|
![]() |
#1 |
cmiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Datum registracije: Jul 2003
|
Pitanje od pocetnika
dali je kod overclocka potrebno sukladno dizanju frekvencije dizati i voltažu proca. ako da kolko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2002
|
Da. Onoliko koliko je potrebno da OC-ani procesor bude stabilan.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
NE Procesor se može overclockati i na standardnoj voltaži. Ako te ne zadovoljava frenvencija do koje procesor ide na standardnoj voltaži onda dižeš voltažu i frekvenciju. Ja osobno ne volim dizati voltažu jer su rezultati premali (možda 200 - 300Mhz, što je sa današnjim procesorima cca. 10%) da bi opravdali dodatno zagrijavanje. ( 20% veća voltaža = 45% veće zagrijavanje ).
![]() |
#4 |
Stane
|
Tako je ... reci ti njima ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Ja sam morao dignut voltažu da mi se uopće udostoji doc dalje od BIOS-a, sad je na 1,725 V core, tak i tak mi BIOS neda Vpreko 1,75! ![]()
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Re Di Calamara
|
ja opravdavam dizanje volataze , ali bi trebalo zadovoljit neke granice normale recimo za p4 nebih isao vise od 1.65 mada mojh sada radi na 1.7 ali nije zdravo
![]() |
#9 | |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
***2CROwded***
Datum registracije: Mar 2002
|
To mi je fora, npr. proc mi radi na 1.5, a ja ga stavim na 1.45 ! Zagrivanje!? (nema ga ![]() Ali evo sada mi radi na 1.7 (11x218) =2398 Mhz, dakle 1000 Mhz, za malo zagrijavanja, mislim da je čist ok ! A najveći napon koji sam morao stavljati kod OC-a je 1.8 V, tada se zagrijava kao nekome bez podizanja voltaže (sa slabijim coolerom) ! Ide do 52°C, što je u granicama normale. LightForce1308, pitanje ti je nepotpuno, tj. možeš se zeznuti... Npr. ako probaš dići u nebesa i staviš 1.9V, zeznut češ si proc. ! Jako važan čimbenik kod Overclocka je TEMPERATURA, o njoj ovisi cijeli OC (naravno gledaš da li je stabilno sve, no kada je stabilno gledaš TEMP. !) I ako npr. proc radi na 1.5 ti ga digneš na 1.7 i komp ti radi brže, a temp ti ide do 66°C, onda smanjiš tu voltažu i ovisno o njoj i overclock do vrijednosti dok temp bude dok je procesor na 100% ispod neke granice 55°C za AMD (iako navodno može do 80°C, no senzor pokazuje cca -10°C), a Intel do -- (neka ti kaže neki intelovac ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Headbangig Grunf!
|
He,he, moj frend ima glacial tech cooler, sve standardno a proc mu ide do 67-68 ![]()
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Hehe. Ja smanjio sa 1,6 na 1,5v i sve super radi ![]() Moram jos probat spustit na 1,45 ili 1,4v pa da vidim hoce li radit onda (ako mognem spustit toliko zbog maticne) ![]()
![]() |
#14 |
Headbangig Grunf!
|
kak otkrijem jel mi proc Tbred A ili B?
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
***2CROwded***
|
Citiraj:
Prva oznaka AIUHB ili ?! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
cmiiiiiiiiiiiiiiiiiii
|
Voltaža mi je bila mislim na 1.75 i za vrijeme vrucina i furanja starog coolera (glacial do 1500+) temp mi je bila oko 63. ja skinem frekvenciju na 1000 (10x100) i kad sam kupio novi cooler dignem ga na 1333, al se nakon svakog restarta vrati na 1000. ja dignem volt mislim za 0.025 i sad radi. sad me zanima jel bolje dizat fsb ili mnozitelj ili nema veze i kolko smijem ic s votazom s obzirom da mi je temp sys:31C, cpu:36C. do kolko smijem furat temp a da nebude opasnosti da ce pregorit. igre bas previse vise ni neigram (nema nist pametno u zadnje vrijeme, a i skola pocela) tak da najvjerovatnije ni nece bit pod punim opterecenjem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
***2CROwded***
|
Ne kužim kako ti je cpu na 36 pisao si da ti je oko 63 sa starim ?! Rekao sam ti možeš dizati do tih 60°C, ali na 100% opterečenja i dok ti je sustav stabilan na 100%. Meni je sistem na oko 35, nemoraš brinuti do 40°C. Pregrijavanje ti je npr. ono oko 66°C, jer senzor vara za par stupnjeva... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Headbangig Grunf!
|
Citiraj:
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
***2CROwded***
|
Ma nije ju teško, skinuti, pa kako si stavio cooler, s koje ti je strane ta kopča? Ja sam već toliko puta skidao taj cooler, evo nedavno mi se komp. nije htio upaliti, malo promrdam cooler, ovo ono, i proradi, e jeb.. ga nisam znao šta je, pa sam maknuo cooler, očistio i stavio novu pastu i sve 5, a prije kada ni ja nisam znao koju reviziju imam, sam po par puta skidao samo da pogledam ![]() Ok kada skidaš, onda prepiši sve brojeve, pa ti odmah kažem i kakav ti je proc.... (po pričanjima ![]() Light iz mog prošlog posta se može učiniti da sam rekao da sistem može do 66°C, mislio sam na CPU... Ali neznam kako su vama tako visoke temp. meni s overclockanim kompom na 1.7V ide na 100% do 44°C (kada vent. nije na max!! ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
cmiiiiiiiiiiiiiiiiiii
|
Imam onaj smrdljivi epoxov USDM i kaze da je temp 36 (idle). ali prije je bila 63 pod opterecenjem. nisam ga otkad sam uzeo novi cooler posteno opteretio. jel bi ga mogo testirat na punom opterecenju tak da kodiram nest u divx, mislim jel ga to pošteno optereti. A gledaj ovo: kad sam tek kupio novi cooler digo ga na 10x150 tj. 1500, i dobro je radio. skinem ga na 10x133 i nakon svakog restarta se vrati na 10x100. kad sam malo digo volt. radi kak treba. šta mu je moglo bit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
***2CROwded***
|
To ti ja ne bih znao objasniti, samo znam da ima nešto takvo ne logično.. Meni npr. nikako ne radi na 211 super na 212, pa radi super na 218, a ne radi na 215 i sl. Morao bi mi dati više podataka, dakle sadašnje temperature. I da ripanje dosta optereti proc. Najbolje je s CPU burnom, ili prime, no ok.. Moraš pronaći najbolju frekvu, najbolji napon, uz najbolju temperaturu. To nije lako, zapisuj sve na papir !!! I onda redom 10x150, pa sve podatke (početna temp., sistem, pa max temp.), da li se resetirao nakon koliko i tako dalje.. Ako se resetira, može biti da je napon proca premali, da su postavke memorije pre niske, da je napon memorije prenizak, da je sabirnica previsoka, da je frekvencija previsoka i ... Pa vidiš koliko ti je maks frekva, pa onda uvijek možeš do nje !!! Pa provjeriš koliko ti je FSB max, pa uzmeš taj maks FSB i multi do one maks Frekve i tako dalje...)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Headbangig Grunf!
|
Citiraj:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
cmiiiiiiiiiiiiiiiiiii
|
Citiraj:
vratio sam volt na default, digo sam ga na 1518 i radi. pod punim opterecenjem je bio nekih pola sata ali se nije resetiro i sve dobro radi na 44C. sveukupno radi oko 5-6sati. stavio sam 151x10 jer iako mi maticna podrzava dizanje mnozitelja on uvijek ostaje na 10. nemogu ga promjenit. i kad sam stavio 154x10 u onom programu sto izracunava pi dolazilo bi do greske i prekido bi se. zasto nemogu dizat mnozitelj? probo sam i 160x10 i nije radio. evo i slikica iz cpu-z. mozda ona otkrije problem. BTW hvala svima na pomoci. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
***2CROwded***
|
Evo imaš reviziju A, dakle nije B i nije overclockabilan, ne jako ! 0,18 u tehnologija a moja je 0.13u Množitelj ti je kažem ti možda određen hardverski osim ako nisam pobrkao ploče od tebe i ... Hm, može biti da proc. zeza |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
Moj savjet ti je taj da napravis isto kaj sam i ja napravio, a to je da prodas proc nekome i dodas 50 kn i kupis tbread-b http://members.lycos.co.uk/hardwareland/ To ti je najpametnije mislim da ce se i Kova sloziti sa mnom. Jel tako.
![]() |
#27 |
***2CROwded***
|
Pa u biti ovisi koliko je para spreman uložiti ! Sada kada bih radio neku izmeju prodao bih svoj Tbred B i kupio neki Bartonček ! Pa evo ako netko dovoljno ponudi za moj proc koji ide na zrak do 2486 Mhz (STABILNO), s vodenim bi mogao i preko 2500 ![]() ![]() A inače apsolutno prodati rezviziju A i kupiti B ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Headbangig Grunf!
|
:confused: Ar ju tokin tu mi? Moj 1800+palomino je izdahnuo prije nekog vremena zbog kulera (Alpha ![]() Ovaj 2000+ je Tbred ( AXDA2000DKT3C), coolermaster DP5. @Lightforce 1500+ jedino postoji kao palomino. 1600+već postoji kao Tbred.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum Zadnje izmijenjeno od: Isus. 18.09.2003. u 03:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
Znam da ekipa kad kupi 3000+ clocka ga na 3200 (11x200) znaju izguditi stabilnost.
![]() |
![]() |
#30 |
***2CROwded***
|
Blade_cahos, ovisi, kao što ima Tbred B i Tbred A, no kod Bartona je teže da.. Ma u biti ja jako jako sretan sa svojim Tbredom B, još je jeftin 1700+, a perem i Bartone do 3200+ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|