|
|||||||||||
|
|
#6031 |
|
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Odi na masovnu grobnicu i ili aktiviraj ESU (support do 2028) ili isto preko njih instaliraj IOT LTSC pa si miran do 2032 ako taj lap preživi do tada. |
|
|
|
|
|
#6032 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Napravi šta kažu kolege. Naravno da stavljaju takve poruke za preplašit (l)usera nebi li otišao na aktualno W11 smetje. |
|
|
|
|
|
#6033 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Jasno mi je da je izašlo i to nije predmet spora, nego to što poruka "Your device is missing important security and quality fixes" u najmanju ruku navodi na krivi zaključak. Da li je windows update failao po četvrti put danas ili oni besramno guraju win11 na laptop koji istog ne može podržati po njihovim vlastitim kriterijima? Ne vidjeh drugu stranicu: ovo je kao neki službeni laptop pa ne bih htio baš ništa mimo etabliranih kanala instalirati.
|
|
|
#6034 |
|
Registered User
Datum registracije: Jun 2024
|
Ta poruka jeste normalna i.. jeste normalna Znaci pojavljuje se ako imas ESU i ako nemas.Nedavno sam dizao win10 na masini na kojoj je odradjen ESU. I onda se ulogujem sa acc s kojim je ESU aktiviran. Long story shrot; nece da povlaci update jer je bug. Pokusao sam "stotinu" stvari ali nece pa nece. I pomogne mi update/troubleshoot. Odradi on "svoje" i nakon toga krene povlaciti update.
|
|
|
#6035 |
|
Moderator
|
Drajvere za hw nađeš na supportu proizvođača ili potražiš po Device / Hardware ID > https://www.catalog.update.microsoft.com/Home.aspx Za drajvere ima još opcija ali ovo poviše je najčešće dovoljno. Jedini update koji realno trebaš su definicije za Defender AV ako ga koristiš, ako koristiš neki drugi AV onda ne treba ni ove definicije. |
|
|
|
|
|
#6037 | |
|
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#6039 |
|
Registered User
|
Ne treba mi vise cijeli disk za C:, 2TB NVME, i sada imam 1.3TB free prostora. Da ne dizem nanovo win10, kontam napraviti novu particiju. Ali standardni problem, od 1.3TB, nudi 217GB. Probao sam sve (gasenja hibernacije, paging file, restore point, disable kernel dumb) i chkdisk. Nista ne pomaze. Ima li nacina da ovo procepi ili mi ne gine dizanje nanovo win10 pa kreiranje particije prije instalacije?
|
|
|
#6040 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ja bi to kroz gparted sa GUI-jem odradio (skini live gparted iso i bootaj). Iza c: ti nekad znaju biti recovery particija itd... Ako imas takvu situaciju, nemoj nista mijenjati, neka sve ostane kako je. C: bi trebalo lako shrinkati, recovery particiju pomaknuti odmah do c:... Jedino nisam siguran dal bi to radio sve u jednoj operaciji (shrink c:, move recovery, create d ili bi radio korak po korak.Obavezno napravi image backup cijelog diska jer te to spasava ako windowsi odluce prditi zbog ovih izmjena (rescuezilla, clonezilla, acronis...).
|
|
|
|
#6041 |
|
Registered User
|
Ma da, nece moci iz samog windowsa. Samo zasto mislis da bi recovery part trebao pomjeriti do c: nakon "rezanja" diska? Jer u tom slucaju se ne moze prosiriti C: ako slucajno zatreba. Mislim, ima i nacin da se napravi nova recovery particija. Prebaci skroz desno, obrise original pa se moze siriti. Ali sad nesto i kontam, mozda ipak dici win10 na novo a prije toga napraviti 50-50 podjelu pa biti miran. Hvala svakako.
|
|
|
#6042 |
|
Premium
|
Windows shrink nije nikada bio neka sreća, ali je taj konzervativni pristup ne diranja sistemskih fajlova vjerojatno pridonio pouzdanosti postupka. Ono što biš treba odraditi je contig, ne chdsk. To bi ti trebalo dopustiti da napraviš više prostora, međutim ono što te vjerojatno blokira je MFT tablica. Gparted to riješi bez problema. Maknuti će fajlove gdje treba i napraviti mjesta. MEĐUTIM, gparted promijeni tip particije. I onda windows bootloader više ne vidi sistemsku particiju. Zadnji puta kada mi se to dogodilo morao sam ručno postaviti tip particije broj 7. Tako sam i zapamtio, lucky number seven.
|
|
|
#6043 |
|
Moderator
|
Ima više slučajeva / situacija a svaka se rješava drugačije, naravno da se takve stvari radi iz Live Win ili Live Linux. Za početak treba vidjeti "sliku" diska tj. raspored particija na disku pa onda dalje. Najbezbolnija varijanta je NE DIRATI particije Boot loadera i recovery, samo se "C:" (namjerno pišem u navodnike jer Linux može dodjeliti drugačije oznake) prvo smanji na recimo 100 - 200 Gb. Sada u slobodnom prostoru možeš: a) napravi jednu novu particiju sa cijelim oslobođenim prostorom b) prvo napravi extended particiju od cijelog slobodnog prostora a onda unutar tog extended možeš više logical particija |
|
|
|
|
|
#6045 |
|
Registered User
|
Jeste GTP, ne bi mogao win11 (nekad prije) instalirat da nije. Disk nema jedne particije. Sav disk je C:. Ima pored health recovery dok je naravno boot loader zavrsio na trecem disku. ![]() Mislim da je sad kako i Mkey kaze, najbolje ne dirat nista pa cu mozda biti primoran win11 ovde stavljat za 4-5 mjeseci kada ugase full win10 podrsku. Ali mi je cudno da je ovo i dalje ista zajebancija kao na XP i win7.
|
|
|
#6046 |
|
Premium
|
Ponavljam, pitanje je gdje se na disku nalaze razni fajlovi. Nekada davno sam koristio onaj alat, kako se zvao, defragly ili tako nekako. On bi ti lijepo grafički prikazao gdje se nalaze pojedini fajlovi.
|
|
|
#6047 |
|
Registered User
|
Da, ti unmovable fajlovi su vjerovatno pri kraju diska. Moglo bi se kroz CMD odraditi shrink part i dobiti vise prostora, pa mu mogu zatadi 900GB ali on ce napraviti particiju od 200. Pa kontam da ni ne radim. Probat cu defragmentaciju/trim i ako na netu pise da se ni slucajno ne radi ako nije HDD.. kao da ce PC eksplodirati. Lol.. EDIT: E jb ti kompjutere. Ostao je negdje na kraju diska paging fajl i ako sam ga ugasio. Ocito nisam. Nevermind, zasluzujem vaspitni ban. Sad je ok.. ![]() EDIT: Ipak ne moze. Probao napraviti particiju od 800GB i kaze da nema dovoljuni prostora na disku. Ne moze zavrsiti komandu, i sad se opet "ponuda" smanjila. ![]() Its magic EDIT: Ok, dobio sam ponovo ponudu od 1.3TB ali nisma pokusavao 800 vec probam 700GB. I proslo je. Nije željeni split ali neka sad ovako stoji. Ako jos neko bude dangubio oko opvoga i ne pokazuje full free space. Ja sma sa trim pa clean disk metodom dobijao puni iznos. Prije toga naravno paging, hibernaciju i ostale gluposti pogasiti. ![]() EDIT: On ce mene zajebavat. Smanjim ja ponovo C:. Obrisem G i unallocated space se spoji u jedan. I sad dobijem normalnu particiju. ![]() Osjecam se kao da ponovo koristim XP. Forever young.
Miquella is mine and mine alone. Zadnje izmijenjeno od: Promo. 04.04.2026. u 23:06. |
|
|
|
![]() |
|
|