|
![]() |
#1 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
NB strap i OC chipseta...
Malo sam istrazivao po stranim forumima i ostalim stranicama o oc-u chipseta, tj. zanimalo me je zasto se P965 chipset toliko bolje clocka od starijeg brata 975x.... Naletio sam na zanimljive informacije i odlucio razriješiti barem neke dileme. Northbridge (kao i svaki CPU) ima svoju frekvenciju i mnozitelj te frekvencije, kako bi se dobila efektivna frekvencija chipseta. Svi znamo da ploče na kojima je Conroe koriste 1067 strap. To znači da radi na 267mhz fsbu. Kod clockanja kada podižemo fsb, podižemo i frekvenciju NBu. Kao svaki CPU, i NB ima svoj limit. Sada imamo u igri još i interne latencije chipseta. E sad, tu je kvaka zašto sistem pokazuje različite rezultate na istoj frekvenciji memorije i procesora, ali različitom strapu. Što manji strap koristi NB, to su veće performanse memorije i procesora. Jer kod manjeg strapa NB zateže latencije i samim time poboljašava performanse, ali niži strap nam onemogućuje preveliki clock fsba i pridonosi većoj stabilnosti. Dok kod višeg strapa je obrnuta priča, opuštaju se latencije i omogućava veći clock fsba, ali i nešto lošije performanse. Dakle, iz svega ovoga zaključujemo da bi optimalno bilo imati što niži strap kombiniran sa što većim clockom fsba. Još od 865PE chipseta, Asus je skužio kako izvući malkice veće performanse na reviewima svojih ploča. Napisat ću primjer za Conroea i 975x chispet, ali to vrijedi i za starije chipsete... Dakle, Conroe koristi 1067mhz strap. A Asus taj strap je spustio na 800mhz, što rezultira overclockom chipseta i daje bolje cpu i memorijske perfomranse. U početku je to bila PAT opcija na matičnim pločama, kasnije se zove Hyper Path. I još neki rijetki proizvođaći koriste tu foru. Evo kako to ide: Defaultni množitelj chipseta iznosi 1067/267 = 4 Ako se spusti strap na 800mhz (spuštaju se latencije chispeta), osnovna frekvencija chipseta iznosi 200mhz i da bi se dobila efektivna frekvencija od 1067mhz, chipset upotrebljava veći množitelj. U ovom slučaju to je 5. Kada postavimo 800mhz strap (uključujući u biosu opciju Hyper Path 3), dobijemo efektivnu frekvenciju chipseta 267x5 = 1335mhz, što je značajno više od 1067mhz i još imamo zategnute latencije. Sve ovo daje boost performansama, ali i povećano grijanje chipseta. Kako sve to utječe na memoriju?? Dakle, kao što sam prije rekao, ako želite iscijediti performanse, samo overclockajte NB, tako da smanjite strap. (U našem primjeru sa 1067 na 800). To omogućuje ploči točnije MCHu nove memorijske djelitelje DDR 400, DDR 533, DDR 711, DDR 889, DDR 1066....Ali sa tim djeliteljima ploča neće moći postići visoki fsb, jer će NB udariti u zid prije CPUa i memorije.... To objašnjava zašto se neke ploče dobro clockaju sa 667 i 800mhz djeliteljima memorije, a sa npr. 533 ne idu tako visoko... Zaključak ovog dijela: Za testiranje memorije koristite SAMO DDR 677 i DDR 800mhz djelitelje!!! Što to tako razlikuje P965 i 975x chipset u overclocku?? Na ovo pitanje smo skoro pa već odgovorili. Glavni razlog je postojanje 1600 ( i možda većih) strapa kod P965 chipseta, dok kod 975x chipseta, najveći strap je 1333. Zato ploča kod velikih frekvencija fsba samo poveća strap (965 ploče) i postižu velik fsb. Kako samnjivanje množitelja cpua utječe na NB?? Prava formula po kojoj se računa efektivna frekvencija na kojoj radi NB je: NB frekvencija = ( CPU multi default / CPU multi novi ) * FSB frekvencija. Primjer: Uzmimo C2D E6400 (8x multi). Fsb frekvenicija 400mhz. Spustimo mnozitelj procesora na 6x, dobijemo pravu frekvenciju Nba po gore navedenoj formuli: NB frekv = ( 8 / 6 ) * 400 = 533,33mhz Za efektivnu frekvenciju samo pomnozimo osnovnu sa 4 (Quad pumped) i dobijemo zanimljivu brojkicu od 2133mhz. A mi mislimo da nam NB radi na 1600mhz efektivno....e pa nije! Dakle, i tu treba biti oprezan! Jedini program koji sam vidio da pokazuje realnu frekvenciju NBa je Sisoft Sandra (znana još kao lying bitch Sandra). I sada malo o pravom overclcoku: ![]() Kao što vidite sa grafa, 1067 strap se koristi sve od 267 pa do 333mhz fsba, kada se strap povećava i time smanjuje efektivnu frekvenciju chipseta na defaultnu. Tako opet do 400mhz, kada se ponovo povećava..itd...itd...you got the point.... E sada jedna caka, kao i uvijek! Zašto ploča na 400mhz ima bolje performanse, nego na 401 ili pak 405mhz fsba?? Na 400mhz još uvijek se koristi 1333 strap -> manje latencije chipseta + oc chipseta -> veće performanse sustava. Na 401mhz, strap se 'resetira' i imamo opuštenije latencije i chipset na defaultnoj frekvenciji što rezultira padom performansi... Zaključak: Ako hoćete svaki atom energije, treba kalkulirano (sad se osjećam k'o političar) clockati i paziti na fsb.... Najbolje bi bilo iz biosa clockati do 400mhz, a onda CLockGenom ili nekim drugim alatoma nastaviti iz windowsa, jer se zadrzava stari strap. Ima toga još dosta, ali ovo bi bile neke osnove....nadam se da sam barem nekima pomogao u shvaćanju svega ovoga ![]() Za kraj slijedi Sandra: ![]() ![]() Disclaimer: Ovo ništa nisam ja izmislio, već sam prikupljao podatke sa neta i raznih foruma. Otkrivač ovoga svega je jedan Tony koji inaće radi u OCZu, a bavi se chipsetima već duže vrijeme.... Ne odgovaram za posljedice nastale korištenjem ovog tutoriala ili bilo čega sa ovog threada... Zadnje izmijenjeno od: nicko. 05.01.2007. u 22:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Tako i BadAxe2 podrzava gore spomenutu brzinu. Maksimalni OC koji sam postigao sa 1067 strapom bio je 470Mhz FSB, a sa 1333 490Mhz, s tim da su performanse pri 470Mhz i 1067 Mhz strapu jednake onima na FSB 485 i 1333 Mhz strapu...sto si sve objasnio u clanku nicko, svakako pohvale za ovaj thread. vrlo korisno i moze puno pomoci. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Jako lijepo čak dapače, puno toga lijepo objašnjeno ![]() Želite li stiky?
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guest
|
Hvala ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guest
|
Hvala, hvala ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Avocado
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Djeluje zanimljivo, nisam jos proucio jer sam lijen ![]() ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
evo neznan di bi ovo stavija ali mislin da bi ovo mogla bit zgodna stvarčica http://www.peakin.com/xbx2/calculator.html
CPU: E6400 & termaltake ST RAM: 2x1Gb DDR2 super talent 800-CL4 MB: D975XBX2 GRAF: ASUS 8800GT; Dell 2407 wfp-hc HDD:WD raptor 74Gb (10000rpm) & HITACHI Sata II 250Gb(7200 rpm) CASE: chieftec dragon big black;Corsair HX 520W AUDIO: X-Fi Xstreme Music; Logitech 5.1 Z-5500 THX |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium moderator
|
Strap možeš mijenjati samo ako je ti to BIOS dozvoljava. Na mojoj Abit AI7 (865PE) se može mijenjati strap.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
gejmer
Datum registracije: Dec 2004
|
Da ne otvaram novi thread, razmislja sebi uzeti Gigabyte DS3, pa me zanima koliki "strap" ima ploca. Konkretnije, posto imam E4300 i ne mislim klokati povise 400MHz (bit ce dobro ako se uspijem pribliziti brojci 400 ![]() I jos jedno pitanje. Kad predjem 401, dal se taj strap automatski poveca (kod DS3 ploce) i na koliko? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
evo, za ljude koji zele sve... http://www.thetechrepository.com/showthread.php?p=32 imate diskusiju i rezultate testiranja o NBCC-u ovdje: http://forums.extremeoverclocking.co...d.php?t=258068 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|