|
|||||||||||
|
|
#1171 |
|
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Imam Dolce gusto od korone i ja sam prezadovoljan sa njim. Ja koristim caffe au late, ta mi najvise odgovara. Kupujem na akcijama kapsule, sad je u interspara 3 kutije za 12.99€. Cokochino su dvije kapsule tako da u kutiji imas samo za 8 puta. Imas uzet i od drugih proizvodaca kapsule, cer mi je neki dan uzela od Barcaffe Maciato od cokolade, kaze da joj je odlicaan, izbor je velik, a aparat nije neka velika investicija. Caj isto radim, pustim vrucu vodu i stavim kesicu., meni dobar. Xiaomi 14T |
|
|
|
|
|
#1172 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
|
|
|
|
|
|
#1173 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Stigla Dedica Ali ima jedan problem.... Oprema je serijska koja ide s njom, naručen naravno non-pressurized portafilter i basketi. Dok čekam da dođu išao sam malo probavati kakav će biti espresso u serijali. Kava smljevena na sitno, stavim 8g, aparat ugrijan, stavim kavu u basket, sa onim iglicama (WDT) malo probrljam, stisnem sa tamperom (imam neki 51mm aftermarket)... I sad slijedi ekstrakcija.... Ciljam na 1:2 (cca 16ml) u nekih cca 25sec; kakti prema nekim "espresso" pravilima. Problem je što tih 16ml dobijem u možda max 15sec. Mislio sam da je problem do kave (granulacije), otišao do Franje, kupio tamo i tamo su mi samljeli i opet ista stvar ??? Šta još može biti problem ? Ili je to jednostavno do pressurized portafiltera ? |
|
|
|
|
|
#1174 | ||
|
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
8g kave valjda nitko više ne stavlja. Cafelat Robot kod mene, 16g mi je doza.
|
|
|
|
|
#1175 |
|
Playmaker
Datum registracije: Sep 2006
|
Imam sličan setup, umjesto Dedice je Sage Bambino Plus. S tim da ja svoja zrna sam meljem pa mogu tu više eksperimentirati. 8g je definitivno premalo, nisam čak ni vidio nigdje da se spominje. Ja radim 18g kave i to pretvorim u 36g espressa. Pressurized basket ti ne utječe na to da iscuri kava brže ili sporije, više se radi o tome da ti stvori fejk kremu. Kad imaš non-pressurized onda bolje vidiš što se događa kod ekstrakcije, jer ako ti ne ide onako sve spojeno u jedan mlaz, nego kaplje sa više strana, znaš da si pregrubo samljeo kavu jer voda "protrči" kroz nju i curi na sve strane. Kad ti se spoji u taj jedan gusti mlaz, onda znaš da si pogodio sa mljevenjem. Isto tako ako ti kava jedva izlazi van ili ti treba preko 30sec za dobit 2x gramažu kave u odnosu na zrno, onda je prefino samljeveno (voda nema dovoljno prostora za proći kroz kavu u filteru). Moj savjet ti je da nabaviš bottomless portaliter, non-pressurized basket i onda sve te stvari puno lakše pratiš. Kad jednom skužiš proceduru onda ćeš samo vagati zrno na početku i ostalo od oka pratiš. Frustrirajuće je na početku, znam i sam, ali brzo se nauči. Da ponovimo: 18-19g kave u zrnu -> 36-38g espressa Vrijeme ekstrakcije 25-30 sec (ako izadje brze, pregrubo je samljeveno, ako izadje sporije, prefino je samljeveno). I to je cijela filozofija. P.S. ne znam jel to već radiš, ali ja obično pustim jednu praznu šalicu vode kroz portafilter da se ugrije i on šalica u koju sipam kavu |
|
|
|
|
|
#1176 |
|
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Ja isto koristim defaultnu plasticnu mjericu od delonghija i to je nekih 7 grama kave. 18g kave je suludo, pa to je kolicina za 3 espressa u kaficu (cca 6 g ide u kafani). Pretpostavljam da to radis cisto zbog velicine portafiltera? |
|
|
|
|
|
#1177 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Hvala ti. Upravo sve tako radim, samo što sam vježbao sa nekih 8g (single basket, jedan espresso). Mlinac je ovaj: https://www.elipso.hr/mali-kucanski/...RUPS-KRGVX242/ Podešen na najfinije mljevenje. Ako radim taj omjer 8g = 16ml, voda protrči u 15ak sekundi, što je prebrzo i osjeti se na kavi da je "vodenkasta" Da eliminiram mlinac, otišao sam u coffee shop da mi tamo daju kavu i smelju na granulaciju za kafe aparat. Dođem doma i ista stvar. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#1178 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Inace, ja sam kasno skuzio, i u dupli basket mozes stavit 8 grama kave i ne smeta, NE mora biti do crte, samo mora biti dobro pritisnuto. Ja sam dugo mislio da mora biti do max, pa je bila borba. Sad tutnem odokativno, nece mi gram dva spasit ni ubit, a koristim dupli jer mi se manje prosipa kava |
|
|
|
|
|
#1179 | |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
taj mlinac koji imas je za kurac i nemoj očekivati da može mljeti kak spada za non pressurized baskets. |
|
|
|
|
|
|
#1180 |
|
Playmaker
Datum registracije: Sep 2006
|
Da, ja koristim 18g jer uvijek pravim s double basketom, tj. dupli espresso pa mi je to neka default vrijednost. Ali u svakom slučaju, princip je isti, opet ciljaš 1:2 omjer samljevene kave i espressa. Uglavnom je glavni savjet kad ideš u ovaj hobi da je bolje investirati više novaca u mlinac nego u aparat, baš zbog toga što konzistencija mljevenja i koliko ga fino možeš podešavati ima najviše utjecaja na krajnji rezultat. Jeftini aparat kao dedice + skuplji mlin = super kombinacija Najskuplji aparat + jeftini električni mlin = bačen novac na aparat S obzirom da sam išao malo rezerviranije u ovaj hobi, i s obzirom da jedini pijem kavu u kućanstvu, uzeo sam ručni mlin koji se može podešavati na 8 mikrona (1Zpresso J-Max S silver). Čak i kad kupim pola kile kave u zrnu, moram tokom trošenja malo modificirati koliko fino meljem jer se kava suši i gubi masnoću, pa samim time i brže voda prođe kroz nju nakon što je otvorena 2 tjedna nego prvi dan. Da ne govorim kolike onda razlike možeš očekivati ako uzmeš vreću samljevene kave |
|
|
|
|
|
#1182 | |
|
another brick in the wall
Datum registracije: Feb 2008
|
Aparat za kavu/espresso
Citiraj:
Dedica se mora zagrijati cca 20tak minuta pred korištenje da bi se sustav zagrijao, te potom pusti vodu u času kako je kolega naveo. Izbjegavaj na tom aparatu praviti više kava za redom ako želiš konstantnost, odnosno znaj da ce ti zbog nedostatka PID-a oscilirati temperatura bojlera Ps. Sve dok nemaš channelinga dobro si napravio smjesu i ravnomjerno rasporedio. Zato je bottomless basket koristan Zadnje izmijenjeno od: benny_blanco. 09.03.2026. u 19:31. |
|
|
|
|
|
|
#1183 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
To se vec ulazi u debele sfere sta ko osjeti, ja da mi das viski od 30e i viski od 3000e razliku vjerojatno nebi primjetio ko sta ne primjetim onog od 30e i 300e, isto je i sa kavom. Po meni broj 1 je sama kava, to je debeli broj 1, jel svjeza koja je vrsta i kako je pecena. Broj 2 je da je svjeze mljevena. Broj 3 kako je mljevena, ne nemam skupi mlin, dapace super jeftini i meni je dobar, al treba pronaci prsvi setting. Broj 4 koji sam ja mislim primjetio je kvaliteta vode sa kojom se kava pravi, nesti bolje, cini mi se, je sa janom nego sa vodom iz spine. I tek dalje idu ti leveleri iglice, filteri i slicno. Nisam primjetio bitnu neku razliku koristenjem ili ne koristenjem istih, odradim ih zbog ocd-a osim kad mi se neda. |
|
|
|
|
|
#1184 |
|
another brick in the wall
Datum registracije: Feb 2008
|
Ja ne gledam to na taj nacin. Kupiš kavu u zrnu 1kg bilo koje u plodinama. Kad napraviš kavu kakova tebi odgovara želiš ju ponoviti. Da se dobije konstantnost, potrebna je tehnika. Da bi ostvario tehniku potrebni su ti alati. Netko je gore napisao +-2g... To vuce za sobom kraću / dužu ekstrakciju tako da nije svejedno jel vazes 18 / 20 / 16g. Drugačija extrakcija drugačiji okus kave samim time konzistentnost ne postoji. Osobno smatram zrna kave jako osjetljivim poslije otvaranja, tako da svima preporučam kupovati 500g pakiranje (ili manje). Razlog je jednostavan, poslije otvaranja ovisno o uvjetima u kojima držis zrno, može povući vlagu pa moraš opet stelat mlinac. Btw, frank izbacuje 500g vrećice i dobra im je kava samo pricey |
|
|
|
|
|
#1185 | |
|
Premium
|
Citiraj:
https://www.amazon.de/-/en/Gaggia-RI.../dp/B08SBH2TC6 https://www.gourmetkava.hr/hr/mlinci...LRBt5GT8sguUcD https://www.gourmetkava.hr/hr/elektr...-srebrni-2587p https://www.amazon.de/-/en/Graef-cof.../dp/B00EO26GGC https://www.amazon.ca/Breville-BCG40...1A6IHXW8&psc=1 |
|
|
|
|
|
|
#1186 |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
ja ti ovaj imam i ok je https://www.gourmetkava.hr/hr/mlinci...P3fodAzPq6_hDv da opet kupujem išao bi neku stepless opciju. ne znam što ima u ponudi, ispao sam iz toga, znam da je prije bilo nekih kineza (D64 i slični), ali to je i malo skuplje. |
|
|
|
|
|
#1187 |
|
Premium
|
Evo nakon par dana probavanja dobio sam svoju ja bih rekao odličnu kavu .Dedica 685 + non pressurized portafilter + IMS basket (single shot) + Baratza Encore ESP sa dvije podmetnute podloške za sitnije mljevenje = odličan espresso; da mi se u birtiju više niti ne ide hehehe... Jedan je još ostao nerazjašnjiv "problem"... Svaki put kada napravim kavu, onaj soc šta ostane mi se zalijepi za shower na aparatu.... Ok, stisnem kratko da se napravi "pre infusion" i vrati se sve nazad u basket... Ali mi nije jasno baš zašto se to događa ? Single basket, radim sa 8g kave, kad stisnem sa tamperom i stavim u aparat ne precrtava se ništa na kavu; znači nije previše... Čak sam mjerio u basketu... Kada se nabije tih 8g; od ruba basketa do kave je preko 8mm što je ok.. Šta još može biti ? |
|
|
|
|
|
#1189 |
|
I encompass, and I eclips
Datum registracije: Jul 2010
|
radi sve frekventnijeg ispijanja kava odlučio sam mali xiaomi zamjeniti nekim automatikom, do nekih 350e. tu su phillips 2200 serije koliko vidim i de longhi magifica start, koja će uskoro bit na solidnom popustu. ne mislim zaglibiti u svijet kave jako kako su neki ovdje i ovo što sam dosad imao ovaj mali xiaomi mi je bilo zabavno, no kad moram složit 4-5 kava gostima smorim se kao da sam u kafiću, jer hoću svakom složit što idealniju kavu. ova automatika će to odradit sama pa i da bude lošija kava nešto opet je ok. znam da se mora štelat te aparate i o tome ću kad ga kupim, no dotad ako imate preporuku aparata u tom rangu 300-400 ajmoreć molim vas da mi nabacite bubu u uho. hvala.
|
![]() |
|
|