|
![]() |
#1 |
Émile Flournoy
Datum registracije: Oct 2003
|
Kako usmjeriti sat kantenu?
Ostatak opreme je Canyon wf514 u client modu i neki Dlink pigtail od 3m. Opremu bih iskoristio za spajanje na Wisp preko kojega bih imao internet jer sam podstanar i nezgodno mi je uvoditi ADSL. Oni imaju sektoricu na brdu udaljenom nekih 4km od mene. Moja Antena radi dobro jer sam je testirao sa jednim Ap-om udaljenim 500m od mene i signal je porastao duplo u odnosu na samu kantenu. Primjetio sam da oni koji ruku okrenu prema gore moraju za nekih 20 stupnjeva nageti tanjur prema gore da bi šibao ravno. Kako je sektroica na velikoj visinskoj razlici u odnosu na moju lokaciju (ja sam u uvali, a njihova natena na brdu) mislio sam antenu ostaviti sa rukom prema dolje, i nageti je za nekih 30 stupnjeva prema dolje. Znam da cu ovo najbolje isprobati u praksi, ali antenu montiram na nepristupčno mijesto pa je svaka pomoč dobrodošla jer se neželim lomiti cijeli dan sa namještanjem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
pa ako ti izvedba satelitskog tanjura dopušta stavi tako,ali koliko sam ja vidio većina je tanjure je konstruirana tako da taj nos mora biti okrenut prema gore |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
Ovako. Okreneš si tanjur naopačke, i ruku naopačke da ti stoji sve prema gore, tanjur mora bit okrenut da se dobije max kut s obzirom na nosač. E sad, prvo naštelavaš horizontalu, dok ne dobiješ najbolji signal, znači ljevo - desno, a zatim elevaciju, odnosno : Primjetio sam da oni koji ruku okrenu prema gore moraju za nekih 20 stupnjeva nageti tanjur prema gore da bi šibao ravno, to nije 20 stupnjeva neg malo više, 35. dok si postigao najbolji maximalni signal, sve zategneš i to je to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Émile Flournoy
|
Namontirao sam ju. Imao sam vec postavljen nosac od stare anlogne satelitske viška pa sam ga iskoristo. Iz tog razloga antenu nisam mogao okrenuti naopako, ali sam je naopako okrenutu testirao na drugom nosacu i rezultat je isti. Survey pokazuje 32% signala u horizontalnoj polarizaciji. Mislim da Canyon krivo pokazuje razinu signala jer se vec sa 20% spajam na testni ap i vucem 100 KB/s. Kutija za ap je napravljena od kutije za mikrovalku od 10kn i svi otvori su zacepljeni sa silikonom. Adapter od Canyona daje 17v tako da sam napajanje provukao kroz 20m UTP kabela i stvar radi savršeno. POE sam izveo najjednostavnijim putem, tako da sam zarezao kabel na krajevima i izvukao po dvije parice za napajanje. Kabel za antenu je neki tanki 3m od Dlinka pa ga možda zamijenim sa RG 213-kom. Znate li koliko bih otprilike dobio na siganalu sa ovom promijenom. Za ovaj kabel piše -2.5 dBi Evo i slika: ![]() ![]() ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Doom. 15.01.2007. u 21:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2007
|
Jesi li probao okrenuti tanjur "naopacke". Da ti ruka od tanjura bude gore. Ja sam tako radio i dobio odlicne razultate. Usto, ja jos nisam postavljao "ovakve" cantenna sa lijevkom na tanjure. Po meni je bolje postaviti cantenna bez lijevka, dobije se bolja iskoristena povrsina tanjura. Inace sa ovom antenom na udaljenosti od 500m i 100% LOS, nebi trebalo biti problema, osim sto je ocito malo veca visinska razlika AP - antena (klijent) u slucaju kod tebe. No pozicija je zavidna :-)
![]() |
#7 |
Émile Flournoy
|
Nosac je prekratak da bih okrenuo tanjur naopako, ali cu vjerovatno antenu premjestiti na drugi nosac. Wispova sektorica je tek postavljena i još je u testnoj fazi jer su je postavili zbog mene. Udaljenost nije 500m nego cca 4km. Na 500m sam je testirao sa drugim ap-om samo za probu. Kada me spoje onda cu je još malo doraditi. Link ide preko cijeloga grada ma da na slici izgleda da je blizu. Zadnje izmijenjeno od: Doom. 16.01.2007. u 19:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Zgodno, igraj se :-) Moj savjet, stavi tanjur na drugi nosač onda i okreni tanjur, premda možeš ga i ti prema dolje naginjat i time riješit pitanje offseta...
![]() |
#9 |
Émile Flournoy
|
Dogodilo se nešto veoma zanimljivo. Postavio sam Canyona u ap mod da testiram kako ce se antena ponašati. Upalim laptop u dnevnoj sobi i iznenadim se kada u stumbleru ugledam svoj ap. Kada sa laptopom koji ima ugrađeni Wlan dođem iza antene signal je 60% , po kuci mi razina signala varira 20-45%. Vani pada kiša, svi prozori zatvoreni, a kompletan stan pokriven sa signalom. Aantena je na krovu usmjerena prema sektorici na brdu. Na 1m od antene je dimnjak za kojega sam mislio da nesmeta anteni jer koliko ja vidim nije ispred nje. Što sam napravio krivo ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Ja imam slično ovakvo iskustvo, u mojoj blizini stana postoje 2 APa, te njihovi linkovi. Antena za linkove su sat cantenne te ih isto vidim, i to sa relativno jakim signalom. Trenutno ti nemam neko teoretsko znanje kako bih ti pomogao, ali budem se raspitao... p.s. probaj staviti AP u drugi mod rada, tj mislim da se zove "klijentski", to je za spajanje na drugi AP...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Citiraj:
Horn cantene, još pogotovo limarski rađene, su kvalitetnije od običnih kantena, ak ti nisi to nikad koristio ne znači da nisu dobre. Kod nas je link sa hornicom, potavljen i šljaka bez problema, na 12km je isto takav tanur sa hornicom, naopačke okrenut i link je stabilan. Kantene su limarski rađene, CNC strojem na limu 1mm debljine. @Doom To bi trebalo šljakat bez pol frke. Sat kantena naopačke , par m kvalitetnog kabla, 50ohm cca neki za 25 - 27kn/m ( kabal je jednokratna investicija ) i postavit AP što bliže antheni. AP u client mod, i šibaj. Pazi na polarizaciju kantene, jako važna stvar. Mor bit onakva u kakvoj je Wisp, horizontalna il vertikalna. Ako staviš u suprotnu od antene, u najboljem slučaju će biti nešto malo signala, a sasvim sam siguran da nećeš ništa uloviti. Malo progooglaj po netu i nađi neki prikaz zračenja gridice, jer ako si u sivom kutu onda je malo vjerovatno da ćeš ulovit išta. @ laptop- normalna stvar, ja imam vani sat. tanjur i okrenut je suprotno od mene ( mojeg kompa ) i kad u komp uštekam USB karticu u stumbleru isto vidim svoj SSID. kad kartica radi kao AP. Ja sam ovaj diagram zračenja sat tanjura uploadao sa svojeg kompa, kao feed je korištena 5.8GHz korner antena, a sa hornom ti je sličan prijem, samo su neke latice manje a neke veće. Ako još što treba pomoć slobodno pitaj. Evo slike: ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Émile Flournoy
|
jugeernaut, imaš rep bod od mene ![]() Za hornice sam na više mjesta cuo da rade bolje sa sat tanjurom od obicnih kantena. Ja sam svoju kupio od ljudi koji ih rade upravo na cnc stroju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
Zavisi, računaj s tim da je svaki konektor, neko prekopčavnje, štukanje, veliki gubitak, za tvoju daljinu prevelilki, jer na 4km je svaki dB važan za dobar rad. Sam naziv "pigtail" ti govori, tanak kao rep, sad zamisli 100 ljudi koji prolaze kroz poluotvorena vrata i 8m prolaz. Tako je i s kablovima. Kuiš što kvalitetniji kabel, i spojiš ga s hornom, taj kabel treba bit što kraći, znači AP što bliže anteni, maximalno, najbolje odma do horna, al je to overkill s izvedbom dihtanje/montaža/pre zahebano i treba se igrat s tim. Na jednom kraju N konektor, na drugom RP-SMA konektor, sad ovisi kakvi je konektor na kanteni, jer ak je recimo, ja imam F konektor 75ohmski, i kad sam 75ohmski kabal stavio na N konektor koji je 50ohmski, mi se javljala čudan anomalija signal variro, veza pucala, sve dok nisam stavio 75ohma konektor, nisu baš bili kompaktibilni ![]() Eh, da i sve konektore obavezno osiguraj: mislim na izolir traku, inače je najbolje koristit termobužir, jer kad se konektori namoče zna bit gadno. Nama se na sektorici namočio jedan N konektor i bio je slab signal na spoju, voda je ušla među onaj mali prostor izolacija-masa konektora. Znači termobužir na sve spojeve obavezno, na kompu u sobi netreba ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Émile Flournoy
|
Citiraj:
Istim rijecima i ja opisujem razliku između kvadrature kabela, jer sam sklon pretjerivanju. Gdje treba 1mm/2 ja radije stavim 2mm/2, a stari mi govori da ce sve izgoriti jer je kabel debel. Imam ja RG 213-ke koji mi je ostao iz radioamaterskih dana i mislio sam njega iskoristiti, ali kako je nosac feeda na Digmax tanjuru od plastike, trebao sam praviti pojacanja samo da bih mogao staviti kantenu. Kada bih gore stavio neki deblji kabel sve bi od težine pošlo u 3pm. Kutiju sa Ap-om se bojim staviti kod antene jer bi se sigurno nakon nekog vremena napunila sa vodom. Ipak je to kutija za hranu, a ne neka skupa kutija predviđena za instalacije. 3m kabela moram imati, samo je pitanje koliko bih dobio da stavim neki skupi lmr. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Émile Flournoy
|
Našao sam info za svoj pigtail. Na kabelu piše ula-168. Ako je ovo:http://images.google.hr/imgres?imgur...lr%3D%26sa%3DG istina kabel trebam podhitno zamijeniti |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Émile Flournoy
|
Nije mi jasno zašto svi govore da okrenem antenu sa offset feedom naopako. Ja sat kantenu koristim da bih uspostavio link sa sektoricom koja je na brdu. Offset antena izgleda ovako: ![]() Tako je napravljena da lnb ili u mome slučaju iluminator nebi stajao na putu signalu kojega parabolični reflektor prikuplja i fokusira. Ovakve antene se i zovu offset jer je feed pomaknut iz fokusne točke. Takav tip antena je nastao zato što je kod starih antena pozicija feeda narušavala perfomanse. Ako ja antenu moram usmjeriti na brdo, zar nije ispravno okrenuti je sa rukom prema dolje, i još je malo nageti prema dolje kako sam ja ucinio? Da je okrenem naopako trebao bih je nageti za cca 35 supnjeva prema gore samo da bih postigao da signal šiba ravno, a da bih napravio link prema brdu, antena bi trebala biti nageta za bar 50 stupnjeva prema gore, za što nisam siguran da je uopce moguče. Za kabel sam odlučio da ga necu mijenjati nego skratiti. Kako mi garancija na Canyona više ne vrijedi skratiti cu kabel na 1.5m i kraj koji ide u ap jednostavno zalemiti u uređaj. Tako netrebam kupovati ni konektor, a gubitci su minimalni jer ide direktno na pcb. Vjerovatno cu i antena switch izbaciti. Zadnje izmijenjeno od: Doom. 21.01.2007. u 17:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Émile Flournoy
|
Hvala, nisam znao. Onda cu radije platiti 25kn. Jedini je problem što konektor košta 25kn, a poštarina do 5kg 30-50kn. Imaš li ti jedan konektor viška koji bi išao na ovaj kabel, pa da mi ga pošalješ obicnom poštom ? Btw kako mi je najbolje zakrimpati kabel bez profi alata za krimpanje, i koliko se gubi na perfomansama kod kućnog krimpanja? |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Registered User
|
![]() Konektora ti nemam ništa, pa kupi negdje u trgovini el komponentama, ili reci nekome poznaniku da ti to onak usput kupi. Za konektro, se se isplati dat 30kn poštarine. Btw koje konektore imaš uopće? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Émile Flournoy
|
Treba mi rp-sma konektor. Kako bi konektor spajao bez kliješta za krimpanje mislim da je bolje ne dirati N konektor koji je na strani antene. Stari mi se bavi pravljenjem nakita pa mogu kabel u ap zalotati sa srebrnim ili zlatnim lotom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Registered User
|
Ne, samo konektor zalotaj zlatnim lotom ![]() E i pitanje: Kak ovo:http://forum.pcekspert.com/showthrea...985#post626985 znaš i ostale điđe miđe, a sam za sebe si neznaš opremu sastavit: suicide: suicide: suicide, paa, ak bi ja ovo http://forum.pcekspert.com/showthrea...985#post626985 znal onda bi i valjda sebi znal sastavit opremu, hebote ja ![]() Zadnje izmijenjeno od: Juggernaut. 23.01.2007. u 17:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Émile Flournoy
|
Što je to došlo pa da više nemogu ni pomoc tražiti:confused: Sada mi je žao za onaj rep bod ![]() Moderator može staviti katanac jer je antena vec u upotrebi i upravo mucim jadnog Canyona sa torrentima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Émile Flournoy
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |