Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.09.2006., 13:31   #1
prlecro
Registered User

Datum registracije: Aug 2006
Unhappy Pregrijavanje grafičke

Pozz

imam grafičku Leadtek GF 7600 GT TDH, 256MB, PCI-E, TV-out, 2xDVI
i problem je što se pregrijava i onda me izbaci iz igara. i sad koje je najbolje rješenje za to??

ugradit neke dodatne ventilatore ili šta???

i koliko bi me to koštalo otprilike??

pliz help
prlecro je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2006., 13:37   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Kaj ti je to pasivna grafa ili kaj? Jer ako ima ventilator na cooleru onda ta grafa ne bi trebala prelazit 60°C u loadu.

Možda ti driveri zezaju (to najbolje provjeriš tako da popipaš grafu kada je u loadu pa procjeni dal je stvarno ta temperatura).

Prije kupnje ičega, ja bih prvo pokušao barem očistiti grafu, možda se žvaka od paste zapekla ili je ima previše.

A onda ako ne padne temperatura, onda bih razmišljao o dodatnog hleđanju. Ako je pasivni cooler na grafi onda si kupiš neki 120mm vent (ve-mil - 40kn) i staviš ga da nekak puše po grafi. To ti je najjeftinije riješenje.

Ono najskuplje i najbolje rješenje ti je da kupiš novi hladnjak, tipa VF700 (cca 140kn) ili VF900 (cca. 250kn) i metneš ga umjesto ovoga kojeg sad imaš.

Ali velim ti, prvo probaj promjenit drivere, pa ako to ne šljaka, počistit cooler na grafi (maknut ga, očistit jezgru, i ponovno ga staviti) a tek onda razmišljati o dodatnom trošenju novaca...
Oglas

Oglas
Staro 15.09.2006., 13:39   #3
prlecro
Registered User

ali mi je u kur.. jer je komp star 5 dana, i već ovakvi problemi pa dođe mi da ga propucam
Staro 15.09.2006., 13:42   #4
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor prlecro Pregled postova
imam grafičku Leadtek GF 7600 GT TDH, 256MB, PCI-E, TV-out, 2xDVI
i problem je što se pregrijava i onda me izbaci iz igara. i sad koje je najbolje rješenje za to??
Prvi put čujemo o tome.

Prvo upotri***i prst (ili već jesi) i procjeni da li je hladnjak na njoj zaista vruć. Ako je odgovor da, vadi karticu, skidaj hladnjak i vidi situaciju ispod njega. Moguće da ispod ima količina paste dovoljna za oprati zube. Ako da, počisti pastu sa hladnjaka i GPU-a krpicom umočenom u npr. malo etanola. Zatim stavi MALO PASTE (spominje se na forumu, neznam tko) veličine genetski nemodificiranog zrna riže na sredinu GPUa. Razmaži ili nekakvom starom zdravsvenom karticom ili žiletom ili samo pretisni hladnjak na to i malo zarotiraj i pričvrsti hladnjak natrag.

Isprobaj kako radi sada. Ako su i dalje problemi i kartica je nova ja bi je reklamirao. Daljnje moguće riješenje je drugi hladnjak tipa vf700, vf900 što zahtijava trošak od 160kn (novi) na više.

Samo dodatni ventovi mislm da nebi bili učinkoviti kod tolikog grijanja
Verifikacija poštenog trgovca #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9
pogi je online   Reply With Quote
Staro 15.09.2006., 13:44   #5
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

E, a da ti nama veliš kakve su ti temperature? Idle/load?

A ovo kaj te izbacuje iz igre može biti i do drivera i stvarno do temperatura...
Dal te hiti van na svakoj igri ili?
Staro 15.09.2006., 13:44   #6
prlecro
Registered User

malo sam razmišljao i mislim da je najbolje da zovnem ovog kod koga je komp kupljen i kažem mu da ga nosi i da mi ga vrati "normalnog"
Staro 15.09.2006., 13:45   #7
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
ali mi je u kur.. jer je komp star 5 dana, i već ovakvi problemi pa dođe mi da ga propucam
Onda razmisli o reklamaciji. Neznam da li 7600 takodjer traže dodatno napajanje preko molexa, možda ga majstori nisu spojili.

Pazi da te ne za***avaju oko garancije, ako je naljepnica na kučištu
Verifikacija poštenog trgovca #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9
pogi je online   Reply With Quote
Staro 15.09.2006., 13:45   #8
prlecro
Registered User

Citiraj:
Autor Vucko Pregled postova
E, a da ti nama veliš kakve su ti temperature? Idle/load?

A ovo kaj te izbacuje iz igre može biti i do drivera i stvarno do temperatura...
Dal te hiti van na svakoj igri ili?
da na svakoj igri i u jednakim periodima se komp restarta, ma temperatura je 100%
Staro 15.09.2006., 13:57   #9
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Pa daj nam reci onda kolike su te temperature?? Jesi dirao prstom cooler od graficke da probas je li to zaista vruce? Koja je to tocno verzija graficke?
nicko je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2006., 14:26   #10
tom789
Registered User

Datum registracije: Sep 2006
ma taj problem svi imaju tko kupi novi comp,,, vidjet ces nakraju da ti je memorija u k....
a jel mi moze netko objasnit cemu sluze te paste za graficku?
tom789 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.09.2006., 14:34   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Pasta, sad, dal za grafu ili za proc, je ista. Baze nekih cooler-a (površina koja dodiruje jezgru CPU-a ili GPU-a) nisu dovoljno ravne ili ispolirane pa ako se takva baza stavi na jezgru (bilo CPU-a ili GPU-a) ono nema puni kontakt i tamo di nema kontakta je zrak - što zapravo pogoršava prijenost topline između baze hladnjaka i jezgre.

Pasta kad se stavi (veličine GMO riže kako je netko rekao ) u sredinu jezgre i onda kad se poklopi sa bazom hladnjaka istisne zrak van, tako da je sada zapravo pasta sredstvo prenosa topline između jezgre i hladnjaka - nije više zrak. A pasta (kvalitetna) je bolji medij za prijenos topline od zraka.
Kada se jednom poklopi baza sa jezgrom, nema više dizanja cooler-a jer će onda ponovno zrak ući unutra - samo se može rotirati lijevo-desno da se pasta još finije razmaže po čitavoj površini jezgre i baze...

No, nema straha i ako ti slučajno uđe zrak, temperatura će ti biti možda za 1-2°C stupnja viša, ako i toliko...Koliko puta sam ja samo mjenjao coolere a da sam ostavio staru pastu pa nije bilo nikakvog porasta temperature...

Ima više pasti, samo se neke osuše ili zapeku nakon nekog vremena (to su loše paste), neke su poput žvake, jako se teško skidaju i ne vode toplinu pa se i time stvar više zagrijava.

Pasta nije skupa - AC Ceramique tubica dođe 25kn a može ti potrajat jako, jako dugo...

Ono što može najviše naškoditi hlađenju su loše ispolirane baze, nepravilna baza na hladnjaku (konkavne ili konveksne)ili žvaka od paste na cooler-u...a sad ako ti slučajno ne promjeniš pastu prilikom mjenjanja coolera (a da nemaš loše ispoliranu ili nepravilnu bazu), ne bude ti niš bilo
Staro 15.09.2006., 14:45   #12
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
To je termovodljiva pasta koja se stavlja i na procesor (CPU), a ne samo na grafu (GPU). Ona ti je 'veza' između procesora i hladnjaka za isti. Dakle, prenosi toplinu s CPU/GPU na cooler. Naime, površina hladnjaka nije apsolutno ravna i na mjestima dodira hladnjaka i CPU/GPU bi zagrijavanje bilo veće nego na drugim. Zato se stavlja pasta koja to zagrijavanje raspoređuje po čitavoj površini hladnjaka i time omogućava veću efikasnost istog.

EDIT: Vucko je bio brži
Staro 17.09.2006., 17:11   #13
prlecro
Registered User

e sorry što vam se nisam javljao ali nije me bilo za kompom par dana.

sad kad sam stigao kući sa puta, otvorio sam kućišta i pazi čuda ima jedan ventilator točno poviše grafičke ali ne radi, da budem točniji nije spojen u napajanje(ili di već se spaja) i sad je problem šta ga ja neznam spojit( neznam kako ga spojit, neznam di ga spojit) i vent. ima jedan kabel za spajanje

pa mi pomozite plesase
Staro 17.09.2006., 17:26   #14
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Samo ga pikni u 3-pinski utor (obicno je bijela plastika), orpilike pola cm dugacak...ma vidjet ces gdje pase....
nicko je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2006., 17:33   #15
Blue Spirit
Premium
Moj komp

Blue Spirit's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
To ti je ovaj bijeli konektor u kojeg idu crveni i crni kabl/žica.
http://www.pctuning.cz/ilustrace2/st..._front_big.jpg

/connect 185.107.96.125:28990

server rcon: oldschool

COD2 PCekspert ekipa https://discord.com/invite/zZ4PeqVpBv
Blue Spirit je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2006., 17:42   #16
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
sad kad sam stigao kući sa puta, otvorio sam kućišta i pazi čuda ima jedan ventilator točno poviše grafičke ali ne radi, da budem točniji nije spojen u napajanje(ili di već se spaja)
Reko, cooler za grafičku je na samoj kartici, nije poviše nje, desno, lijevo, iza ili negde na desetom mjestu. Da taj cooler koji se ne vrti, nije možda cooler od kućišta (onaj za ispuh)? Uglavnom, ako cooler od grafičke nije uštekan, prikopčaš ga na način kak su ti ljudi rekli i opisali. S druge starne, cooler od kućišta ili uštekaš na matičnu ploču (3 pinski konektor) ili ga spojiš molexom spojiš na napajanje.
McG je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2006., 17:43   #17
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
mozhda misli na vent na boku...
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2006., 18:10   #18
prlecro
Registered User

opet me izbacuje sad ću stavit slike na šta sam mislio
Staro 17.09.2006., 18:18   #19
prlecro
Registered User

uglavnom mislio sam na bočni ventilator, pa šta mislite koliko on pridonosi hlađenju grafičke??
Staro 20.09.2006., 09:49   #20
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

ako stoji iznad graficke, puse po njoj i popravlja hladjenje. koliko-ne znam. nikad mi nije takvo sto trebalo. ak stoji iznad proca, poboljsava hladjenje proca ako puse u istom smjeru kao i ventilator na procu.
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2007., 00:07   #21
dada-as
Bot Maker
Moj komp

dada-as's Avatar

ej ja imam istu tu graficku i ona se isto grije preko 60c 65, nikad ispod 60 isto ej sve novo par dana, dali da se i aj brinem ili?

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na