|
|||||||||||
|
|
#661 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Ne mogu reci da mi nije pomogao na hrpi stvari, od ultra glupih procesa gdje dobijem po 30-40 strana razbacanih i izmiješanih inputa i treba ih recimo ustrojiti u tablicu koju kasnije koristim za slaganje određenih certifikata i slično (Data Merge). ChatGPT -> Colab od Googlea - ekipa oko mene koja nije imala kinte svima sam napunio baze s proizvodima koje nude (alati, kosilice, elektro oprema ...), a nisu bili u mogućnosti to sami odraditi treba hrpa vremena. Samo usporedba Scrape + import na bazu unutar 48 h za 5000 proizvoda. Slika, variable, opisi itd itd. Najbolje od svega sto izbacuje vizualno šta radi, snima u .txt file paralelno s .csv datotekom, i s mojim inputima odmah rastavlja u 50-100 proizvoda kako ne bi pucalo na importu. Ako je netko ovo radio rijetko kad da si od proizvođača mogao dobiti bazu za import pa da ne govorimo o različitosti sustava. Moje mišljenje je da trenutno mladi ne maju dovoljno široku sliku šta mogu s ovime. Kod kolege smo iz sprdnje uz par piva napravili web koji radi vizualno namjestaj s gotovom krojnom listom. ![]()
|
|
|
#662 |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Evo jedan zanimljivi AI tool. Feedate mu materijal, i on ga summarizira. Caka je u tome da može i video materijale summarizirati. Primjer. Zgodno kad se nekome ne da gledati predavanje od 2h ![]() Ja sam se uspio registrirati sa temp mailom... |
|
|
|
|
|
#663 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
I onda se cudimo na Hi-Fi temi kak si neodlucan. Ponekad to moze biti prakticno, tu se slazemo, ali kriticno razmisljanje i racionalizacija uz razumijevanje dublje problematike je ono sto ljudi na taj nacin gube. Mozak se razvija razmisljanjem, citanjem i proucavanjem neceg. Takve stvari su nista drugo nego Tik Tok koji ajmo malo korisniji moze biti. |
|
|
|
|
|
|
#664 |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Kužim da je ekipa nadrkana na cijenu ram-a i grafičkih....nije ni meni drago. Al LLM (najviše copilot) upotrebljavam svaki dan. Pomogo mi je puno puta u svemu, od kuhanja, do windowsa, igri, posla. Ako imaš mozga, imaš sposobnost kritičkog mišljenja i skepse da odgovor možda nije točan možeš imati puno koristi od profesionalnog korištenja do hobby i zabave. Ne kužim te dežurne seratore. Zaboli me za Nvidiju, OpenAI, i sve ostale, dok je đabe i imam koristi koristit ću. Koliko sam spreman platit za to, 0, da je 1c ne bi platio. |
|
|
|
|
|
#665 |
|
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
eeee, nije to baš tako. on tebi ne pomaže, on odrađuje posa za tebe. Što znači da ti nisi upoznat sa poslom, već sa rezultatom. Jel rezultat dobar? Ne znaš, prvo si vjerojatno i provjerava, ali sada već uzimaš to kao gotovu informaciju. Postoji razlika između proći put i poznavati put. Ako na SVIH djeluje negativno, što su pokazala testiranja, onda nisi ti iznimka, već vjerojatno u zabludi. Mogu i za sebe reći: ulinija sam se bija koristeći ChatGPT. Čisti blagoslov je bija šta je posta imbecilan do te mjere da sam počea opet samostalno raditi "the work", jer mi je ogromna frustracija bila "svađati se" sa fakin sučeljem. Na kraju, jedino za šta mi služi (Claude) jest da mi napravi sofware testove, jer to mi se stvarno ne da raditi više.
|
|
|
#666 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Nisam ja pitao za sam "AI" nego za te "agente". Jasno je da ljudi mogu svašta složiti s time za relativno malo vremena i s još manje truda.
|
|
|
#667 |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
IMHO ovo sve više podsjeća na rasprave otprije 15 do 20 godina kad su krenula masovna forsiranja društvenih mreža, koje su također bile "besplatne", jer su krajnji korisnici sami po sebi proizvod, pa nije dugo trebalo da i "besplatni" AI u kojeg su ubačene stotine milijardi sad košta ništa ili neku siću mjesečno, tako da korisnici mogu imati korist od sve te eJaJ pomoći, a svaki upit im se fino logira i čuva uz napomenu da je sve kaj im AI pomagač izbaci na ekran - vlasništvo firmi koje stoje iza toga. Tim više, kad začas krenu s ubacivanjem reklama za koje su se prvo kleli da ih ne misle složiti, da bi sad pjevali borbene kako rezultati neće biti prilagođeni EPP-u, a točno to budu pustili u pogon. Microsoft se sad svom silom brani da će Windows OS ponovno vratiti u donekle funkcinalno stanje, jer ljudima baš nije drago da se kroz AI forsiranje i ono malo korisnog operativnog sustava - sustavno sjebalo u svega nekoliko kvartala. Po uzoru na društvene mreže, AI forsiranje danas ima isti efekt, dok se ljude uvjerava kako je to za njihovo dobro, a tko ne koristi dane eJaJ blagodati je jednostavno glup i ne vidi prednosti i čari tehnologije koja nas nažalost sve više zatupljuje umjesto da postigne upravo suprotan efekt.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 22TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 03.02.2026. u 19:05. |
|
|
|
|
|
#668 |
|
Registered User
Datum registracije: Jun 2024
|
Razlika izmedju AI i Facebooka je sto Facebook i nakon skoro 20 godina nema alternative.. tagged? G+ anyone? Cak je facebook korisniji za siroke narodne mase nego AI. To sto kazes da se prate standardnim startup prinicpom sam jos prosle godine govorio. Rekao sam da ce uvesti reklame i podici pretplatu kada je mali lijepi pricao da su im reklame zadnja opcija. Ali ono sto cin irazliku sa drustvenim mrezama jeste sto svi na zapadu mogu uvesti pretplatu bez free modela i ljudi ce se okrenuti kinezima. Sa drustvenim mrezama nije tako. Instagram, twitter i FB nude razlicita iskustva da su pronasli korisnike. Dok su sve alternative facebooku pokopane. Google je toliko gurao G Plus da si morao imati G+ account da koristis Youtube (moj YT accounnt i dalje ima yahoo mail). Kada ljudi nisu htjeli, onda je Google automatizovanim principom pravio G+ account ali ga ljudi uopste nisu koristili. I nakon skoro 20 godina, facebook ostaje ne porazen. To je isto da svi koriste Grok dok nikoga nije briga za Gemini, Soru, chatGPT ili DeepSeek. Ljudima je potpuno svejedno kako se AI zvao. Ali ono najbitnije, 99% ljudi koristi AI za zajebanciju. Cak je ta zajebancija najskuplja dok ce AI jedino ostati koristan kolegama poput Freak. Ali isti moraju placati nekoliko stotina dolara mjesecno da se AI farme isplate. Ali pristupacan AI je paradox. Nemoguce ga je drzati u standardnom obliku jer niko od 99% korisnika nece da plati. Da je open AI profitabilan, ne bi Nvidia morala da ulaze. Ako jedan AI engine postane preagresivan sa reklamama, ljudi ce se okrenuti drugom. Ali ako oduzmes free AI obicnim korisnicima i kazes da moraju placati 50$ mjeseco za fart simulator koji postaju na FB, ljudi ce ti se samo nasmijat. A ja mislim da 50$/m niej dovoljno da se izvade iz govana. Svi balkanci manje vise koriste Viber za komunikaciju dok ne znam jednu jedinu osobu koja placa 3$ pretplate da im ne iskacu reklame. Viber je na balkanu postao #1 jer je WhatsApp tada trazio godisnju pretplatu od 1 (jednog) dolara. Let that sink in.
|
|
|
#669 |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Mislim da se općenito slažemo oko svega rečenog, jedino sam društvene mreže spomenul u kontekstu (bes)korisnosti, odnosno u ovom trenu AI koji se svima nameće IMHO podsjeća na to kako su svima forsirali korištenje društvenih mreža - ono da se ljudi više druže i budu u društvu sa svima diljem svijeta. Finalni proizvod su danas hrpa zombificiranih ovisnika koji čak i na -15°C golim rukama drže mobitel da slučajno ne propuste nečiju umotvorinu u komentarima na temelju koje onda donose "svoja" razmišljanja i svjetonazore. Nažalost, ukoliko je taj svemoćni AI koji nam se svima prezentira kao nešto dosad neviđeno inteligentno, nešto čemu bi trebali težiti, pa onda pola dana moraš provesti u "razgovoru" dok se pišu romani upita da skuži kako nije u pravu - e jebiga, to bude se fino uklopilo s retardiranim društvenim mrežama koje su za većinu planeta u međuvremenu postale prozor u svijet, a praktički iste firme stoje iza AI implamentacija i društvenih mreža, tako da sve ide po planu i programu.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 22TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX |
|
|
|
|
|
#670 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Ja sam prvi put dobio feeling da sa tzv. socijalnim mrežama nešto nije u redu kada mi je jedan bivši kolega pričao pred 15 i više godina kako njegov sin ima frenda s kojim je na FB super a uživo se niti ne pozdravljaju. A inače sin nije baš upadao u tu zombi kategoriju, makar ne onomad. Što se tiče AI paranovonormalnog mislim da je u krivu onaj tko razmišlja isključivo u okvirima ostvarivanja profita. Mislim da je svakome tko prati jasno da tu govora o profitu nema niti može biti. Cijela priča je ništa nego najveća ponzi shema svih vremena. Ako te načelno kapitalističke kompanije rade to što rade bez financijskog poriva, treba se zapitati zašto. Koji su to još dobri motivatori povrh zarade? U redu, možda računaju na to da će pružanje usluge postati znatno efikasnije s vremenom pa se nadaju da neće sve skuriti prije nego dođu do točke gdje isplativost više neće biti fatamorgana.
|
![]() |
|
|