|
![]() |
#1 |
just like Registered User
Datum registracije: Jul 2004
|
Wlan Encrypcion&Authentication kaj je tu kaj
Ovo su najzastupljenije (barem kod nas) opcije za zaštiti wlan...i parametri koji se trebaju popuniti da li bi imao tko volje malo pojasniti na koji način točno koja zaštita radi posebno me zanima wpa2 i ona čuda Radius server ip adress...etc??? wpa2-psk/wpa-psk :Pre-shared key :Confirm pre-shared key wpa2-psk :Pre-shared key :Confirm pre-shared key wep wpa2 wpa2-wep RADIUS server IP address: . . . RADIUS server port: RADIUS server secret key
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Feb 2005
|
prva 2 rade na principu tako da ti upises Network Key i onda pomocu toga keya se kriptira signal i nemoze ga nitko procitat osim ako ne zna taj key... wep je malo losija zastita i moze se lako probit.... zadnja 2 vjerojatno rade na slican nacin, samo neznam sto znace te opcije... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#4 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Za wep enkripciju wlan mreže postoje tutoriali na net-u kako je razbit u roku od 10 minuta, eto kako misli da ju je lako probit.
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
|
upravo tako ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||||||||
Moderator
|
Da, evo sad bas vidjeh ![]() A jel ima lijeka za MAC filter onda?
![]() |
![]() |
#7 |
Guest
|
mislim da ne...zapravo, mozda bi se moglo nesto skemijat, ali moras znati onda koje MAC adrese router propusta, a to je vec malo teze, tako da mislim da je to najsigurnije, pogotovo kombinirano sa wpa enkripcijom...iako nista nije nemoguce, ali za vecinu usera ce takva zastita biti i vise nego dosta... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||||||||
Moderator
|
Dobro onda, WEP u kombinaciji sa MAC filterom i nije tako losa kombinacija...
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
MAC adresu nije teško spoofati; u svakom slučaju je bolje imati wep nego ne imati ništa... no, wpa-psk sa ključem od barem 30 znakova i donekle ste sigurni |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
MAC adrese se preko WiFi mreže šalju nekriptirane. Što će reći, ako imaš MAC filtering a nemaš WEP/WPA netko s packet snifferom (ili utility-jem za to) može vrlo lako saznati koje se MAC adrese nalaze u mreži i iskorisititi ih za spajanje na mrežu. Evo jednog wireless security kratkog FAQ-a.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
|
ne bih htio bit nezahvalan no,,, nitko ništa o wpa2 wpa2-wep RADIUS server IP address: . . . RADIUS server port: RADIUS server secret key
![]() |
#12 |
Guest
|
wpa2 je valjda unaprijedena wpa enkripcija, za ostalo ne znam... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
RADIUS znači Remote Authentication Dial In User Service. Namjenjen je tvrtkama za autentifikaciju korisnika. Zaboravi na kućnu upotrebu, nema smisla. Ovdje je wikipedia link o RADIUS-u. WPA2 je nasljednik WPA protokola, ima jaču enkripciju, mogućnost autenitfikacije korisnika itd. Ukoliko ti i router i (sve) mrežne kartice podržavaju WPA2, uključi ga. Preshared key je početna šifra s kojom se počinje međusobna komunikacija na mreži. Šifre se automatski mijenjaju nakon nekog vremena (pogledaj ima li router tzv. Group Rekey Interval), preshared key se koristi samo prvih nnn sekundi. WP2 wikipedia link
![]() |
#14 |
|
mirko ja sam tebi već onomade obećal pivu...sad imaš dvije ![]() ![]() e, da...da ne otvaram novi topic simens 555 lan radi uredno i wlan radi oke wpa2-psk/wpa-psk Network: sa computera koji su spojeni lanom vidim laptop i mogu mu pristupiti,pingati....(3 compa) ali s laptopa(wlan) ne vidim niti jedan comp u istoj workgrupi... od 15 puta jedamput uspijem dobiti ostale compove a sve ostalo ne vidim... jede mi to živce al neznam u čem je stvar...da li zna netko ili je naišo na tako što dhcp je uključen
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|