|
|||||||||||
|
|
#6001 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ma nema tu takvog interesa osim u većim gradovima + primorje. Primorje dok turizam ne pukne skroz, onda će i tu biti puno manji interes krupnog kapitala. Dok prođu sve makinacije oko transformacije turizma, budu po Jadranu raštrkani veliki resorti a ovo između bude priroda uzela pod svoje. Pa će krenuti izleti po ostacima nekadašnje civilizacije ![]() Ali situacija po pitanju privatnog vlasništva je na kraju identična u oba scenarija.
|
|
|
#6002 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Hoće mi netko objasniti zašto je PNN za drugu nekretninu i dalje (po mogućnosti eksponencijalno) loša ideja? Nekom logikom u mojoj glavi to bi trebalo posljedično smanjiti incentive da velike korpooracije gomilaju nekretnine i time umjetno drže cijenu visokom, što bi za posljedicu trebalo imati niže cijene za mlade ljude kojima trebaju nekretnine za živiti, a ne da ekipa čuva pare u ciglama. Što bi opet posljedično imalo pozitivan utjecaj na natalitet i mirovinski sustav trenutno osuđen na propast. |
|
|
|
|
|
#6003 | |
|
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#6004 |
|
Premium
|
Dečki, možda je u meni problem, ali da li mislite da "velike korporacije" plaćaju PNN? Banke imaju izuzetak, "investitori" imaju izuzetak. I to ne prema zakonu, nema prema podzakonskim nazovi propisima. To je rezultat 100% dominacije birokracije. Pročitajte si moj sig ako želite više detalja. U tome i je poanta, ljudi su kod nas za to da ih jebu, sve dok druge jebu više. Ili makar oni to samo misle da druge jebu više, njima je dovoljno uvjerenje da je tome tako. U čemu je temeljni problem sa PNN? Dakle, radio si, platio porez na plaću ili dobit. Kupio si zemlju, platio porez. Kupio si materijal, platio si porez. Platio si izvođača, platio si porez. Platio si sav taj porez da bi imao pravi sjediti u toj jebenoj nekretnini i da te živo zaboli za obaveze. Jer ih nemaš, sve si platio. I onda dođe do radikalne promjene pravila, i eto ti ga na, odjednom na to što je 100% tvoje, za što si platio 100% "obaveza", odjednom plaćaš rentu. A što se događa ako se renta ne plaća? Završiti ću s ovim: onaj tko je OK sa PNN na drugu, treću i N-tu nekretninu, biti će OK i sa time kada N postane jednako 1. Jer, eto, nije pošteno, nije u redu da plaćaju samo oni koji imaju N > 1, jer ovo jer ono. Problem je u nerazumijevanju (ili bolje rečeno, odbijanju prihvaćanja) načela, ne u skupu prirodnih brojeva. Jebu nas kao budale i očito će nas nastaviti jebati i očito nam je tako da nam tako i treba.
|
|
|
#6005 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Nemaju banke izuzetak. Upravo radi mogućnosti uvođenja poreza na nekretnine banke su krajem 2009-10 godine (kada se to prvi put počelo spominjati) masovno odustale od fiducije kao sredstva osiguranja potraživanja, i prešle na hipoteku, što im u praksi znači 4-8 godina ovrhe, i puno kompliciranija i sporija naplata. Sa fiducijom bi postali vlasnici nekretnine odmah bez ovrhe, i onda samo ide iseljenje osoba koja su unutra. |
|
|
|
|
|
#6006 | |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
|
#6007 | |
|
Premium
|
Moguće da ja krivo razumijem broj 7 i 8. (konvertiralo mi listu u bullet, ima ukupno 10 točaka tako da vjerujem da je očito na što mislim) Citiraj:
|
|
|
|
#6008 | |
|
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
Kako da to obnovim? imate li neki savjet? Nekakav tutorijal?
|
|
|
|
#6010 | |
|
Premium
|
Citiraj:
koje se u poslovnim knjigama trgovačkih društava vode kao nekretnine namijenjene prodaji ako je od dana unosa u poslovne knjige do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci Ovo je namijenjeno za tvrtke koje se bave stanogradnjom, da im se ne desi situacija da tipa sagrade zgradu od 200 stanova, i onda ih lupi porez na nekretnine. A čak i toj situaciji, imaju "oprost" samo 6 mjeseci. Znači ako ne prodaju u roku od 6 mjeseci od dana unosa u poslovne knjige (nisam ekonomist, ali da bi se nešto unijelo u poslovne knjige, treba postojati, a da bi nekretnina postojala treba biti upisano u zemljišnik i etažirano ako se radi o stanu). koje su preuzete u zamjenu za nenaplaćena potraživanja ako je od dana preuzimanja do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje porez proteklo manje od šest mjeseci Ista stvar kao i gore, nećeš platiti porez ako je od trenutka stjecanja vlasništva pa do 31.03 prošlo manje od 6 mjeseci. Ako nekretninu drzis dulje od 6 mjeseci, opet plaćaš porez. Ne vidim baš da ih je država nešto previše počastila, dapače tjera ih da se što prije riješe nekretnina. |
|
|
|
|
|
|
#6011 |
|
Premium
|
> Ako nekretninu drzis dulje od 6 mjeseci, opet plaćaš porez. Ili jednostavno izvedeš neku vratolomiju, prelijevanjem iz šupljeg u prazno. Sve je to naklapanje dok se ne vide neki konkretni brojevi vezano za to koliko nekretnina drže banke te koliko su poreza uslijed toga platili. U međuvremenu ću zadržati zdravu skeptičnu perspektivu i pretpostaviti kako smo mi i oni jednaki i jednakiji pred zakonom, kako to obično biva kod nas.
|
|
|
#6012 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Da te umirim, sada sam pretražio po OIB-u Zagrebačke banke d.d. Zagreb sve nekretnine na području RH. Upisani su na točno 113 nekretnina na području čitave RH, to su pretpostavljam sve nekretnine gdje su im podružnice |
|
|
|
|
|
|
#6014 | |
|
Premium
Datum registracije: May 2005
|
Citiraj:
Hocu rijesiti sve odjednom a ne raditi prostoriju po prostoriju i rijesiti to u zimskom periodu i ne da se to odvuce u nedogled jer i to onda isto kosta... Svaki dan moze otici pogledati zena sto se radi i kako, da bude kolko tolko pod kontrolom... |
|
|
|
|
|
|
#6015 |
|
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
|
|
|
#6017 | |
|
Prvoklasni Krkan
|
Citiraj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#6018 |
|
Premium
|
Izbor tih arhitekata je velika lutrija, iako ovisi o lokaciji. Ja sam se tu od prijatelja naslušao stvarno tužnih priča jer se ljudi stvarno ponašaju kao debili. Odnos ponude i potražnje je takav da su dobrim dijelom izolirani od prirodne selekcije.
|
|
|
#6019 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Decki...kakva su vam iskustva sa spajanjem laminatnih radnih ploca? Naime u dilemi sam kod odabira radne ploce za kuhnju (Ikea). Uzeo bih njihovu ugradnju i sve jer se jednostavno nit imam vremena s tim zajebavat nit imam sve alate koji mi trebaju za to. Na odabiru imam Saljan (hrast) radnu plocu koja bi me ako uzmem 2 ploce (trebam 3.5m) mogu ih dobit odmah pa se na sredini kuhnje (gdje ce biti radna povrsina na sredini 80cm elementa) spajaju i kostalo bi me nekih 150 Eura ili da idem na opciju u komadu na koju se ceka 6-8 tjedana i kosta me 520 Eura. Malo sam skeptican oko izdzljivosti i vidljivosti spoja tocno na sredini kuhinje. Gledao sam i Karlby koji bi me sa 2 ploce kostao 450 Eura ali opet ne samo da me hebe onda taj spoj nego i gornji sloj drveni koji ljepse izgleda ali kolko citam nije bas dugovjecan ak ga ne odrzavas kak spada. |
|
|
|
|
|
#6020 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2004
|
|
|
|
#6021 |
|
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
|
|
|
|
|
|
#6023 |
|
Suit up!
|
|
|
|
#6024 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Je, poslje doktora i odvjetnika arhitekti su treće zanimanje po redu koji imaju ego veličine Boga. Al ima ih više nego dosta, za razliku od recimo inženjer građevine (to nije dovoljno fancy zanimanje), pa se da naći i ok arhitekata. |
|
|
|
|
|
|
#6025 | |
|
Prvoklasni Krkan
|
Citiraj:
Ne znam točan naziv, ali frend mi je alergičan ako ga pitam da li je arhitekt. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#6026 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Može arhitekt isto nadzirati, ali više računaj da će ti on biti za vizul, nego za kvalitetu obavljenih radova. Na temu nadzora, kada smo renovirali ured, uzeo sam dva nadzora, i inženjera građevine, i arhitekta, i građevinar me svejedno pokušao prevariti na najgluplji mogući način, na pločicama ![]() |
|
|
|
|
|
|
#6028 |
|
Ili jesi ili nisi
Datum registracije: May 2011
|
|
|
|
|
|
|
#6030 | |
|
Suit up!
|
Citiraj:
Cijela ograda je izašla cca 1000e bez PDV-a za otprilike 15-16m dužnih.
|
|
![]() |
|
|