Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.03.2026., 10:28   #87241
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Mladenxy Pregled postova
Eto čovjek se vozi godinu dana, tj. njegova žena bez problema nakon što sam ga popravio i prodao. Ali ja nisam nikakvo mjerilo, uklet sam odavno kad su auti u pitanju. Nitko nikad nema probleme koje ja dobijem....zato sam dvadeset godina bio samo na službenom autu. Reko idem probat ponovno, polovna mazda 6 dizel i cajger okretaja motora u leru mijenja okretaje kao da daješ gas...kupio netko iz Bosne nakon mene. Mini počeo trošit struju, tri majstora i nakon tri mjeseca prelomio i kupio novi auto sa 0 kilometara i 7 godina garancije. Bio je otišao kompjuter i to smo kupili polovni i zamijenili. A cijelo vrijeme sam svim električarima govorio da sumnjam u to....
Ako ću ikada ponovno kupovati auto, biti će to ponovno potpuno novi. Nemam se volje navlačit sa majstorima.
Je kuzim te i slazem se s tobom. 0 km i prst u uho. 5 godina gare je i vise nego dovoljno da se vidi da li su kola ok ili je poluproizvod.
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2026., 12:05   #87242
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Master_Hrc Pregled postova
Je kuzim te i slazem se s tobom. 0 km i prst u uho. 5 godina gare je i vise nego dovoljno da se vidi da li su kola ok ili je poluproizvod.

Iz osobnog iskustva, problem je što i proizvodači sve više štede i puštaju u prodaju poluproizvode, i onda ti isporuče lemon car, tj novi auto sa 0 km sa problemima.
Tako da ni kupovina novog auta sa garancijom ništa ne znači.
Govori mi prijatelj da je njegovom poznaniku na na 4000 km na Škodi otišao automatski mijenjač .
Pa se ti sada naganjaj sa servisom, dal je obuhvaćeno garancijom ili ne, dal je do oštećenja došlo usred naćina vožnje, i slično....
Ja sam sa starim Tiguanom imao problema sa gubitkom rashladne tekućine (koji problem nije riješen) nakon 5 mjeseci i valjda 7000 km.
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2026., 12:23   #87243
Piksa
Premium
Moj komp

Piksa's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Iz osobnog iskustva, problem je što i proizvodači sve više štede i puštaju u prodaju poluproizvode, i onda ti isporuče lemon car, tj novi auto sa 0 km sa problemima.
Govori mi prijatelj da je njegovom poznaniku na na 4000 km na Škodi otišao automatski mijenjač .
Pa se ti sada naganjaj sa servisom, dal je obuhvaćeno garancijom ili ne, dal je do oštećenja došlo usred naćina vožnje, i slično....
Ja sam sa starim Tiguanom imao problema sa gubitkom rashladne tekućine (koji problem nije riješen) nakon 5 mjeseci i valjda 7000 km.
To stoji, ali u oba slučaja spominješ VW grupu. Možda treba uzet tog Japanca (ili Koreanca), čini mi se da oni ipak i dalje drže do kvalitete.
Piksa je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2026., 12:28   #87244
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Mladenxy Pregled postova
Eto čovjek se vozi godinu dana, tj. njegova žena bez problema nakon što sam ga popravio i prodao. Ali ja nisam nikakvo mjerilo, uklet sam odavno kad su auti u pitanju. Nitko nikad nema probleme koje ja dobijem....zato sam dvadeset godina bio samo na službenom autu. Reko idem probat ponovno, polovna mazda 6 dizel i cajger okretaja motora u leru mijenja okretaje kao da daješ gas...kupio netko iz Bosne nakon mene. Mini počeo trošit struju, tri majstora i nakon tri mjeseca prelomio i kupio novi auto sa 0 kilometara i 7 godina garancije. Bio je otišao kompjuter i to smo kupili polovni i zamijenili. A cijelo vrijeme sam svim električarima govorio da sumnjam u to....
Ako ću ikada ponovno kupovati auto, biti će to ponovno potpuno novi. Nemam se volje navlačit sa majstorima.
Nemaš sreće. Sve smo polovnjake kupovali i nikada problema.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2026., 12:38   #87245
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Pa da, slazem se nema 100 garanacije da neces imazi zajeba sa novim kolima. Ali prije ces izganjati da se te stvari rijese unutar garancije nego kad garancija istekne. Isto tako ako vidis da je auto kramp opet da ides na drugi brend, staro za novo (unatoc nekom gubitku) lakse ces se rijesiti tog krampa nego da je van garancije. Iako koliko cujem za ta sranja vecina je specificna za VAG grupu. Tako da danas kupovina tih vozila je egzibicija sama po sebi...
Staro 10.03.2026., 12:43   #87246
Colop
Premium

Citiraj:
Autor Piksa Pregled postova
To stoji, ali u oba slučaja spominješ VW grupu. Možda treba uzet tog Japanca (ili Koreanca), čini mi se da oni ipak i dalje drže do kvalitete.

Citiraj:
Autor Master_Hrc Pregled postova
Pa da, slazem se nema 100 garanacije da neces imazi zajeba sa novim kolima. Ali prije ces izganjati da se te stvari rijese unutar garancije nego kad garancija istekne. Isto tako ako vidis da je auto kramp opet da ides na drugi brend, staro za novo (unatoc nekom gubitku) lakse ces se rijesiti tog krampa nego da je van garancije. Iako koliko cujem za ta sranja vecina je specificna za VAG grupu. Tako da danas kupovina tih vozila je egzibicija sama po sebi...

Čuo sam horror priča i sa BMW,Mercedes, Audi, Peugot,Mazda (tako da ne bi bila samo VAG grupa, niti sam njihov fan boy) tako da mi se čini da je kupovina čak i novog auta neovisno o brandu danas bacanje kockice, nekad dobiješ, nekad izgubiš
Staro 10.03.2026., 14:26   #87247
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
VW koliko kosta ima najvise problema zato sto je profit po zadnjem izvjescu pao 44% I podijeliti ce 50 000 otkaza. A I Porecheu je profit pao sa 5.3 milijarde na 90 miliona. Neka samo nastave dizati cijene i ugradivati lose materijale u kombinaciji sa slabom pouzdanoscu.

Hauba koja nije u boji auto kosta puno vise nego usteda.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Staro 10.03.2026., 15:09   #87248
buljaka
Premium

Datum registracije: Aug 2014
Citiraj:
Autor Astra Pregled postova
Nisu baš automobili ali slično je.
U 7. mj sam si kupio novi quad (CF moto X8) i vozikao sam ga svega 300 km u tih 6 mjeseci. Pošto sam svoju garažu preuređivao odvezao sam ga kod susjeda u njegovu garažu i sad nakon 2 mj sam ga išao paliti i miš mi je pregrizao dobar dio instalacije. U budućnosti bi volio izbjeć takve scene,pa me zanima dali su efikasni i dali čemu služe oni ultrazvučni rastjerivači glodavaca,koje spojiš na bateriju tipa ovo:

Hvala.
Pomaže definitivno ali troši jako akumulator pa pripazi da ne crkne brzo.
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2026., 22:27   #87249
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Šta mi vrijedi novi auto, garancija i besplatni popravak kad ćeš biti bez auta tjednima. Nećeš dobiti zamjenski auto i u većini slučajeva neće ti reći šta je dok ne prođe garancija. Nakon tog dobe naglo prosvjetljenje. Odmah kažu koliko košta i bit će složeno već danas.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2026., 22:41   #87250
viper84
Premium
Moj komp

viper84's Avatar

Datum registracije: Dec 2012
Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
VW koliko kosta ima najvise problema zato sto je profit po zadnjem izvjescu pao 44% I podijeliti ce 50 000 otkaza. A I Porecheu je profit pao sa 5.3 milijarde na 90 miliona. Neka samo nastave dizati cijene i ugradivati lose materijale u kombinaciji sa slabom pouzdanoscu.

Čekaj malo, 5.3 mlrd na 90 milijuna!? Prema tim brojkama uskoro onda ide ključ u bravu.
Staro 10.03.2026., 22:44   #87251
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Stellantis ni nema profita nego minus od 25 miljardi
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 10.03.2026., 23:28   #87252
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor viper84 Pregled postova
Čekaj malo, 5.3 mlrd na 90 milijuna!? Prema tim brojkama uskoro onda ide ključ u bravu.

Da, ali to je do restrukturiranja. Sama odluka za produljenjem proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem je udarac od 5 milijardi. US tarife su 3 milijarde, itd..
Sami prihodi grupe su pali za 0.8%.

Stellantis je 22 milijarde isto radi restrukturiranja, promjena EV strategije ponajviše.

Računovodstvene igre.
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2026., 05:56   #87253
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Citiraj:
Autor Amdejac Pregled postova
Šta mi vrijedi novi auto, garancija i besplatni popravak kad ćeš biti bez auta tjednima. Nećeš dobiti zamjenski auto i u većini slučajeva neće ti reći šta je dok ne prođe garancija. Nakon tog dobe naglo prosvjetljenje. Odmah kažu koliko košta i bit će složeno već danas.
Zato si ti kupio auto na kojem je sve krepalo sve što je trebalo krepati i uredno vozi?
Staro 11.03.2026., 10:06   #87254
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Zato si ti kupio auto na kojem je sve krepalo sve što je trebalo krepati i uredno vozi?
Već sam ti rekao. Kad sam uzimao Insigniju znao sam da uzimam auto koji će se pokvariti. Opel je to. I pitanje je samo dana ili trenutka. Čak ti niti ne nagovjesti da će se pokvarit da se možeš pripremiti. Jednostavno se ugasi. Auto odluči tu ćemo stati i ni makac. Napraviš u jutarnjoj gužvi krkljanac. Ljudi ti sat vremena jebu majku. Ali Opel mi je pružio to zadovoljstvo da se vozim u Orixovoj šlepi.
Ali uopće se ne ljutim na auto. I dalje mi je drag i volim ga.
Imam ovlaštenog mehaničara koji mi dođe sa dijagnostikom u kućnu posjetu.
Uglavnom riješit će se i popravit će se.
Točka na i će biti kad se riješim škode i uzmem Giuliu 2.0 Turbo. Poznat problem sa "Multi Air", 2000 eura servis.

Asus N750JK (Upgrade)

Staro 11.03.2026., 10:19   #87255
Colop
Premium

https://slobodnadalmacija.hr/auto-mo...sefova-1542892

valjda će preostali zaposlenici znati izbrusiti var na vratima da se ne porežeš
Staro 11.03.2026., 10:31   #87256
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Nezz odakle ti ta informacija, meni je svaki kvar na autu bio rjesen u par sati. Na corolli su se 4 stvari mijenjale

1. Motor desnog retrovizora, u par sati rjeseno, nije bilo ni hitno kad cu
2. Radio pukla plastika, bez problema rijeseno isto nije bio hitno
3. Drzac za naocale bio kriv, cijela konzola gori zamjenjena, isto u tom radnom danu
4. Jedino hitno, pumpa vode crkla, auto se pregrijavao, iznenadni i hitni kvar, rijesen taj isti dan, u ovlastenom zamjenili i remen usput.

Jedini dugi servis je bio kad me je neka zena udrila u garazi i razbila prednji kraj, nisu mogli nista radit dok nisu dobili odobrenje od osiguranja, koje se čekalo zbog policijskog izvješća. Ali čim su dobili, napravili su u roku 2-3 dana
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2026., 10:57   #87257
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Nezz odakle ti ta informacija, meni je svaki kvar na autu bio rjesen u par sati. Na corolli su se 4 stvari mijenjale

1. Motor desnog retrovizora, u par sati rjeseno, nije bilo ni hitno kad cu
2. Radio pukla plastika, bez problema rijeseno isto nije bio hitno
3. Drzac za naocale bio kriv, cijela konzola gori zamjenjena, isto u tom radnom danu
4. Jedino hitno, pumpa vode crkla, auto se pregrijavao, iznenadni i hitni kvar, rijesen taj isti dan, u ovlastenom zamjenili i remen usput.

Jedini dugi servis je bio kad me je neka zena udrila u garazi i razbila prednji kraj, nisu mogli nista radit dok nisu dobili odobrenje od osiguranja, koje se čekalo zbog policijskog izvješća. Ali čim su dobili, napravili su u roku 2-3 dana
Ovdje sa foruma. Mario92.
Ne pričamo o sitnim kvarovima kad imaju dio na lageru ili kad te naruče na servis.
Nego kad je kvar veći ili skuplji ili ga ne mogu dijagnosticirati pa se ponavlja danima.
Primjer. Auto se ugasi kad se zagrije.
Ili kao meni sad. Priključiš dijagnostiku i kaže nema komunikacije sa motorom i baca ti grešku OBDa. Meho mi hodočasti u kućnu posjetu i mjeri napone sa unimerom, vadi šeme sa opelovog servera. Takavi auti stoje na servisu i popravljaju se kad ima vremena jer je teško naplatiti.

Asus N750JK (Upgrade)

Staro 11.03.2026., 12:27   #87258
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Citiraj:
Autor Bono Pregled postova

Upravo to. I ne samo to, u linku od kolege Colopa, lik je otisao 2022 i primit ce ukupno 9 milja bonusa, jebemti....
Staro 11.03.2026., 12:40   #87259
Colop
Premium

Meni se bila desila na VW Tiguan situacija da iako sam našao na netu da je rješenje za problem gubitka rashladne tekućine promjena pumpe vode+još nekih stvari, i iako su u Americi Tiguani masovno bili opozivani upravo radi toga i instalirani novi o trošku proizvodača, VW nije htio promjeniti pumpu vode u garantnom roku.
Naravno, kada je garancija prošla na prvom servisu iza toga sugerirana je promjena pumpe vode ......
Staro 11.03.2026., 14:13   #87260
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Kaj nema VW neku kulancu i da priznaju dio cijene servisa?
Ako je auto servisiramn u ovlaštenom servisu i bilo im je napominjano to?
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2026., 15:02   #87261
Colop
Premium

Citiraj:
Autor zgmmax Pregled postova
Kaj nema VW neku kulancu i da priznaju dio cijene servisa?
Ako je auto servisiramn u ovlaštenom servisu i bilo im je napominjano to?

Ja je nisam dobio.
Recimo tražio sam da mi se odobri kulanca na promjenu mehatronike DSG mijenjača, jer je uredno mijenjano ulje u mijenjaču i ostalo, i nisu ni to odobrili....
Staro 11.03.2026., 16:08   #87262
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Zlovenci su se konačno odlučili napraviti AC Rupa-Postojna
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...edati-20260311
Staro 11.03.2026., 17:21   #87263
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Ekipa, trebam savjet.

Klinka mi je nedavno položila i u potrazi smo za autom. Za prvi auto smo odabrali Mini, dvoja vrata, vjerovatno između 2014.-2019. Ona s njim neće raditi previše kilometara, to je sigurno.
Pošto nikad nisam imao većih iskustava s njima (osim što sam napravio par kilometara probne vožnje), može li mi netko reći kakvi su ti auti glede održavanja ?
Da li ići na benzinca ili dizela, ili je nebitno ? Kabrio ili ne ? Išli bi definitivno na ručni mjenjač.
Hvala
Što više tražim i istražujem, to manje znam što ću.

Nakon što sam odustao od Minija zapeo mi za oko Citroen C3 2020/2021. godina, auto pravi bombončić.
No, izgleda da 1.5 HDI motori imaju potencijalni problem sa pretankim lancem koji, kad/ako pukne, izaziva havariju motora.
S druge strane, 1.2 benzinac i njegov "mokri" remen je također na lošem glasu.
Staro 11.03.2026., 17:57   #87264
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Što više tražim i istražujem, to manje znam što ću.

Nakon što sam odustao od Minija zapeo mi za oko Citroen C3 2020/2021. godina, auto pravi bombončić.
No, izgleda da 1.5 HDI motori imaju potencijalni problem sa pretankim lancem koji, kad/ako pukne, izaziva havariju motora.
S druge strane, 1.2 benzinac i njegov "mokri" remen je također na lošem glasu.
Do koliko para bi išao?

Asus N750JK (Upgrade)

Staro 11.03.2026., 18:28   #87265
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Citiraj:
Do koliko para bi išao?
10-12k €
Staro 11.03.2026., 19:05   #87266
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Zasto dizel za malu kilometrazu po gradu?
Staro 11.03.2026., 21:06   #87267
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Bmw kec benzinjara b38
Staro 11.03.2026., 23:14   #87268
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Citiraj:
Ovdje sa foruma. Mario92.
Ne pričamo o sitnim kvarovima kad imaju dio na lageru ili kad te naruče na servis.
Nego kad je kvar veći ili skuplji ili ga ne mogu dijagnosticirati pa se ponavlja danima.
Primjer. Auto se ugasi kad se zagrije.
Ili kao meni sad. Priključiš dijagnostiku i kaže nema komunikacije sa motorom i baca ti grešku OBDa. Meho mi hodočasti u kućnu posjetu i mjeri napone sa unimerom, vadi šeme sa opelovog servera. Takavi auti stoje na servisu i popravljaju se kad ima vremena jer je teško naplatiti.
Kod mene je specifična situacija jer je većina vremena otišla na papire i nevjerojatne budaletine u Žitvaju. Šogorica ima super iskustva sa Žitnjakom, meni je Frassinox također za sad super iskustvo. U zadnjih par godina je dosta ljudi uzelo Kie koje ja znam i generalno su svi zadovoljni (i familija i prijatelji, ja sam bogec pa nemam bogatune oko sebe ) Same dijelove sam čekal 5 radnih dana.

Vjerujem da sam iznimka. Za 20k eura mislim da nemreš kupiti kompletniji auto novijeg datuma.

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 05:37   #87269
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Citiraj:
Već sam ti rekao. Kad sam uzimao Insigniju znao sam da uzimam auto koji će se pokvariti. Opel je to. I pitanje je samo dana ili trenutka. Čak ti niti ne nagovjesti da će se pokvarit da se možeš pripremiti. Jednostavno se ugasi. Auto odluči tu ćemo stati i ni makac. Napraviš u jutarnjoj gužvi krkljanac. Ljudi ti sat vremena jebu majku. Ali Opel mi je pružio to zadovoljstvo da se vozim u Orixovoj šlepi.
Ali uopće se ne ljutim na auto. I dalje mi je drag i volim ga.
Imam ovlaštenog mehaničara koji mi dođe sa dijagnostikom u kućnu posjetu.
Uglavnom riješit će se i popravit će se.
Točka na i će biti kad se riješim škode i uzmem Giuliu 2.0 Turbo. Poznat problem sa "Multi Air", 2000 eura servis.
U kratko lijepo je tako kada nemaš pametnijeg posla pa sam sebi radiš probleme u životu.
Staro Jučer, 06:33   #87270
Slow
Premium

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Zasto dizel za malu kilometrazu po gradu?
Pa i ne baš. 116i, 2019.,70k na satu, mapa (cca.170ks), u Zagrebu se vozim isključivo u vrijeme gužve i idemo 10 litara.
Van grada je pjesma, ali semafori ne.
Slow je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno