|
|||||||||||
|
|
#631 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Bravo, fino složeno, jedino bi ja u ovom "data dijelu" umjesto te šuko utičnice koja samo jede prostor (da kojim slučajem dobiješ veće napajanje nebi mogao zatvoriti vrata zbog visine / dubine), stavio nekakvu višestruku utičnicu bez kabela (Mehrfachsteckdose ohne Kabel): https://www.elektroprofi.hr/hr/aling...ijela/1309/244 https://www.obi.de/p/8237265/steckdo...r-weiss-3-fach https://www.obi.de/p/1757475/schutzk...e-6-fach-weiss https://www.amazon.de/Steckdosenleis.../dp/B01F8SZ3XW |
|
|
|
|
|
#632 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2016
|
Lepo složeno, ali mislim da ti fali switch, da razdjeliš mrežu po tim patchiranim utičnicama .... Onda bu ti i falil još jedan šteker, da napojiš switch ... Zadnje izmijenjeno od: Nbdy32. 17.12.2025. u 13:33. |
|
|
|
|
|
#633 |
|
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Slažem se s obojicom, i hvala ![]() Utičnicu vjerojatno budem zamijenio sa 3x produžnim za ormare. Vezano za switch - Kada je ormar rađen, plan je bio da router postavi kod tel. utičnice (koja je na suprotnoj strani od ormara, ali je povezano s 2x cat7 kabel + 2x schuko utičnice za napajanje routera) i onda od tamo preko kabela u ormaru uštekamo u switch pa da ga dalje dijeli. Međutim kad je sve već bilo gotovo, u zgradu su došli s optikom i ovaj im je rekao da navedeno stave u ormar (prvotni plan optiku nije ni imao u vidu). Trebao je ići normalni VDSL. Sad je malo gužva u ormaru ![]() |
|
|
|
|
|
#634 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ja opet naletio na nekog specijalca, zva ga da mi dodje stavit trofaznu fidovku, covik mi je raskopa cilu kutiju stavio 0.3A fidovku, nista ne radi, sad oce u moj razvodni ormar stavit 0.5 a ovo ata iskace da ce stavit iza hepovog osiguraca jos jendnu 0.5? Jesu to neke majmunarije, i kaze mi da je potrosio 500e materijala vec, ja unio u kosaricu u bauhausa, 137e. Cilu kutiju mi je raspaca razdvojio spojio 5 stvari direkt na limitator valjda ce to razdvojit sutra, al mi se cini da mu prica ne drzi vodu, a inicijalni dogovor je bio, rekao je da moze tako a ocito nemoze, na svaku fazu po jedna fidovka 30ma jednopolna, za 450 eura ukupno. Pa to ne moze a pita sam ga jel moze reka je da moze, pa ta trofazna fidovka pa sad opet izmislja nesto sa tim duplim fidovkama. |
|
|
|
|
|
#635 | ||
|
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Citiraj:
1. Imas ili nemas uzemljenje u kuci/stanu? 2. Mozda je neka uticnica ili potrosac ostala/o nulovana iako nebi trebalo tako biti ako imas uzemljenje. Citiraj:
U sutini razlike nema bilo jednopolna x 3 ili trofazna OSIM ako su ti bas tako slozene instalacijske linije da ti 0 recimo od stednjaka ide direktno na sabirnicu kod sata ili 2 sobe sa svojim uticnicama recimo isto 0 je samo njihova i pichi sama do sabirnice no cesto je slucaj da se 0 krade iz prvog spoja razvodne male kutije u zidu i salje dalje po prostorijama ili uzme za svijetlo a u tom slucaju kada u bilo koju 0 od instalacije potece struja sve tri jednopolne fidovke ce izbacivati jer ce svaka preko 0 dobit tu struju. Znaci sve 3 ponasat ce se kao trofazna fidovka sa jednom nulom. Ne znam kakava je instalacija kod tebe ali da bi svaka faza bila samostalna na svojoj jednopolnoj fidovki takodjer svaka od njih mora imati svoju samostalnu 0 i zemlju, znaci takvu fazu mora pratit jos 2 zice do krajnjih potrosaca na toj liniji faze i onda ako dodje do izboja struje na toj liniji, druge 2 linije ce ostati raditi ali ni to nece fecerati u tvojem slucaju ako ti mestar stavi jos jednu fidovku ispred svih tih 3 ili jedne trofazne jer kada okine jedna od tih 3, okinit ce i glavna tako da ni ostale 2 nece raditi ako su naravno glavna i fidovke poslje iste vrijednosti, znaci ako je glavna 0,5mA onda ove poslje moraju biti 0,3mA ili manje.... Isto tako ako je glavna nazivne struje 40A, onda ove druge iza nje moraju biti 20/25A po liniji tj. jedino ispravno je stavit fidovku od onoliko A koliko ti konkretna linija xy faze po presjeku zice smije povuc W/A jer sa tih xy A stitis zapravo vodice linije od pregaranja.
|
|
|
|
#637 |
|
Premium
|
Ma kakva je instalacija, nikakva, imam 33 uticice na jednom osiguraču samo za pocetak. Mjesavina nove uzasno lose iz 2019 i stare nekad dobre iz 1985 instalacije. Ali sam mu vrlo jasno rekao kakva je situacija rekao je da to nije nikakav problem, pa je maka te 3 fidovke pa je stsvio samo jednu, mislim da samo oce izvuc pare. Nule se dijele vjerojatno, ali iskace i direktni spoj na bojler il gtijalicu u wc-u preko jednog osiguraca, direktni spoj, iskace klima isto direktni spoj. Drugi bojler isto direltni spoj, u pravilu 90% toga iskace Uzemljenje bi trebao imati ide do hep kutijr sad jedino neznam di je to spojeno sa hep strane jer je plombirano sve, ali to je isto on valjda trebao ispitati prvo. Ne razumik se bas nesto u struju ali mi se cini da se bolje od njega razumim, ja mu govorim na koliku zicu koji osigurac. |
|
|
|
|
|
#638 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Sad zakrpaj da nekako radi i skupljaj lovu. U međuvremenu nađi nekog starog elekrričara koji zna znanje. Negdi na početku lita svu instalaciju raskopat, pogotovo ovih 33 štekera .... dovući nove žice di fali / treba ... polako sve složit po ps - u. |
|
|
|
|
|
#639 | |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Imaš li vani neku instalaciju da je povukla vodu, makar goli neizolirani kabel koji viri negdje iz zida, zemlje,...?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
|
#640 |
|
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Žal mi je šta nisan bliže i da iman vrimena pa da ti to složin i da tog "meštra" stavin na misto. Da ti je stavia 3 fidovke, ni Tesla ne bi podiga iti jednu fidovku da drži. Po ovome šta pričaš,triba lika poslat doma odma i sad samo jbg,raskupusia ti je ploču i sad si u poziciji od qurca. Mene je sad strah da ti još ne pogorša priču a sve vodi tome. Ako nisi imao fidovku do sad,vrati sve kako je bilo i nuluj sve da ne bude smiha. Ispitaj i uvjeri se da negdi ne trese i počni tražit majstora,ovaj evidentno ne zna di udara. Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#641 |
|
Premium
|
Uf i meni je za, bas mi triba neko ko zna sta radi, a ovaj pajdo pojma nema, isa je ca, vratio je sve al ostavo svoje osigurace, pecnicu spojio na 25A osigurac a plocu na 10A, pa cu to morat sanirat al samo da sam ga se rijesilo i da sad radi losije nego je bilo al ok radi. Dovoljno rec da je 3 dana dolazio bez unimera.... bitce nezna ni koristit. Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 31.01.2026. u 19:25. |
|
|
|
|
|
#642 |
|
AMD Hammer
|
U ovom poslu je žalosno da dođe lik koji nema pojma šta radi prodavat pamet ne razmišljajući dugoročno i na klijente koji ozbiljno mogu na*ebat od njegovih izuma. Nije to pekara pa da zaluta koja prazna krafna i nikome ništa. Dok sam bio mladi električar prije 20+ godina i bez iskustva a s basic znanjem,na masu mista san reka ja van to neznan zovite nekoga drugoga. Strah od mogućnosti da netko izgine za mojih uzetih parsto kuna je bio tolilo velik da nije bilo šanse da se upuštam u stvari koje ne kužim a danas to rade susjedi,keramičari i ostala ekipa. Znaš na šta bi ličilo kad bi ja postavlja keramiku? Znan ja i za mikser i za gleter i za livel i križiće i lipilo ali neću i amen,ja san za struju i u drugo se ne diran. Spojin ja sebi s peglon koju cijev za vodu,prominin špinu i ulje i filter na autu ali dalje ne zalazin... Sama izjava s 3 fidovke na staru instalaciju je za šaku a ne za mu reć da je budala. Tu se možda može stavit jedna trofazna i moožda jedna monofazna za kupatilo ako se precizno izdvoji i razmrsi instalacija kupatila na nju ali to je posao od par dana sve nać,provjetit i uvjerit se da je to to. Upast u tuđi posao i tuđu glavu pogotovo ako je glupa glava i ispravljanje krivih Drina na već odrađenim instalacijama je praktički umjetnost. Novo je pizdarija. Nađi nekoga tko se kuži i sretno! Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#643 |
|
Čika Zeljeni
|
@smuchac a to će mu bit doslovno kao da igra lutriju. Taj lik koji je krenuo radit i zajebao sve - platiš samo pola što traži i nogu u guzicu. @OuttaControl Da li je firma u pitanju ili onak, na crno? |
|
|
|
|
|
#645 | |||
|
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Razmisljam se za preventivni lijek staviti RCBO(KZS) umjesto osiguraca na bitne strujne krugove, jesu skupi ali to me ni ne zamara. Samo me tu jebe ovaj sa 33 uticnice, nema sanse da taj ne iskace na 30ma. A usput bi mi to pomoglo sa oktrivanjem gdje bi mogao biti problem u instalaciji. |
|||
|
|
|
|
|
#646 | |
|
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Pošto su ti stručnjaci radili tu instalaciju, možeš krenuti od osnova: skinuti sve utičnice i prekidače, pregledati sve razvodne kutije i pritegnuti sve spojeve. I provjeriti da negdje nije neka glupost tipa plava dodiruje žutozelenu bez izolacije ![]() |
|
|
|
|
|
|
#647 |
|
Premium
|
Pa nezz racunam, 2 uticnice su vanka na balkonima, tu je frizider perilica rublja, susilica(heatpump), aparat za kavu, pekač 2kw, mikrovalna, komp ps tv, monitor, punjači, često se fen uključi. Što se tiče plava dodiruje žutozelenu, ja sam primjetio ovo u razvodnoj kutiji "meštar" ništa, ja bi makar to odspojio za svaki slucaj pa kasnije trazio sta je ![]() |
|
|
|
|
|
#649 |
|
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Da mi je netko rekao da dođem staviti fidovku u ovo, pobjegao bih ća ![]() Zašto je limitator pod plombom od hepa monofazni a dalje ide na trofaznu fidovku? Nije mi jasno... |
|
|
|
|
|
#650 |
|
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Limitator je monofazni jer je to standardna HEP instalacija za kućanstva s nižim snagama, mislim do 12 kW. Dovodi se trofazni priključak do kuće (fidovka sa tri faze), ali ako priključna snaga ne prelazi trofazno ograničenje (npr 3x16A), postavlja se monofazni limitator. Treba koristiti samo jednu fazu jer ostale su nezaštićene limitatorom, što je zajeb, može ti ispadati glavni osigurač, stoga ne dirati druge faze.
|
|
|
#651 | ||
|
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Ma i ja sam ocekivao od ovog da ce mi vidit, rec nema ti od ovog nista bez bla bla i ja njemu ruku 50e za dolazak i svak svojim putem, nego je on vrlo samouvjereno reako moze kako neni moglo i tu su krenila sranja ![]() Ali zato kazem za prvu ruku rcbo samo na par kriticnih krugova, bojleri, uticnice, a ako negdje bude odma iskakao, znam i gdje je problem ![]() Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 02.02.2026. u 15:41. |
||
|
|
|
|
|
#653 |
|
Čika Zeljeni
|
Tu ima ili 1 dan/dvojica ili 2dana/jedan jer se mora svaka linija zasebno testirat, popratiti...to znači - sve utičnice otpojit, sve prekidače, sve direktno spojene (ako postoje) uređaje i također sve automatske osigurače pa onda popisat/označiti u ormaru. Tek nakon toga ponovno spajat i odmah testirat kako radi. Jedna za drugom. Tako bi ja išao. Provjerio uzemljenje prije toga stavljanja u pogon, i zamijenio taj postojeći FI 63A sa 40A/0.03A |
|
|
|
|
|
#654 |
|
Premium
|
Ma nema tog fida nije ni sa njim radilo, ove neke nove krugove lako detektiram jer idu kabeli od dolje a imam i sve zapisano. Nezz jedino na sta je spojio 3 fazu terno peci, i jedan vod ne znam sto je, di je spojeno niti odakle je. Al TP ne koristimo svakako. ![]() Ovo je stanje tokom pokusaja, ti kabeli od dolje vise manje sve znam ![]() |
|
|
|
|
|
#656 |
|
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Tko god je to radio je idiot. Nema to veze sa tim jesi strujic ili nisi. Kada vec moras koristiti zutu zicu jer eto, nemas pri ruci taj tren odgovarajucu boju/presjek, a moras stvar pustiti da radi, onda bi je bar zamotao izolirkom u odgovarajucu boju ako je koristis za fazu, cisto da das do znanja onom koji dodje iza tebe da to nije uzemljenje, da ne ubijes nekog. Nadji normalnog elektricara da ti to rijesi. |
|
|
|
|
|
#657 |
|
Čika Zeljeni
|
Citiraj:
Bože dragi...ovo sve treba van i napravit kako spada. Sve treba testirat, kud što ide, što je sve točno na linijama, itd. |
|
|
|
|
|
#659 |
|
AMD Hammer
|
Troredna ploča,divota za presložiti,ima mijesta,ima i žila da ništa nije kratko,ovo se sredi relativno brzo,do ručka. U prvi red tri limitatora,fid pa ostatak s trofaznim sabirnicama ili čak skinuti limitatore pa nek limitiraju brojilo,nebitno,mogu i ostat jer ima mijesta. Zbog vjerskih razloga ne volim vidjet Wago iako u nekim situacijama nije loš. Nadalje,kad vidim iz fidovke nulu tj. odvodnu plavu žilu koja vodi it RCD-a na sabirnicu nule od 2,5mm dođe mi počet šamarat a pogotovo šta duplira pod isti vijak. Tu majstori useru kad stave npr. jednu žilu 2,5mm i jednu 1,5mm pa vijak ulovi deblju a tanju ne pa počne peckat i trest po kući. Ovo rješavaj šta prije,najveći problem ti je u ploči,nula za cijeli stan ti je 2,5mm duplirana u sabirnici,tu se može i zapalit pa shvati ovo ozbiljnije nego šta jest. Vjerujem da instalacija nije tako rđava. @tiki66 Hep ti zabole šta je iza limitatora,za to vlasnik odgovara i firma/električar koji su izdali potvrdu o ispravnosti instalacije. Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#660 | ||
|
Premium
|
Citiraj:
Citiraj: