Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.10.2003., 03:45   #1
Isus
Headbangig Grunf!
Moj komp

Isus's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Filozofsko pitanje oko strujanja zraka

HikS! (Bambus )Ovak dok sam hodao doma sam si malo razbijao glavu oko položaja ventilatora u kučištu i efikasnijeg hlađenja i strujanja zrak i došao sam do slijedećeg zaključka:
Ak hladni zrak pada prema dole a topli se diže, onda je ventiltor s prednje donje strane kučišta totalno fulao funkciju, jer ovak on hladi komponente koje se manje griju jer hladninji zark ostaje pri dnu ( Modem, ISDN ( tko ima ), mrežna, a hladni zrak ne dođe do najtoplijeg dijela kučišta oko procesora jer se topli zrak tak i tak diže. Kaj ne bi bilo pametnije imat s gornje strane ventilator koji upuhuje zra i time tjera topli zrak prema dole od kuda će ga ispuhat ventilator.

Prije neg kaj napišete odgovr malo promozgajte ovom!! :clap:
Grunf je moj idol!
Moji Grunf type modovi
NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster!
Alfisti site, Alfisti forum
Isus je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2003., 10:26   #2
borgy
kenova

borgy's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
ne, to bi podiglo temperaturu u kucistu jer bi puhao topliji zrak preko procesora i nb-a prema ostalim komponentama, umjesto da hladni puses prema unutra a topli isisavas odmah na mjestu gdje nastaje
jednostavno probaj, okreni ventilatore i gledaj temperaturu, bitan je samo krajnji rezultat
borgy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.10.2003., 13:07   #3
SlavoS
Premium

Datum registracije: May 2003
toplu vodu je davnih dana izmislio poznati americki naucnik bojler...
Staro 12.10.2003., 14:57   #4
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Re: Filozofsko pitanje oko strujanja zraka

Citiraj:
Originally posted by Isus
HikS! (Bambus )Ovak dok sam hodao doma sam si malo razbijao glavu oko položaja ventilatora u kučištu i efikasnijeg hlađenja i strujanja zrak i došao sam do slijedećeg zaključka:
Ak hladni zrak pada prema dole a topli se diže, onda je ventiltor s prednje donje strane kučišta totalno fulao funkciju, jer ovak on hladi komponente koje se manje griju jer hladninji zark ostaje pri dnu ( Modem, ISDN ( tko ima ), mrežna, a hladni zrak ne dođe do najtoplijeg dijela kučišta oko procesora jer se topli zrak tak i tak diže. Kaj ne bi bilo pametnije imat s gornje strane ventilator koji upuhuje zra i time tjera topli zrak prema dole od kuda će ga ispuhat ventilator.

Prije neg kaj napišete odgovr malo promozgajte ovom!! :clap:
u racunicama si izostavio vaznu stvar - tlak....
ukoliko bi hladni upuhani zrak stalno ostajao dole a topli zrak od gore bio ispuhavan gore bi ti ostalo sta???vakum????
ovako se upuhava hladni zrak koji zbog stalnog odrzavanja tlaka topli tera iz kucista i preuzima njegovo mjesto i tako se kolicina zraka stalno odzava istom a temeratura konstantnom
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2003., 15:07   #5
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Zanimljivo

Greg mi je za sada najuvjerljiviji, i ima logike.

Ima još nešto, čisto iz amaterskog razmatranja kretanja zraka:
-ako dolje upuhuješ hladni zrak, a ispod napajanja (gore), ispuhuješ zrak, zrak koji upuhuješ će se kretati do izlaza dakle dio će ići po "hladnim komponentama", a dio hladnog zraka će ići preko "toplih"... (dakle nešto kao slovo Y okrenuto ovako >- , tako je postignut najbolji omjer hlađenja.

Inače, probao sam ovo šta Isus kaže, dakle stavio sam vent u rupu između CD/RW-a i DVD-a, otvorio prednju masku i puhao je full hladni zrak prema procu, no TEMPERATURA KUČIŠTA je porasla, očito jer se taj hladni pretvarao u topli i zatim kružio kučištem !!

Mislim da bi se isti efekt postigao da sam vent ispod napajanja okrenuo da puše unutra, a donji da puše van...
Kova je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2003., 20:45   #6
DarkSideOfWhite
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Meni upuhuje hladni zrak bocni ventilator, a straznji ga izvlaci i time sam znizio temperaturu proca za 10 stupnjeva, sad je maksimum 48 C.
DarkSideOfWhite je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno