Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.03.2026., 22:36   #1621
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
E da, jedna od stvari zasto nije lose biti "ovisan o jednom brandu" je extended warranty program. Dosta zanimljiv feature, jedino nisam guglao iskustva (mozda je fijasko, dunno, neka me ispravi ako je netko imao iskustva s tim):
https://www.synology.com/en-eu/dsm/s...lus?lang=en-eu

@Exiled,
Slazem se, hardverski je synology bas dno ponude. Na neki nacin ovaj moj dualcore celeron jos uvijek uspijeva pratiti sto bacim pred njega (DS220+ 18GB ram-a). Vrijeme ce pokazati, sad ako bi i htio nesto migrirati, trebam i diskove, a oni moje pare nece vidjeti tako skoro. Vise me pece sto nemam cold spare disk, jer sam bio cicija i nisam ga na vrijeme uzeo Ako se sad nisam urek'o...

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 08.03.2026. u 22:42.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2026., 22:54   #1622
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor gamer Pregled postova
Ono što mi smeta je ako crkne uređaj moraš kupiš drugi Synology pa ti diskovi nastave raditi.
S TrueNAS SCALE to nije slučaj.

Razmijem, ja baš to ne bih htio, biti ovisan o jednom brandu za hardver.
Sa TrueNAS radiš što želiš gdje želiš i na čemu želiš.

Malo si neupućen. Synology storage stack je zasnovan na mdraid,lvm i btrfs/ext4 sustavima, od koji su svi open source. Zamisli, čak imaš i dokumentaciju kako to napraviti na njihovim stranicama:

https://kb.synology.com/en-ca/DSM/tu...ion_using_a_PC

TrueNAS SCALE nije ništa negoli Debian sa OpenZFS storage sustavom, web sučeljem i nešto custom made servisa ( iako i tu idu što više u mainstream, lakše za održavanje ). Tako da kad pričaš o TrueNASu, zapravo želiš pričati o OpenZFSu. Pa hajdmo onda pričati o tome.

Prema svemu sudeći iz napisanog, uzmi Synology neki 4bay, bit ćeš sretan. A uči se doma na ovim tehnologijama koje pišeš, jer ako to uzmeš odmah u firmu, ujest će te za stražnjicu, vrlo evidentno.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Slazem se, hardverski je synology bas dno ponude. Na neki nacin ovaj moj dualcore celeron jos uvijek uspijeva pratiti sto bacim pred njega (DS220+ 18GB ram-a). Vrijeme ce pokazati, sad ako bi i htio nesto migrirati, trebam i diskove, a oni moje pare nece vidjeti tako skoro. Vise me pece sto nemam cold spare disk, jer sam bio cicija i nisam ga na vrijeme uzeo Ako se sad nisam urek'o...

I da i ne. Uvijek je kul imati nešto novitetno od hardvera, ali ako radi, čemu mijenjati?

Recimo, 2Bay NAS ima 1 ili 2x 1Gbit konekciju ovisno jel namijenjen za Pro ili nije. Kaj će ti više od 1Gbit za Mirror HDDa?

4Bay ima 2x1Gbit sa dodatnim 10Gbit proširenjem u Pro segmentu. Logično. Čak se možemo i poigrati sa SSDovima.

6Bay i 8Bay imaju 4x1Gbit konekcija sa PCIe proširenjem za čak i 25Gb ili više ak zatreba.

Da, na konzervativnoj su strani, ali je uravnoteženo, dosadno, i najbolje od svega, funkcionira.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 09.03.2026. u 08:38. Razlog: spojeni postovi
m4dm4n je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2026., 07:23   #1623
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Baš da pitam, ne smeta vam na Synology ta zaključanost?
Iz pročitanog vidim da ste zadovoljni s njima, ili?
Napisao sam da je to na poslu tako da ne bi baš tamo složence a i lakše je ako trebam nekome nešto objasniti ili recimo da odem na bolju poziciju.

Doma imam OMV i QNAP.

Synology mi je točno za to što mi treba a to je backup i share, je da se vrti i jedna app u php/mariadb.

Citiraj:
Sve jasno.
Ono što mi smeta je ako crkne uređaj moraš kupiš drugi Synology pa ti diskovi nastave raditi.
S TrueNAS SCALE to nije slučaj.
Ne da mi se sada tražiti ali mislim da je netko na forumu rekao da je spojio diskove na Linux i da je prebacio podatke.
Staro 09.03.2026., 09:15   #1624
gamer
Premium
Moj komp

gamer's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
@m4dm4n
Upućen sam dovoljno jer mi Synology nije na listi a detalje oko DSM-a nisam ni istraživao jer Synology ne smatram dobrom investicijom.
Smatrao sam da čim se spomene TrueNAS da je glavni razlog ZFS...
Hvala na savjetu.

gamer je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2026., 10:12   #1625
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Super, ZFS ajmo. Imaš 4 drivea, jesu li istog kapaciteta i sličnih performansi?
U koje polje misliš utrpati te diskove, odnosno kako misliš osmisliti kombinaciju vdeva? Koji ti je usecase?
Koje IOPSe očekuješ od polja?
Koje featurese ćeš uključiti na ZFSu?
Imaš li dovoljno memorije za sve to ? Nešto si spomenuo 16GB ? ARC limitacija ?

Kaj buš sa m.2 diskovima, u polja ili kao posebne vdevove? Koje i zakaj?

Čovječe, kak da ti itko pomogne kad si ti toliko upućen da Synology na temelju krivih pretpostavki ne smatraš uopće opcijom, TrueNAS je za tebe equal ZFS, što god to značilo.

Usecase zahtjevi su ti koliko vidim nikakavi, natrpat ćeš neke podatke, i možda se igrati sa konteNJerima.

ZFS nije user friendly, krcat je enterprise opcijama, i očekuje enterprise pristup. Sorry, nemaš ga. Sretno sa svim tim, što god to bilo.
Staro 09.03.2026., 10:47   #1626
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
@m4dm4n
Synology ne smatram dobrom investicijom.

moguće da nije dobra investicija s kućnog aspekta, ali sa aspekta neke firme je pickindim dat 500 eura za mašinu koja će raditi 24/7 godinama.

naš stari 713, kojeg sam naslijedio, ima na sebi etiketu iz 2012. još radi.

kako to NIJE dobra investicija? uređaj koji 13 godina radi pouzdano 24/7, prima softverske update-ove i za sustav, i za aplikacije, svo to vrijeme, gratis?

k tome je jako user friendly, sve se da podesit u par minuta, možeš podesit mail notifikacije ako nešto ode u k... i onda kupiš 2 komada i imaš backup koji uredno radi u backgroundu i niti neznaš da je tamo. ako prdne neki disk, polje ode u read only (pod uvjetom da je podešen raid 1 ili 5).

s time da koristim brtfs. nisam nikad slagao zfs.

s druge strane dao sam nekakvih 60tak k eura za 2 lenovo servera sa cca 60 TB storage-a svaki i godišnje mi je licenca 800 eura samo za veeam. to je kao isplativo? mislim da je zapravo manji storage, imam hot spare i raid 6 mislim da vrti pa je total available manji.

edit, nisam synology fanboy, nije da me sponzoriraju, ali idući na ljestvici nas-eva sa kakvom takvom kvalitetom je qnap. a oni su debelo ispod po svim kriterijima.

Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 09.03.2026. u 10:54.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2026., 11:20   #1627
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
IMHO OK je i QNAP u poslovne svrhe, dosta toga su s godinama uspješno iskopirali od Synology rješenja i implementirali na svoje uređaje. Svojevremeno sam na poslu nekolicinu rackmount Synology + QNAP NAS-eva koristil za ESXi NFS datastore potrebe, backup/restore VM-ova i sve skupa je funkcioniralo kak spada.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 22TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX
The Exiled je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2026., 11:50   #1628
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Synology je top za manju / srednju tvrtku koja ne treba neki ozbiljni server.
Ako želiš se igrati, možeš na svoj hardware staviti Xpenology. Ne znam koliko je to dobro za poslovno okruženje, možda ti bude super, a možda ne bude.

Svakako će ti biti jednostavnije od TrueNAS i ostalih kombinacija.

Imam Xpenology na svom hardware-u zadnje 2 godine i nikakvih problema nemam. Ali sam kupio rabljeni DS923+ koji sjedi u kutiji, samo da imam backup u koji mogu prebaciti diskove u slučaju problema.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2026., 12:22   #1629
gamer
Premium
Moj komp

gamer's Avatar

@m4dm4n
Ne znam gdje sam napisao da tražim pomoć oko OS-a, TrueNAS-a ili sličnog?
Tražio sam ideje za "malo/mini" kućište...
Ti kao da nisi baš ništa pročitao što sam napisao.

Priznajem da nisam "NAS" ekspert, pa evo odgovora:

"Imaš 4 drivea, jesu li istog kapaciteta i sličnih performansi?"
Napisao sam 4x Ironwolf PRO u jednom od postova. 4TB svaki.

"U koje polje misliš utrpati te diskove, odnosno kako misliš osmisliti kombinaciju vdeva?"
Planiram jedan vdev, RAIDZ2.

"Koje IOPSe očekuješ od polja?"
A stvarno ću puno IOPSa dobiti sa 4 diska u RAIDZ2.

"Koji ti je usecase?"
Napisao sam već da je glavni prioritet pohrana podataka.
Uz to GIT server 100% i eventualno CI/CD.

"Kaj buš sa m.2 diskovima, u polja ili kao posebne vdevove? Koje i zakaj?"
Jedan par diskova u jedan vdev, RAIDZ1. Za GIT i ostalo.
Drugi par diskova, pojma nemam još. Možda ih niti ne iskoristim za ovo.

"Čovječe, kak da ti itko pomogne kad si ti toliko upućen da Synology na temelju krivih pretpostavki ne smatraš uopće opcijom, TrueNAS je za tebe equal ZFS, što god to značilo."
Točno tako, i dalje ga ne smatram dobrom investicijom jer ne mogu raditi s tim hardverom što me volja.
Neka se sjete limitirati diskove opet, što da radim sa Seagate diskovima?
I zar nemaju još uvijek neku limitaciju za M.2 SSD-ove? Dakle trebao bih prodati svoje, nabavljene po pristupačnoj cijeni, kupiti za 2x veću cijenu njihove jer oni zalijepe svoj "VERIFIED" na njih.
Kako da ne.

"Usecase zahtjevi su ti koliko vidim nikakavi, natrpat ćeš neke podatke, i možda se igrati sa konteNJerima."
U redu, ako je pohrana podataka nikakav zahtjev, neka bude tako.
GIT server isto, totalno bespotrebno sw/hw developeru sa 17+ godina iskustva.

"ZFS nije user friendly, krcat je enterprise opcijama, i očekuje enterprise pristup. Sorry, nemaš ga. Sretno sa svim tim, što god to bilo."
I što onda? Želiš reći da je prekompliciran za nekog poput mene? Da se ne da naučiti?
Ne razumijem, svaka šuša ga instalira i koristi, gdje je problem?
Shebeš nešto, naučiš, ispraviš i ideš dalje.
Zato ću imati backup svega.
Da sam generalno slušao savjete poput ovog ne bi nikad ništa niti naučio niti napravio.

Zanimljivo da me nisi pitao da li imam UPS!
Imam UPS.

Kaj te još zanima?

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
moguće da nije dobra investicija s kućnog aspekta, ali sa aspekta neke firme je pickindim dat 500 eura za mašinu koja će raditi 24/7 godinama.

naš stari 713, kojeg sam naslijedio, ima na sebi etiketu iz 2012. još radi.

kako to NIJE dobra investicija? uređaj koji 13 godina radi pouzdano 24/7, prima softverske update-ove i za sustav, i za aplikacije, svo to vrijeme, gratis?

k tome je jako user friendly, sve se da podesit u par minuta, možeš podesit mail notifikacije ako nešto ode u k... i onda kupiš 2 komada i imaš backup koji uredno radi u backgroundu i niti neznaš da je tamo. ako prdne neki disk, polje ode u read only (pod uvjetom da je podešen raid 1 ili 5).

s time da koristim brtfs. nisam nikad slagao zfs.

s druge strane dao sam nekakvih 60tak k eura za 2 lenovo servera sa cca 60 TB storage-a svaki i godišnje mi je licenca 800 eura samo za veeam. to je kao isplativo? mislim da je zapravo manji storage, imam hot spare i raid 6 mislim da vrti pa je total available manji.

edit, nisam synology fanboy, nije da me sponzoriraju, ali idući na ljestvici nas-eva sa kakvom takvom kvalitetom je qnap. a oni su debelo ispod po svim kriterijima.
Ma sve stoji.
Ne osporavam napisano ni malo, samo ne mogu staviti ništa drugo na Synology, većina ostalih brendova dopušta drugi OS.
Budem istražio još pa eto, možda se predomislim. No recimo user-friendly mi nikada nije bio zahtjev, za išta.
Najdraža mi je opcija svoj hardver pa prčkanje/učenje dok ne postavim sve kako spada.
Do onda ionako imam gdje držati podatke.

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Synology je top za manju / srednju tvrtku koja ne treba neki ozbiljni server.
Ako želiš se igrati, možeš na svoj hardware staviti Xpenology. Ne znam koliko je to dobro za poslovno okruženje, možda ti bude super, a možda ne bude.

Svakako će ti biti jednostavnije od TrueNAS i ostalih kombinacija.

Imam Xpenology na svom hardware-u zadnje 2 godine i nikakvih problema nemam. Ali sam kupio rabljeni DS923+ koji sjedi u kutiji, samo da imam backup u koji mogu prebaciti diskove u slučaju problema.
Generalno me uopće ne brine kompliciranost TrueNAS-a.
Naletio sam na Xpenology ali nisam stigao još detaljnije istražiti.
Budem bacio oko, thnx!

Zadnje izmijenjeno od: gamer. 09.03.2026. u 12:38.
Staro 09.03.2026., 15:19   #1630
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Xpenology ti je samo bootloader na USB disku koji dopušta da instaliraš Synology DSM na skoro bilo koji hardware koji možeš složiti. Synology DSM skidaš sa Synology stranica. Kod mene je u pitanju neka Asrock ITX ploča, 32GB rama, i3 13100T, NVME od 512GB i 4 x Iron Wolf 8GB, sve stavljeno u Jonsbo N2.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2026., 15:25   #1631
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
istina, imaš xpenology. iz tvojih postova nisam shvatio da bi te to zanimalo.
uglavnom ja to doma vrtim, imam 5 "servera" sa xpenologyjem na razno-raznim, pretežno jadnim i obsoleete mašinama. kroz moju povijest igranja s time bilo je svega, imao sam fazu kad sam eksperimentirao sa 2.5" diskovima (i onda složio 6 x 1TB raid), međutim šta zbog samih diskova, šta zbog jeftilen kineskih kontrolera, svako malo su ispadali iz polja. nisam nikad ostao bez podataka jer bi polje bez 1 diska otišlo u read-only, bez 2 diska bi samo javio error. nakon reboota bi se diskovi vratili i polje bi se rebuildalo.
kasnije sam od toga odustao iz logičnih razloga. sad su u svim mašinama diskovi na onboard sata kontrolerima, i na pci-e SAS kontrolerima i to je sad full stabilno.
najstarija mašina ima 4 x 4TB diskove, radi se o core2duo mašini sa 4gb ddr2 rama. uredno gura 100MB/s kroz mrežu.
buta se sa sticka pa ne treba dedicirani disk trošit na sustav. bilo bi zgodno imat rezervu spremnih usb stickova jer nakon 3-4 godine vole prdnut pa se mašina ne boota, a tko će se sjetit koja je točno verzija loadera bila na starom.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 09.03.2026., 17:32   #1632
gamer
Premium
Moj komp

gamer's Avatar

@Libertus, jp_rv
Vidjet ću još što napraviti/kupiti.
Dali ste mi dosta materijala za razmišljanje i proučavanje.

Staro 09.03.2026., 21:23   #1633
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Malo dramite oko tog ECC-a. Za kućnu uporabu, pitanje kad i ako će se nešto desiti, a i pitanje dal bi to primjetili da je neki od zilion fajlova koraptan.

Ono, neznam kak žive svi s desktop pisijevima od silnog koraptanja.

Citiraj:
Autor darkydark Pregled postova
Synology u biti ima super jednostavno riješen osnovni backup M365 okruženja, kao i recovery. Skuplji alati mogu naravno više, al ak imaš ikakav synology s dosta mjesta - nema smisla ne iskoristiti.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Istina da.
A uz app na synologiju možete si dignuti i object storage repo, tak da ste si riješili hrpu stvari ako idete na budget backup varijantu.
Staro 10.03.2026., 09:37   #1634
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Malo dramite oko tog ECC-a. Za kućnu uporabu, pitanje kad i ako će se nešto desiti, a i pitanje dal bi to primjetili da je neki od zilion fajlova koraptan.

Ono, neznam kak žive svi s desktop pisijevima od silnog koraptanja.
Ma pusti ti to... najbolje je kad odes na ZFS forum i sl. pa imas tipove koji kazu da je ZFS beskoristan i ne smije se koristiti bez ECC RAM-a, jer u suprotnom prakticki odmah ce se sve izkrumpirati...
Staro 10.03.2026., 09:53   #1635
RainZG
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
NAS DIY - samogradnja, oprema, operativni sustavi, pitanja,...

Koristim trunas vec godinama, 10+ godina jos dok je bio freenas. Obicna memorija, zfs, nikada problema.

Preporuca se ECC i da ga imam u poslovnom okruzenju bi koristio ecc memoriju, ali za home use nemam potrebe

Edit: a ako se bas i zeli koristiti ecc nije problem. AMD mbo + amd proc(svi podrzavaju ecc) i ecc memorija. Kada sam upgrejdao server razlika ecc vs obicna je bila na 64GB nekih 20€, ali mi se nije dalo cekati 2 tjedna za isporuku pa sam opet uzeo obicnu
RainZG je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2026., 19:57   #1636
gamer
Premium
Moj komp

gamer's Avatar

Citiraj:
Autor RainZG Pregled postova
Koristim trunas vec godinama, 10+ godina jos dok je bio freenas. Obicna memorija, zfs, nikada problema.

Preporuca se ECC i da ga imam u poslovnom okruzenju bi koristio ecc memoriju, ali za home use nemam potrebe

Edit: a ako se bas i zeli koristiti ecc nije problem. AMD mbo + amd proc(svi podrzavaju ecc) i ecc memorija. Kada sam upgrejdao server razlika ecc vs obicna je bila na 64GB nekih 20€, ali mi se nije dalo cekati 2 tjedna za isporuku pa sam opet uzeo obicnu
Ima dosta padobranaca koji ne pročitaju baš puno što se napisalo.
Nije bila riječ uopće o ECC-u.
Dotični gospodin kojeg neću imenovati je isto sletio i počeo postavljati pitanja te davati komentare na stvari koje ga nitko nije pitao.

Što se tiče ECC-a, u poslovnom okruženju tj. "enterprise", je must have, za kućnu upotrebu nije toliko bitan. Tu se nema baš nešto puno raspravljati.

Poanta je da se za storage koristi ZFS. Čak i prije nego sam uopće saznao o ZFS-u sam sam išao pisati neki svoj programčić koji bi mi izračunao SHA i parity datoteke tako da si mogu potencijalno popraviti oštećenu datoteku. Kako sam istraživao tako sam naletio na ZFS, tj. prvo na TrueNAS koji koristi ZFS, koji, vidi vraga, radi baš to što sam htio sam napraviti. A radi i puno puno više.

Dakle cijela strka je bila oko toga da se ne čita što ljudi pišu i onda malo bespotrebnog bahaćenja s bezveznim komentarima, a da se uopće ne pročita što se napisalo ili barem pogledalo profil čovjeka s kojim se priča.
No što ćeš, tako je kako je.

A ja još uvijek nisam kupio kućište niti sam odlučio što ću kupiti.
No i meni je ideja bila custom mašina na AM4 platformi (s ECC) + TrueNAS SCALE.

Citiraj:
Autor Nick7 Pregled postova
Ma pusti ti to... najbolje je kad odes na ZFS forum i sl. pa imas tipove koji kazu da je ZFS beskoristan i ne smije se koristiti bez ECC RAM-a, jer u suprotnom prakticki odmah ce se sve izkrumpirati...
Nažalost svijet je pun idiota, ne znači da ih treba slušati.
Sama ekipa iza TrueNAS-a(iXsystems) je u više navrata rekla da ECC nije nužan.

Zadnje izmijenjeno od: gamer. 10.03.2026. u 20:03.
Staro 11.03.2026., 01:05   #1637
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Dotični gospodin ovdje. Da si u prvom postu jasno naveo s čime raspolažeš, umjesto da si prosipao malo po malo kroz dvije stranice, puno jasnije bi se došlo do bilo kakvog rješenja.
Ti tražiš kućište, ali još ne znaš ni koju bi matičnu. Imaš CPU, RAM i diskove ( ne znamo tada još koje, nego ih sramežljivo i uvredljivo ubacuješ kroz postove, čudeći se kako Ryzen PRO spada u consumer market ), ali ne navodiš koje. Hoćeš malo "sexy" kućište, ali da ide mATX unutra i podržava 6 diskova.
Imaš 4 diska, i umjesto da ideš na 2 mirror vdeva, ti ćeš RAIDZ2, why ono exactly? Imaš apsolutno kritično okruženje u kojem jednostavno MORAŠ imati dovoljno vremena za zamijeniti te ogromne 4TB diskove jer će resilvering potrajati satima ?
Mogli smo se lepo popričati u dva tri posta, a ne ovak navlačiti. Reći, ekipa imam ove komponente nabavljene, kućište bi ovakvo i onakvo, mora podržavati mrežu te brzine, i toliko onoliko nečega i bok.
Ne znaš ni sam točno što hoćeš i uvrijediš se kad ti to netko istakne.
Nikako da shvatiš da storage mora biti dosadan i pouzdan, ima nas koji smo stavljali podatke na, zamisli, sustavima koji nisu zasnovani na ZFSu, i znaš kaj? Rade dan danas.
Rađe bih imao dva sistema bez ZFSa s dobro posloženim backupom nego jedan sa ZFSom.
Profil? Senior software developer ne znači apsolutno ništa u sistemskom dijelu, znam ljude koji su arhitekti sustava, popiknul bi se preko neke komponente, ne bi je prepoznao. Ne vrijeđam, ali nije niti referenca, svi krećemo odnekud. Nije problem biti neupućen, problem je ne slušati savjete nego gurati svoju priču.

Npr. : "Jedan par diskova u jedan vdev, RAIDZ1. Za GIT i ostalo."
Ovo i dalje stojiš prvi RAIDZ1 ili si onako nesmotreno napisao, a zapravo si mislio na klasični mirror vdev?

P.S. Na aliexpressu imaš na tone 4bay i 6bay kućišta koji bi savršeno odgovarali tvojim komponentama.
P.S.2. I dalje stojim pri tvrdnji da je 5Gb najveća glupost i prevara ikad smislena.

Peace out.
Staro 11.03.2026., 08:56   #1638
gamer
Premium
Moj komp

gamer's Avatar

Stari, da si bar pogledao da sam ovdje od 2006., dakle preko 2 desetljeća si slažem konfe, već bi to nešto značilo.
Nemam volje.
Peace out i lp.

Staro 11.03.2026., 09:16   #1639
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Stari, da si bar pogledao da sam ovdje od 2006., dakle preko 2 desetljeća si slažem konfe, već bi to nešto značilo.
Nemam volje.
Peace out i lp.
Izvini al iz osobnog iskustva to nemam blage veze sa ovim cime pricamo. To kaj znas komp sklepat ne znaci da bih te pustio u racunalni centar da projektiras i prckas po serverima i storage sustavima. S obzirom na staz trebao si znati da bi bolje bilo dati vise informacija u prvom postu jer ovo nije *GPT forum i ima ekipe koja ima 10 puta vise iskustva sa takvim sustavima kao gore navedeni gospodin i mozda ce ti dati preporuke ili ukazati ti na neke stvari za koje jos nisi svjestan da bi moglo biti problematicno. Tako mozes doma drljat al ne kad radis nekaj si za poslovnu upotrebu pogotovo kad nisi jedini koji ce to koristiti. Dakle bez uvrede al od pocetka si se krivo postavio jer ne trebas samo kuciste nego kompletan sustav koji ce raditi 24/7/365 stabilno i koji ces moci sam servisirat (hardware i software) kad pode po zlu (a hoce). Ja sam naucio da ima ljudi koji su mnogo iskusniji u nekim stvarima i kad ti takvi zele dati savjet onda ne tvrdoglavim makar mi ponekad to ne smeka kaj vele al hebiga...naucis na lijep ili ruzan nacin.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2026., 14:33   #1640
gamer
Premium
Moj komp

gamer's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Izvini al iz osobnog iskustva to nemam blage veze sa ovim cime pricamo. To kaj znas komp sklepat ne znaci da bih te pustio u racunalni centar da projektiras i prckas po serverima i storage sustavima. S obzirom na staz trebao si znati da bi bolje bilo dati vise informacija u prvom postu jer ovo nije *GPT forum i ima ekipe koja ima 10 puta vise iskustva sa takvim sustavima kao gore navedeni gospodin i mozda ce ti dati preporuke ili ukazati ti na neke stvari za koje jos nisi svjestan da bi moglo biti problematicno. Tako mozes doma drljat al ne kad radis nekaj si za poslovnu upotrebu pogotovo kad nisi jedini koji ce to koristiti. Dakle bez uvrede al od pocetka si se krivo postavio jer ne trebas samo kuciste nego kompletan sustav koji ce raditi 24/7/365 stabilno i koji ces moci sam servisirat (hardware i software) kad pode po zlu (a hoce). Ja sam naucio da ima ljudi koji su mnogo iskusniji u nekim stvarima i kad ti takvi zele dati savjet onda ne tvrdoglavim makar mi ponekad to ne smeka kaj vele al hebiga...naucis na lijep ili ruzan nacin.
Ne mislim ulaziti u daljnje diskusije.

Staro 11.03.2026., 18:04   #1641
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Da priupitam prije nego preformatiram diskove na starom nas-u:

Nabavio sam Dell T330 sa 4 2TB diska i 24GB Ram-a i odlučio da mi on bude nas za arhivu.
Instalirao sam TrueNAS na SSD a ova 4 2TB diska stavio u RAIDZ1, imam popunjeno 80% od 5.13 TB prostora u pool-u.

Diskovi imaju 50k radnih sati pa ih planiram uskoro zamijeniti sa 4TB diskovima, što me čeka kad budem radio upgrade diskova ? Vrijeme nije problem, nas je na ups-u pa ako treba nek melje danima
Da mijenjam disk po disk i to je to. Ili da privremeno složim drugu TrueNAS konfu sa 4TB diskovima pa preko 2Gb lan-a prekopiram podatke na nove diskove ?

Kao nas za svakodnevni rad složim Xpenology, imam ga već 6+ godina na Primergy serveru sa 2.5" diskovima.
Doom je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2026., 19:29   #1642
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Ak si možeš priuštiti privremeno korištenje nekog drugog kompa, napravi drugi pool sa novim diskovima, prekopiraj podatke prek mreže, i importaj diskove ( odnosno pool ) na originalnom kompu. Elegantnije je, brže, i manje rizika jer imaš podatke na dva mjesta.
Odradi prije svega za svaki slučaj scrub polja, i udri.
Staro 11.03.2026., 19:51   #1643
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Tnx,

Da, svakako manje rizika i brže.
Dodatni komp ili kupim na Aliji 4 hdd caddy-ja i HB330 karticu pa interno prekopiram podatke sa starog na novi pool.

Diskovi imaju 52053 rh i za to vrijeme niti 30 spinup-ova, Dell je delao 6g bez pauze. Pratim smart i štedim za 4TB diskove
Doom je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na