|
![]() |
#1 |
to te ja pitam
Datum registracije: Dec 2006
|
Network setup wizard ili ne?
Što mislite iz vašeg osobnog iskustva: je li bolje za umrežavanje kompjutera odvrtiti "Network setup wizard" te tek onda špostaviti šeranje ili wizard nije potreban i bolje je samo maknuti "Use simple file sharing" i podesiti sva šeranja željenih foldera bez wizarda? Na netu ima dosta uputstava da treba koristiti wizard, pa me zanimaju vaša mišljenje da li se što sigurnost poboljšava s wizardom ili je svejedno?
1: Intel Badaxe2 () C2Q Q6600 () 2x2GB Kingmax 800MHz () Gigabyte GF 7300GT () 2 x Seagate 7200.10 320GB SATA II () Corsair VX 550W () DVD±RW LG H22 () Rebel 12 Economy 2: Gigabyte GA-965GM-S2 () C2D E6400 () 2x1GB Kingmax 667MHz () Seasonic S12 380W ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Ja osobno nisam nikada koristio taj network wizzard. Postavio IP adrese, workgoup i share-anje diskova... Al, ja nisam niti neki power user...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
nema razloga ne koristiti wizard jer on obavi za los mrezni sustav XP-a sve sto treba. XP su mi vise nego jednom zadavali glavobolje s detaljima koji se podesavaju u 135. podizborniku tako da rucno samo rihtam sitnice uvijek, wizard koristim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
to te ja pitam
|
Uvau! Baš neobično, ovakva dva eksperta, a prilično oprečna mišljenja. Ova priča oko wizarda mi se čini baš interesantna jer nikako ne mogu naći negdje sistematizirano što taj wizard točno radi pod kojom opcijom. Slabo o tome piše na netu. Hvala puno. Bilo bi mi jako drago ako bi mogao dobiti još mišljnja.
1: Intel Badaxe2 () C2Q Q6600 () 2x2GB Kingmax 800MHz () Gigabyte GF 7300GT () 2 x Seagate 7200.10 320GB SATA II () Corsair VX 550W () DVD±RW LG H22 () Rebel 12 Economy 2: Gigabyte GA-965GM-S2 () C2D E6400 () 2x1GB Kingmax 667MHz () Seasonic S12 380W ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kao i uvijek, sve radim ručno pa tako i konfiguriram mrežu, automatiku mrzim, ali i općenito svaki software koji nešto radi, a da ja ne znam. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
to te ja pitam
|
Znači da pokušam rezimirati, Vuco, predlažeš mi i ti da je bolje ipak bez automatike (bez wizarda)? Domy_os definitivno se slažem s tobom, grozno mi je to kada mi se nešto događa po kompu, a ne znam što točno. Iz takvog razmišljanja baš i pitam ovo pitanje u vezi wizarda. Konfiguriram jednu novu mrežu i do sada se nikad nisam usudio bez da odvrtim wizard, no malo mi je dojadilo da ne znam što se događa, pa sam htio pitati vas eksperte da li je dobro odvrtiti wizard ili je to još jedna microsoftova glupost i nepotrebno.
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
gledaj to ovako: mozes sam konfigurirati sve sto treba i raditi ce. a mozes i ustediti tih 10 minuta i pustiti win da to sloze. sto tocno wizard radi, neznam. znam da sam imao vise slucajeva kad je nesto otislo u k..ac pa bi morao rucno rjesiti. nije problem. ali ako je u igri 10+ racunala, e onda je problem. jer onda nije razlika u 1 i 10 minuta, vec u 10 i 60minuta. no opet, znaj da sam ja tip covjeka koji ide sljedecom filozofijom - "ako moze lakse, neka ide lakse". koristim Nero StartSmart, imam shortcut u QuickLaunchu na "Open" i "New" office document, skoro svaki .exe pokrecem iz runa, misa ne koristim 80% vremena, a na daljincu imam najmanje 50 macroa za razno razne gluposti. tako da sam ja takav. netko drugi voli klikati, tipkati i drndati po najmanjim opcijicama. sto se tice wizarda, sto on radi. ako odes na System properties, vidjeti ces da je pod karticom "Computer Name" upisan "opis" tvog racunala nekim nazivom koji si mu dao. isto tako imas "Netowrk ID". e sad, kad odes u "Wizard" ono sto Win naprave je, ajmo tako reci, signal, paket informacija o tvom racunalu i tvojoj Workgrupi. iako prilikom koristenja "Wizarda" mozes odabrati naziv koji zelis za "Workgroup", kada se netko drugi spoji u hardversku mrezu s tvojim racunalom, tvoje racunalo ce u svakom slucaju naci pod kucnom mrezom koja je tamo postavljena. Ukoliko jedno racunalo zeli kontaktirati tvoje, paket informacija o tvom racunalu i toj mrezi je vec stvoren. ukoliko netko zeli kontaktirati tvoje racunalo u mrezi "Doma2", a ti nisi pokrenuo wizard, paket informacija o tvom racunalu i toj mrezi s tvoje strane nece postojati. u principu se svodi na ovo: ti kazes svojoj babi "klikni tu, odi dalje, mreza ti se zove 'Klet' i to ti je to. baba dode sa svojim laptopom, ponovi tih 5 klikova i to je to! umrezila se. da mora sama konfigurirati, nebi znala. eto, toliko o tome od mene, nadam se da sam pomogao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Eto, mislim da je mat to jako dobro opisao. Ja imam doma jednu-dvije mreže (WLAN i LAN) i nije mi problem sve to sam napraviti (još neke stvari možeš i sa nLite-anim windowsima srediti). Ali ako imaš više kompova i neda ti se raditi sve to ručno, automatika bi to trebala odraditi dobro (velim, trebala; nikada nisam koristio taj wizzard).
![]() |
#10 |
to te ja pitam
|
Hvala vam puno na vašim mišljenjima! Respect! puno mi znači i puno ste mi pomoigli s odlukom. Nemam baš veliki broj kompova za umrežit (točnije, trenutno ih ima 7) i nije mi stvar da mi se nešto žuri. Slažem novu mrežu pa sam htio vidjeti što mislite, jer bi htio bez tog wizarda, lijepo sve na ruke da znam točno što sam mijenjao. Znate što, osnovno što me ponukalo na tu dilemu, wizard ili bez njega, je to što svi znamo da su windoze daleko od savršenstva po pitanju mrežne internet sigurnosti, pa sam htio doznati da li se s wizardom dobiva nešto na sigurnosti. Da li wizard krpa neke rupe i namješta OS specifično za ono što si odabrao tijekom wizarda (ima sve skupa 5 različitih opcija tijekom wizarda)? Što mislite, da li se kroz wizard poboljšava sigurnost OS-a ili je to definitvno samo put za neuke (za babu, kako kaže mat ![]() Još bih imao samo ovo pitanje, imam jedan lap koji ima XP Home i da li postoji neka opcija da zaobiđem default i da u njemu nekako isključim "Use simple file sharing".
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|