|
|||||||||||
|
|
#5311 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
SystemD je u vecini distri ali ima dovoljno kvalitetnih distri koje se ne oslanjaju na SystemD. OS kao takav je lako zamijeniti no opet dolazimo do "Catch 22" a to je - aplikacije koje ovise od SystemD ce radit probleme. E sad kolko - neznam. Dosad nisam nikad na duze vrijeme testirao neku non SystemD distru ma Desktopu da kazem gdje su slabe tocke. Za server je tak manje bitno. |
|
|
|
|
|
#5312 | |
|
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
Uglavnom, bug u fedori, moj user defined keyboard layout nije otiša system-wide iz nekog razloga. Fix mi je bija poprilično jednostavan: > localectl status --> vraćalo mi je US pokrenija sam ovo i riješija problem: > sudo localectl set-keymap hr Eto, ukoliko još netko bude ima problema sa ovim.
|
|
|
|
#5314 | |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Citiraj:
... evo ga, uglavili Windows scheduler u mainline kernel |
|
|
|
|
|
|
#5316 |
|
PRO
|
Totalno sam zaboravija koliko je Fedora brža i responzivnija od Ubuntua, barem na mojem računalu. Sve doslovno leti, Windows djeluje sporo ko puž naspram ovog OS-a. Prije sam koristija Zorin OS. Iako je bija responzivan, ovo je jednostavno brzina više. Znam da dolazi sa svojim setom problema, ali so far, so good.
|
|
|
#5317 | |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#5318 |
|
PRO
|
njega nisam koristija, ne mogu ti reći, ali ako mi se čini brži od Ubuntua i Zorin OS-a, vjerojatno je i od Minta, budući da je i on baziran na Ubuntu-u.
|
|
|
#5320 | |
|
White Rabbit
|
Ubuntu se zaj* kad je odlucio gurat Snap pakete. OS baziran na Snap paketima je kao sto smo vidjeli - spor. Zavisi sto radis, al nije tolka razlika u nekim segmentima. Za pocetnike - sa Mintom je zivot laksi. Fedora je svicarski noz za one koji zele brz i moderan OS koji je "kakti" bleeding edge a da nije rolling release a da se ne krsi kad ga krivo pogledas a opet ti dopusta dosta visoku razinu samostalnog prckanja (s tim da i dalje vrijedi ona da ce ti Linux dopustiti da si upucas u nogu ako bas to zelis). Citiraj:
https://fedoraproject.org/kde/ Cekiraj si i Xwayland projekt ako bas nemozes bez X11. |
|
|
|
|
|
|
#5321 | |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Nemam potrebe za ičim drugim od x11 jer mi onda Rustdesk radi probleme, a laptop je ionako star pa ne vidim neki smisao... |
|
|
|
|
|
|
#5322 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
![]() Kaj se tice Workstation konstatacije...Fedora je "Workstation" varijanta OS-a a RHEL / CentOS kakti serverske varijante. I jedno i drugo mozes instalirat na kaj hoces i delalo bu ak je hardware podrzan i ne sere kernel/moduli a to pak ti nema veze s tim dal je OS "Workstation" ili "Desktop" ili "Server". Znas da postoji i Fedora Server? I znas da je jedina razlika izmedu Workstation i Server varijante kaj Server nema GUI i ostale Desktop pizdarije? I da sve to rucno mozes instalirat i iz "Server" inacice napraviti "Workstation" varijantu? Linux. Mixas kaj hoces dok ne potrgas nekaj . Ispod haube isto govno. E sad - kaj se tice Workstation varijante al onak sluzbeno > dosad je bio slucaj da je RedHat aktivno i sluzbeno drzao Fedoru sa Gnome sucelje kao jedinu sluzbenu varijantu dok su sve ostalo bile "Community Spin" verzije (citaj neko je maknul Gnome i puknul drugi GUI i to je to). Fedora je prosle godine uvela bas tu izmjenu da ce i KDE dobiti ljubav i sluzbeni blagoslov kao i Gnome od strane RedHat sefova tak da iako nema "Workstation" u imenu - itekako je "Workstation" OS kao i bilo koja druga Linux distra iskreno. Nije to Windows da iza Pro/Enterprise dobivas nekaj kaj na Home ne mozes instalirat. Nema nikakvih specijalnih alata koji su rezerviran za tu verziju OS-a. Iz bilo koje verzije Fedore mozes se prebacit na bilo koju drugu - bez reinstalacije OS-a. Nije ti to nist posebno.https://pagure.io/Fedora-Council/tickets/issue/504 E sad kaj se Wayland dijela tice - Rustdesk sam jednom koristio i sljakalo mi je uz upozorenje da bi moglo biti problema. Posto vecinom koristim Anydesk ne muci me taj dio previse. Prije godinu dana sam imao problem sa Steam Link-om kad sam sve kroz samo Wayland gonio pa sam dodatno mu puknuo Xwayland gore pa je radilo kak spada. Sa Fedorom 43 mi na Waylandu sve dela tak da nemam pojma moral bi se malo sa Rustdeskom poigrat da vidim kaj to kenja. Proucavajuci Bug reportove Xwayland bi trebao vecinu tih bugova ispeglat. Koje ti konkretno probleme imas sa Rustdeskom na Waylandu? Problem je da je Wayland buducnost i da ces se morat presaltat na nekaj kaj dela na Waylandu ili - drugu distru ( Debian/Arch? ) P.S. - ak je lap star razmisli i XFCE sucelju...lakse je od KDE/Gnome i da malo vise zraka starim kantama. |
|
|
|
|
|
|
#5323 | ||
|
₿
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Možda čak i radi na Waylandu. Anydesk sam i ja koristio dugo, ali su nekako detektirali da ga koristim i za rad na drugom računalu pa me blokirali, a ne plaća mi se licenca kad sam na RPI složio Rustdesk/Tailscale server i pegla preko toga besplatno i radi savršeno. A laptop je za svoje godine odličan. Znači sad moram formatirati cijeli laptop i stavit Fedoru sa XFCE? |
||
|
|
|
|
|
#5325 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
Pukneš samo XFCE na postojeću Fedoru s DE-om kojim koristiš. Znaš da možeš imati više DE-ova istovremeno instalirano pa biraš kaj ti paše?
|
|
|
|
#5326 |
|
White Rabbit
|
|
|
|
|
|
|
#5327 | |
|
₿
|
Citiraj:
Sjetio se da imam i instalirane neke workaround skripte koje se pokreću na bootu koje pale display manager kad je lid zatvoren, u protivnom neće drawati sliku i Rustdesk prijavljuje da je display off. To saznaš nakon šta ga rebootaš sa zatvorenim lidom i više mu ne možeš pristupiti, pa mi se ne da formatirat ga cijelog 😅 |
|
|
|
|
|
|
#5328 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
A čuj, ne znam. Ne instaliravam druge DE osim Mate DE... Tu i tamo XFCE ili LXDE/LQDE ali u virtualci... Citiraj:
|
|
|
|
#5329 |
|
Premium
|
Testiran Zorin 18, navodno najbolja alternativa Winsima za gaming i opcenito. Probao sam Mint i isto je ok ali mi je Zorin vise Fancy. Ima par sitnica koje su vjerojatno svojstvene Linuxu opcenito a ne samo Zorin-u kao sto je npr promjena jezika sucelja, ne promijeni se jezik nego se naprave novi folderi sa tim jezikom pa ostanes zbunjen kad restartas PC nakon promjene jezika . Za koristenje windows appsa je meni definitivno najbolji. Doubleclik to install exe , jednostavnije ne moze ali mogu za sada i bez windows appsa. Gaming radi super sa AMD-om, fps kao na winsima ali treba dosta bolje podesiti eq zvuka i video postavke, default je bezveze. Mene vise zanima da li netko ima Zorin i kakav je po pitanju pokretanja nativnih linux appsa jer mi neke apse pokrene odmah kao sto je npr brave ili firefox, libre takoder a npr steam nekad moram cak restart pc-a, klikcem ali nema sanse da pokrene dok ne restartam pc , ili moram cekat par minuta. Posto je Zorin baziran na ubuntu 24.04 , da li bih dobio nesto ako se prebacim na ubuntu, ili ima neka druga bolja distribucija za ove moje gornje navedene potrebe. |
|
|
|
|
|
#5330 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#5331 |
|
Premium
|
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Mint nije los, sucelje mi se svidja ali nisam bas duze isprobavao, koristio sam ga doslovno 5-10 minuta. Ima li Mint “store” kao Zorin, ez click install i slicno ili moram kemijat s terminalom |
|
|
|
|
|
#5333 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Instaliras Wine... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5334 | ||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#5335 |
|
Premium
|
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Probao sam Wine koji inace u Zorinu dolazi integriran, ali na Mintu nije htio raditi na double click . Niti je islo smooth. Zato sam radio na njemu 10 minuta pa probao zorin i on mi je zamijenio winse. Ali nije mi toliko bitno da wine radi dobro osim par native wins appsa za koje moram naci alernativu. Ima tu jos par sitnica kao blokiranje specificnih game servera preko firewall servisa, za koje postoje obicne win aplikacije s githuba a za linux nema. Svakako cu se poigrati s time kad nadjem vremena, mozda natjeram dev-a da napravi linux verziju ![]() Sad moram najprije čačkati dualboot i umjesto Zorina staviti Mint i zadrzati winse. Malo zabave za one koje nisu na “ti” sa Linux-om . Za main mašine koje imaju fiskalizaciju i erp-ove kojih nema za linux na zalost ostaje wins za sada.Zadnje izmijenjeno od: spawn. 24.03.2026. u 14:24. |
|
|
|
|
|
#5337 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Navodno je Bazzite bolje optimiziran za igre, pa možeš i njega probati. Što se specifičnijih Windows aplikacija tiče, izgleda da Photoshop radi uredno uz malo trickerya, što je dobra stvar, za dosta ljudi je nedostatak Photoshop alternative game stopper za Linux. https://www.youtube.com/watch?v=aaTvRDsdy0s |
|
|
|
|
|
|
#5338 |
|
White Rabbit
|
|
|
|
|
|
|
#5340 |
|
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Jučer sam se napokon udostojio instalirati linux i na glavnu kantu. Pošto moja super ploča ne podržava zasebno gašenje SATA portova, a ni uopće gašenje nvme, morao sam to sve iskopčat iz same ploče i onda ukopčati samo SSD na koji sam htio Linux. Ne želim dual boot nego sve potpuno odovojeno i neovisno. Instalirao sam Bazzite i CachyOS, svaki na svoj SSD. I ono, Bazzite koji se hvali kako je ultra-turbo user friendly se nije nikako htio spojiti na wifi, da bi mi gemini rekao da isključim IWD i da se restartam i to je riješilo stvar. I ovo čudo se uredno pokrenulo sa uključenim secure bootom nakon enrolanja MOK ključa i upisa njihove unisex šifre za isti. A cachy je malo zamršenija zvjerka, ali njega imam na jednom lapu i radi odlično, pa reko, morao bi još bolje na puno jačem desktopu. I ovdje skoro sve radi isprve, ali ne baš, za podesit secure boot imaju cijelu wiki stranicu i kada sam vidio da bi ja na svojoj ploči morao prvo očistiti sve ključeve, pa se onda ponadati da će proći (nakon xyz koraka u terminalu, btw instalirao sam sve potrebno, ali mi sam enroll ključa nije htio proći zbog postavki u BIOSu)...sam odustao. Jer imam i win i neda mi se onda i sa time boriti. Ugl cachy za sada radi bez SB-a i bok, nije greda. Cachy radi čudno, treba mu dosta da dođe sebi nakon logina, ali onda bude sve OK, bazzite se čini dosta brži i responzivniji što mi je čudno jer na istom ono laptopu bazzite bio neupotrebljiv dok cahcy radi kao munja. Na oba sam instalirao KVM, a namjera mi je da probam podesiti single GPU passtrough za win VM. Ekipa govori da radi odlično jendom kada se podesi, ali je postupak dosta zeznut za nas nelinuxaše. Ali svakako ću probat jedan dan, prvi korak sa instalacijom OS-a sam probao, a jednom ću probati i ovo drugo. Koliko sam shvatio, kada se sve podesi kako treba, host postaje headless (moj CPU nema iGPU), i onda sliku ima samo guest. Tek nakon gašenja guseta, slika se vraća hostu. Jel probao netko od vas to i radi li to kako treba na radeonu? Svi tutoriali koje nalazim su za nV. Inače ekipa veli da je gubitak performansi u razini 5-10% što se tiče igranja na ovaj način, što je IMHO prihvatljivo. Razmišljam možda da dodam i neku krš prastaru grafu u PCI pa da mi ona bude za host dok jašem na guestu, ali ne znam ima li to ikakvog smisla ako to radi kako treba i sa 1 grafom. EDIT: A zapravo sam htio dodati da nijedan od ova dva linux ne radi out of the box i da na kraju treba uvijek neki vrag tipkat u terminalu što nikako nije za prosječnog korisnika. Tu linux gubi i to bi IMHO trebali riješiti da svaki seljober to može instalirati i uživati. Pričam o ovim "gaming" distrama. Mint radi OK, ali ima i on neke mušice (prva mi pada na pamet da ako promijeniš skaliranje, gasi vsync i onda imam raskidanu feštu od desktopa, sitnica, ali me baš smeta). Zadnje izmijenjeno od: Disco. 30.03.2026. u 08:29. |
|
|
|
![]() |
|
|