabela. Pokušaj naci kompove sa novijom plocom da se nemoraš zezati sa lemilicom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Sad duplim karticama/tanjurima ne dobijaš ništa, osim možeš sredit da ti jedna kartica/tanjur služi za Rx a druga za Tx, al za to ti na drugoj strani treba biti ista takva konfiguracija. ![]() @doom nije sve u količini ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Registered User
|
Bar se u necemu slazemo ![]() AP odnosno komp ti treba sigurno. U našoj udruzi su se 3 tipa spojila sa 14km na sektorsku anthenu, isprva im nismo dopustili zbog jaako lošeg signala sa 120cm tanjurem -89dB. Pa su kupili duple konfiguracije, kako je Doom opisivao, i jednom antenom se spajaju samo za Rx, a drugom za Tx, Frekva 5.8GHz, i imaju jedan repeater na pol puta negdje, I ond im je sig -65dB, na 14km bez LOS, sam kaj je to financijski za 10 osoba da se zmeta, a ne za pojednica, znači za tebe je preskupo... Ajde ljudi svatko svoj prijedlog, pa da se neka sredina nađe, @post : roller :Kolko love ti imaš uopće?: roller : Mi se tu borimo koju stvar da kupiš, a ti ništa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Émile Flournoy
|
Koristio sam usb adapter sa Ralinkom i radio je ko lud. Na njega spojena hm Yagica, signal 50%. Download je vecinu vremena bio 1500 KB/s ![]() Atheros sam uzeo samo zbog Mikrotika, inace bih ostao na Ralinku. Anime se odavno nije javio. Bilo bi dobro da napiše kuda link ide i baci koju sliku terena (visinska razlika između ap-a i clienta ...) Nije isto praviti link preko grada, sela ili mora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2006
|
400kn sat antena 120cm + 150kn cantena sa hornom 550kn??? 24db grid hyperlink 484kn a radit ce pouzdano i dobro i jeftinije od neke samogradnje koju je moguce i lose slozit http://http://www.optimum-online.hr/...roduct=1510027 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
faker^2
Datum registracije: Jan 2007
|
kupiš Canyon WF-511 za 100kn (u zadnje vrijeme na akciji), sat tanjur 90 cm na više, 90 ok,(200kn), kantu s hornom (130 kn + kabel). ako ti treba manje od 5 m kabela onda LMR400 i to je to..a kod frenda jedan ap i na njega sat kantena (zbog brzine, jer ad-hoc mreža neda više od 11Mbps)..znači kod tebe ili kod njega, ovisi di ima manje od kompa do antene, staviš karticu i povučeš kabel do sat kante, a kod koga je to dalje staviš ap, a ostatak do kompa s UTP kabelom..mislim da je jeftinije nego dva ap-a..kod postavljanja milimetri igraju ulogu, ipak je to 10 km...to je moje mišljenje..daj reci kolko ima koji od vas od kompa do antene? uglavnom sve to skupa vas košta oko 1000 kn...ponavljam: ipak je to 10 km...ak te zanima ta priča javi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Ma lol, na 10km,m se ne uzimaju kartice na akciji, uzme se neka pristoijna za 200- 250kuna, ali vjerujem da mu komp nije 5 metri od antene, pa je zato preporuka, ponavljam već po 101 put, 120cm tanjur, horn kantena, 1-2 najviše kabla i AP, Air Live ima u linksu za 320kuna, ima 7 modova rada. Al ocito da Anime vise ne obraća pozornost na topic, jer mu se to cini malo previse love. Na 10km nista nije previse : cheers2. Ma lol, svi vi novi koji dođete na forum samo ponovite isto ono sto ste prije vidjeli, samo se ispremjesa redosljed rijeci, ma lol, tak je i Toc zavrsil: hello2 :, haha, kaj se gurate svugdje. Ak nemas neki prijedlog BOLJI od prijedloga koji su vec izneseni, lol ne treba ni pisat uopce. Lol 90cm tanjur, da neam mrežu u gradu nebi se smijal ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
faker^2
|
nisam uopće čitao druge postove..govorim iz iskustva..i najjeftinije kartice rade savršeno..ja imam takve pa rade, a prije sam imao D-Link DWL-G520, za oko 450 kn i razlika je jedio u brzini i možda u kojem protokolu više koji on sigurno nikad neće koristiti..i mislim damu je ovo najbolja solucija..npr. ja imam do ap-a kakvih 750m, kod mene sat kanta (90cm) na ap-u 5dBi omnica...signal 100%..pa ti sad izračunaj dal bi to išlo na 10km sa dvije sat kante..ne kažem ja da 120 tanjur ne bi bio bolji..al kolko sam ja shvatio ovdje se radi o najboljem rješenju za što manje para.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
Ovak, kartice nisu bitne... Bitne su antene... Tu vrijedi pravilo.... veće je bolje... Da ti recimo napraviš od 500l inoxice kantenu naravno da bude bolje lovila nego bilo što.... Tu se radi o tome da s antenom normalne velličine napraviš zadovoljavajuće signale.... Moja preporuka: 90cm tanjur (ne treba ti 120cm), do 10m Cavela 703B s transformatorom na RPSMA, inox kanta s hornom, dvije bilo koje kartice (o njima ne ovisi toliko jačina signala).... Najteže je tu vrlo vrlo precizno usmjeriti satelitske jednu u drugu i tu se radi o milimetrima.... Ak to uspiješ, imaš link... Nema tu previše mudrolije, a drž se one stari.... kolko para tolko muzike.... p.s. Nisam čitao postove pa ne znam dal je ovo već netko napisao.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Registered User
|
Lol, ja nisam piso nist o 2 antene, u udruzi likovi se spajaju sa 2 antene, koji su doma , mođš pjunut do ap-a, Jer s tim dobijaš da ti jedna antena radi za Tx, a jedna za Rx, lol, 703b je smece, jer dođe 4kn/m il maje, pa je zato najbolji, figu. Ne radi se o rešenju za 10km koje vrijedi toliko para, citaj malo... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Registered User
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
faker^2
|
očito me nisi shvatio..rekao sam da mu takve kartice ne trebaju, da može kupit one najjeftinije, najbolje Canyon WF-511 za 100kn. mislim, ovdje smo da pomognemo čovjeku, a ne da se prepucavamo.. i mislim da sam ja ponudio najjeftinije funkcionalno rješenje, uz prihvatljivu brzinu.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Registered User
|
Pogledaj malo po netu o chipsetima: ralink, atheros, ti ... Moj skromni savjet je Atheros! Kao što ti je već spomenuto, veći tanjur = bolje! Možeš koristiti horn canntenu, premda ja ne koristim tu verziju, "obična" cantenna s tanjurom je davala i više nego odlične rezultate. Ali bolje ti je skupiti više love sad u početku, nego ići logikom, glavno da se složi, poslje ćemo pojačavat, onda ispadne puuunoooo skuplje sve :-) Ali NAJBOLJE bi ti bilo uzet par savjeta odavde, od ovih postova, i NAĆI PRAVOG MAJSTORA, a tu su naravno radioamateri. I u suradnji s njime/a imat ćeš najbolje složenu antenu ;-)
![]() |
#27 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Dečki-dajte malo kulture u komunikaciji. ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|