|
![]() |
#1 |
gejmer
Datum registracije: Dec 2004
|
Epox 8RDA3+ "no trzing"
Pozdrav, evo o cemu se radi. Frend ima 8RDA3+ reviziju 3.1 i nije prvi put da cujem da ove (revizije) odlaze u vjetar. Nikad klokano, sluzilo za uredski komp, sve 5. I sve do neki dan kada normalno proba upaliti komp i nista. Crni ekran, ploca ne pisti, a jedino sta se na onom malom displeju od maticne odma u startu ispise FF. E sad, to FF se normalno ispise par sekundi nakon sto se odvrte nekakva druga slova, a ne odmah pri paljenju. Jel zna netko u cemu bi mogao biti problem? Naime, maticna nema nikakvih fizichih vidljivih ostecenja, napajanje koje je napajalo maticnu je bilo kvalitetno enermaxovo. Pokusao bih flashnut BIOS ali kako kad nema slike na ekranu. Inace, sve ostale komponente u kompu normalno rade. Proc, grafa, ram... Probao bih izvaditi BIOS i staviti neki drugi, mislite li da bi to moglo pomoci? Ako da, jel ima netko da mu je vrisnula ta ista maticna, ali da je bios ok? Hvala, pozdrav... P.S. - e da, proba sam maticnu ispraznit tako sto sam ju ostavio par minuta na foliji, ali nula bodova... pomagajte... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Isti simptomi na mojoj 8RDA3+ prije 2 godine, zavrsila kod Rak-a na testiranju, dijagnoza "smrt". Nazalost, nemoj se mucit, gotova je najvjerojatnije... ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Ja sam imao istu gresku na 3 ploce. Razlicite revizije. problem sam na SVE TRI PLOCE rijesio zamjenom bios chipa. Na tim plocama su bios chipovi toliko loshi da crkavaju nevjerojatno. Prije nego bacis plocu,probaj nabavit neki bios chip PLCC opd 4mb cini mi se. Ne sjecam se tocno. Nek ti neko stavi zadnji bios na chip i ubodi u plocu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
gejmer
|
Citiraj:
al daj mi reci gdje da nabavim taj vrazji bios? U taj dio se bas ne kuzim... jel mogu nabavit bilo koji bios koji bi pasao za taj utor na maticnoj i onda samo preflesham za epoxicu ili...? ako bi mogao malo detaljnije pojasnit kako i sto da radim... hvala... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
|
Citiraj:
Ja sam to ovako napravio: Nabavio sam bios chip od Rendule sa foruma. Taman je imao jedan koji mi je pasao. Stavio sam bios chip na jednu drugu plocu sa nf2 chipsetom (cini m ise da je bila MSI delta) i fleshao sam bios sa Winflasherom. Pazi ,cip stvaljas na plocu dok je PC UPALJEN. Znaci ako nikad nisi radio nista slicno s elektronikom,mani se tog posla da ne zahebes ispravnu plocu. Ja sam covjek koji voli rizik pa nisam previse razmisljao hocu ili necu,ali ako ti ne volis riskirat,nemoj. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Hot flash...istu sam stvar radio sa Abit NF7-S...fora ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
gejmer
|
Citiraj:
ajmo ovako, da vidim jesam li pohvatao sve kako treba: nabavim "fizicki" BIOS sa neke slicne (nforce2) maticne ploce i stavim je na epoxicu. Upalim komp i kad dodjem u windowse, zamjenim BIOS i stavim ovaj svoj "pokvareni". Pokrenem program Winflasher i flasham bios... restartam i to bi trebalo radit? Ako je to sve, sto moram paziti? Razumijem da prilikom vadenja biosa na zivo trebam biti najoprezniji... i jel to sve...? ne cini mi se tako tesko... *EDIT: E da. Mislim da sam shvatio... Trebam naci ISTI BIOS sa ISTE maticne (u mom slucaju Epox) i stavit ga na plocu, da bih mogao uopce upalit komp i tako proc do windowsa. Kad jednom udjem u windowse, fizicki zamjenim bios na maticnoj sa (ISTIM) drugim bios-om ali kojeg mogu uzeti iz maticne ploce nekog drugog proizvodjaca (ABIT, ASUS, SOLTEK...). I dok sam tako u windowsima, pokrenem program i flasham bios... i to je to? I tako BIOS koji je bio recimo na asus, preflasham za svoju epox-icu? Zadnje izmijenjeno od: Nebbo. 18.12.2006. u 02:44. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
gejmer
|
e sad sam zbunjen... jer pala mi je na pamet jos jedna ideja: Dakle. Uzmem ovaj svoj "pokvareni" BIOS iz Epox maticne i odem do nekoga ko ima plocu (recimo ABIT) sa istim utorom za BIOS (odnosno ima identican BIOS). Dok je on u windowsima, fizicki zamjenimo BIOS (odnosno u njegovu maticnu stavim svoj "pokvareni" BIOS) i pokrenem program za flashanje gdje doslovce softverski flasham svoj BIOS bez ikakvih posljedica za njegovu konfu? Kad je sve gotovo, fino fizicki vratim njegov BIOS nazad, on sretan, ja sretan... Nakon toga kad puknem svoj BIOS u svoju maticnu, sve bi trebalo radit kako treba... koja od ta tri teorema su sada tocna? idem sad spavat, da mi jos nesto ne bi palo na pamet... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Ili najjednostavnije i najsigurnije: Odes s BIOS chipom i BIOSom od epoxice kod nekoga tko ima eprom programator (servisi mobitela, Playstationa itd.) i za nekih 50ak kuna imas frisko programiran Bios chip koji samo trebas ubost u plocu!
![]() |
#10 | ||
Premium
|
Citiraj:
Procitaj oznaku na chipu i provjeri na netu koliko stane na njega. Imas verzije od 2mb i 4mb. Nije bitno da li je proizvodjac SST,Winbond itd itd. Za fleshanje sam koristio abitov flashmenu. www.abit-usa.com. Mozes se igrati kako zelis. Samo pazi da ne isfleshash frendov bios pa da ge moze vise upalit. ![]() ![]() P.S. Kad ovo sve napravis i ne upali,onda si tek 100% siguran da ti je ploca za smece. Citiraj:
Znam da Bubba ima taj programator ali cini mi se da on to vise ne radi. I Links ima koliko cujem. |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Odnio sam frendu DFI LP NF3 u Viroviticu i kada sam dosao skuzili smo da je gore prastari BIOS koji ne prepoznaje 90nm E6 Semprone. Nazvali lika koji ima servis mobitela, donijeli plocu i BIOS i za 20ak min je sve bilo gotovo!
![]() |
#12 | |
gejmer
|
Citiraj:
Nabavio istu maticnu plocu, isti utori, sve ok... i na kraju se ispostavilo da je moj BIOS sasvim ok, odnosno, kada stavim svoj BIOS u njegovu konfu, komp se normalno boot-a. Na mojoj ploci ne radi ni njegov ni moj BIOS, sto znaci da je ploca partila... ![]() ![]() ![]() Nije mi jasno od cega? I to odjednom... a nema nikakvih tragova koji bi dali naslutiti nekakav fizicki kvar... Moje vjerojatno finalno pitanje: Jel postoji jos ista sta bi mogao probati da maticna proradi? I koji su razlozi da maticna jednostavno rikne?!? Nije klokana, napajanje odlicno, komp nije mrdan, drndan... sta jednostavno vrisne i to je to? Uglavnom, hvala vam na pomoci... zbilja ste super forum... sad se moram bacit na kupovinu maticne (ako netko ima ABIT NF7 za neke male pare... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Premium
|
Citiraj:
![]() ![]() Citiraj:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
E da ste poslusali moj savjet u drugom postu, ali nema veze, barem si sam sebe uvjerio da ne radi ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
Probaj the following: 0) napravi clear cmos 1) izvadi bios chip 2) izvadi bateriju 3)upali ga tako bez chipa i baterije 4)Vrati bios chip i batertiju 5)napravi clear CMOS Probaj normalno uključit, ak neče odspoji hardove floppy pa probaj. Ak nakon svega neće, go shopping ![]() (naravno, ne znam dal trebam napomenut, ali kad vadis i vračaš chip i bateriju skoroz izvadis znjoru iz ispravljača)
__________________ |
![]() |
#17 | |
gejmer
|
Citiraj:
Kao sto je samo ime Thread-a... NO TRZING... nula bodova...bilo da radi bez icega na sebi (BIOS, CPU, RAM... ono gola) ili sa svim komponentama spojenim + razne kombinacije... nista... ali sam zato primjetio jednu interesantnu stvar. Southbridge (to je onaj ispod AGP-a, sta na sebi ima samo pasivni cooler) se zbilja jako grije. Upalim plocu na 10 sec i to je najtoplija komponenta. Dok je proc i Northbridge koji je odmah do njega potpuno hladan... Jel to normalno... ili postoji sansa da je Soutbridge zbilja otisao pravac south ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
gejmer
|
E mislim da moze jedan zakljucak na kraju svega, naime, ostavio sam maticnu upaljenu par minuta i kada sam dotakao ono malo govno od nforce2 MCP Southbridga, koje je bilo toliko vruce da sam ispekao prste. Poruka svima: iako ne dolazi sa aktivnim hladnjakom, vec nekim malim, tankim i slabasnim pasivnim, ohladite ga ako zelite sacuvat maticnu, pogotovo ako se radi o Epox-ici... eto... maticna sad ide na zid. Hvala svim na savjetima. Siromasniji sam za jednu maticnu, ali bogatiji za iskustvo vise... sad cak i BIOS znam mijenjat nazivo ![]() pozz... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
imam ja ovu plocu, sad ima 3.5 godine. Nikakvih problema, radi s clockanim procesorom od prvog dana, jedino imam sranja s razlicitim usb uredjajima tipa flash stickovi i bluetooth, mozda je to i zbog jadnog napajanja al eto ploca radi savrseno. Southbridge je malo topliji al takav je oduvijek jer ipak, nema hladnjaka... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Junior Member
|
Znam da piše no trzing, i ono sto sam napisao je bilo riješilo no trzing na prijateljovoj eox ploči. Al ak s ekod tebe tak grije kaj se grije , druga stvar, mi nismo ni pipali kak se kaj grije.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Junior Member
|
Znam da piše no trzing, i ono sto sam napisao je bilo riješilo no trzing na prijateljovoj eox ploči. Al ak se kod tebe tak grije kaj se grije , druga stvar, mi nismo ni pipali kak se kaj grije.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako mislis na ovu iz siga,mogu samo reci da su 8RDA+ i 8RDA3+ dvije potpuno razlicite ploce iako je razlika samo u soundu i SATA prikljuccima. 8RDA+ ne rikava kao 8RDA3+. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Banned
Datum registracije: Jan 2004
|
te ploče su izgarale ko od šale...neke su se znale i povratiti nakon par dana kao da se ništa nije dogodilo... imao sam tri , dvije takve i jednu onu noviju PRO nekakav 6 i sl...ista strvar isti isimptom..."deep sleep" poslje toga sretno sam živio sa Giginom PRO2 pločom, mobilcem |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Imao sam jednu albatronovu plocu sa intelovim chipsetom. I radila je normalno i kad je crkla isti simptomi sa vrucim chipom. Doduse ovaj uopce nije imo hladnjak na sebi, ali nakon par minuta u crknutom stanju bi bilo uzasno vruce. Tako da izgleda da je to neki univerzalan kvar. Imo sam tu epox plocu i radila je i dan danas radi bez ikakvih pregrijavanja. To se jednostavno desi valjda. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|