|
|||||||||||
|
|
#571 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
|
|
|
|
#572 |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Nažalost nakon CES-a sve je puno takvog materijala, ali kad se ove PR i marketing prezentacije razvodne i novi hardver objektivno konkretno testira, IMHO B390 iGPU je najbolje kaj su najavili i pokazali.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 22TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX |
|
|
|
|
|
#574 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Ima i nešto malo istine u članku In a sense, Intel has battled AMD on easy mode, but that’s AMD’s fault. AMD’s current-gen integrated graphics are based on its RDNA 3.5 graphics architecture, while its desktop GPUs use RDNA 4. With RDNA 4, AMD gains support for AI upscaling, receives more powerful compute units, and a suite of architectural enhancements. Had AMD kept its integrated graphics in line with its desktop offerings, AMD would be in a much more competitive position. That said, AMD can only blame itself for letting its mobile graphics fall behind. |
|
|
|
|
|
#575 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Meni je zanimljiv podatak (iz GN videa) da se proizvođaču isplati grafe slati avionom (20$ per unit) u odnosu na brod (5-7$ per unit). Ako im u tom segmentu (do 300$) marža to pokriva, kolio tek onda grabe NV/AMD ? |
|
|
|
|
|
#576 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
https://www.pcmag.com/news/intel-pan...test_variant=B Ajmo intel, bit ce nesto i od njega. |
|
|
|
|
|
#577 |
|
Premium
Datum registracije: May 2014
|
pitanje za razmišljanje. ima li smisla ubaciti arc karticu u "media server" i na taj način mašini omogućiti qsv enkodiranje videa? pri tome, dostupan je samo x1 slot. koliko čitam po redditu, qsv će raditi i bez spojenog monitora, a samo za enkodiranje je dovoljan i x1 slot. |
|
|
|
|
|
#578 |
|
McG
|
IMHO Sparkle ARC A310 ECO bi bila idealna u slučaju da stvarno radi bez problema u PCI-E x1 slotu.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 22TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX |
|
|
|
|
|
#579 |
|
Premium
|
imam karticu. pitanje je di mi je riser, i kako to ugurat u sff kučište. LOL očito ovako https://www.youtube.com/watch?v=Qj4nZWVYTVw |
|
|
|
|
|
#580 | |
|
Registered User
Datum registracije: Jan 2026
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#581 |
|
Premium
|
za test sam a310 ubacio u i5-7400 mašinu , i to u x16 slot. mašina ne podržava rebar. arc driveri su zadnji dostupni. i qurčina. handbrake sa qsv enkoderom (nebitno dal av1, h265 ili h264) nakon pola minute potone na 10tak fps-a. prvih par sekundi uspije oko 70tak držat. qsv od igpu uspijeva oko 35-40 u h264 izgurat. neznam do čega je. vidi se u task manageru da gpu nešto radi, ali minimalno. |
|
|
|
|
|
#582 |
|
Premium
|
nastavak sage. ovo qurca ne radi. ubacio a310 u i3-10300 mašinu koja podržava rebar i upaljen je. intel app javi da je OK. handbrake ponudi qsv, međutim to i dalje ide samo oko 100fps-a. kad stavim igpu na disable, ide oko 100fps-a, kad pustim igpu solo, opet ide oko 100 fps-a. JE, ponudi on av1-10bit qsv (to podržava samo intel arc kartica), ali i on zapne na 100njak fps-a. |
|
|
|
|
|
#583 |
|
McG
|
Eventualno da provjeriš s nekom Linux distribucijom, čisto da eliminiraš da li je do kartice ili OS-a, jer Handbrake je svakak podržan.
|
|
|
|
|
#584 |
|
Premium
|
kako god, linux ne igra jer ga neću koristit. razmislit ću još malo ima li ovo smisla. rijetko mi treba, ali sad nedavno je, jer mi media player nije uspijevao prožvakat seriju. pustio sam ga preko noći da odradi transcode ali da je nešto brži možda bi bio odmah i gledao. |
|
|
|
|
|
#585 |
|
Premium
|
iiiiii dižem ruke. na jutubu sam naletio na video lika koji reklamira kako je fora imati arc karticu samo za transcoding, bez da je monitor spojen u nju. kao, idle potrošnja 1w jer kartica doslovno ne radi ništa. naravno treba sve moguće one aspm-ove popaliti da bi to tako i bilo, ali ajde. kad sam kod sebe upalio aspm-ove, rebar se ugasio i nije više bilo teorije da ga upalim. to je prvi fail. drugi fail je - intel igpu i arc kartica na istom kompu nisu u stanju istovremeno raditi. monitor spojen na igpu, arc kartica ubodena, windowsi vide samo arc karticu, dok sa igpu (hd630) javlja da je u error state-u, jer da nema dovoljno resursa. A MONITOR JE SPOJEN NA NJU. nakon šta se ubrzo random srušila mašina, počupao sam arc karticu van. šta se performansi transkodiranja tiče, niže screenshoti. intel igpu JEDE arc karticu. ![]() šta se potrošnje struje tiče dok enkodira, tu mi je teško nešto zaključit. sa arc karticom je to bilo oko 70W, bez arc kartice je moj polu-ispravan watmetar skakao 45-60W. idle je oko 20W sa ovom konfiguracijom, šta mi se čini debelo previše za 10.gen intel cpu. očekivao sam 10W plafon. moguće da je i do napajanja, nije baš nešto mada je corsair. najniža potrošnja sa arc karticom je bila oko 25W. obzirom da je to trebala bit zamjena za postojeći server, nekako mi nema smisla. |
|
|
|
|
|
#586 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Prema mojem iskustvu, iGPU video izlaz bude off kada je neka diskretna GPU detektirana. Nema veze gdje je monitor spojen. Mislim da ima neka postavka u BIOSu s kojom možda možeš nešto promijeniti.
|
|
|
#587 |
|
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Nesto radis krivo, ja sa Arc A310 imam izmedju 270-320 FPS-a, ovisno o codeku koji koristim a budem probao i sa Iris Xe navecer. Doduse nije isti source izgleda jer moj traje 47min:11sec a prekodira ga Arc za 5min i koja sekunda, Encoder AV1 10-bit Intel QSV.
|
|
|
#588 |
|
Premium
|
nemam volje ni snage se više borit s tim. da li to nekome radi? sigurno da. da li radi meni? sigurno ne. a i nemam šta krivo radit, skinem driver, instaliram ga, i to bi trebalo biti to. namjerno sam htio probati kako arc kartica radi u kompu koji nema igpu, međutim nemam trenutno takvo nešto pri ruci. imam neki jadni celeron koji jede sodimm ddr3L kojeg nemam. probao sam jutros i bez monitora whatsoever, jer server ionako čami u podrumu bez ekrana. rezultat je identičan kao i sa monitorom. dok je arc kartica unutra, driveri ne vide hd630 (u device manageru ima uskličnik), qsv radi na arc kartici i radi tragično. izvadim van arc karticu, driveri prepoznaju hd630 bez jebemti, i qsv radi na igpu. po screenshotu gore. da bi priča sa arc karticom imala smisla (i gledano za potrošnju struje), moram upalit aspm kako bi se natjeralo karticu da ne troši bez potrebe struju dok je u idle-u. tada se iz nekog ludog gygabite razloga rebar ugasi. obzirom da i3-10xxx ima sasvim fine transcode performanse, mislim da bi mogao komotno zamijeniti postojeći server sa i3-7100. MISLIM da on troši nešto manje struje , ali čisto zato jer je SFF pa su ovi u lenovu napravili neku magiju oko toga. nedostižna mi je potrošnja struje starog pentium embeded serverčića (10W) koji se veselo vrti kod staraca doma zadnjih 7 godina, ali isto tako ne pada mi na pamet imat 24/7 potrošnju od 50W da bi 1x mjesečno transkodirao video. šta je tu je. |
|
|
|
|
|
#589 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Nije mi Arc nikad bio interesantan za transcode uz dobre intelove iGPU. Zašto uopće, za AV1? Navodno da imaju problema s idle potrošnjom i rebarom, ovisno o hw na kojem se vrte. Ovo kod tebe bi mogao biti neki rebar problem. Dok Arc radi QSV, jel ti se vidi u task manageru pod detaljima grafe da li uopće koristi vide decode/encode engine? ASPM je često problem, opet kako se pogodi. Uštekaš jednu krivu karticu ili ssd, sve se poremeti... Ti bi da se hoćeš zafrkavati s time trebao provjeriti: - BIOS da li podržava Rebar i ASPM, sve C stateove upaliti ili što već konkretna verzija biosa ima - GPU-Z i HW Info bilo koji da li prikazuje da je rebar na Arcu aktivan - Kad radi QSV da li se ispravno vidi aktivni dekoder I to jedno po jedno, prvo rebar uz isključeni aspm pa onda paliti jedno po jedno. |
|
|
|
|
|
#590 |
|
Premium
|
zadnja verzija biosa je dodala rebar i "over 4g decoding", uključiš jedno pa se pojavi ovo drugo. tada je intelov softver pokazivao da je rebar aktivan. kad sam krenuo petljat po potrošnji odnosno upalio aspm, onda je intelov softver pokazao da je rebax ugašen. jedna od opcija za aspm je bila neštonešto bios ili software (opis je bio u stilu, da li da sa aspm-om upravlja bios ili windowsi). kod mene je bilo stavljeno na windows. u starijim mašinama (7th gen) sigurno nema nikakve opcije za rebar ni aspm, to je došlo kasnije. task manager čim qsv radi, pokazuje i za gpu i za cpu da su na cca 50%. uostlaom vidi se na screenshotovima. i to mi nema smisla, zašto 50%. arc kartica je kupljena za jednu specifičnu potrebu, međutim pokazalo se da ne valja za to, pa sam ju kanio prenamjenit kao enkoder karticu, međutim i za to je očito zakurac. av1 me apsolutno ne zanima, sve enkodiram u h264, razni media playeri to najlakše gutaju. stvar je da skidam anime koji budu u čudnim formatima, uglavnom je tu audio problem (dolby trueHD/dts-hd ili znao bi naletit na neki luđački flac surround kojeg ništa osim kompa ne uspije otvorit), a i sa videom rade ponekad sranja. |
|
|
|
|
|
#591 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Uvijek ćeš imati i CPU zauzeće, prekodiravaš video i audio, CPU se troši i za ostale stvari, a task manager je malo priglup pa svašta prikazuje. Nije to da ćeš vidjeti 5% CPU zbog Arca. Vidiš i po screenshotu da imaš isti CPU% i preko UHD. U task manageru ako QSV ispravno radi trebalo bi se vidjeti pod Video Encode ili Video Decode. Vidi prilog. Rebar mora podržavati i MBO i CPU. Intel spec kaže 400 serija chipset i 10 gen CPU. I još navode PCIE 3.0x16 slot. E sad je samo pitanje da li i koliko rebar utječe na video. Ima još jedna "sitnica" - QSV radi preko decodera koji je asic, fiksni algoritmi u hardveru za obradu videa i ne podržava baš sve kombinacije koje možeš odabrati u hadbrakeu. Možda si pogodio tako neku kombinaciju koju media driveri za Arc ne vole? Probaj neki drugi profil, h264 ili h265. Dogodilo mi se nešto slično na UHD 730. |
|
|
|
|
|
#592 |
|
Premium
|
Za pocetak da malo utvrdimo gradivo. AV1 je buducnost i onaj prijelaz koji smo imali sa XvID-a na H264. Danasnji H265 je nesto kao Windows Vista, nista toliko specijalno u odnosu na H264. Medjutim AV1 daje odlican kvalitet slike uz ozbiljnije manji fajl i za koju godinu tko nema minimalno Rocket Lake/Alder Lake i UHD Graphics 710/730/750/770/Iris Xe, moci ce gledati YT video ili bilo koji video samo na osnovi procesorske snage i sw codeka. Nadalje, tu govorimo samo o gledanju AV1 materijala, ako se zeli nesto encodirati u AV1 onda opet ostaje nam samo procesorska snaga ili pocetno Intel Arc A310 koji podrzava AV1 10-bit decode. Tko skuplja video sadrzaj za NAS ili opcenito svakako mu je u interesu imati sto manji fajl a jednako kvalitetan jer to znaci manje diskova itd... Sam rebar je potreban iskljucivo kod encode-a H265 ili AV1, ako gledamo tj. kartica radi decode video materijala onda rebar nema utjecaja na perfomanse. S obzirom da mi se nije dalo kopati po master konfi, ubacio sam Arc u konfu za video nadzor sa maticnom koja ima Iris Xe grafiku u samom procesoru ali PCle je 4.0 x4 samo pa ne mogu tvrditi tj. nisam siguran i nisam nasao neke realne usporedbe dali ima razlike kod encodiranja sa x4 "lane" vs x8 ili 16 ali PCle 3.0 je full kompaktibilan sa A310 bez gubitka perfomansi no za sam broj "lane" koliko je potrebno - ne mogu naci info ili testiranje, jedino da sam isprobavam... Obje kartice, znaci IGPU i Arc mogu raditi zajedno i obje biti u upotrebi. Takodjer se moze podesiti da kad surfate ili gledate YT radi IGPU a Arc miruje do nekog zahtjevnijeg zadatka. U biosu pod Primary Display treba staviti HG ili kako se vec kod vas u biosu zove Hybrid Gfx nacin rada. Pod Internal Graphic ( IGPU ) treba staviti Enabled jer u tom slucaju gdje god kabl od monitora bude bio prikljucen slike ce uvijek biti a ako je Internal Graphic u biosu stavljen AUTO onda ce slika doci tek u windowsima tj. necete moci uci/vidjeti sam bios ako je kabl od monitora iskljucen sa Arc graficke. Sto se tice aspm-a to nista nisam podesavao, komp je full perfomance jer sam po sebi taj komp za video nadzor mi trosi 42W iz uticnice dok gledam 2 kamere uzivo, 52W ako snima neki događaj ili 60W ako nesto ozbiljnije brljavim po njemu. Na slikama zelena brojka od Core Tempa je potrosnja CPU Package a dok je vrtio YT uticnica kaze 56W, samo encodiranje na uticnici se kretalo od 92-98W potrosnje a za Cpu potrosnju imate zelenu brojku. ![]() Ako se pojavi usklicnik na IGPU ( bio je i kod mene ) kada instalirate Arc onda valja ponovo instalirati drivere za IGPU. Arc kod svoje instalacije zna pobrisati dio IGPU drivera pogotovo ako kod instalacije Arc-a idete na clean install, dakle samo treba ponovo instalirati IGPU drivere i sve OK. ![]() Primjer kako Arc miruje dok IGPU vrti YT, idemo na encode primjere sada. ![]() ![]() ![]() ![]() Kao sto sam gore vec napisao da UHD Graphics 710/730/770/Iris Xe ne podrzavaju AV1 QSV encode evo primjeri za H.265 i H.264 ![]() ![]() Dakle stvar uredno radi a za neku dublju analizu dali i koje perfomanse bi trebale biti bolje valjalo bi jos testirati sa razlicitim HW sto se tice maticnih ploča itd... za kraj jos 2 slike sta koja graficka nudi pod izborom QSV encodera. ![]() ![]() Znaci UHD Graphics 630, 620, 615, 610 itd nemaju sta traziti ovdje, eventualno kakav IGPU Rocket Lake moze samo za gledanje AV1.
|
|
|
#593 |
|
Premium
|
vidim da si se potrudio. ono šta sam ja htio inicijalno (u početku kad sam otkrio arc) je ono šta je intel droppao, a to je deep link support. kasnije sam skužio da je min potrebno 11th gen intel za to pa banana. matična je gigabyte h460m. dignuo sam zadni bios da dobijem rebar support. i kažem, radio je. međutim, nisam uspijevao paralelno imat obje kartice da rade (rade one, daju sliku na monitor, ali sustav "ne vidi" hd630). nisam uspijevao reinstalirati driver, i dalje mi device manager javljao error 12, nešto oko not enough resources ili slično. nonsense mi je da driver za hd630 ima 250MB, dok driver za arc ima 1.4GB. i instalacija toga traje cijelu vječnost, čak i bez clean installa. preko pola sata. pa hoće restart. pa onda install drivera za igpu, pa opet restart. i nakon toga OPET igpu ne radi. tako da, kod mene ta kombinacija ne radi. zaista nemam volje više gubit vrijeme na to. av1 ne me zanima. do daljnjega. nije problem storage već fleksibilnost gledanja materijala. h265 10bit je još uvijek skoro pa tabu za razne media playere, tako da se držim h264. PS probao sad na serveru puknut transcode 2 random filma, 1080p h265 u 1080p h264, i akira 4k h265 10bit HDR u 1080p h264 i ajme majko ovo zadnje se vučeee. (server je i3-7100). ![]() ![]() edit ma sad gledam i upalo mi u oko - šta intel 7th gen i 10th gen IMAJU ISTI GPU??? zašto onda qsv performanse nisu iste? Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. Jučer u 22:35. |
|
|
|
|
|
#594 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() Nemaju, HD 630 i UHD 630 nisu isti IGPU.
trebaš seedbox? Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. Jučer u 22:44. |
|
|
|
|
|
|
#595 |
|
Premium
|
ah. nisam vidio U. ps naletio sam na diskusije na redditu da je intel skroz sprčkao arc kartice oko potrošnje, jer da drugi vendori uopće ne zahtijevaju aspm da bi kartica malo trošila u idle-u, i nisu toliko ovisni o rebaru. ubacim karticu na matičnu koja ne podržava aspm, i stvar će non stop trošit minimalno 15w za ništa. praktički ko cijeli komp. čini se meni da ću ja svoj problem riješiti s druge strane - umjesto da se masiram sa nadogradnjom servera, nadogradit ću player. žaomi box ostavit za jutub i lakše stvari, a 4k multimediju gledat na minipc-u. bio bi to i ranije, ali pc vendori nisu nikad riješili hdmi-cec pa ne možeš upravljat kompom (kodijem) sa daljinskim od telke. moram nać na aliex neki komotan daljinac za windowse. |
|
|
|
![]() |
|
|