Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.03.2026., 22:26   #91
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
1 - Da
2 - Koliko sam na brzinu vidio taj "MULTIPORT" se napaja sa Starlink opreme na kojoj postoji priključak za njegovo napajanje.
Za samostalno korištenje a dalje od Starlink opreme morao bi "riješiti" odg. napajanje.
Snalažljivi to znaju riješiti.
Koliko si opisao situaciju, nije ti nužno potreban, možeš ga i prodati da refundiraš dio troška.
3 - "negdje iza" > iza kompa i sl. poanta je da bude na lokaciji gdje će dobro hvatati 1. gl. nod,
zato bi (ako financije dopuštaju) dobro došao paket sa 3 noda, da 2. bude ispod 1. a na pola puta do 3.
4 - Šta se nofčića tiče, vjerojatno bi ti odgovarao i jeftiniji Deco X55 paket sa 3 noda,
skuplji ima smisla ako ćeš imati koristi njegovog WiFi 6 GHz
Inače je vrlo nezahvalno predlagati opremu za tvoju situaciju jer se rezultat vidi tek kad opremu postaviš na lokaciju a svaka je drugačija.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2026., 08:20   #92
freerock0
Premium

Datum registracije: Apr 2014
Hvala na odgovorima !

Vezano za "negdje iza" - mislio sam povezati SL i 1. nod a zatim na kabel koji ide iz njega, umjesto u PC , spojio bih 2. nod pa tek tada iz njega u PC , dok bi 3. nod bio u prizemlju.
Tako bih sa 2.nodom pokrio i dio kuće sa WiFi jer je skroz na drugom kraju kuće od 1.nod-a koji je na tavanu....

Nadam se da je jasnije na skici...

Naručio sam Deco XE75 sa 3 nod-a , nadam se da će se investicija isplatiti....

Ako imate još kakvu sugestiju , recite...

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 19.03.2026. u 17:59.
freerock0 je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2026., 18:14   #93
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Sad pogledao sliku, na mjestu gdje si zamislio Nod1 stavi njihov Multiport ako ga imaš,
po tvojoj oznaci Nod2 neka bude prvi / glavni.
Ako ga nemaš ili je daleko za napajanje, možeš tu staviti TL-SG105E mrežni switch.
Sad kad imaš jedan Nod "viška" možeš se igrati sa njegovom pozicijom da postigneš bolji link između Nod2 i Nod3 ili gdje WiFi signala fali.
Staro 19.03.2026., 21:48   #94
freerock0
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Sad pogledao sliku, na mjestu gdje si zamislio Nod1 stavi njihov Multiport ako ga imaš,
Ako ga nemaš ili je daleko za napajanje, možeš tu staviti TL-SG105E mrežni switch.
Sad kad imaš jedan Nod "viška" možeš se igrati sa njegovom pozicijom da postigneš bolji link između Nod2 i Nod3 ili gdje WiFi signala fali.
Ako spojim kao što si rekao , SL - Multiport - Nod2 , da li je tad SL ruter aktivan u emitiranju WiFi-a ?
Pitam jer mi je jedan dio kuće pokriven tim signalom .
Staro 20.03.2026., 12:27   #95
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Koji mesh uzeti?

Koliko sam shvatio SL ne stavljas u bridge pa ti radi kao normalan router sa wifi-jem.

Ja imam slozeno nesto slicno ali s drugim hardwareom pa cu usporediti. Tcom router - kod tebe SL. Fritzbox router 1 kao main spojen na tcom - kod tebe je nod1. Njega sam morao podesiti da net dobija od drugog routera (kod mene tcom-kod tebe SL- odaberes dynamic ip mode ako se ne varam kod Deco) te je main samo za “mesh”. Na njega kablom zakacen fritz box 2 kao slave u “mesh” kod tebe node 2. Na mrezu sam dodatno stavio sada fritz extender wirelessom u “mesh” kod tebe node 3(prije sam imao kablom tplink 225, radio je super ali izgorio zbog groma). Tako da imamo slicno slozeno ali sa drugim uređajima i meni radi ok. I da, tcom wifi radi normalno ali ga ne koristim, ti mozes normalno koristiti SL wifi pa mozda mozes izbaciti poziciju node 1 nego odmah ici na poziciju node 2 kao sto kaze Nikky.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 20.03.2026. u 12:37.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 20.03.2026., 12:44   #96
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Rekli smo da ti Starlink (za početak) ostaje kako i je u Router modu sa aktivnim WiFi - jem.
Tek kad složiš novi dio opreme (Deco MESH) i kad vidiš kako i gdje ti pokriva signalom (zato i ona prethodna napomena o traženju najbolje pozicije) ćeš znati jeli ti i dalje treba WiFi sa Starlink - a ili ne.
Staro 20.03.2026., 12:48   #97
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Koji mesh uzeti?

I jos mala napomena. Kada sam ja probao deco, switchanje ne radi instant kad ides po kuci gore dolje pa ako vidis 2 crtice wifi signala kad skocis u npr. u prizemlje. Treba cekati par sekundi i onda dobijes full signal jer se spoji na tebi najblizi node. Isto je i sa fritzom osim sto mi fritz ne dozvoljava veci pad signala prilikom kretanja pa brze prebaci. I be10000 takoder navodno radi brze, nisam taj model imao za probu ali ako je to nebitna stavka, onda je svejedno.
Staro 20.03.2026., 18:38   #98
freerock0
Premium

Citiraj:
Rekli smo da ti Starlink (za početak) ostaje kako i je u Router modu sa aktivnim WiFi - jem.
Tek kad složiš novi dio opreme (Deco MESH) i kad vidiš kako i gdje ti pokriva signalom (zato i ona prethodna napomena o traženju najbolje pozicije) ćeš znati jeli ti i dalje treba WiFi sa Starlink - a ili ne.
Da , to mi je jasno ....

Zanima me da li SL može imati uključen WiFi kad bi Mesh radio , jer bi 3. Nod stavio etažu ispod njegove(SL) pozicije pa bi tako , barem pretpostavljam , imao 4 uređaja koji šalju WiFi (3 Nod-a i SL ruter) . Ovaj 3.Nod bi(ako bi SL imao uključen WiFi) pojačavao signal iz SL i pokrivao dio kuće + dio dvorišta.....
Zanima ne samo dal neće dolaziti do "konflikta" signala ili čega već ?

Sorry na kompliciranim pitanjima...
Staro 20.03.2026., 18:41   #99
freerock0
Premium

Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Koliko sam shvatio SL ne stavljas u bridge pa ti radi kao normalan router sa wifi-jem.

Ja imam slozeno nesto slicno ali s drugim hardwareom pa cu usporediti. Tcom router - kod tebe SL. Fritzbox router 1 kao main spojen na tcom - kod tebe je nod1. Njega sam morao podesiti da net dobija od drugog routera (kod mene tcom-kod tebe SL- odaberes dynamic ip mode ako se ne varam kod Deco) te je main samo za “mesh”. Na njega kablom zakacen fritz box 2 kao slave u “mesh” kod tebe node 2. Na mrezu sam dodatno stavio sada fritz extender wirelessom u “mesh” kod tebe node 3(prije sam imao kablom tplink 225, radio je super ali izgorio zbog groma). Tako da imamo slicno slozeno ali sa drugim uređajima i meni radi ok. I da, tcom wifi radi normalno ali ga ne koristim, ti mozes normalno koristiti SL wifi pa mozda mozes izbaciti poziciju node 1 nego odmah ici na poziciju node 2 kao sto kaze Nikky.
Hvala na informacijama!
Kako sam truba za ove stvari , gledam da imam što manje bilo kakvog podešavanja unutar konfiguracija - što jednostavnije to bolje.....
Staro 20.03.2026., 20:37   #100
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
I jos mala napomena. Kada sam ja probao deco, switchanje ne radi instant kad ides po kuci gore dolje pa ako vidis 2 crtice wifi signala kad skocis u npr. u prizemlje. Treba cekati par sekundi i onda dobijes full signal jer se spoji na tebi najblizi node. Isto je i sa fritzom osim sto mi fritz ne dozvoljava veci pad signala prilikom kretanja pa brze prebaci. I be10000 takoder navodno radi brze, nisam taj model imao za probu ali ako je to nebitna stavka, onda je svejedno.

Hm,. tu možda nešto nije štimalo, jer imam Deco uređaje kod par klijenata psotavljene i prilično dobro funkcionriaju.
Staro 20.03.2026., 22:27   #101
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Koji mesh uzeti?

Moguće. Resetirao sam par puta na tvorničke ali uvijek isto. Pratio sam ove upute

https://youtu.be/iJdrC9o6BnY?is=Gl1P134BCWZhw29C
Staro 22.03.2026., 18:23   #102
freerock0
Premium

Citiraj:
Da , to mi je jasno ....

Zanima me da li SL može imati uključen WiFi kad bi Mesh radio , jer bi 3. Nod stavio etažu ispod njegove(SL) pozicije pa bi tako , barem pretpostavljam , imao 4 uređaja koji šalju WiFi (3 Nod-a i SL ruter) . Ovaj 3.Nod bi(ako bi SL imao uključen WiFi) pojačavao signal iz SL i pokrivao dio kuće + dio dvorišta.....
Zanima ne samo dal neće dolaziti do "konflikta" signala ili čega već ?

Sorry na kompliciranim pitanjima...
Staro 22.03.2026., 19:22   #103
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Mozes ali SL ne mozes dodati u tplink mesh. Dobit ces 2 wifi mreze. Jedan je Decova druga SL -ova. Ako imaju isto ime uređaji koji se spajaju znaju stekati
Staro 23.03.2026., 14:26   #104
freerock0
Premium

Citiraj:
Mozes ali SL ne mozes dodati u tplink mesh. Dobit ces 2 wifi mreze. Jedan je Decova druga SL -ova. Ako imaju isto ime uređaji koji se spajaju znaju stekati
OK , hvala na informaciji !

To mi je bilo bitno da znam.
Staro 23.03.2026., 22:19   #105
freerock0
Premium

Citiraj:

Zamolio bih vas info u vezi switcha...
Mora bit baš taj ili može neki drugi , npr.OVAJ ?
Ili model ovisi o nečem drugom ?
Samo da napomenem da od SL do PC-a i laptopa su provedeni kablovi "Cat6 FTP" i "Cat5e U/UTP" ...

Zadnje izmijenjeno od: freerock0. 24.03.2026. u 09:33.
Staro 24.03.2026., 10:28   #106
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ma može taj / bilo koji sa Gb portovima.
Staro 24.03.2026., 10:36   #107
freerock0
Premium

Citiraj:
Ma može taj / bilo koji sa Gb portovima.
Mislite na ovog koji sam ja naveo ?

Ako ste mislili na Gb portove , vidim da u opisu ima napomenu ;

• Switching Capacity: 10 Gbps

Na to ste mislili ?
Staro 24.03.2026., 10:52   #108
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Koji mesh uzeti?

Bilo koji sa 1Gbps i vise.
Staro 25.03.2026., 08:21   #109
driftwood
Premium

driftwood's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Može pitanje, da ne otvaram novu temu.
Vidim piše kod mesh-a da je max 3 noda. Što ako bi se stavilo više, 4-5-6 komada? Da li je netko to isprobao?
Kako npr riješiti onda situaciju ne znam, hotela ili slično, da je isti wifi?
Naravno, sve preko kabela.
Staro 25.03.2026., 11:30   #110
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor driftwood Pregled postova
Može pitanje, da ne otvaram novu temu.
Vidim piše kod mesh-a da je max 3 noda. Što ako bi se stavilo više, 4-5-6 komada? Da li je netko to isprobao?
Kako npr riješiti onda situaciju ne znam, hotela ili slično, da je isti wifi?
Naravno, sve preko kabela.

Možeš - npr. Unifi kontroler + AP-ovi, isti naziv mreže i fast roaming radiš između AP bez beda...
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2026., 12:11   #111
freerock0
Premium

Pozdrav !

Samo da javim da je stigao Deco XE75 mesh i TL-SG105E mrežni switch , sve skupa spojio i da za sad sve radi bez problema !

Još jednom , hvala svima na pomoći i sugestijama !

Imam dodatno pitanje u vezi WiFi sa Starlinka...
Pretpostavljam da je sustav sam sve "podesio" i automatski isključio WiFi na Starlink ruteru jer ja nisam ništa dirao ?

1

2

Zadnje izmijenjeno od: freerock0. 28.03.2026. u 12:26.
Staro 28.03.2026., 17:42   #112
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ako ti ne smeta, za sada ostavi kako je.
Po slici bi rekao da ti je i Starlink i Deco u router modu (dupli NAT).
Kad uhvatiš volje / želje rekonfiguriraj Deco u AP mod rada.

Kakav imaš rezultat pokrivanja WiFi signalom kroz kuću sa Deco - ima ?
Staro 28.03.2026., 20:07   #113
freerock0
Premium

Citiraj:
Ako ti ne smeta, za sada ostavi kako je.
Po slici bi rekao da ti je i Starlink i Deco u router modu (dupli NAT).
Kad uhvatiš volje / želje rekonfiguriraj Deco u AP mod rada.

Kakav imaš rezultat pokrivanja WiFi signalom kroz kuću sa Deco - ima ?
Hvala na odgovoru !

Ne smeta mi , na svim uređajima sam postavio Deco mrežu za "glavnu" ....

Prema postavkama pretpostavljam da , ako postavim u AP mod , gubim neke funkcije.... to su "bitne" funkcije za prosječnog korisnika ?

Screenshot-2026-03-28-19-43-26-011-com-tplink-tpm5

Vidim i da ima mogućnost za VPN . Kako se ne kužim ni u to , pretpostavljam da bi on "štitio" sve uređaje koji su povezani preko Deco-a... Ili bi trebalo instalirati na svaki uređaj (PC, laptop ...) zasebno ?
Usporava li korištenje VPN-a "puno" brzinu neta ?
Isprike jer pitanje nije vezano za temu o mrežama...

Screenshot-2026-03-28-19-46-38-153-com-tplink-tpm5

Što se tiče pokrivenosti - prezadovoljan sam (nadam se da će tako i ostati) !
Na mjestima gdje sam imao 15÷20Mbs sad imam 50÷60.
Staro 30.03.2026., 14:21   #114
KR-DI
Premium
Moj komp

KR-DI's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Da ne otvaram novu temu, zanima me da li ima netko Deco X50 outdoor (vanjski) mesh uređaj.
Kakva je pokrivenost vani i kako se ponaša na vremenskim prilikama (hladnoći, vrućini)...

KR-DI je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2026., 09:17   #115
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Citiraj:
Autor KR-DI Pregled postova
Da ne otvaram novu temu, zanima me da li ima netko Deco X50 outdoor (vanjski) mesh uređaj.
Kakva je pokrivenost vani i kako se ponaša na vremenskim prilikama (hladnoći, vrućini)...
Vidim nitko ništa ne trza, a meni je danas isti taj model "zapeo za oko"
Nakačio bih jedan Deco unutarnji na A1 router (samo za wifi) i jedan outdoor stavio van na dvorište, za pokriti cca 800 kvadrata otvorenog prostora bi valjda bio ok (naravno na 2,4GHz)?

I jel se može na Deco naštimati da mesh radi na 5GHz a uređaji da se spajaju na 2,4GHz? Ili on sve to sam rješava?
Ako netko ima bolji prijedlog neka piše...
Staro 22.04.2026., 09:53   #116
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pogledaj precizno koji model / varijanta je za vanjsku montažu,
ti dolaze sa PoE u kompletu.
Naravno da bi obični i ovaj vanjski trebao moći dodati u istu mesh "grupu" jer je od istog proizvođača.
Malo sam skeptičan koliko će se dobacit / pokrit tih 800 M2 jedan nod.
Staro 22.04.2026., 10:12   #117
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Nedavno nabavio par EAP225 (indoor) i stavio ih u apartmane u mesh. Ovih dana cu uzeti i jedan EAP225 (outdoor) isto u mesh za pokriti dvoriste. Uz to otprije imam 2x EAP653 (zicano povezani) koji su ujedno uplinkovi za navedene meshove. S ovime se napokon nadam zavrsiti pricu o wifiju na 3 etaze + povece dvoriste. Dosad sam se zaj sa kojekakvim repeaterima i tome slicno... Eto, ako kome bude trebao savjet o Omada meshu vjerujem da sam apsolvirao to znanje
Staro 22.04.2026., 10:12   #118
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Citiraj:
Pogledaj precizno koji model / varijanta je za vanjsku montažu,
ti dolaze sa PoE u kompletu.
Naravno da bi obični i ovaj vanjski trebao moći dodati u istu mesh "grupu" jer je od istog proizvođača.
Malo sam skeptičan koliko će se dobacit / pokrit tih 800 M2 jedan nod.
Kao što je kolega gore spomenuo pričamo o X50 Outdoor
Čitao sam kaj dolazi sve u boxu i nema PoE adaptera, samo strujni kabel - barem tak na Tp-Link stranicama piše (ali postoji mogućnost PoE, zasebno da se kupi injektor).

Još jedan model kaj mi se čini privlačan je ASUS ZenWiFi BD4 BE3600 Outdoor - isto je cca stotinjak ojra cijena.

A što se tiče pokrivenosti, pa kaj su tak slabi na otvorenom, doslovno livada (skoro) bez ijedne prepreke? Ako ću ih trebati više to je već ozbiljan problem
Jedan unutarnji +2x vanjski :/
Staro 22.04.2026., 10:39   #119
brunci-vg
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor KR-DI Pregled postova

Imam X50 outdoor dvije godine, uzeo ga preko Amazona akcija je bila nekih 80tak eura

Lovi mi na 80m otvorenog prostora, čak se jedan podstanar spaja na to u stanu. Kaže da čak bolje radi nego kad je imao svoj router u stanu (5ghz signal).
Zasad sve ok tu i tamo javi update pa ga updatam, nije ni štucnuo na zimi kiši snijegu i ostalo.

Sve preporuke za to. Ako treba proširiti signal dodaj još jedan isti u mesh

Sent from my iPhone using Tapatalk
brunci-vg je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2026., 10:43   #120
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
u kampanji od cca 5000 metara jedan tplink routerčić uredno pokriva cijelu kampanju. još je on unutra u drvenom objektu. na rubnim dijelovima (cca 100m od njega) kroz nešto granja bude 4-5 mbita, ali na otvorenom uglavnom ide oko 30. govorimo o routeru starom 10tak godina.

uplink je 5ghz mikrotik.
moguće da radi tako dobro jer je doslovno u rupi usred ničega, nema nikakvog signala, pa ni mobilnog.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na