|
|||||||||||
|
|
#692 |
|
Registered User
Datum registracije: Aug 2023
|
Ja više u zadnje vrijem korsitim Vinted za sitne stvari. Njuškao je uveo obavezan PP na gotvo se oglase prije si imao opciju za isključit. |
|
|
|
|
|
#693 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Jbg, welcome to EU... Realno, da se mene pita, mogla bi se automatizmom ukljucit naplata nekog mikro poreza ako bas mora nakon sto se dosegnu te granice, jednostavno podignem cijenu malo kada nes prodajem za taj postotak i ciao bella... Ne bih imao nista protiv, samo da me kasnije ne kaznjavaju, ovrsavaju i ne tumace propise kako im se sprdne...
|
|
|
|
#694 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
|
|
|
|
|
|
#695 | |
|
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
Citiraj:
To se gleda u godini dana ili?
|
|
|
|
#696 |
|
Premium
|
Da, u razdoblju od jedne godine se to gleda... Kako rekoh, DAC7 je direktiva od EU kojoj su podlozne sve te web platforme za kupoprodaju... Ako mene pitas, potpuno besmisleno jer da godisnje kupim, koristim i prodam 2-3 laptopa cu preci 2000EUR i onda riskiram da me porezna pocne ganjat... No, kod Njuskala je dobro da, iako forsiraju PayProtect na puno kategorija, sve se mozes dogovoriti preko poruka tako da ne ide preko PayProtecta... Od pocetka godine sam imao dosta prodaja koje su isle direktno... No, opet, Porezna... Trebas pazit da nemas neke velike ulazne uplate, nesto sto ce ih ubost u oci... Pricam o uplatama od par tisuca EUR, a ako su preko 10.000EUR, mogli bi te pitati sta je to i otkud to, za ove manje ih doslovno zaboli lijevo jaje...
|
|
|
#697 |
|
Registered User
Datum registracije: Jun 2021
|
Malo je bezveze da se porezi lupaju a općepoznata stvar je bila desetljećima da se prodaja rabljene robe ne oporezuje, jer je na nju već porez inicijalno plaćen. Na kraju krajeva, taj koji proda laptop stari, će poslije otić kod todorovića u dućan i tamo ostavit 25% (!) svojeg novca za državnu četvrtinu (a kmetovi su se tužili kako li im je teška crkvena desetina) No, (euro) državne strukture su očito financijski nezajažljive, i stalno smišljaju nove namete. |
|
|
|
|
|
#698 | |
|
Premium
|
Citiraj:
|
|
|
|
#701 |
|
Mirko, a ne Harry
|
Ti potvrdiš da želiš kupiti, platiš Njuškalu koji drži te novce kod sebe, prodavač dobije obavijest da je plaćeno i da pošalje paket, ti preuzmeš paket i javiš da je sve oke, Njuškalo pusti uplati prodavaču. Kupac je najbolje zaštićen tako da nemaš brige.
|
|
|
#703 | |
|
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Šta ako kupac kaže da nije sve ok? Što s paketom i novcima?
|
|
|
|
|
#704 |
|
Mirko, a ne Harry
|
A onda se ide preko Njuškala, vjerojatno se šalju slike itd pa se ili ti i kupac/prodavač dogovorite za povrat ili što god ili ako se ne možete dogovoriti Njuškalo uskače koji je uglavnom na strani kupca.
|
|
|
#705 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Ako kupac kaže da nije OK onda mu Njuškalo šalje kurira da pokupi paket i vrati ga pošiljatelju, a kupcu se vraća novac. Nažalost tu ima mjesta za prevaru od strane kupca, ima negdje u ovoj temi post o tome kako je čovjek prodao PlayStation preko PayProtecta, kupac dobio, rekao da ne valja i vratio nazad svoj neispravni i dobio novac nazad, pa prodavač ostao bez novaca i sa neispravnim umjesto ispravnog PSa. PayProtect u biti prebacuje rizik sa kupca na prodavača, a prijevare su i dalje moguće. |
|
|
|
|
|
#707 |
|
Premium
|
Osobno nisam imao problema sa PayProtectom, a imao sam preko 50 prodaja do sada... Neko osnovno pravilo kod prodaje na daljinu je da detaljno poslikas proizvod koji saljes, tako da se vidi serijski broj i opcenito stanje... I onda ako kupac odluci traziti od Njuskala da ga zastupa, ti uvijek mozes poslati svoje slike, a onda kupac mora poslati slike toga sto je dobio, trazis od Njuskala da to usporede i to je to... Iza PayProtecta sjedi odjel koji sluzi kao arbitar u slucaju problematicnih situacija, nekako ocekujem da ce ako imaju prodavaca koji ima visoku ocjenu i puno prodaja stati na stranu prodavaca... Svjesni su i oni da postoje prevare, tako da niti su kupac, niti su prodavac nezasticeni... Na kraju krajeva, u slucaju da se prodavacu vrati neispravan uredjaj ili uredjaj koji nije prodao, moguce da se onda moze traziti od Njuskala da nadoknadi stetu jer su i oni osigurani... Treba malo prouciti njihove pravne dokumente, Terms of use ili kako se to vec na hrvatski zove...
|
|
|
#709 |
|
Mirko, a ne Harry
|
A šta vam točno to znači i što dokazuje? Ja mogu prodavati tipa grafu 3060Ti, SNIMITI kako ju pakiram u kutiju, pišem adresu sve, završiti sa snimanjem, izvaditi 3060Ti, staviti ciglu unutra i poslati paket. Kako vaše slikanje dokazuje da ste vi to stvarno poslali? Jedino kako bi ovo 100% pošteno bilo za sve je da Njuškalo ima centar provjere pošiljaka gdje pošiljka od prodavača stigne, provjeri se i isproba i onda zapakira ponovno i proslijedi kupcu. Samo ovako bi 100% znali što je i je li ispravno i po opisu oglasa poslano kupcu. Naravno ovo je nemoguće i preskupo za izvesti jer nema šanse da bi mogli provjeriti ispravnost svega jer tipa zamisli sad AM3, AM4, AM5 komponente.. ko bi za sve to mogao imati setup za isprobavanje..
|
|
|
#710 |
|
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
U svakom slučaju ostaje samo osobno preuzimanje u mom slučaju. Ako me baš netko lijepo zamoli, i mogu preživjeti rizik prevare, moguće paketiranje, ali taj Payprotect bi trebao štititi obje strane, a ne samo jednu. ![]()
|
|
|
|
#711 | |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Pa snimiš se u pošti kako ju stavljaš u kutiju i onda kako tu kutiju predaješ na pultu djelatnici. Tu si onda 100% pokriven da je sve legit s tvoje strane.
|
|
|
|
|
#713 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Krenimo redom... Ako si posteni prodavac i skupio si vec 20-30 prodaja i imas ocjenu 5.0, onda bi bio iznimno GLUP KO KU*AC da napravis to sto si rekao gore... Sa druge strane, ako si iznimno GLUP KO KU*AC pa pokusavas preko PayProtecta na prvoj prodaji nekog prevarit na taj nacin, onda si jednostavno GLUP KO KU*AC i pomoci ti nema... Cijeli sustav je baziran na povjerenju, no postoji i sustav osiguranja (i posiljke od strane dostavne sluzbe i PayProtect nudi svoje osiguranje)... Sustav sigurno ima neku rupu, ali zato i postoji osiguranje da pokrije potencijalne rupe, pa ako nesto zesce zahebes za vecu lovu, nemoj se cudit da ti pravni odjel nekog osiguravajuceg drustva sjedne za vrat... Probaj to na eBayu napravit, pa ce te banat do kraja zivota, a ako nesto gadno zakenjas, bude ti i njihov pravni tim sjeo za vrat... Konkretno, imao sam jedan slucaj pred par godina kada sam prodavao NEISPRAVAN mobitel preko eBaya za koji sam napisao da je NEISPRAVAN... Neki Amer ga je kupio, ja mu ga poslao, i onda mi on salje zalbu da je mobitel NEISPRAVAN?!!! Ja u cudu gledam - pa sve pise jbt da je neispravan, koji k?! Uglavnom, ukljucila se eBay fraud sluzba, ja dokazivao da sam prodao NEISPRAVAN mobitel, no ovi su uvijek na strani kupca i naravno, njemu refundirali lovu... I sad ja popizdio i idem dalje, eBay nece da cuje, no srecom pa je sve islo preko PayPala... Onda sam kontaktirao PayPal, objasnio situaciju sto se desilo i onda mi je PayPal refundirao sto mi je eBay ukrao, i to nakon valjda nekoliko internih odobrenja medju odjelima... A iznos je bio onako, $40 valjda...
|
|
|
|
#714 | |
|
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Citiraj:
Ne znam jel to treba ponavljati 500x...
|
|
|
|
#715 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ako imas dokaz da si poslao sto si poslao, i ako to dostavis Njuskalu i ako imas dobre ocjene na vecem broju transakcija, onda je i Njuskalo ekipi prilicno jasno tko tu koga zaje*ava...
|
|
|
|
#716 |
|
Registered User
|
Imam i ja desetak uspješnih prodaja preko payprotect, ali uvijek kad šaljem tako sam skeptičan. U 99% slučajeva prodajem samo nove i zapakirane predmete, i uvijek sam u iščekivanju da ću naletit na budalu koja će to raspakirat i žalit se na nešto i time nepovratno umanjit vrijednost artikla. Prošli tjedan sam prodavao novu, zapakiranu ram memoriju, i dobio sam obavjest da je kupac preuzeo paket, međutim, tip se i nakon 48 sati od preuzimanja (što je krajnji rok) nije udostojio potvrditi da je sve ok kako bi meni krenuli novci. Tek nakon 2.5 dana je sustav (valjda automatski) meni odobrio prodaju jer ovaj debil nije htjeo ništa potvrditi i u tih 48h sam samo čekao što će smisliti. Ipak je meni draže da mi se uplate novci pa ti ja šaljem, ali za kupce je svakako dobra stvar. BTW: Vinted ima dobru shemu kad se prodaje/kupuje elektronika. Ako kupac nadoplati par eura, onda ide provjera elektronike koju rade u Vintedu i oni utvrđuju jel sve ok, a onda se proslijeđuje dalje, tu su svi zaštićeni. https://www.vinted.hr/help/3/1360-us...onike-za-kupce
|
|
|
#717 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() Ima svakakve ekipe na Njuskalu, no iz mog iskustva (a bavim se prodajom rabljene IT opreme preko 20 godina), ekipa koja kupuje IT opremu je pristojna, dobra... OK, tu i tamo se nadje neka seljacina, ali onako, 95% su pristojni ljudi... Probaj prodavat dijelove za auto, pa da vidis na kakve ces seljacine naletavat... Sto se tice Njuskalo PayProtecta, pripazi da ne predjes 2000EUR godisnje ili 30 transakcija... Ne samo na Njuskalu, nego svugdje drugdje - aukcije.hr, ebay, Vinted, Facebook marketplace, itd... Salju podatke u Poreznu, a sa njima se ne zelis raspravljat jer ti je to otprilike ko da raspravljas sa nekim zidom, uglavnom je jednosmjerna komunikacija...
|
|
|
|
#718 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Da, u tom je problem. I zato kad prodajem nešto protiv njuskala odmah otkazujem zahtjeve za kupnjom preko payprotecta. Kad to više neću moć radit nego će payprotect bit obvezan, neću prodavat preko njuskala. Lijepo se nađemo, primopredaja i bok. Ne želim riskirat poslat nešto ispravno pa da mi neka budala onda to slika pa sa AI promijeni fotografiju i sl. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#720 |
|
Registered User
|
Nije baš, nitko ne želi riskirati ban na ebayu jer više nećeš moći napraviti drugi account na tu adresu. To je platforma s dugogodišnjim stažom gdje čak i ja koji nisam neki extra kupac sam uspio nakupit 470 pozitivnih feedbackova, tako da to puno znači kod kupnje. Na payprotectu kupac ne dobiva rating i može napravit 150 accounta nakon što te zavalja, nitko to tamo na njuškalu ne provjerava, niti njegove podatke, niti oib, niti kartice, niti adresu... Nije to ni blizu tako ozbiljno kao ebay. Ali dobro, bolje da postoji i to nego ništa, samo su zakasnili 10 godina s uvođenjem ratinga.
|
![]() |
|
|