Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > ISP > HT
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.02.2026., 16:35   #6871
Ivooh1
Registered User

Ivooh1's Avatar

Datum registracije: May 2017
Citiraj:
Autor Ante M Pregled postova
Daje i HT 9 mjeseci, pozovite se na Cjenik posebnih i proteklih ponuda odnosno na stranicu istog.
Mislim da može eventualno za posebna područja navedena u cjeniku.
Ivooh1 je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2026., 21:18   #6872
Ante M
Premium

Ante M's Avatar

Datum registracije: Oct 2016
A ta nabrojana posebna područja iz Cjenika pokrivaju valjda 90 posto HT-ove optičke infrastrukture.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2026., 11:53   #6873
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ta nabrojana podrucja su samo gdje ima konkurencije. Tamo gdje nema, nema popusta ni posebnih tarifa
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2026., 13:52   #6874
Ante M
Premium

Ante M's Avatar

Datum registracije: Oct 2016
Tako nekako. Jbg zakon tržišta.
Ante M je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2026., 19:40   #6875
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Eto spojen napokon na HT optiku, brzina i sve je ok. Tražio sam odvojeno ONT i modem i to sam i dobio. Router su mi prebacili u bridge mode, upisao sam PPPoE podatke u Ubiquiti router i sve radi super.

Ono kaj me zanima, obzirom da je router u bridgeu i pristupni podaci su upisani u Ubiquiti, mogu li ja jednostavno izbaciti HT modem komplet iz kombinacije i LAN kabel upiknuti direktno iz ONT-a u Ubiquiti?

Ili moram zvati korisničku službu i tražiti da se dodatno izmijene neke postavke da bi to radilo?

Idealno bi bilo da radi sve na način da samo maknem njihov modem (jer bi u slučaju da prdne Ubiquiti imao neku failover soluciju u ladici).
perich je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2026., 20:44   #6876
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Možeš.. ali... moraš moći na Ubiquiti postaviti VLAN 100 i na njega staviti PPPoE out.
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2026., 10:33   #6877
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

ovaj moj Ubiquiti UX7 ima samo 2 lan porta - jedan je WAN a drugi LAN (Out).
Vidim da u postavkama postoji VLAN-tagging mogućnost, pretpostavljam da je to to.

No, hoće li to raditi probleme jednom kada pokusam sloziti vise VLAN-ova na tom gatewayu?

Prvi put se time bavim pa su pitanja mozda blesava.

I zasto VLAN100?
Staro 12.03.2026., 10:41   #6878
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Treba razlikovati postavljanje VLAN-a na WAN i LAN strani. Treba ti opcija postavljanja VLAN-a u PPPoE postavkama konekcije. To je obvezan korak (VLAN 100) da bi ti internet radio.

Ako to NE mozes izvesti na WAN strani rutera, mozda bi pomoglo "isfiltrirati" VLAN 100 sa managed switchem umetnutim izmedju ONT-a i tvog rutera i konfigurirati switch da na jedan od portova pusta VLAN 100 i tamo ustekas svoj ruter s PPPoE podacima.

Sve ovo nema veze s VLAN-ovima na LAN strani.
Staro 12.03.2026., 10:41   #6879
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Ne znam, nemam Ubiquity. Na mikrotiku sve radi ok.
A zašto, pitaj t-com zašto. Ja ti mogu samo reći što moraš, a zašto su oni odlučili staviti internet na VLAN 100, bo. Vjerojatno neka interna politika.

Uostalom, imaš sve detalje OVDJE
Staro 12.03.2026., 15:46   #6880
mladen_lucky
Registered User

mladen_lucky's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Možeš.. ali... moraš moći na Ubiquiti postaviti VLAN 100 i na njega staviti PPPoE out.
Već sam ovo postao u jednoj drugoj temi, ali nije loše ponoviti.

Problem je jedino u tome ako ti treba klasični MaxTV, jer Ubiquiti nema mogućnost upravljanja VLAN-ovima na WAN strani, i onda ti ne gine managed switch koji će sve to razdvojiti. To se ne odnosi na korisnike Android MaxTV uređaja, oni se spajaju normalno na LAN stranu, iza routera.
mladen_lucky je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2026., 16:33   #6881
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

@mladen mali offtopic ... vidim da koristiš vlastiti dyndns preko cpanela.. vidio sam u svom hostingu da cpanel nudi dyndns ali nikad nisam pokušavao... da li možda imaš skriptu za Mikrotika koji to može updejtat?
Staro 12.03.2026., 19:47   #6882
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Citiraj:
Autor mladen_lucky Pregled postova
Već sam ovo postao u jednoj drugoj temi, ali nije loše ponoviti.

Problem je jedino u tome ako ti treba klasični MaxTV, jer Ubiquiti nema mogućnost upravljanja VLAN-ovima na WAN strani, i onda ti ne gine managed switch koji će sve to razdvojiti. To se ne odnosi na korisnike Android MaxTV uređaja, oni se spajaju normalno na LAN stranu, iza routera.
Nisam ulovio tu drugu temu, pa super da si ponovio.

U ovom slucaju, dovoljno je postaviti taj VLAN ID na 100? PPPoE podaci su mi već upisani u UX7 jer jedino tako je internet proradio nakon što sam HT-ov router prebacio u bridge mode.

ono što kaže XLR, razlika između VLAN-ova na WAN i LAN strani... u ovom slucaju, ovo sto sam upisao 100 bi trebalo biti to, ne moram negdje drugdje baš "kreirati" taj VLAN? Ako imam PPPoE podatke i ovo pdesim, trebao bih moći samo isključiti HT router i sve spojiti direktno, ne moram ih više zvati da mi nešto uključe/omoguće?

VOIP ne koristim, MaxTV ide preko njihovog Android Boxa tako da mi očito taj VLAN (1500 ili kako već) ne treba.
Staro 12.03.2026., 21:42   #6883
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Po mom misljenju sve si dobro zakljucio. Nemam taj ruter al sam slagao tcom i iskon na svojim ruterima, po svemu vidjenom to ce ti biti plug n play.

Bitni su i vlan i mtu (ne sjecam se je li ovaj mtu defaultni ili custom). Tu imas sve specke za tcom ftth:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=324154
Staro 13.03.2026., 07:00   #6884
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Po mom misljenju sve si dobro zakljucio. Nemam taj ruter al sam slagao tcom i iskon na svojim ruterima, po svemu vidjenom to ce ti biti plug n play.

Bitni su i vlan i mtu (ne sjecam se je li ovaj mtu defaultni ili custom). Tu imas sve specke za tcom ftth:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=324154
koliko sam vidio, postoje neke skripte kojima se MTU može mijenjati, ali ne kroz user interface negdje "dolje" u samom Linuxu. No, s tim baš nisam doma, a i već sam napravio ovako kako je gore opisano i sve radi. Najveci problem bio je koordinirati familiju doma, koja ne trpi padove interneta i TV-a, za moja "testiranja".

Što se tiče brzina, od "kupljenih" 1000/500 na ovaj način mjerenjem dobivam 922/522 sto mi se cini ok.

Zadnje izmijenjeno od: perich. 13.03.2026. u 07:10.
Staro 13.03.2026., 09:43   #6885
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
@mladen mali offtopic ... vidim da koristiš vlastiti dyndns preko cpanela.. vidio sam u svom hostingu da cpanel nudi dyndns ali nikad nisam pokušavao... da li možda imaš skriptu za Mikrotika koji to može updejtat?
Hmm... ja imam preko NAS-a (u biti Proxmox servercic), pa tamo ide na Cloudflare DNS za update. Htio i ja preko Mikrotika, no na kraju ovo bilo daleko jednostavnije.
Staro 13.03.2026., 12:51   #6886
mladen_lucky
Registered User

mladen_lucky's Avatar

Citiraj:
Ako imaš Mikrotik, onda je još lakše, odi u Winboxu na IP->Cloud, uključi DynDNS, dobit ćeš "kobasu" od adrese nešto kao xxxxxxxxx.sn.mynetname.net, i onda si na hostingu složi CNAME po želji.

Dok nisam skužio kako složiti Cpanel DynDNS na Ubiquitiju, redovito sam klijentima ostavio jedan mali Mikrotik (stari hAP ili mAP), u client modu isključivo za DynDNS i eventualno kao switch za neke low-speed uređaje

Zadnje izmijenjeno od: mladen_lucky. 13.03.2026. u 13:00.
Staro 13.03.2026., 12:53   #6887
mladen_lucky
Registered User

mladen_lucky's Avatar

Citiraj:
Autor perich Pregled postova
Nisam ulovio tu drugu temu, pa super da si ponovio.

U ovom slucaju, dovoljno je postaviti taj VLAN ID na 100? PPPoE podaci su mi već upisani u UX7 jer jedino tako je internet proradio nakon što sam HT-ov router prebacio u bridge mode.

ono što kaže XLR, razlika između VLAN-ova na WAN i LAN strani... u ovom slucaju, ovo sto sam upisao 100 bi trebalo biti to, ne moram negdje drugdje baš "kreirati" taj VLAN? Ako imam PPPoE podatke i ovo pdesim, trebao bih moći samo isključiti HT router i sve spojiti direktno, ne moram ih više zvati da mi nešto uključe/omoguće?

VOIP ne koristim, MaxTV ide preko njihovog Android Boxa tako da mi očito taj VLAN (1500 ili kako već) ne treba.
Stavi VLAN 100 na Ubiju i uštekaj ONT u direktno WAN port Ubija, i to je to. To što nemaš klasični MaxTV ili (još gore - VoIP) bitno ti olakšava situaciju.
Staro 22.03.2026., 08:44   #6888
v_pula
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2017
Pozdrav svima,
evo stigla i do mene optika prije nekih 2 tjedna, uzeo 1000/500
Sve radi ali kod postavljanja zahtjeva naveo sam da zelim opciju ont+router i da me maknu sa RDK jer imam svoj ruter Fritz7690) koje zelim koristiti.
Naravno kada je zvao tehnicar za spajanje govori mi da po nalogu ima RDK verziju. Za skratiti covjek se izmucio i na kraju postavio ont+Arcadian a ja vec 2 tjedna cekam i zovem SZK da me maknu sa RDK i jos uvijek nista...
Ako ima ovdje neka dobra dusa od tehnicara ili netko tko zna tehnicara koji to moze rijesiti molim da mi se javi u PM bio bih jako zahvalan
Drugo pitanje meni se u menu od Fritza ne pojavljuje dio gdje ja mogu upisati sn od Huawei onta. Da li se ta opcija dobije tek kada me skinu sa RDK ili? Firmware je zadnji 08.22
Hval na pomoci unaprijed
v_pula je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2026., 09:25   #6889
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Ne trebas prepisivati mac u ruter. To bi vjerojatno trebao raditi da ukopcavas optiku direktno u ruter, ali to je dsl ruter i nemas tu opciju. Ostavljas ont u pogonu i na svom ruteru dizes pppoe konekciju s podacima koje ti szk daje i to je to.
Staro 22.03.2026., 09:26   #6890
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

U tom fritzu nemas opciju za upisivanje serijskog on onta zato jer je taj router vdsl i nema ont u sebi nego model. Koristis ONt od HT-a i taj fritz kao glavni router.

Edit: xlr me preduhitrio
Staro 22.03.2026., 09:29   #6891
Tuco Ramirez
Bandit

Tuco Ramirez's Avatar

Datum registracije: Sep 2016
delete
Tuco Ramirez je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2026., 09:32   #6892
v_pula
Registered User
Moj komp

Aha ok mislio sam da se ipak upisuje i sn od onta kao sto sam citao ovdje
Ok znaci klasika lan ont u wan ruter, username, pass i vlan 100?
I cekat da me skinu sa rdk
Staro 22.03.2026., 09:54   #6893
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Do sad je bilo tako, javi ako se sta promjenilo provjeri je li defaultni MTU dobar ili ga treba rucno definirati (vidi pinanu temu s postavkama ISP-ova). Ne pada mi na pamet nista drugo. Davno sam koristio tcom, sad sam na iskonu koji ima (u mojim ocima) identican setup kao tcom.
Staro 22.03.2026., 10:05   #6894
v_pula
Registered User
Moj komp

Hvala na brzim odgovorima, svakako povratno javim u temi kada rijesim
Staro 22.03.2026., 10:23   #6895
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Davno sam koristio tcom, sad sam na iskonu koji ima (u mojim ocima) identican setup kao tcom.
Nazalost, razlika se vidi. Presao sa Iskona na Tcom, svi problemi s gamingom, lagom, razlicite performanse mreze s razlicitim ip adresama nestali. Gaming normalan, lag 90% manji, sve radi bolje u defaultu bez previse cackanja i to preko RDK kao izvor neta prema fritz “mesh”-u sa 2 uređaja. Rijetko se pojave jitter greskice u gamingu nakon par dana pa treba restartati Tehnicolora ali sveukupno iskustvo je dosta bolje na HT-u. Mozda kasnije kad budem imao volje slozim sve bez RDK ali za sada mi se ne da. Nema sta nisam probao na Iskonu osim posebnih uređaja sa openwrt-om ili 500€ routerima. Mislio sam da je isto ali nije isto. Na drugoj lokaciji sam presao sa tcoma na iskon, nisam imao rdk platformu, 300-150 isto kao prije na tcomu, sve mi radi sporije. Stranice se sporije otvaraju, sve radi drukcije. Pricam o default postavkama. Imao ont + arcadyan , sada imam fritz 5530 fiber. Ono smece on starog non RDK tehnicolora je radio puno bolje na t-comu nego fritzfiber 5530 na Iskonu. Mozda neki fine tuning malo to sredi, vjerojatno ne bas puno ali razlika se osjeti HT vs Iskon. Kome ne smetaju te sitnice i zeli najjeftinije, Iskon je super , meni na drugoj lokaciji ne smeta ono sto mi je smetalo na prvoj pa ostajem na Iskonu.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.03.2026. u 11:15.
Staro 22.03.2026., 11:06   #6896
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Mislio sam primarno na setup vlastite opreme na jednom vs. drugom ISP-u. E sad iskustva jedan vs. drugi mogu varirati, u to ne mogu ulaziti.

Meni je na iskonu bufferbloat ubijao iptv pa sam probao par rutera i skrasio se na prilicno jeftinoj openwrt škatulici. Da kucnem u drvo
Staro 22.03.2026., 11:25   #6897
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Na HT tehnicoloru bufferbloata nema. Testirao sam na Iskonu ,pisali smo bili o tome, sa par razlicitih routera i ont-ova, nisam uspio dobiti <5/10. Dosao HT, postavio tehnicolor, bufferbloat 0-3. A+. Spojio u tehnicolor fritz 2 komada u “mesh” , bufferbloat 0-3. Na drugoj lokaciji, HT tehnicolor stari bez RDK, bufferbloat 3-5. Sada iskon ont+speedport 10-25 prebaceno na fritzfiber 5530, bufferbloat 10-20. Napomena: na HT-u spojeno 10 uređaja, konstantno 5 uređaja od kojih 3-4 stalno vrte nesto, gaming, youtube, maxtv.
Na iskonu sada spojeno 3 uređaja od kojih 1 stalno vrti youtube music. Dobar je Iskon ako trazis najjeftinije, odradit ce posao ako ne gejmas online FPS naslove. Ako se trazi nesto bolje i bolji odziv, HT je bolji
Staro 22.03.2026., 11:28   #6898
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Ne radi mi nesto edit na Tapatalku pa da nadodam, zaboravio sam napomenuti.
Ovo sve navedeno se odnosi na Istru. U Zagrebu sam sve to probao kod šogora na Iskonu, nema takvih problema. Ne osjete se tolike varijacije kao u Istri. Probao i gejmat, sve radi dobro. Razlika je u pingovima u Zv-u prema 8.8.8.8 i 1.1.1.1 ali radi se o 5ms vs 10ms pa je lag je neprimjetan igrama. U Istri se to vise osjeti, pingovi 7-8 na HT-u vs 27-30 na Iskonu.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 22.03.2026. u 17:47.
Staro 22.03.2026., 22:29   #6899
Revolver3844
Premium

Datum registracije: Apr 2017
Jel ima neko neki aktivan broj od agenta za produljenje fiksne linije?
Ovi na 08009000 se prave grbavi ne nude niša sem produljenje po istim uvjetima, bwz poklona, poklon bona itd
Klošari mrtvi
Skoro 20 godina kod njih a tako sw ponašaju prema starim korisnicima, a nove vabe avim mogućim pogodnostima
Revolver3844 je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2026., 23:25   #6900
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Daj zahtjev za prelazak na A1.
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme