Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.11.2006., 17:35   #1
de sign
Premium

de sign's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
pomoc oko problematicne konfe Athlon 64

Molim pomoc!
Imam problem uvijek kada startam neku igru pojavljuje se plavi ekran sa porukama o erroru.
konfiguracija:
Athlon 64 3200, socket 939
MB Asus A8V, Via Chipset K8T800Pro
GeCube ATI Radeon 9550 256 MB, AGP
supertalent CL2.5 2x512 MB.
HD WD 150GB.

Konfiguracija je stara cca 7 mjeseci.
Nisam nista OCao.Instalirao sam zadnje VIA Hyperion Pro, v.10A,
zadnji ATI Catalyst, v6.11.
Prije sam imao ATI 9250 64Mb AGP sa kojom su se takodjer javljali isti problemi. Mislio sam da cu promjenom graficke rijesiti problem.
Sumnjam da je RAM problem jer sam cuo da je supertalent sasvim ok.
Da li postoje kakva saznanja o sukobu VIA Chipset-a sa ATIjevim karticama?
Inace mi komp radi uglavnom dobro kad ne pokrecem igre.
BTW iskljucio sam Fast Writes u Biosu a Bios je zadnja sluzbena verzija skinuta sa AMDovih stranica.
Prije par dana sam deinstalirao Windowse XP SP2 i dalje se javlja isti problem. Neznam vise sto da napravim. Palo mi je na pamet cak da kupim drugu maticnu plocu.Sve postavke u BIOSu su na AUTO. C n'Q je iskljucen. :confused:
de sign je offline   Reply With Quote
Staro 22.11.2006., 18:07   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Memtest ( www.memtest.org ) pa ti ipak provjeri memoriju. Ili možeš i Super Pi od 32M provrtit.

Iako bih ja rado volio da u BIOS-u nije sve na AUTO, ali ako neznaš složit to kako treba, bolje probaj sve ostalo, a onda to...

A bome se ne sjećam da se spominjalo da ATI ima problema sa VIA-om. No možda netko ima neka saznanja o tome...
Oglas

Oglas
Staro 23.11.2006., 14:33   #3
de sign
Premium

de sign's Avatar

Thanx! Probat ću sa memtest-om. BIOS sam postavio na AUTO baš zbog ovog problema.
Staro 23.11.2006., 14:57   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor silvio Pregled postova
BTW iskljucio sam Fast Writes u Biosu a Bios je zadnja sluzbena verzija skinuta sa AMDovih stranica.
Zašto s AMD-ovih kada je matična Asusova?
Staro 23.11.2006., 15:27   #5
patakmeister
N6 Brušeno- N12 Turpijano
Moj komp

patakmeister's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Negdje sam čitao da ne xp bolje je ne instalirati vijine drivere!
patakmeister je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2006., 16:21   #6
de sign
Premium

de sign's Avatar

Pardon, skinuo sam bios sa ASUSove stranice!

Zadnje izmijenjeno od: de sign. 23.11.2006. u 17:08.
Staro 23.11.2006., 16:24   #7
de sign
Premium

de sign's Avatar

Citiraj:
Autor patakmeister Pregled postova
Negdje sam čitao da ne xp bolje je ne instalirati vijine drivere!
Nešto sam i ja načuo za VIA Hyperion drivere ali nisam baš ziher da bi to mogao biti problem.Mada sa druge strane zašto nebi bio problem?!
Sumnje su mi podijeljene između grafičke, RAMa i čipseta! Kao da postoji nekakva nekompatibilnost između tih komponenti.
Staro 23.11.2006., 16:46   #8
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Nešto sam i ja načuo za VIA Hyperion drivere ali nisam baš ziher da bi to mogao biti problem.Mada sa druge strane zašto nebi bio problem?!
Sumnje su mi podijeljene između grafičke, RAMa i čipseta! Kao da postoji nekakva nekompatibilnost između tih komponenti.
IMO, jednu jedinu stvar izbjegavam kod kupnje komponenti, Via chipset. Toliko problema sa jednom Asus k8v dlx i tim chipsetom da sam morao cekati barem 4-5 revizija bios-a i isprobat 3kg memorije da bi nasao kombinaciju bios+memorija (twinmos) koja je konacno radila bez bsod-a. Obavezno memtest pokreni....sretno: sweating

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2006., 17:32   #9
de sign
Premium

de sign's Avatar

Citiraj:
Autor nino5 Pregled postova
IMO, jednu jedinu stvar izbjegavam kod kupnje komponenti, Via chipset. Toliko problema sa jednom Asus k8v dlx i tim chipsetom da sam morao cekati barem 4-5 revizija bios-a i isprobat 3kg memorije da bi nasao kombinaciju bios+memorija (twinmos) koja je konacno radila bez bsod-a. Obavezno memtest pokreni....sretno: sweating
E ovo mi je potvrda mojih sumnji.Cijelo vrijeme imam osjećaj da sam se zaje... što nisam uzeo matičnu sa nVidijinim čipsetom !!!: suicide
Staro 23.11.2006., 18:16   #10
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Istina, malo je maticna izbirljiva sto se tice memorije, ali to je do maticne (eventualno procesora), ne chipseta...

Sestri sam stavio Corsair value, radi super, isto kao i kingmax...sa A-Datom value sam imao problema...
nicko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.11.2006., 18:23   #11
joolka
music freak

joolka's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
...gledaj,nekima je via chipset radio perfektno kao npr meni sa soltekovom plocom,mislim da tebi memorija radi problem,probaj staviti single chanel ili memu na 2T...ja sam imao blue screen sa plocom iz siga u nekim igrama pa se na kraju ispostavilo da je zvucna (audigy 4) bila problem...tako da je sve moguce kuzis
Staro 24.11.2006., 10:53   #12
de sign
Premium

de sign's Avatar

Citiraj:
Autor joolka Pregled postova
...gledaj,nekima je via chipset radio perfektno kao npr meni sa soltekovom plocom,mislim da tebi memorija radi problem,probaj staviti single chanel ili memu na 2T...ja sam imao blue screen sa plocom iz siga u nekim igrama pa se na kraju ispostavilo da je zvucna (audigy 4) bila problem...tako da je sve moguce kuzis
Znam da je sve moguće.Pustio sam memtest da provjerim RAM, radi već 6 sati bez greške. Pustit ću ga još najmanje 8 sati. Brijem da bi već trebao detektirati grešku ako postoji problem!
Što se ostalih komponenti tiče,isprva sam mislio da je grafička problem,imao sam GeCube ATI 9250 64MB koji je radio na starom P350 bez problema.Na novoj konfi-problemi. Kupio sam ATI GeCube 9550 256MB i ponadao se da bi to moglo riješiti stvar, kad ono ništa! Sve isto ko prije! Zvučna kartica vjerujem da nije problem jer se bavim produkcijom glazbe, koristim integriranu karticu Realtec A97, i nemam nikakvih problema sa njom.Činjenica da se problem javlja isključivo kada pokrenem neku igru me uvjerava da je problem ili u RAM-u,grafičkoj ili chipsetu. Iskreno,volio bih izolirati područje moguće greške jer kad bi sumnjao u sve onda bi bilo najbolje kupiti novu matičnu,grafičku i memoriju što mi je trenutno preveliki trošak (mada razmišljam o barem,novoj matičnoj!). Strašno me nervira to što je konfiguracija nova, cca 5 mjeseci, a problemi se već sada pojavljuju.
:mad:.
Staro 24.11.2006., 10:57   #13
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Uzmi grafu i odnesi je kod nekog drugog bar da eliminiraš nju kao problem.
Staro 24.11.2006., 11:00   #14
de sign
Premium

de sign's Avatar

Zanimljivo...na starom P350Mhz (OC na 400Mhz) sam imao isto asusovu ploču P2B i ATI Radeon 9250 i sve je radilo super!
Staro 24.11.2006., 11:07   #15
de sign
Premium

de sign's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Uzmi grafu i odnesi je kod nekog drugog bar da eliminiraš nju kao problem.
Dobra ideja! Kad memtest odvrti još par sati i ako sve prođe ok, probat ću grafičku na drugom kompu.
Hm, možda bi trebao uzeti grafu od nVidije!?: stoopid
Staro 24.11.2006., 11:15   #16
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Citiraj:
Zanimljivo...na starom P350Mhz (OC na 400Mhz) sam imao isto asusovu ploču P2B i ATI Radeon 9250 i sve je radilo super!
Pa? Sada imaš s939 koja ima i drugi CPU i drugi čipset! Poslušaj savjet iz mog prethodnog posta. Ako je grafa ok, preostaju ti ploča i hdd.

EDIT: vidim da si me prestigao s odgovorom. btw, nema ti veze hoće li ti buduća grafa biti ATI ili nVidia. Glavno je da radi.
Staro 24.11.2006., 13:39   #17
mitzek
Prigorec po defaultu
Moj komp

mitzek's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
ak ti je HW ok,jesi provjeril DX? to je jedan od najcescih problema kod kojih se Plavac izbacuje u igrama,a ak si ziher da je hardwerski sve 5..probaj,nis ne kosta jos jednom provuc DX..a i redosljed instalacije drivera i DX je bitan kod svih chipseta ,pa tak i VIA,provjereno na bezbroj konfi..probaj..nakon clean installa,driveri od maticne,DX9c,pa drajveri od grafe... e da...Catalisti koje imas gore tu i tam vole se poklat,pobrisat koji .dll od DX....provjeri si to..meni se dogodilo na 2 konfe slicno>rijesio reinstalom DX i drivera za grafu,sretno!

sig na dijeti..,bolje on nege JA......
mitzek je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2006., 15:31   #18
de sign
Premium

de sign's Avatar

Wink

Citiraj:
Autor mitzek Pregled postova
ak ti je HW ok,jesi provjeril DX? to je jedan od najcescih problema kod kojih se Plavac izbacuje u igrama,a ak si ziher da je hardwerski sve 5..probaj,nis ne kosta jos jednom provuc DX..a i redosljed instalacije drivera i DX je bitan kod svih chipseta ,pa tak i VIA,provjereno na bezbroj konfi..probaj..nakon clean installa,driveri od maticne,DX9c,pa drajveri od grafe... e da...Catalisti koje imas gore tu i tam vole se poklat,pobrisat koji .dll od DX....provjeri si to..meni se dogodilo na 2 konfe slicno>rijesio reinstalom DX i drivera za grafu,sretno!
Puno ti hvala!!!
Ta opcija mi uopće nije pala na pamet, nisam ni mislio da bi to mogao biti problem!
Ono što je ziher je da RAM nije problem. Pustio sam memtest na 12 sati i sve je OK.Grafičku ću isprobati na drugom kompu.Ali prije vađenja grafičke budem maknuo dx,Catalyst i VIA,pa sve ponovno za redom! Iskreno neda mi se opet windowse na novo instaliravat osim ako to postane neizbježno.
Kako se zove onaj software za deinstalirat DX? Vidio sam ga negdje na BUGovom dvd?
Staro 24.11.2006., 16:41   #19
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2006., 16:54   #20
de sign
Premium

de sign's Avatar

Citiraj:
Bravo majstore!!! Thanks!
Staro 28.11.2006., 12:31   #21
de sign
Premium

de sign's Avatar

Citiraj:
Autor mitzek Pregled postova
DirectX Eradicator 2.0 mi ne želi deinstalirati DX zato jer DX verzija nije "originalna"!?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno