|
![]() |
#1 |
AKA Vitez
Datum registracije: Jan 2006
|
MBO ili Napajanje?
Evo mene baksuznog po 10ti put. ![]() Prije mjesec dana otisla mi je maticna. Prvo je skurila Athlona 2000+, onda T-bread 1700+ (prekrasan primjerak, smruc...), a sad kad sam napokon nabavio novu plocu i proc skuzio sam da je i Radeon 9800Pro ispustila dusu. Za Radeonku nisam 100% siguran, ako netko ima link do slike skurene jezgre, bio bih zahvalan, cisto usporedbe radi. No meni se cini da je otislo (oko jezgre je definitivno vidljiv utjecaj temperature), ne radi definitivno, isprobano na 2 kompa. Ukratko, 1400kn R.I.P. E sad, moje pitanje bi bilo, da li mislite da je MBO zeznula stvar ili postoji mogucnost da je napajanje glavni krivac? Cisto da znam dal da ga nosim na servis da se isto ne bi desilo sa novom konfom. MBO je bila Gigabyte 7N400S-L, a napajanje je Chieftec 410W. RAMi su nekako prezivjeli, HDDovi su isto OK, no mislim da mi je jedan DVD-RW otisao u medjuvremenu (cita samo probrane DVDe). Niti jedno "kurenje" nije bilo ocito, samo se odjednom nije htio komp upaliti. Prvi proc je vidljivo skuren, na drugom se ne vidi, a za Radeonku sam vec rekao. MBO je bila na servisu u Ve-Milu di su mi rekli da su samo provjerili dal radi i to je to, ali da su imali dosta slucajeva u kojima proc skuri MBO i onda MBO dalje kuri sve po redu. Meni malo zvuci kao SF..., a vama? Thnx svima!
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Uzmi voltmetar i testiraj napajanje.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Guest
Datum registracije: May 2005
|
Meni se ovo čini ko primjer čistog baksuzluka, heh Ja imam Chieftech 410W i za sad mi je ok |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Imao sam cufteka i to bas tog i nisam imao nikakvih teskoca s njime. A po ovome gore bi rekao da te bas on zeza, kakva ti je mreza doma, mislim dal je stabilan napon i to? A ono da proc skuri plocu mislim da je to nemoguce. : nono : |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
AKA Vitez
|
U napone se stvarno ne kuzim, ali evo sto MBM5 kaze nakon par sati dijagnostike (High/Low): Core (Athlon-Palomino): 1,70V - 1,72V +3.3: 3,37V - 3,37V +5.00: 4,83V - 4,91V +12.00: 12,13V - 12,25V Kaj kazete?
![]() |
#6 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2006
|
Ja imam istu ploču. Jel možda u pitanju overclocking? Kolike su bile temperature procesora i north bridgea? Možda je to u pitanju ili visoki naponi... Athlon-Barton: 1,648-1,68V +3.3: 3,22V +5.0: 6,85V +12.0: 12,22V Codegen 350W U BIOSu ima postavka FSB Spread Spectrum i postavljena je na 0,50% - varira napon. Ako je postavim na Disable onda je napon stalan. Možda i to ima neki utjecaj? EDIT, pardon, +5.0: 5,03 Zadnje izmijenjeno od: markkc. 23.04.2006. u 15:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
AKA Vitez
|
@markcc - Drugi proc je bio clockan, ali umjereno. I bilo je full stabilno, provjereno sa Super PI i S&Mom. Nije isao iznad 59 stupnjeva na full load (kuciste je islo do 36 zbog loseg hladjenja). Ali prvi proc (Athlon) nije bio clockan, samo se dosta grijao zbog ploce (jel i tebi MBO drzi proc 10 stupnjeva vise?). Temp NBa ne znam, nemam aparaturu za mjerenje. Ovaj Spread Spectrum sam drzao na 0,50%, iako nisam primjetio razliku u naponu tokom mijenjanja. Zapravo nisam ni znao kaj je to tocno, nakon reseta CMOSa mi je bilo postavljeno na 0,50% pa sam tako i ostavio. Sumnjam da je problem u naponu jer nikad do sada nisam imao problema sa kompom ove prirode, a vrtim konfe doma vec nekih 9-10 godina. Recimo druga konfa AMD Athlon 1700+ na MSI K7T Turbo se vrti vec 5tu godinu i nikad nije zaje*avala.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|