|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2007
|
Wireless AP vece snage/dometa
Ispričavam se što pokrećem novu temu. Vjerojatno znate sve podatke rapoloživih Wireless AP-ova na pamet. Mene zanima koji od tržišno dostupnih (normalne cijene) ima najveću izlaznu snagu i najbolju osjetljivost što bi u konačnici trebalo dati najveći domet? Bilo bi poželjno da je i router. Hvala unaprijed, i još jednom isprika na prvom postu u kojem odmah nešto tražim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Dok je nama nas :)
Datum registracije: Apr 2005
|
Po meni su ti best off: Buffalo WHR G54S Linksys WRT54 GL/GS no starije verzije, znači ne one nove 5. Na njih staviš DD WRT i užasno su mocni, cijena se kreće oko 500-600kn. Takodjer mi se ok čini onaj Dlink 2000
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
Da li imaš iskustva sa tim D-linkom? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
HW&WLAN expert
Datum registracije: Mar 2003
|
koliki ti je domet potreban?linksys je zasnovan na broadcom chipsetu koji inace izbacuje dosta veluki snagu ali je poprilicno "gluh",tj. ima dosta losu osjetljivost.Najbolje bi ti bilo ako vec ides na komercijalni AP da uzmes nesto s stherosom koji je po meni i najbolji wlan chipset trenutno.
![]() |
#5 |
Registered User
|
Teško mi je procijeniti udaljenost, recimo 500 do max 1000m ali ima neko drvece između mene i te lokacije. Sad je zima i nema lišća ali me strah na ljeto. Gledao sam malo Ap-ove i uspoređivao snage i osjetljivosti, ali toga ima toliko da to bas nije jednostavno. Isto tako neki proizvođači navode izračenu snagu (uključujući pojačanje one male antenice od obično 2dBm). Zato sam pitao ovdje na forumu, kakva ljudi imaju iskustva sa određenim uređajima. Chipset obično proizvođači ne navode. Nije mi jasno ovo sa komercijalnim AP-om? Što ima i ne komercijalnih? I koji AP-ovi imaju sthresom chipset? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
lol stherosom je trebalo biti s atheros chipsetom no tipfeler je bio ![]() Uglavnom, DD wrt je firmware koji kad ga staviš u jedan od gornjih routera po opcijama postaju ravni mnogo skupljima. Kod Linksysa ove nove verzije ne bih uzimao jer imaju premalo memorije te trebaš nekakve gluposti izvoditi na njima da bi stavio najmanji firmware. Ja bih se još najradije odlučio na Buffalo jer je dosta jeftin a opet nudi jako puno mogučnosti a i memorije za druge firmware. Također se raspitaj koji je AP na drugoj strani da nebi bilo da uzmeš jedini router koji nije kompatibilan sa točkom. EDIT: Zaboravio u vezi dlinka reći. Nažalost nisam imao prilike petljati po njemu no dosta ekipe ga koristi i zadovoljni su.
![]() |
#7 |
Registered User
|
![]() Inaće se želim spojiti na postojeću LAN mrežu, znači ja bih tamo stavio AP router, i onda se od kuće spaja na njega. Zbog relativno loše optičke vidljivosti tražim dobar AP, da nebih kupio jedan a on ne radi. Gdje ima popis, test, AP-ova i koji chipsete koriste? Zadnje izmijenjeno od: kamikaza12. 13.01.2007. u 13:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
HW&WLAN expert
|
Pod "nekomercijalnim" sam mislio na komp s nekom distribucijom linuxa i wireless mreznim karticama koji puno bolje rade od tih tzv. AP-a.Uzmi u obzir da je to neko rjesenje koje koriste sve bolje i vece mreze.Malo je kompliciranije ali se isplati te u vecini slucajeva dodje i jeftinije a i daleko je mocnije.U pravilu kada to postavis i iskonfiguriras mozes zaboravit da to postoji.
![]() |
#9 | |
Registered User
|
Citiraj:
Vec sam izludio gledajući po netu, a najgore je što nekih AP-ova više nema koje predlažu na wifihr. Gledam d-link DI 524 i 624 i jedina razlika je što drugi podržava 108Mbps a to mi nije bitno. Svi se vrte negdje oko -89 do -90dBm osjetljivosti i +15dBm snage. Zar je toliko teško proizvođačima napisati koji chipset koriste? Pročitao sam da je TI ACX 100 najosjetljiviji chipset ali nemam pojma koji AP ga koristi. Barem da uspijem naći neki veći review. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
HW&WLAN expert
|
ima dlink ap900+ koji ti koristi acx100 ali je b standard,znaci max 11 Mbit,524 i 624 su ti wlan routeri i nemaju client mode
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
|
Naravno, ovo što je gonzo rekao ti je najbolje rješenje. Kupiš neko slabije računalo (P 166mhz je dovoljno) i neki manji hard (giga je dovoljna) te staviš Mikrotik (OS) na njega. Komp se stavi na krov u nekakvu vodonepropusnu kutiju i deri. Zaboravio sam napomenuti da u tom slucaju izričito kupujes kartice sa atherosom. Druga stvar i mnogo važnija je da saznaš koji je AP na drugoj strani.
![]() |
#13 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Registered User
|
Citiraj:
Linksys je navodno gluh, taj d-link se ne proizvodi, kod nas ima za kupiti neki air link WI-5460AP v2, D-Link 524 i možda još neki. Što je sa onim pojačalima, ako se pokaže slab signal. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
HW&WLAN expert
|
Tesko je reci sto kupiti,ja bih ti preporucio KNK,tj komp s linuxom ali to sam ja .Bilo kako bilo uzmi s obe strane isti chipset i imat ces vise manje sigurnu kompatibilnost i stabilnost veze.Na pojacalo zaboravi u startu jer neces nista dobroga dobiti a mora ici s obe strane da dobijes efekt veceg signala.S pojacalom ces i svima u okolici "pojest" signal tako da i na to racunas a i dost su skupa.
![]() |
#17 | |
|
Citiraj:
Razmisli malo o ovome što gonzo priča. U krajnjem slučaju ako ti se neda zezati sa konfiguriranjem plati nekome, ima danas jako puno studenata kojima dobro dođe đeparac, čak i srednjoškolaca. Samo kupi dva ista APa da nebi ispalo da prvi nije kompatibilan sa drugim ili obrnuto.
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
|
Komp sa karticom ne dolazi u obzir, ne zbog problema konfiguracije već prostora na lokaciji. Mora biti samo ap router i wlan kartica na mojoj strani. Vidim da ima taj bufalo u hgspotu, baš mi ne izgleda profi. Znam da vas gnjavim, ali dajte mi recite nešto više o njemu. Koji chipset, kako se pokazao u praksi ako ste imali iskustva a nadam se da ga niste preporučili bez veze. Malo su im specifikacije čudno napisane, ali ajd našao sam da mu je snaga 19dBm! Što je prilično više od uobičajenih 14-15, jedino su smuljali osjetljivost obično se daje osjetljivost na odrešenoj brzini a oni su samo napisali da ovisi o brzini ali -94dBm je također izvrsno. Idem tražiti reviewe, ali bih volio kad bi se javio netko tko je radio sa njim. Da li je stabilan? Ne mislim samo na vezu, već da li se smrzne, blokira i sl. Zadnje izmijenjeno od: kamikaza12. 13.01.2007. u 18:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Registered User
|
Nagovorili ste me na Buffalo WHR-G54S i malo sam surfao, doista ima najveću izlaznu snagu ali koristi broadcom chipset a gonzo je u svom postu naveo da taj chipset ima lošu osjetljivost. Sa druge strane u specifikacijama navode osjetljivost od 94dBm (vjerojatno na 1Mbps) u odnosu na d-linkovih -89dBm. Sad mi ništa nije jasno, kako to da ima Buffalo ima veću osjetljivost od D-linka koji koristi atheros? Jedino ako je Buffalo ugradio nekakvo pojačalo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
|
Ovako, u vezu buffala. Sa smrzavanjima nisam imao nikakve probleme a radi već dosta vremena. Dosta je pouzdan i stvarno mi se svidja AP, posebno kad stavis DD-WRT firmware. Za ovo gore pitanje ne znam odgovor, morat ćeš pitati malo stručniju osobu ![]()
![]() |
#21 |
Registered User
|
Hvala možda se gonzo javi sa objašnjenjem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Registered User
|
Da li se to meni cčini ili može raditi samo u dva moda? Infrastructure mode i WDS (Wireless Distribution System)? Za sad mi ne treba client mode ali vremenom možda zatreba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Registered User
|
Vidio sam da ima i original firmware za slučaj da se pokvari, pa ga vratim prije reklamacije ![]() Hvala na svim odgovorima, još jedino da li da uzmem WHR G54S ili WHR HP G54? Ovaj drugi navodno ima veći domet iako u specifikacijama piše ista snaga i ista osjetljivost :confused: |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
Koliko sam ja skuzio ti mislis picit na 1km preko drveca sa onom gumenom antenicom od 2 dbm. Ovak po mom iskustuvu uopce zaboravi za to. Da bi ti to ikako radilo na toj udaljenosti cak i bez drveca trebat ti definitivno neka eksterna antena! Naravno sa jedne i sa druge strane. Ako se radi o p2p linku onda kupi neke usmjerne antene u ducanu ili probaj sa kanticama ako ce ikako raditi jer pitanje je koliko je gusto drvece i mnogo drugih faktora. Znaci bez antene po meni 0 bodova. Ako ti je u okolici jos velik sum onda pogotovo zaboravi. Za takve okoline ti je najbolji sto glushi AP sa dobrim usmjerenim antenama jer nece toliko shuma iz okoline hvatat. Preporuka ti je neki ultra mali PC s mikrotikom instaliranim sa trendnet a/g karticama (oko 300 kn elma). Radi ce super iako su kartice dosta osjetljive sto bas nije najbolje ali za p2p link daleko najbolje rijesenje. Evo toliko za sad.
Zadnje izmijenjeno od: Bl@de. 15.01.2007. u 18:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
|
@Blade, čovjek je već par puta rekao da ne dolazi u obzir KNK. Nego, mislim da zna da će trebati eksternu antenu postaviti, i to dvije usmjerene. @Kamikaza, mi smo koristili jednom mjesec/mjesec i pol kao AP i radio je lijepo svoj posao. Sada stoji u ormaru moramo do škole ići žicati da nam daju dopuštenje da na dimnjak postavimo jer je pozicija gdje je trenutno AP i omnica beskorisnika zbog previše drveća i kuća.
![]() |
#29 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() Hvala na odgovorima : goood : |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
|
Ne vjerojatno nego sigurno, one default antene jedva kuću pokrivaju ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|