Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.02.2026., 00:58   #1381
KOveonline
Premium

KOveonline's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Pozdrav ljudi.
Situacija je sljedeća.
Imam kuću, visoka prizemnica.
Na tavanu je od Telemaha ZTE MC888. Gore je radi boljeg hvatanja signala. Nakon problema s pucanjem interneta (do ponovnog restarta uređaja), ovo je treći koji je skupa s novom SIM proradio kako treba. I sada je na 100 Mbit down i 40 upload. Niti jednom nije izgubio internet tako da se balada sa 100 mailova i poziva i HAKOM-a isplatila.

Na tog jadnička sam nakačio (za sada) 15ak IoT uređaja koji zahtjevaju 2.4 Ghz WiFi, 2 PC-a i TV preko UTP CAT6. Stari PC je u konobi 15ak m dalje i super je za ripanje i konvertiranje crtića za djecu, torrente i Plex server. Sad zadnje dodao sam sušilicu rublja u konobu i hvatanje WiFi signala postaje problem.

Razmišljao sam o nekom Access pointu, ali nema mi gore stvari kada mi npr. mobitel hvata wi-fi s glavnog routera i ne pušta ga dok postoji iti malo šanse da vuče preko njega dok stojiš pored Access pointa s istim SSID-om.

Znam da je za sada overkill, ali gledao sam uzeti dva Asus RT-BE50. Jedan u dnevnu sobu, drugu u tu konobu. Na ovome u dnevnoj ZTE kao modem, a ova dva Asusa spojeni UTP-om (između Asusa bi bio jedan mali switch da spoji vezu preko tavana do konobe) i napraviti mesh. Gdje god sam čitao, kaže da se odlično pokretni uređaji prebacuju na router s boljim signalom i da tu nema problema. Uređuje se i druga konoba pa možda padne i jedan playseat (lijepo je sanjati).

Kada jednog dana osvane optika, onda bi išao na 1GBit. Za koju godinu će i djeca dobivati laptope, tablete, mobitele. Zahtjevi će rasti pa gledam unaprijed pokriti što više toga jer unutar lokalne mreže prometa će biti na sve strane.

AI mi tvrdi da je Asus RT-BE50 odličan izbor. Mene zanima što vi kažete. Navodno da Asus ima odličan software...

Sorry na dugom postu. Uvijek se rasplamsam kad idem u nove IT vode.
KOveonline je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 16:29   #1382
dubrava
Premium

Datum registracije: Apr 2007

Nisam bio za vikend u zg.
Ovak da, imam ovaj ormaric na ulazu u stan i sad je tu ont i jedva naguran ruter i provucenih 6 lana u svaku sobu i dnevni ovako po dva.

Mislio sam traziti taj wifi6 i dva mesha, il se isplati kupovati opremu? Ne znam uopce sta drugi nudi ako bih se kasnije presaltao sa skupog tcoma nekad.

Ali da, dosla mi je ideja i switch staviti u ormaric https://www.mall.hr/switchevi/tp-lin...ab=description (ovaj bi trebao biti ok velicine da stane hm), ali onda bih trebao ruter spojiti u komodu ispod tv i moram wan jedan ulaz potrositi, a drugi lan utikac kao izlat rutera nazad u switch. I onda još i tv i max tv opet povuci do rutera.

To sam izbjegavao jer je bila zenina zelja da nemam nikakve zice od telke do dole, ali posto nemam toliko ulaza iza telke, nekako bih mozda probao provuci kablove uz one akusticne panele koju su do trecine telke pa da se manje vidi. Neke flat kablove od 0.5m
https://www.instar-informatika.hr/ka...77480/product/

To bih razmotrio ako postoji mogucnost da mi taj ruter onda pokrije signal stan, iza tv je hodnik sa ugradbenim ormarom i dvije spavace. Ovako iz ormarica bez mesha je u spavacoj bio banana signal, ako ne bude dobro svejedno bum spojio mesh, ali uvijek te zice zice posvuda

A ako trazim tcom da mi ostave ont zbog switcha i rutera u dnevnom, kad je vec spojeno tako, da li to prolazi tako? Ne vidim zasto bi ga prisilno micali uz novi tehnicolor. A pretpostavljam da bi on imao bolji signal i bolje podnosio vise spojenih uređaja od trenutnog Arcadyana. A mesh jedan mogu naruciti pa ako slucajno ne bude potrebe vratim samo mesh.

Pronašal jednu sliku telke, https://www.pevex.hr/kanalica-15x15-smedji mozda tako nesto prilijepiti na rub panela? il deblja treba posto bi bila 4 kabela hm

Zadnje izmijenjeno od: dubrava. Jučer u 16:56.
dubrava je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 17:01   #1383
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Vidim da imaš viška LAN kabela pa se može svašta složiti sa vlastitom opremom.

Moj prijedlog:

1.Trenutni HTov ONT ili vlastiti (TPLink G7)
2.Uzeti TPLink,Asus,itd... što ti se svidi
3.8 Port Switch

Glavni router staviš gdje imaš MaxTV STB.
Jednim LANom dovedeš mu link iz ONTa a drugim vratiš nazad u switch iz kojeg ide u druge Mesh nodeove.

Ovo sa Speedportom i el. ormarom izbjegavaj.

I ono najbitnije koliko možeš uložiti u vlastitu opremu?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. Jučer u 18:05. Razlog: Maknut nepotreban quote
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 18:26   #1384
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Eto je i Karlo potvrdio moj prijedlog sa gl. routerom "ispod TV" jer tako dobiješ WiFi gdje ti i treba.
Iz routera jedan Lan kabel u MaxTv STB (koji se mora "vidjeti" da bi mogao upravljati daljinskim).
Iz routera drugi Lan kabel i "vraćaš" Lan / kućnu mrežu / Internet u ormarić a tamo (kad se makne sadašnji router) stane TL-SG108E switch.

Opisali smo ti kako spojiti i to radi.

To sa "sakrivanjem" kabela a da sve potrebno radi je posebna kategorija ili umjetnost

Za početak ovo odradi i vidi rezultat, a naknadno (ako i tada ne budeš zadovoljan) možemo o custom opremi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 19:55   #1385
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Preporuka routera

Citiraj:
Autor dubrava Pregled postova
[

A ako trazim tcom da mi ostave ont zbog switcha i rutera u dnevnom, kad je vec spojeno tako, da li to prolazi tako? Ne vidim zasto bi ga prisilno micali uz novi tehnicolor. A pretpostavljam da bi on imao bolji signal i bolje podnosio vise spojenih uređaja od trenutnog Arcadyana. A mesh jedan mogu naruciti pa ako slucajno ne bude potrebe vratim samo mesh.
Tehnicolor je all in one router i prebacuju te u rdk platformu pa taj ont miču jer ne sluzi nicemu. Ja sigurno ne bih uzeo tehnicolor nego zadrzao postojece i umjesto speedporta stavio neki bolji. Wifi tehnologija ne znaci jaci signal. Ja sam ostao na 2x fritzbox bez wifi6/7 jer mi oba povezani kablom u mesh pokrivaju kuću i rade bolje nego neki s dugackim antenama. Za sada poslusaj preporuke Karla i Nikkyja pa povezi na onaj nacin. Ako ti kasnije signal bude problem, sve se lakse rijesi kad nemas RDK i tehnicolor. Ja imam rdk i tehnicolor ciji wifi ne koristim te ta 2 fritza su spojena na njega i ne mijenjam ga za ont iz drugih razloga ali da mi ne treba sigurno ne bih njega imao kao glavni router jer nije stabilan niti mu valja wifi nesto posebno

Zadnje izmijenjeno od: spawn. Jučer u 20:29.
spawn je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na