|
|||||||||||
|
|
#12751 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
@Neo Mislim da si omašio pola fudbala, jer si uzeo nazivno hifi zvučnike koje ces drzati na stolu okolo monitora. Hi-Fi zvučnici su konstruirani, proizvedeni i testirani i na kraju ugađani u hifi okruzenju, znači neki prostor i u tom okruzenju daju najbolji zvuk. Studijski monitori su konstruirani, proizvedeni i testirani i na kraju ugađani u studijskom okruzenju (obično stoje kraj monitora) i u tom okruzenju daju najbolji zvuk. Ti imas studijsko okruzenje i uzeo si hifi zvučnike, zasto? Ali ok, bolje i ovi Dali nego one Epose za 2ke ![]() |
|
|
|
|
|
#12752 | |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Ne znam kako da ti odgovorim na to, pa sam morao pitati pametniju inteligenciju ![]() Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. Jučer u 12:05. |
|
|
|
|
|
|
#12753 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Zasto me zadnji post ne cudi... Ali da sve se svodi na to da si uzeo nesto sto vise spada u dnevnu sobu nego ovo sto ti imas. Zvucnici su ok al nema basa , i da uzimas sub to nece ni izbliza zvucat kako bi trebalo (opet znam jer sam imao taj setup). Wiim Amp Ultra je po meni bacen novac u ovom slucaju, jer to pojacalo ne vrijedi te pare i bok. Da si uzeo Eversolo + neke aktivne studijske zvucnike sa vecom membranom (Kef LS50 ili Coda W na primjer) dobio bi bolje definiran zvuk sa kvalitetnijim komponentama. Mikrofon je u ovom slucaju totalno bacanje para (inace Wiim Pro ima rudimentarni room correction...cisto informativno). Al sta drugo ocekivat od osobe koja vec 2 tjedna vise vjeruje svom AI "prijatelju" nego nama tu na forumu a istovremeno tu ispituje za savjete i naravno uvijek kontra napravi. Rezime onih videa sto sam ti poslao (nakon sto si mi poslao PM) i da si pogledao od pocetka do kraja ti je trebao dati vise osvjestenosti o tome sto ti zelis i sto je bitno za tebe i da sto drugi misle nije bitno jer se taj sustav treba dopasti upravo osobi koja to sve i ima pred sobom svaki dan i slusa svaki dan - dakle tebi. Ali ako se ti sam nemozes odluciti jer si tolko nesiguran karakterno (kaj usput tvoje masivno koristenje AI-a i odbijanje detaljnijeg proucavanja sustine materije dodatno pogorsava) a s druge strane si tolko zeljan nekakvog odobravanja okoline. Izvini al to je vec prcanje clanova ovog foruma u mozak - bio ti Moderator na PCE ili ne (zapravo to stvar samo dodatno pogorsava). No hovewer - sad kad si to kupio , sta je tu je - nije da ce zvucat lose u toj konfiuguraciji i tom prostoru ali da si mogao bolje proc za te pare - jesi. Ak si ti sretan - i mi smo jer je sagi konacno kraj. ![]() |
|
|
|
|
|
#12755 |
|
49%winner
|
Ako kolegi ne bude mrsko, neka napravi room correction s mobitelom i usporedi to s mikrofonom. Zanima me vrijedi li to 100 eura jer sam svoje setupove odradio s mobom. Tri cak stovise (pixel 6a, pixel 7 i huawei p20), a rezultat je bio maltene isti. Pa me ful zanima koliko mikrofon tu igra razliku.
|
|
|
|
#12757 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Citiraj:
|
|
|
|
#12758 | |
|
₿
|
Citiraj:
Kako bilo, budem ti napravio usporedbu. |
|
|
|
|
|
|
#12759 |
|
49%winner
|
Ma ako ces vracati, nemoj ni raspakiravati, ozbiljno. Da te ne jebu s povratom itd. Uostalom, ako zadrzis setup, onda se mozemo opet cuti. Ja bi volio probati mikrofon, al ne mogu dati te pare samo da bi dobio pedalj bolje rezultate recimo. Drugi problem je dal bi to bio cuo s obzirom na moje usi, prostor i zvucnike. Cinjenica je da mi zvucnici zvuce osjetno bolje ako ih usporedjujem bez i sa correctionom i to odradjeno s mobom - i to mi je vec ogroman korak naprijed. Ovo je Wiim built-in feature u njihovom mobilnom appu, nije nesto za preporuciti ako nemate Wiima.
Zadnje izmijenjeno od: xlr. Jučer u 14:30. |
|
|
|
|
|
#12760 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
|
|
|
#12761 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Kaj se mikrofona tice - igrao sam se nekim jeftinijim sa Amazona , mislim da je bio tu negdje po cijeni ali iskrenu razliku izmedu njega i tuninga preko moba, preko Wiim RoomFit postavke nisam cuo. Mislim da se takav konstrukt vise isplati kad vec malo poradis na prostoriji sa malo boljim setupom. Ovak je po meni bacen novac jer barem ovo sto ovo malo Wiim cudo nudi je dovoljno dobro. Mozda je do mene, mozda do zvucnika al eto ![]() |
|
|
|
|
|
|
#12762 | |||
|
₿
|
Pozz, ako imaš volje daj ih pitaj mogu li Sonik 1 stajati pored PC ekrana (kao PC zvučnici), blizu zida, u sobi od 12m2 ili je to promašaj kojeg bi trebalo zamijeniti za studio monitore. Citiraj:
Wiimov RoomFit ovisi o kvaliteti mikrofona s kojim se snima. Mic u mobitelu jednostavno nije dorastao jednom kalibriranom mikrofonu kojem je namjena upravo to. Čak sam čitao iskustva ljudi po netu (ne AI) koji su koristili mobitel, pa kupili pravi mic i rekli da je razlika neusporediva. Doduše možda i moj sluh nije dovoljno sofisticiran da primijeti tu razliku, ali vidit ćemo kad se sve spoji. Citiraj:
LS50 Meta vidim da su dosta hvaljeni, ali gle opasku od Whathifi: Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. Jučer u 16:45. |
|||
|
|
|
|
|
#12764 | |
|
The mighty pirate
|
Citiraj:
S tri različita uređaja možeš, ali i ne moraš dobiti isti rezultat. Vjerojatno ga nećeš ni čuti, ali ne znači da nije različit. Zvuk po defaultu kad su zvučnici samo smješteni u prostor i nakon kalibracije su dan i noć. Očita je razlika
|
|
|
|
#12765 |
|
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Room correction je za fine tuning. Ako postoje refleksije, rezonancije, room correction može sve to još pogoršati. Btw, taj Wiim ima nekako premali touch screen za ozbiljnu audijofiliju ![]() Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk
|
|
|
#12766 | ||
|
Premium
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
|
|
|
|
#12767 | |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Nisam to nikad niti vidio niti čuo razliku i volio bih znati do koje frekvencije radite tu korekciju na tim uređajima jer mi se čini skroz nelogično dirati kompletni raspon odnosno nelogično je mijenjati išta na području gdje se zvuk širi samo u 2π? Ja sam još uvijek na stereo pojačalima i receiverima iz sedamdesetih/početka osamdesetih ![]() |
|
|
|
|
|
|
#12768 |
|
49%winner
|
Koliko vidim, po defaultu wiim radi korekciju od 40 do 4000 Hz, a moze se taj rang suziti/prosiriti. Ima i "moving mic" opciju koja je jos u beti, al to jos nisam probao
|
|
|
|
#12769 | |
|
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk
|
|
|
|
#12770 | |
|
Premium
|
Citiraj:
OK jasno mi je, radiš korekciju samo u nekom malom prostoru gdje ćeš najčešće slušati/sjediti. Ali već i tih 4000 Hz po defaultu je previše tako da uzalud i najbolji alat ako ga ne koristiš pravilno. Već na prvu, 4000Hz već ozbiljno ulazi u raspon visokotonca, za ozbiljnije visokotonce sa rezonantnom frekvencijom ispod 1000Hz to je već za oktavu iznad ako pretpostavimo da se dizajner kutije držao ikakvih pravila. Zašto uopće dirati frekvencije na koje prostorija nema toliko utjecaja? I zašto ubijati karakter zvučnika koji ste kupili? Ukratko: kupiš npr Dali a ne Monitor Audio jer su ti se više svidjeli visoki a na bassu ćeš poraditi sa korekcijom i onda dođeš kući i equiliziraš visoke tonove jer ti neki uređaj kaže da tako treba biti. Meni logičnije zvuči kupiti onda najjeftinije zvučnike koji su sposobni reproducirati određeni raspon pa onda iz njih izvući maksimum ekvilizacijom i podešavanjem faze nego davati neke velike novce za određene kutije i "prljati" im zvuk nekakvim korekcijama. Zadnje izmijenjeno od: Juan. Jučer u 21:28. |
|
|
|
|
|
|
#12771 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Već defaultna postavka pretpostavlja da imaš front baffle širine 8.6 cm što i govori za kakve zvučnike je namjenjena. @Neo-ST Budi faca pa kupi LS3/5. Ako su valjali ton majstorima zadnjih 50 godina, bit će dobri i tebi. I ono najbolje, vrijednost im ne pada baš previše. |
|
|
|
|
|
|
#12772 | ||||||||||||
|
₿
|
Moram se sekund vratiti na ovaj post jer tek sad imam vremena na miru sve pročitati i odgovoriti na neke stvari. Citiraj:
Ovdje su se predlagali zvučnici sa 3, 4, 5, 6 i 7" za moju sobu. Sonik 1 je 5.25" i ne valja? Sonik 3 je 7" i pitanje je već kako bi taj veći woofer radio na mom stolu gdje bi bio udaljen ~10cm od zida, tako da ne kužim šta hoćeš reć. Citiraj:
Pročitaj malo pokoji review. Citiraj:
Ako si mislio na HIFI zvučnike koji se samo nalaze u studiju, pa onda je to i Sonik ![]() Citiraj:
Jesi ikad radio room korekciju sa kalibriranim mic-om? Citiraj:
![]() Citiraj:
Rađe se obratim vama ovdje pa da malo prodiskutiramo nego da gledam te Dalaj-Lame po Youtubu ![]() Citiraj:
Zamisli da prvi put sjedneš u Formulu 1 i napraviš krug po, šta ja znam, Monzi, i nakon toga dođe Schumacher,i potapša te po ramenu i kaže "bravo mali, jebeno si odvozio". Ne bi ti bilo drago? Citiraj:
calypso nije ni znao da Eversolo postoji, Juan nije ni znao za room korekciju, ja sam naučio da osim zvučnika postoje i monitori, te da je (ipak) u veličini sve, itd. Citiraj:
Prijavljeno moderatorima za trollanje ![]() Zato jer Sonik 1 ima mali zvučnik i trebat će niže tonove nadopuniti nečim. Možda. Ovaj KEF mi je, khmm, prijatelj preporučio. Rudimentaran primjer Neumannove MA-1 korekcije, usporedba počinje od ~6:00. Citiraj:
![]() Citiraj:
Moraš se vratiti u 21. stoljeće ![]() Citiraj:
Ne, hvala. EDIT: predivni su ![]() Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. Jučer u 23:12. |
||||||||||||
|
|
|
|
|
#12773 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Kaj furas? Ja sam jedno vrijeme razmisljao o necem vintage (najvise radi vu-metera i "drveta" ) ali me prpa nekaj tak staro kupit. Nekaj tipa Pioneer SX serija, stare Yamahe i Sansui-a. @Neo-ST - ne zanima me vise, ti koji si se nacitao recenzija ocito znas vise od nas koji smo imali taj hardwer u rukama i testirali ga ocima i usima. |
|
|
|
|
|
|
#12774 |
|
49%winner
|
Sori, mozda me smatras nekim sto nisam. Ja kolegi zapravo nista ne preporucam, samo sam ga pitao uslugu ako se odluci zadrzati taj setup. Imam zvucnike od parsto eura u malom i akusticki neprimjerenom prostoru i obojao sam ih kako mi pasu. Kad sam ih prvi put slusao bili su mi wow. Kad sam ih obojao, vise ih ne mogu slusati out of the box. Ja sam nesto malo prosao i podvijenog repa izasao iz audiofilskih voda tako da... :)
|
|
|
|
#12775 |
|
The mighty pirate
|
Ovaj “tajni sastojak” zvan chatgpt me uvijek iznova razveseli svojim odgovorima. For the fun of it, ono što ti je savjetovao gpt pukni u perplexity, pa odgovor pukni u copilot, pa odgovor onda nazad u gpt i nakon 7 krugova upali prvi Whitesnake album i pročitaj odgovor 7 puta unatrag. Nakon tog ćeš znati što kupiti
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. Danas u 00:08. |
|
|
|
|
|
#12777 | ||
|
Premium
|
Citiraj:
Krivo si me shvatio, samo sam nastavio na informacije koji si mi dao bez obzira imao ti taj uređaj ili ne. Nisam te niti krivo procijenio niti mi je bila namjera potpikavati nego samo nastaviti raspravu Citiraj:
Sram me i reći koliko sam toga skupio. U većinu se uvukla i moja lemilica bez obzira što su bili u dobrom stanju. Ipak su to uređaji stari >50 godina ali i dalje zvuče dobro. Osobno mi je marantz 22xx serija najdraža do sredine sedamdesetih, druga polovica definitivno pioneer SX. Mali sansui me ne zanimaju, dok su mi monsteri prekrasni ali cijena im nije uopće smiješna. Zadnje izmijenjeno od: Juan. Danas u 00:40. |
||
|
|
|
![]() |
|
|