|
|||||||||||
|
|
#3572 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ma neee, sve 5 mladiću ![]() |
|
|
|
|
|
#3573 | |||
|
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
Citiraj:
Prije nekih 15-tak dana sam na jedan laptop stavljao Zorin OS iz znatizelje i vidio sam nesto da se u njemu mogu pokretati windows aplikacije uz nesto ali nisam detaljnije proucavao jer slabo je radio taj OS na core 2 duo laptopu sa 4GB rama, mislim radilo je ali cpu je skakao stalno 70-90% kod sufranja sto me nije ni zacudilo jer je laptop iz 2009 godine sa cpu koji ide do ~1,8GHz pa sam ga maknio i na kraju se ispostavilo da windows 8.1 sa Open Shell + Mozilla "fork" radi odlicno. Code:
https://github.com/ToprakBZK/Modern-Firefox-For-Windows-8.1/releases/tag/2026-1 ![]() Inace, ovaj komp za videonadzor ipak je pretrpio iliti dobio neka systemska ostecenja. Sam system tj C particija nije nista kriptirano ali sam nasao par .txt datoteka sa ovim sadrzajem: Citiraj:
Sve ostale kompove u kuci sa preskenirao sa vise alata i srecom cisto sve a sam beckup je poseban HDD na koji 2-3 puta godisnje stavljam image particija ili ssd-a cjelog. E sad ovaj komp za wideonadzor je ocito nesto systemski mrezno ostecen jer me napadaju iz Pakistana, China, Indija, US itd... iako sam sve te IP adrese blokirao sa FW svakih 1-2-3h iskoci nova IP adresa. Sa mreze prema ostatku kuce je otkacen. ![]() Dakle nema druge nego format pa probat sa Linuxom...
|
|
|
|
#3574 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ako napraviš baš virtualku, s recimo QEMU, onda je najlakše sherati lokaciju između hosta i guesta. However, nisam siguran sada dok mi mozak radi na dva cilindra, možda tri, koje su implikacije po ransomware sigurnost. Međutoa, po meni najjednostavnije i najsigurnije rješenje za taj problem bi moglo biti da u VM staviš nešto kao jellyfin koji će onda na lokalnoj mreži učiniti te video snimke dostupnima za gledanje. Možda ima neka jednostavnija aplikacija za slično. Samo jednostavan HTTP server bi vjerojatno isto bio OK. Ali, ako ti već imašu tu low power mašinu za svrhu snimanja, onda možda najbolje to pustiti tako kako je? Samo na nju staviš, recimo, onda taj HTTP server, i na lokalnoj mreži učiniš dostupne video snimke. To je po meni pozavidan nivo izolacije. A šansa da ti na to računalo dodje neki ransomware je i tako nula. Ako je ta mašina na neki način izložena napadima izvana, pa najbolje neka bude permanento offline i problem riješen? Možda biš trebao razmisliti o nekom ozbiljnijem firewalu da zaštitiš mrežu. Ja ti predlažem da koristiš MX Linux AHS XFCE edition. To se meni pokazalo kao stvarno odlično rješenje, jako user friendly, napravili su čuda konfiguracijski alata, ima dva control panela, stvarno dobro, bazirano na debianu. Mislim da je to momentalno top izbor za nove korisnike.
|
|
|
#3576 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Ransomware je ransomware - ako Windows vidi i ima pristup share-u i zarazi se > zaraze se i datoteke na share-u. Tak da u tom slucaju od Linuxa nema koristi. OSIM ako Linux radi backup tih podataka na EXT4 particiju koja Windowsu nije vidljiva pa je veca sansa da jos ulovis nekompromitirane podatke. Al mislim da je to prekomplicirano za ovu namjenu. Windows > pamet u glavu > backup na 2 lokacije (jedan mjesecno, jedan tjedno) i sve skenirat. |
|
|
|
|
|
#3578 | |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Virtualka ne rješava ništa jer mora biti u bridge modu kako bi izvana mogao pristupiti shareu, a to mu dođe na isto kao da ima još jedan fizički komp, samo će si zakomplicirati situaciju. Treba osigurati postojeću mašinu firewallom ili drugim VLAN-om ili nekim drugim načinom jer cilj je izbjeći otvoren SMB prema svima, obavezno koristiti SMB v3. Ako će dizati HTTP server koji sigurno ima svoje rupe, onda isto tako može napraviti i read only share. Može zatvoriti i sve incoming portove, ostaviti tipa samo RustDesk pa ima sliku, ton i copy/paste unutra/van. Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
|
#3580 |
|
EMP moderator
|
Nebitno za ovaj i svaki ransomware slučaj, malware je uletio preko lokalne mreže.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#3582 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
A kak ce zapisivat podatke gore? Od toga bas i nema onda neka velika korist. |
|
|
|
|
|
|
#3585 | |
|
EMP moderator
|
Citiraj:
A ne znamo je li 3.x ili nije, Win 11 po defaultu drži i 2.0, a ako ima koju Windows 7 mašinu, stari printer,... možda je uključio i 1.0.
|
|
|
|
|
|
|
#3586 |
|
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Nitko se nije osvrnuo da je spomenuo klinca, da nije on nešto poklikao i proširio po mreži? Ili gđa? Ja recimo doma na svojim kompovima imam samo defender, ali gđa ima i dodatne zaštite. Pa mami sam npr napravio usera bez admin prava da me ne zove više svaki tj kad nešto sjebe. |
|
|
|
|
|
#3587 | ||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
||
|
|
|
|
|
#3588 |
|
EMP moderator
|
|
|
|
|
|
|
#3589 |
|
White Rabbit
|
|
|
|
|
|
|
#3590 | |||
|
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
ali znalo je biti situacija gdje zena gleda filmove po raznim stranicama te iako ima ublock origin nekako uspije poklikat tamo gdje ne treba no uvijek je to bilo da joj poiskacu reklame ili redirect na neku glupost itd... Mali nije bas tako "mali, mali" radi i iskljucivo kupuje igrice preko steama itd... prije 6/7 godina je doso dolje u "moju radionu" i veli nesto mi komp steka, odem i preskeniram 20-tak razno raznih trojanaca i koje cega a sve od patchera, crack i slicno sto je njemu naravno trebalo za igrice, od onda kupuje od djeparca a sada od plaće i tu ne popustam ni milimetar, ako ces nesto instalirati a da nije original onda si plati posebni internet prikljucak ili selidba. Citiraj:
Kamere su oko kuce 500m dalje i tu imam 5GHz link na ovu kucu i lokalno ne trebam internet ali ako odemo od kuce na dan/dva itd... onda preko moba ili laptopa pogledam jel ima cega.
|
|
|
|
#3591 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
|
|
|
|
|
|
#3592 |
|
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
![]() ![]() ![]() tipicno, nikad starci nisu nista. koliko cesto imam takve razgovore i za komp i za mob za oboje staraca. ne radi mi, sporo je, otvoris operu , a ono 99 nezatvorenih tabova, i 66 aplikacija u pozadini. i moš ti 101 put objansit, nema koristi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"We all must hang together, or surly we will hang separately." AMD Ryzen7 7800x3D+Noctua NH-D14 | MSI Tomahawk WIFI AMD B650 | 2x16GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30 1,39v | SAPPHIRE Pulse RX 9070xt UV/OC | 1tb NVMe sammy 970 evo plus, 2TB Samsung 990 EVO Plus, 128gb NVMe Patriot P300, Crucial MX500 500GB, Kingston 480gb | Riotoro ENIGMA G2 850W 80 Gold | Corsair Carbide 300R modded | Win10 ENT LTSC IoT (work) + Win11 ENT LTSC IoT (gejming) | logitech g403 | ROCCAT Horde | AOC CQ27C4 + AOC C24G1 + 50" Hisense H50A6140 AMD Ryzen5 2600+Xilence Cryon M806D.B | Asus x370 Prime Pro rev1.03 (bios 6203) | GSkill Aegis 32GB (2x16) DDR4@3,2GHz | 2x Intel 545s 128GB, 1x Crucial MX500 500GB | Gigabyte GTX960 | sisa 620w | Fractal Design Focus G | Win7 x64 + Win10 ENT LTSC IoT | logitech g403 | ROCCAT SuoraFX intel i5 2500k@4,5ghz (1,28v)+FSP Windale 4 | ASRock Z68 Ext4 Gen3 (bios 1.20) | 2x8gb DDR3 HyperX Savage, 1866mhz, 10-10-11-27,1,5V | Samsung SSD 64gb, 2x256gb SSD | iGPU | corsair vx450w | CoolerMaster Centurion 534 modded | Win7 x64 |
|
|
|
|
|
#3595 | ||
|
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
|
|
|
|
#3596 |
|
Premium
|
Ne spajam se uopce! Spajam se mobom ili laptopom sa Reolink aplikacijom direktno na kamere a ako nisam/o kod kuce vise dana onda samo preusmjerim snimanje na SD kartice u kamerama i komp je ugasen. Znaci ako ja sam nisam kod kuce vise dana, ostavim komp za snimanje ukljucen i zena moze pregledat snimke a ja uzivo pogledam kad mi se sprdne... ako svi nismo doma ili je mali sam onda taj komp ugasim i preusmjerim snimanje na SD karticu i po potrebi mogu skinut klip itd... Bas radi sigurnosti nisam htio sloziti da se tom kompu moze pristupiti izvana. Prvo sam samo snimao na SD karticu a onda reko koja korist ako mi kakva lopina odnese kameru zajedno sa karticom ![]() Bilo je kradje drva kod susjeda a ko za vraga ja uvijek imam jedno 40-tak m2 na lageru jer kad mi dosadno ja u drva. Onda sam slozio taj komp da mi snima i lokalno pa reko makar cu imati snimku prije putovanja kamere u neciju torbu. Jednu kameru ( 2 snimaju ono bitno ) sam uspio pozicionirati samo da snima ove 2 bitne i ta je vizualno sakrivena/maskirana. Bilo je sumljivih setnji van ograde pa navirivanje preko ograde ali imam 2 IR reflektora i to se u mraku dobro istice u vidu crvenih tocki/svijetla pa kada sumljivci skuze da je tu nesto - samo produze ko fol dalje. Vecinom Indijanci setaju.
|
|
|
#3597 | |
|
EMP moderator
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#3598 |
|
Premium
|
Pa da li te kamere uopće streamaju direkt na komp ili je to sve reolink cloud? I ti smatraš da je to primjenjivo u ovom slučaju s obzirom na sve do sada izneseno?
|
|
|
#3599 |
|
EMP moderator
|
Nego što... Reolink cloud se plaća, sumnjam da to koristi.
|
|
|
|
![]() |
|
|