|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2006
|
P4 531 vs 630
budući da prvi put u karijeri prelazim na intel, pa nisam baš veliki poznavatelj inih procesora, zanima me razlika između 2 navedena modela - osim 1 i 2 mb cachea, ima li još kakve razlike među njima i isplati li se nadoplatiti nešto sitno za 630? thanx! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
osim tog cache-a nema neke razlike. U Radu nema nikakve razlike. Oba proca imaju prescott jezgru,ali se ne griju previse i brzina im je skoro pa ista. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
6xx serija podrzava EIST (Enhanced Intel Speedstep), sto je ujedno i jedina (osim cache-a) razlika medju njima ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Registered User
|
Citiraj:
može i rabljeni - uvjet je samo da ima garanciju, ako imaš ponudu pošalji mi na PM.. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prečupavi mod
|
@technix: To uvijek mozes iskljuciti, a da li se osjeti u radu? Pa, osjeti se mozda po temperaturama, ali sumnjam da je ista znacajno. @deskjett: Na kakvu tocno brzinu mislis? 630-ka ce bit bolje u stvarima kojima lezi veci L2 cache, tipa kodiranje videa, ali sve su to uglavnom nijanse.
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Samo da navedem koja je razlika u procu i cache-u. Mozda nekom bude bitno. Abit Ic7 maticna 2X 512 ddr400 i P4 2.4 fsb 533 northwood 512kb cache-a @ 3.0 Ghz- 22 FPS/s pri kodiranju divx u DVD P4 3.0 fsb 800 prescott 1MB cache-a @ 3.0 stock - 32 fps/s pri kodiranju divx u DVD Nevjerojatna razlika. Napomena: HT nije bio ukljucen kod prescott-a bas radi testiranja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
|
Citiraj:
3.2 i 1mb c ili 3.0 i 2mb c? brzinsko pitanje - koji bi od ta 2 osobno izabrali? pretpostavljam da cache ne igra neku ulogu kod oc mogućnosti.. kako stoje u igrama? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
Ploca je bila Abit AW8 (i955X). Neke razlike prevelike i nema u nekom svakodnevnom radu. Oba su se dala fino kloknuti, a sa 541 sam ipak dobio bolji SPi 1MB skor. Evo SS: 541: http://i17.tinypic.com/34rsv0i.jpg 630: http://i12.tinypic.com/4hn6ivs.jpg No, 630 je pak dao vise Mhz u max OC-u: Evo SS: 541: http://www.hwbot.org/results.image.do?resultId=559726 630: http://i13.tinypic.com/49hx5za.jpg Osobno, prije bih ipak izabrao 630, tek toliko zbog tih 2Mb cache, EIST-a i cinjenice da je ipak u usporedbi sa 541 (90nm) raden sa 65nm tehnologijom, te se malkice manje grije. A i OC je mu je dosta bolji, te radi stabilnije pri OC-u vecem od 250Mhz, gdje sam tu i tamo imao nekih malih problema sa stabilnoscu na 541. A vidim da su u HgSpotu na popustu oba proca, uz 43% popust 630-tke i razlika je svega 22kn ![]() http://www.hgspot.hr/komponente.aspx?grupa=6 Pozz. : hello2 :
Desktop: System: Asus X99 Deluxe / Intel i7 5820k + Noctua NH-D14 / 32GB DDR4 Corsair Dominator Platinum 3000Mhz (4x8Gb) / Asus DUAL-GTX1060-O3G / A-DATA XPG SX8200 Pro M.2 SSD 1TB / Sound Blaster Z / Fractal Design Core 3000 / Corsair HX1200 Storage (total of 54TB): 6 x Seagate IronWolf 8TB / WD My Passport Ultra 4TB (2,5") + WD Nomad case / WD Scorpion Blue 1TB (2,5") + Orico case Video/audio/input/misc: HP Z32 (32" 4K) / Logitech G933 Artemis Spectrum / Samsung Harman/Kardon Q70 soundbar / Sony XD100 / Corsair K95 / Logitech G9X / Logitech VX Revolution / Canon scanner LIDE 70 / HP LaserJet P1102 Mobile: Lenovo ThinkPad X1 tablet (Intel Core m7 / 8GB DDR3 / 256GB SSD) |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Cache zapravo i igra ulogu u oc-u. Više cachea, više tranzistora, veće zagrijavanje. U igrama su Athloni bolji, ali Bože moj, možeš i na Pentiumuma solidno igrati ![]() I ako se mene pita, također bih išao rađe na 630.
__________________ |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prečupavi mod
|
technix, ako ti je toliko da kodiranja videa, zasto ne razmislis o nekom dvoglavcu? Ovaj 630 kosta 616kn, a Pentium D 805 714kn i Pentium D 820 745kn. Ako imas plocu koja guta dvoglavce, zaboravi na P4-ke ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() btw. kakav je box cooler? ako nije baš nešto, može i preporuka za alternativu - ekonomično a učinkovito, ništa fensi turbo gsxr3100 i sl. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium moderator
|
Box hladnjak nije prebučan, kad se drži na nekih 1000 rpm ![]() Alternativa: AC Freezer 7 ili Coolermaster Hyper TX EDIT: za nečiju informaciju, nisam rekao da se ne čuje, nego da je podnošljivo.
__________________ Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 27.01.2007. u 11:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Ja koristim box na tom 630 i da se u biosu podesiti da se ozbiljnije zavrti samo na vecim temperaturama, tako da i nije nesto glasan. A sto se tice temperatura, a ima ih svakojakih evo trenutnih vrijednosti: U sobi je 20,4 stupnja, procesor je na 34 stupnja. NIsta neradim ozbiljno, slusam pjesmu u winampu i kopiram nesto sa usb-a na hard. I ventilator se vrti na 1500 okretaja. Inace kuciste mi je pod stolom i bez stranice. Eto to je to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Prečupavi mod
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
evo decki su sve rekli. dakle 630 + hyper tx ili freezer 7 pro inace imao sam 630 i to je jako dobar proc...natjerao sam ga na 4.46Ghz sa sonic towerom...i taj proc se jos uvijek sretno vrti kod mymoona ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
|
True, true. Malo sam se presao, oba su 90. Bit ce da sam bio neispavan ![]() Citiraj:
U svakom slucaju od svih navedenih (531, 541, 630), 630 je najbolji izbor.
Desktop: System: Asus X99 Deluxe / Intel i7 5820k + Noctua NH-D14 / 32GB DDR4 Corsair Dominator Platinum 3000Mhz (4x8Gb) / Asus DUAL-GTX1060-O3G / A-DATA XPG SX8200 Pro M.2 SSD 1TB / Sound Blaster Z / Fractal Design Core 3000 / Corsair HX1200 Storage (total of 54TB): 6 x Seagate IronWolf 8TB / WD My Passport Ultra 4TB (2,5") + WD Nomad case / WD Scorpion Blue 1TB (2,5") + Orico case Video/audio/input/misc: HP Z32 (32" 4K) / Logitech G933 Artemis Spectrum / Samsung Harman/Kardon Q70 soundbar / Sony XD100 / Corsair K95 / Logitech G9X / Logitech VX Revolution / Canon scanner LIDE 70 / HP LaserJet P1102 Mobile: Lenovo ThinkPad X1 tablet (Intel Core m7 / 8GB DDR3 / 256GB SSD) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
nautic expert
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
koristim freezer 7 pro. nije bučan, ali mogao bi biti tiši, a baza je bila poput mjesečeve površine nakon slijetanja amera. planiram promijeniti vent uskoro. za sada nisam uspio izvući više od 4,3 GHz, ali zato radi na 4 GHz bez ikakvih problema uključujući mene, već točno godinu i 7 mjeseci, ako si ga clocknuo odmah nakon kupnje. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
bio je kod mene cijelo vrijeme na 3766 Mhz (toliko je najvise mogla ag8 3rd eye)...samo zadnjih tjedan dana kojih je bio kod mene (kad sam kupio DS3) je proveo na preko 4 ghz |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Uz kvalitetniju memoriju sa manjim latencijama xp 2600+ itekako moze pokazat zube i oprati pod sa p4 630. Imo oba procesora i znam o cemo pricam. DDR2 koji koristim nemoze bas potegnuti nesto previse ili me koci asrokica. Ali inace sto se tice izbora imedju izabranih 630 je najbolja kupnja i najbolji za prijelazno razdoblje na nesto ozbiljnije od intela. : cheers2 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Pero_Snajper
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Svaka cast bartonu odlican je to proc (bio?), ali mislim da si se ipak malo zaletio sa ovom izjavom... Pere pod sa 630kom? Kazes da pri radu u windowsima mozes primijetit vise latencije ddr2 ![]() Ja sam imao 630, sad imam 6300 za kojeg se mozda moze objektivno rec da pere pod sa njim, al da me je*es ne vidim razliku dok radim s fajlovima, pisem tekst, vrtim muziku i filmove ili pisem ovaj post. Sorry na uletu... EDIT: Inace preporuka za 630, meni je osobno bio zakon procesor, a konacno mu skresali i nebuloznu cijenu...
![]() |
![]() |
#24 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() Oprosti, ali ovu izjavu, osim ovih gore smajlica, zaista ne bih komentirao. Mozda jedino da pokusas prije sljedece usporedbe ova dva proca, upaliti racunalo pogonjeno sa 630. Dosada je cini se bio ugasen. ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
Haha. Nisam se dosao prepucavati sa vama ali i dalje stojim iza svoje izjave. Nego nisam ja ni spomenio da sam imo bartona, nego onaj na 2083mhz 256kbl2 i 333fsb. I vjeruj mi da je taj procesor cuda stvarao. To je isto ko kad mi kazu da je nemoguce da je moj stari vozio ficeka preko 170km/h. Mozda ce se stvari promjeniti ako promjenim asrokicu i uzmem neku ozbiljniju memoriju, ali u ovakvom stanju ga bez problema mogu usporedjivati po brzini sa starim xp-om. Vi ste rekli svoje i vjerujem vam da je tako, ali onda i vi vjerujte meni. Nego dosta OT jer nebi htio dobit neki karton ili bananka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
|
![]() |
#27 |
Prečupavi mod
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Premium moderator
|
Hmmm...smirite strasti ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Prečupavi mod
|
Flame = ~pokusaj isprovociranja rasprave bez argumenata ![]() http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=66&pgno=0 Zakljucak vjerujem da mozes izvest i sam. Inace, rasprave Intel vs. AMD su ioanko vrlo ne pozeljne, pa neka "rasprava" ostane na ovome. Ionako smo vec OT.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|