|
|||||||||||
|
|
#91 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
1 - Da 2 - Koliko sam na brzinu vidio taj "MULTIPORT" se napaja sa Starlink opreme na kojoj postoji priključak za njegovo napajanje. Za samostalno korištenje a dalje od Starlink opreme morao bi "riješiti" odg. napajanje. Snalažljivi to znaju riješiti. Koliko si opisao situaciju, nije ti nužno potreban, možeš ga i prodati da refundiraš dio troška. 3 - "negdje iza" > iza kompa i sl. poanta je da bude na lokaciji gdje će dobro hvatati 1. gl. nod, zato bi (ako financije dopuštaju) dobro došao paket sa 3 noda, da 2. bude ispod 1. a na pola puta do 3. 4 - Šta se nofčića tiče, vjerojatno bi ti odgovarao i jeftiniji Deco X55 paket sa 3 noda, skuplji ima smisla ako ćeš imati koristi njegovog WiFi 6 GHz Inače je vrlo nezahvalno predlagati opremu za tvoju situaciju jer se rezultat vidi tek kad opremu postaviš na lokaciju a svaka je drugačija. |
|
|
|
|
|
#92 |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2014
|
Hvala na odgovorima ! Vezano za "negdje iza" - mislio sam povezati SL i 1. nod a zatim na kabel koji ide iz njega, umjesto u PC , spojio bih 2. nod pa tek tada iz njega u PC , dok bi 3. nod bio u prizemlju. Tako bih sa 2.nodom pokrio i dio kuće sa WiFi jer je skroz na drugom kraju kuće od 1.nod-a koji je na tavanu.... Nadam se da je jasnije na skici... ![]() Naručio sam Deco XE75 sa 3 nod-a , nadam se da će se investicija isplatiti.... Ako imate još kakvu sugestiju , recite... Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 19.03.2026. u 17:59. |
|
|
|
|
|
#93 |
|
Moderator
|
Sad pogledao sliku, na mjestu gdje si zamislio Nod1 stavi njihov Multiport ako ga imaš, po tvojoj oznaci Nod2 neka bude prvi / glavni. Ako ga nemaš ili je daleko za napajanje, možeš tu staviti TL-SG105E mrežni switch. Sad kad imaš jedan Nod "viška" možeš se igrati sa njegovom pozicijom da postigneš bolji link između Nod2 i Nod3 ili gdje WiFi signala fali. |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Pitam jer mi je jedan dio kuće pokriven tim signalom . |
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Koji mesh uzeti?
Koliko sam shvatio SL ne stavljas u bridge pa ti radi kao normalan router sa wifi-jem. Ja imam slozeno nesto slicno ali s drugim hardwareom pa cu usporediti. Tcom router - kod tebe SL. Fritzbox router 1 kao main spojen na tcom - kod tebe je nod1. Njega sam morao podesiti da net dobija od drugog routera (kod mene tcom-kod tebe SL- odaberes dynamic ip mode ako se ne varam kod Deco) te je main samo za “mesh”. Na njega kablom zakacen fritz box 2 kao slave u “mesh” kod tebe node 2. Na mrezu sam dodatno stavio sada fritz extender wirelessom u “mesh” kod tebe node 3(prije sam imao kablom tplink 225, radio je super ali izgorio zbog groma). Tako da imamo slicno slozeno ali sa drugim uređajima i meni radi ok. I da, tcom wifi radi normalno ali ga ne koristim, ti mozes normalno koristiti SL wifi pa mozda mozes izbaciti poziciju node 1 nego odmah ici na poziciju node 2 kao sto kaze Nikky. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 20.03.2026. u 12:37. |
|
|
|
|
|
#96 |
|
Moderator
|
Rekli smo da ti Starlink (za početak) ostaje kako i je u Router modu sa aktivnim WiFi - jem. Tek kad složiš novi dio opreme (Deco MESH) i kad vidiš kako i gdje ti pokriva signalom (zato i ona prethodna napomena o traženju najbolje pozicije) ćeš znati jeli ti i dalje treba WiFi sa Starlink - a ili ne. |
|
|
|
|
|
#97 |
|
Premium
|
Koji mesh uzeti?
I jos mala napomena. Kada sam ja probao deco, switchanje ne radi instant kad ides po kuci gore dolje pa ako vidis 2 crtice wifi signala kad skocis u npr. u prizemlje. Treba cekati par sekundi i onda dobijes full signal jer se spoji na tebi najblizi node. Isto je i sa fritzom osim sto mi fritz ne dozvoljava veci pad signala prilikom kretanja pa brze prebaci. I be10000 takoder navodno radi brze, nisam taj model imao za probu ali ako je to nebitna stavka, onda je svejedno. |
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Zanima me da li SL može imati uključen WiFi kad bi Mesh radio , jer bi 3. Nod stavio etažu ispod njegove(SL) pozicije pa bi tako , barem pretpostavljam , imao 4 uređaja koji šalju WiFi (3 Nod-a i SL ruter) . Ovaj 3.Nod bi(ako bi SL imao uključen WiFi) pojačavao signal iz SL i pokrivao dio kuće + dio dvorišta..... Zanima ne samo dal neće dolaziti do "konflikta" signala ili čega već ? Sorry na kompliciranim pitanjima... |
|
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Kako sam truba za ove stvari , gledam da imam što manje bilo kakvog podešavanja unutar konfiguracija - što jednostavnije to bolje..... |
|
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Hm,. tu možda nešto nije štimalo, jer imam Deco uređaje kod par klijenata psotavljene i prilično dobro funkcionriaju.
|
|
|
|
#101 |
|
Premium
|
Koji mesh uzeti?
Moguće. Resetirao sam par puta na tvorničke ali uvijek isto. Pratio sam ove upute https://youtu.be/iJdrC9o6BnY?is=Gl1P134BCWZhw29C |
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Zanima me da li SL može imati uključen WiFi kad bi Mesh radio , jer bi 3. Nod stavio etažu ispod njegove(SL) pozicije pa bi tako , barem pretpostavljam , imao 4 uređaja koji šalju WiFi (3 Nod-a i SL ruter) . Ovaj 3.Nod bi(ako bi SL imao uključen WiFi) pojačavao signal iz SL i pokrivao dio kuće + dio dvorišta..... Zanima ne samo dal neće dolaziti do "konflikta" signala ili čega već ? Sorry na kompliciranim pitanjima... |
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Zamolio bih vas info u vezi switcha... Mora bit baš taj ili može neki drugi , npr.OVAJ ? Ili model ovisi o nečem drugom ? Samo da napomenem da od SL do PC-a i laptopa su provedeni kablovi "Cat6 FTP" i "Cat5e U/UTP" ... Zadnje izmijenjeno od: freerock0. 24.03.2026. u 09:33. |
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Moderator
|
Ma može taj / bilo koji sa Gb portovima. |
|
|
|
|
|
#107 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2010
|
Može pitanje, da ne otvaram novu temu. Vidim piše kod mesh-a da je max 3 noda. Što ako bi se stavilo više, 4-5-6 komada? Da li je netko to isprobao? Kako npr riješiti onda situaciju ne znam, hotela ili slično, da je isti wifi? Naravno, sve preko kabela.
|
|
|
#110 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
Možeš - npr. Unifi kontroler + AP-ovi, isti naziv mreže i fast roaming radiš između AP bez beda... |
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
Premium
|
Pozdrav ! Samo da javim da je stigao Deco XE75 mesh i TL-SG105E mrežni switch , sve skupa spojio i da za sad sve radi bez problema ! Još jednom , hvala svima na pomoći i sugestijama ! ![]() Imam dodatno pitanje u vezi WiFi sa Starlinka... Pretpostavljam da je sustav sam sve "podesio" i automatski isključio WiFi na Starlink ruteru jer ja nisam ništa dirao ? 1 2 Zadnje izmijenjeno od: freerock0. 28.03.2026. u 12:26. |
|
|
|
|
|
#112 |
|
Moderator
|
Ako ti ne smeta, za sada ostavi kako je. Po slici bi rekao da ti je i Starlink i Deco u router modu (dupli NAT). Kad uhvatiš volje / želje rekonfiguriraj Deco u AP mod rada. Kakav imaš rezultat pokrivanja WiFi signalom kroz kuću sa Deco - ima ? |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ne smeta mi , na svim uređajima sam postavio Deco mrežu za "glavnu" .... Prema postavkama pretpostavljam da , ako postavim u AP mod , gubim neke funkcije.... to su "bitne" funkcije za prosječnog korisnika ? ![]() Vidim i da ima mogućnost za VPN . Kako se ne kužim ni u to , pretpostavljam da bi on "štitio" sve uređaje koji su povezani preko Deco-a... Ili bi trebalo instalirati na svaki uređaj (PC, laptop ...) zasebno ? Usporava li korištenje VPN-a "puno" brzinu neta ? Isprike jer pitanje nije vezano za temu o mrežama... ![]() Što se tiče pokrivenosti - prezadovoljan sam (nadam se da će tako i ostati) ! Na mjestima gdje sam imao 15÷20Mbs sad imam 50÷60. |
|
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() Nakačio bih jedan Deco unutarnji na A1 router (samo za wifi) i jedan outdoor stavio van na dvorište, za pokriti cca 800 kvadrata otvorenog prostora bi valjda bio ok (naravno na 2,4GHz)? I jel se može na Deco naštimati da mesh radi na 5GHz a uređaji da se spajaju na 2,4GHz? Ili on sve to sam rješava? Ako netko ima bolji prijedlog neka piše... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Moderator
|
Pogledaj precizno koji model / varijanta je za vanjsku montažu, ti dolaze sa PoE u kompletu. Naravno da bi obični i ovaj vanjski trebao moći dodati u istu mesh "grupu" jer je od istog proizvođača. Malo sam skeptičan koliko će se dobacit / pokrit tih 800 M2 jedan nod. |
|
|
|
|
|
#117 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Nedavno nabavio par EAP225 (indoor) i stavio ih u apartmane u mesh. Ovih dana cu uzeti i jedan EAP225 (outdoor) isto u mesh za pokriti dvoriste. Uz to otprije imam 2x EAP653 (zicano povezani) koji su ujedno uplinkovi za navedene meshove. S ovime se napokon nadam zavrsiti pricu o wifiju na 3 etaze + povece dvoriste. Dosad sam se zaj sa kojekakvim repeaterima i tome slicno... Eto, ako kome bude trebao savjet o Omada meshu vjerujem da sam apsolvirao to znanje ![]()
|
|
|
|
#118 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() Čitao sam kaj dolazi sve u boxu i nema PoE adaptera, samo strujni kabel - barem tak na Tp-Link stranicama piše (ali postoji mogućnost PoE, zasebno da se kupi injektor). Još jedan model kaj mi se čini privlačan je ASUS ZenWiFi BD4 BE3600 Outdoor - isto je cca stotinjak ojra cijena. A što se tiče pokrivenosti, pa kaj su tak slabi na otvorenom, doslovno livada (skoro) bez ijedne prepreke? Ako ću ih trebati više to je već ozbiljan problem ![]() Jedan unutarnji +2x vanjski :/ |
|
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Imam X50 outdoor dvije godine, uzeo ga preko Amazona akcija je bila nekih 80tak eura Lovi mi na 80m otvorenog prostora, čak se jedan podstanar spaja na to u stanu. Kaže da čak bolje radi nego kad je imao svoj router u stanu (5ghz signal). Zasad sve ok tu i tamo javi update pa ga updatam, nije ni štucnuo na zimi kiši snijegu i ostalo. Sve preporuke za to. Ako treba proširiti signal dodaj još jedan isti u mesh Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Premium
Datum registracije: May 2014
|
u kampanji od cca 5000 metara jedan tplink routerčić uredno pokriva cijelu kampanju. još je on unutra u drvenom objektu. na rubnim dijelovima (cca 100m od njega) kroz nešto granja bude 4-5 mbita, ali na otvorenom uglavnom ide oko 30. govorimo o routeru starom 10tak godina. uplink je 5ghz mikrotik. moguće da radi tako dobro jer je doslovno u rupi usred ničega, nema nikakvog signala, pa ni mobilnog. |
|
|
|
![]() |
|
|