Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.03.2026., 19:00   #5641
Strider
Nuclear Experiment
Moj komp

Strider's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
trebam malu pomoć.

Na kući imam postavljenu vanjsku jedinicu za klimu od 3.5kwh
Na kuću ide kamena vuna od 10cm te je dogovoreno da će montažeri klimu prebaciti metar iznad (znači bez da demontiraju cijevi) na veće nosače. Znači jednostavno rečeno klimu trebaju "samo" preseliti metar iznad/pokraj.
Za isto traže 85€ za demontažu + 85€ za montažu + 20€ za veće nosače

U sklopu ovog posla dolaze postaviti dodatnu klimu za koju je dogovorena cijena 300€ koja je standard.

Molim mišljenje vezan za cijenu seljenja stare jedinice. Hvala

Strider je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2026., 19:15   #5642
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
A malo izgleda puno, ali je i zeznuto. Pošto trebaju minimalno dvojica, osobno bih pozvao komšiju, razvukao dvoje A ljestve, dasku prebacio preko ljestava i prebacio klimu na dasku. Opcija je i da se objesi na rogove nekim gurtnama, ako je moguće. Ovisno o duljini instalacije, odmaknuo bih je malo dalje od kuće dok se radi fasada ili je odmah prebacio na novu poziciju, ali na deblje navojne šipke s maticama tako da fasada bude ispod nosača dok klima stoji na novim nosačima "u zraku". Kad se fasada završi, pomjeriš matice do fasade i odrežeš višak navojne šipke. Naravno, sve vrijeme treba oprezno sa cijevima, pomalo savijati od većeg prema manjem polumjeru.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.03.2026., 19:58   #5643
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Strider Pregled postova
trebam malu pomoć.

Na kući imam postavljenu vanjsku jedinicu za klimu od 3.5kwh
Na kuću ide kamena vuna od 10cm te je dogovoreno da će montažeri klimu prebaciti metar iznad (znači bez da demontiraju cijevi) na veće nosače. Znači jednostavno rečeno klimu trebaju "samo" preseliti metar iznad/pokraj.
Za isto traže 85€ za demontažu + 85€ za montažu + 20€ za veće nosače

U sklopu ovog posla dolaze postaviti dodatnu klimu za koju je dogovorena cijena 300€ koja je standard.

Molim mišljenje vezan za cijenu seljenja stare jedinice. Hvala
Čemu veći nosači? Nemoj ih stavljati ispod fasade nego iskoristi ove koji su sada i klimu namontiraj na fasadu kao i svi ostali.

Ako zakopaš nosače ispod fasade, jednog dana kada krepa klima, koja je vjerojatnost da ćeš naići na klimu koja ima drito iste rupe ko ta stara? Evo reći ću ti, nikakva.
Nedavno smo imali isti problem, stara klima krepala, stavljali novu, ništa nije odgovaralo od rupa. Otpilili stare nosače koji su bili ispod fasade i stavili nove na fasadu.

I da, malo previše traže. I mene su tako isto tražili za demontažu stare i montažu nove basnoslovne pare pa sam im se nasmijao u facu i zahvalio. Našao drugog lika koji ju je skinu for free i naplatio samo montažu nove.

Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2026., 12:58   #5644
Morpheous
Premium

Morpheous's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Pozdrav svima, došlo je vrijeme da i ja kupim klimu za punicu, pa bih molio informacije i preporuke jer iako sam čitao temu, zadnju klimu sam kupio prije 15 godina i ispao sam van svega. Prioritet je GRIJANJE, a ne hlađenje u okolici Zagreba. Kuća je stara bez toplinske izolacije na zidovima, ali ima noviju stolariju. Grijalo bi se samo prizemlje koje se do sada grijalo sa starim plinskim pećima. Gornji kat je zanemariv, nitko ne živi na njemu. Kvadratura oko 60 m2. Jedna peć na jednom kraju etaže je i dalje aktivna i dalje bi se koristila koliko ide. Druga više nije u funkciji i nju bi trebala zamijeniti klima na drugom kraju etaže. Mogu li očekivati prihvatljivo grijanje s tom klimom da starijoj osobi bude dovoljno ugodno u kontinentalnim uvjetima (ne računam na hodanje u ljetnoj odjeći, već da bude prihvatljivo)? Ako da, što bidste preporučili (klima + firma) da se takvo nešto izvede? Volio bih sve riješiti od strane jedne trgovine, a ne tražiti dodatno majstore i odvojeno na drugom mjestu kupovati klimu. Za primjer big bang, imaju bosch klime na 40% (ako sam dobro shvatio radi ih Midea) i mogućnost ugradnje uz nadoplatu. Može neka preporuka trgovine, modela, kraće objašnjenje što je moguće, a što nije.......ne znam na koliki budžet mogu računati, bitna mi je u startu preporuka da dobijem dojam, pogotovo od ljudi sa iskustvom grijanja na klimu u dijelovima Hrvatske gdje temperature idu ispod 0 da znam na čemu smo. Hvala puno.
Staro 25.03.2026., 13:02   #5645
Paxton
Expert from the shadow
Moj komp

Paxton's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Moja preporuka je da uzmes minimalno 2 jedinice, da te toliko ne hebe defrost. A i generalno je 1klima na etazu promasaj. Daikin comfora se meni pokazala ok, midea xtreme saver je isto dobra, ali ju imam samo godinu dana pa ne znam kakva je dugorocno (iako trosi dosta vise od daikina).
Paxton je offline   Reply With Quote
Staro 25.03.2026., 13:40   #5646
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Ja sam uzimao u klimakonceptu. Na webu kliknuo klimu i montažu. Stigla klima, zvao montažer i dogovorio s njim termin. Skuhao mu kavu.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 05.04.2026., 18:21   #5647
Overclock_freak
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2012
Ima neko savjet nekog klima sustava dali uzet sa jednom vanjskom i vise unutarnjih ili vise mono sustava da se moze grijat i hladit dotican prostor

Bitno nac neki sustav da je sto manji potrosac i to je to

Sve je open space

https://ibb.co/W4WL3sYy
Overclock_freak je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2026., 10:45   #5648
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Overclock_freak Pregled postova
Ima neko savjet nekog klima sustava dali uzet sa jednom vanjskom i vise unutarnjih ili vise mono sustava da se moze grijat i hladit dotican prostor

Bitno nac neki sustav da je sto manji potrosac i to je to

Sve je open space

https://ibb.co/W4WL3sYy

AKo imaš mjesta za vješanje po fasadi, uvijek je preporuka više mono sustava.
Jeftiniji su, a i ako krepa jedan, uvijek imaš drugi.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2026., 13:03   #5649
Overclock_freak
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2012
Imam, mogu kak hoću postavljat
Overclock_freak je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:23   #5650
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Imam Samsung AR60F12C1AWN

To je ona Wind Free verzija i trebao bi ju očistiti.

Problem je kaj ima onaj neki šaraf na Bloweru i trebam rastaviti cijelu klimu da dođem do njega.
Jel netko ima neka uputstva kako to napraviti ili ima i neki lakši naćin za to?
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:36   #5651
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
ja imam SAMSUNG AR12TXHQASINEU AR3500 i imam normalan šraf na rotoru (provjeravao prije kupnje).
to si provjeril bas sa lampicom?

osobno cistim klime vec prek 10g, ali se nebih usudio ici rastavljati ove zajebane koje imaju šraf "idiotski" stavljen da moras raskopat cjelu jedinicu.
moj savjet ti je zovi servis i pozorno gledaj i prati kako i sta rade da znas za buduce.

BTW prije kupovine klime svakome preporucam da si prouce i ne kupe klimu koja ima taj "idiotski" sistem od kojeg se i samim instalaterima i servisima dize kosa na glavi. Isto tak preporucam da provjerite i ne kupujete jedinicu kojoj kadica nije odvojima kao sto je na ovoj mojoj samsung. Da sam to znao onda nebih je nikad kupil. kretenizam.
inzinjer koji je to tak smislio treba dobit otkaz momentalni.
nedavno mi frend zvao servis i reko im da im uz miceka ociste i daikin. serviser je proklinjo sve po spisku kolko je morao raskopavati i zvati kolege kako to odraditi.

AMD Ryzen7 7800x3D+Noctua NH-D14 | MSI Tomahawk WIFI AMD B650 | 2x16GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30 1,39v | SAPPHIRE Pulse RX 9070xt UV/OC | 1tb NVMe sammy 970 evo plus, 2TB Samsung 990 EVO Plus, 128gb NVMe Patriot P300, Crucial MX500 500GB, Kingston 480gb | Riotoro ENIGMA G2 850W 80 Gold | Corsair Carbide 300R modded | Win10 ENT LTSC IoT (work) + Win11 ENT LTSC IoT (gejming) | logitech g403 | ROCCAT Horde | AOC CQ27C4 + AOC C24G1 + 50" Hisense H50A6140

AMD Ryzen5 2600+Xilence Cryon M806D.B | Asus x370 Prime Pro rev1.03 (bios 6203) | GSkill Aegis 32GB (2x16) DDR4@3,2GHz | 2x Intel 545s 128GB, 1x Crucial MX500 500GB | Gigabyte GTX960 | sisa 620w | Fractal Design Focus G | Win7 x64 + Win10 ENT LTSC IoT | logitech g403 | ROCCAT SuoraFX

intel i5 2500k@4,5ghz (1,28v)+FSP Windale 4 | ASRock Z68 Ext4 Gen3 (bios 1.20) | 2x8gb DDR3 HyperX Savage, 1866mhz, 10-10-11-27,1,5V | Samsung SSD 64gb, 2x256gb SSD | iGPU | corsair vx450w | CoolerMaster Centurion 534 modded | Win7 x64

Lenovo ThinkPad x280 | UV+UC (ThrottleStop) | Honeywell- PTM7950 Thermal Pad | Win10 ENT LTSC IoT
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 12:01   #5652
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Nisam provjeravao al vidio sam negdje sliku na netu.

Da sam znao da je takvo sranje to rastavljat ne bi nit ja uzeo ovu. Sada znam za ubuduće

I isto tak mislim da kadica nejde dole, plus kaj mi struja ide direktno u klimu, nemam utičnicu
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 12:17   #5653
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Po "novome" ti sve tako rade - struja ide direkt u vanjsku, a iz nje u unutarnju.
Nedavno ugrađivao klimu i uvjerili me i električar i klimaš da to mora tako
Za očistiti klimu moram ići izbaciti osigurač u kutiji
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 12:27   #5654
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
nije li to po ps-u? naježim se kad vidim klimu na utičnici. em ružno, em zašto?

klime su najčešće na svom zasebnom vodu osobito ako se kod adaptacije stana o tome razmišljalo. kod nas je svaka klima na svom osiguraču, mogu točno specifičnu klimu ugasit na osiguraču, šta je osim toga kudikamo lakše nego čupat utikač. najstariji stan smo renovirali 2001, i od tada je tako, po meni jedino ispravno.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 12:56   #5655
geronimo_2
Premium
Moj komp

geronimo_2's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
@zgmmax, ajd to to provjeri sa lampicom a onda cemo dalje kopat.

Uticnica il ne, ne vidim problem. Za ruznocu necu komentirati to me ne dira. Osobno imam i utičnicu i osigurač, al mnogi nemaju ni jedno...

AMD Ryzen7 7800x3D+Noctua NH-D14 | MSI Tomahawk WIFI AMD B650 | 2x16GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30 1,39v | SAPPHIRE Pulse RX 9070xt UV/OC | 1tb NVMe sammy 970 evo plus, 2TB Samsung 990 EVO Plus, 128gb NVMe Patriot P300, Crucial MX500 500GB, Kingston 480gb | Riotoro ENIGMA G2 850W 80 Gold | Corsair Carbide 300R modded | Win10 ENT LTSC IoT (work) + Win11 ENT LTSC IoT (gejming) | logitech g403 | ROCCAT Horde | AOC CQ27C4 + AOC C24G1 + 50" Hisense H50A6140

AMD Ryzen5 2600+Xilence Cryon M806D.B | Asus x370 Prime Pro rev1.03 (bios 6203) | GSkill Aegis 32GB (2x16) DDR4@3,2GHz | 2x Intel 545s 128GB, 1x Crucial MX500 500GB | Gigabyte GTX960 | sisa 620w | Fractal Design Focus G | Win7 x64 + Win10 ENT LTSC IoT | logitech g403 | ROCCAT SuoraFX

intel i5 2500k@4,5ghz (1,28v)+FSP Windale 4 | ASRock Z68 Ext4 Gen3 (bios 1.20) | 2x8gb DDR3 HyperX Savage, 1866mhz, 10-10-11-27,1,5V | Samsung SSD 64gb, 2x256gb SSD | iGPU | corsair vx450w | CoolerMaster Centurion 534 modded | Win7 x64

Lenovo ThinkPad x280 | UV+UC (ThrottleStop) | Honeywell- PTM7950 Thermal Pad | Win10 ENT LTSC IoT
geronimo_2 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 14:50   #5656
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
nije li to po ps-u? naježim se kad vidim klimu na utičnici. em ružno, em zašto?

klime su najčešće na svom zasebnom vodu osobito ako se kod adaptacije stana o tome razmišljalo. kod nas je svaka klima na svom osiguraču, mogu točno specifičnu klimu ugasit na osiguraču, šta je osim toga kudikamo lakše nego čupat utikač. najstariji stan smo renovirali 2001, i od tada je tako, po meni jedino ispravno.

Ja kad sam kupovao stan 2006 nije imao pripremu za klimu pa sad imam u tom stanu utičnice
Otkad je po psu ne znam, ali za ovaj što smo sad renovirali je sve napravljeno tako kako kako je opisano, dakle po psu, ali su sve instalacije mijenjane i rađene ispočetka.
Staro Danas, 14:54   #5657
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Sto je to ps? :D Prosli stan, novogradnja iz 2008. je na jednom osiguracu imao uticnice u hodniku (2 kom), uticnice u dnevnom (5 kom) i klimu. Kad bi srusio taj osigurac, 80% uredjaja u stanu mi je bilo off :D
Staro Danas, 14:57   #5658
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

@xlr
To ti je termin iz bivše juge koji koristi ova naša "mlađahna ekipa" tu na forumu:
https://www.hrvatskarijec.rs/vijest/.../Sve-po-P-S-u/
Edit: nije vezano samo na ovo iz članka već općenito
Staro Danas, 20:16   #5659
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Sto je to ps? Prosli stan, novogradnja iz 2008. je na jednom osiguracu imao uticnice u hodniku (2 kom), uticnice u dnevnom (5 kom) i klimu. Kad bi srusio taj osigurac, 80% uredjaja u stanu mi je bilo off

meni je biser spojio cijelu primaću (25 kvadrata) na 2 linije. 3 zida su na istom kabelu, i 4. zid je na svom. pretpostavljam da je očekivao nekakvu grijalicu tamo. dakle, ako grmi i želim ugasit tv, umre mi sve u primaćoj kad spustim osigurač. neznam kako je ovom logikom stavio 25 osigurača. ajde ostalo je OK, valjda. zidao sam lani, tako da friška montaža.

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
@xlr
To ti je termin iz bivše juge koji koristi ova naša "mlađahna ekipa" tu na forumu:
https://www.hrvatskarijec.rs/vijest/.../Sve-po-P-S-u/
Edit: nije vezano samo na ovo iz članka već općenito

malo su ga nasrali u članku, ali mislim da većina ljudi koji koriste tu frazu se odnose na pravila struke, i ništa vezano za vojsku im ne pada na pamet. ovdje i mlađi i stariji od mene koriste "po pe esu" i uvijek se odnosi na to da nešto napravimo kako spada, dakle po pravilima struke.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na