|
|||||||||||
|
|
#12601 | |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Napokon da je netko spomenuo hi-fi zvučnike. A pisali su ti da sub nije potreban jer je specifikacija 35Hz do 35000Hz. Ali opet pogrešno izraženo, -6dB. Ono što stvarno dobivaš je u rasponu ± 3dB. I to bi trebala biti definicija hi-fi zvučnika. Zadnja "korisna" vrijednost je oduvijek bila f3, a ne f6 koja je znatno niže, ali ju marketing voli upotrebiti. |
|
|
|
|
|
|
#12602 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Činjenica je ipak da ako imamo "pravih" 50-60 Hz reproduciranih u prostoru (po 3db deklaraciji), većina snimljene glazbe zvučat će dobro, jer rijetko što ide niže od toga, čak i kad pričamo o sintetskim zvukovima. Druga stvar ako je konzumacija usmjerena na filmske efekte, no tada ima smisla uspostaviti višekanalni sustav. Ako je soba mala, čak i kod dobro definiranog basa, 30 ili 40 Hz najvjerojatnije će biti percipirano kao brujanje iz nepoznatog pravca. Mislim da Neo sigurno ne bi trebao ubacivati još i sub u kalkulaciju, dok još uopće ne zna koje su mu preferencije - obzirom na ono što mu je do sad bilo dobro, dakle..... Ja bih osobno uvijek išao na dobro definiranih 60Hz nego na rasplinutih 40-tak, no stvar je naravno i naučenog i prethodne percepcije što to uopće znači "dobar zvuk". Ovdje bi, zapravo kod Nea, obzirom da mu je soba objektivno malena no ima taj hodnik kao "odušak", zapravo najbolje bilo da ide na neku membranu broj veću od tih Adama 4, dakle 13 -16 cm, i zaboravi na sub do daljnjeg........mislim, opet se vraćamo dakle na KEF Coda W , kako sam već prije x stranica preporučio |
|
|
|
|
|
|
#12604 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
|
|
|
|
|
|
#12606 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
To uvijek možeš kupiti kasnije. Za početak kupi zvučnike.
|
|
|
#12607 |
|
Premium
|
Coda W nemaju streamer, no istina da ti s njima ne treba ni DAC niti predpojačalo - imaš fizičke kontrole na vrhu jednog zvučnika, i daljinac. Kao što sam na početku spominjano - okačiš WiimMini straga na optiku, napajaš preko USB-a na Codi, i imaš kompletan streaming aktivni sustav koji se sastoji od dva zvučnika koji stoje na stolu. No nevažno, u končnici - poanta je da uzmeš u obzir broj veće zvučnike od Adam 4V, jer ti u tom slučaju vjerojatno neće zafalit sub, ako su u pitanju Code onda i definitivno - imaju nevjerojatno moćan i definiran bas. Ja slušo ![]() |
|
|
|
|
|
#12608 | |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Koje je tvoje mišljenje? |
|
|
|
|
|
|
#12609 |
|
Premium
|
Neki koji nije Adam? Gledaj membrane 5,25 i 6 inča. Ovih 4 inča je 10 centimetara promjera - rijetko takva membrana može imati baš gromoglasan bas, sumnjam da i među studijskim monitorima može biti izuzetaka - ono, fizika? |
|
|
|
|
|
#12610 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ovaj odgovor smatram raspravom ![]() Da, ne znamo volumen prostorije u kojoj se sluša. Očekujem zvuk koji će uspjeti reproducirati sve u rasponu frekvencije glazbe čije glasnoće ne odstupaju više od osjetne granice razlike glasnoće. Zašto 40 Hz smatram donjom granicom: bass gitara, najniža žica, E1, cca 40 Hz, kontrabass jednako tako, tuba, bubanj u orkestru, klavir (btw ide nisko i do ispod 30 Hz). Ne želim te tonove čuti kao da su udaljeni 10 metara iza. Problem 2: volumen prostorije. O tome možemo ako želiš nastaviti. BTW: cca 20 godina radim zvučnike, preko 20 pari ih imam iza sebe i još uvijek se ne smatram ekspertom. Trenutno imam trosistemske peerless 12" bass + 5.25 mid + dome tweeter u prostoriji od 29 m2. Uz njih imam i jedne horne sa 8" širokopojasnim. I opet, kako koji za određenu glazbu. Bilo je tu svega: visatona, monacora, peerleesa, fostexa i gubljenja volje za svime pa kupovanja "muzikalnih" kutija koje to zamaskiraju - bose. Trenutno u izradi lowther acousta. |
|
|
|
|
|
|
#12613 | |
|
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk
|
|
|
|
#12614 |
|
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
|
|
|
|
|
#12615 | |||
|
₿
|
Citiraj:
![]() Ali sad si me protresao sa ovim i morao sam krenut u novu potragu, no bez brige, nije mi namjera nikog više zamarati. Ja ću samo napisati koja bi bila nova kombinacija i zašto baš ta, pa vi slobodno bacajte drvlje i kamenje...ako hoćete. Ako ne, ignore je ok također. S obzirom da Adami nemaju 5-6" woofer, cijeli setup sam zamijenio sa: 1. 2x Genelec 8030C (5" woofer) 2. Genelec 7050C subwoofer (sam Genelec ga preporuča baš za seriju 8010, 8020 i 8030) 3. Eversolo DMP-A6 Gen2 Razlog: Genelec na svojim stranicama ima prijedloge sa kojima objašnjava koji zvučnik odabrati (po udaljenosti od njega, SPL, veličini sobe, itd.). Analizirajući njihova uputstva, za moju sobu ispada da bi model 8010 (3" woofer) bio dovoljan gledajući samo m2, ali bi mogao biti pre tanak, pogotovo ako jednog dana budem selio negdje, dok bi 8030C model pružao više fleksibilnosti, pogotovo kad se sluša tiše. Da vas ne davim ovdje, morao sam se (opet) obratiti AI-u, jer nitko od prijatelja nije u HIFI svijetu pa nemam koga drugog pitati, a da ovdje pitam svaku glupost, ne bi se nikome svidjelo. Zato sam dao ChatGPT-u i Gemini Pro-u sljedeći "deep research" zadatak: Citiraj:
Nakon toga me zanimalo sljedeće, pa sam pitao Geminija: Citiraj:
Uzimajući sve u obzir, mislim da bi ovo mogla biti finalna kombinacija koja se dobro slaže, pokrivene su sve frekvencije i opcije, monitori nisu preveliki za moju sobicu, a nedostatak nižih frekvencija će dopuniti sub. Za room korekciju imaju switcheve straga, nakon čega se EQ dodatno može podesiti u Eversolu (čak se mislim investirati dodatnih €80 u njihov kalibrirani mic baš za tu svrhu, jer mic od mobitela kažu da je sranje i EQ često bude gori nego bolji). ![]() |
|||
|
|
|
|
|
#12617 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Da, finalna kombinacija ali za danas ![]() Sutra će ti netko možda savjetovati odfakaj to sve (mala soba, skupo, zajebancija oko veličine membrane, srać-truć-trkelj...) i kupi Audio-Technica ATH-M50x studijske slušalice + Fosi headphone DAC AMP i počinje premišljanje u kombinaciji čatđipitijom "mala soba 3 sa 3, a šta u njoj raditi/slušati" ![]() |
|
|
|
|
|
#12618 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2004
|
Vidim da ti Geneleci imaju jako dobre ocjene. Nisam nikakav hifist pa guglam sve navedeno u ovoj raspravi. Ali hebo me pas, ne znam što bi me natjeralo da te Genelece moram gledat cijeli dan, pa da ne znam kak dobro sviraju. Možda je stvar samo u meni, no nisam dugo vidio tako ružne zvučnike i sub. Njih ko da je dizajnirao isti tip koji je dizajnirao novi Hyundai Santa Fe. ![]() Pa uzeo bi si KEF Codu W koja je miss multiversea za Genelece. KEF ne mora ni svirat, dosta mi je da ga sam gledam. ![]()
|
|
|
#12620 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Respekt za to što si siguran u odgovor koji ti je dao AI. Orrrrr....NOOOOT. A uz to, svi kad kupuju zvučnike kažu da će kupiti veće jer se planiraju seliti u veću sobu. Ti zvučnici koliko god koštali vrijede manje od kvadrata sobe koju planiraš kupiti Živi sada a ne za slijedeću nekretninu.Daj mi molim te pitaj AI zašto 4" midbass nije dovoljan, a 6,5 bi bio prevelik. Istekao mi iskon happy hour a carnet mi više ne da pristup internetu po satu. |
|
|
|
|
|
|
#12621 | |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Ali da, slažem se. Sad sam ih i ja zguglo i faaaakat su ružni kao porez. Ili kao ponedjeljak. Sub nisam ni gledao. Odbijam. Ok... neeeeext! ![]() |
|
|
|
|
|
|
#12623 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Još uvijek se da naletiti na oglasnicima na bež zvučnike koji nisu imali neki zvuk, ali su mogli predvidjeti kad te netko zove na mobitel prije nego što bi mobitel zazvonio, a bili su deklarirani na 1500 wattta PMPO. |
|
|
|
|
|
|
#12625 | ||||||
|
₿
|
Citiraj:
Evo ti non-AI analiza s obzirom da si toliko anti-AI nastrojen. Nadam se da ćeš je cijeniti, s obzirom koliko je truda i vremena potrošeno (bauštela!). Cijela ova litanija je počela prije posta #12444, no računam da savjeti ovdje počinju vrijediti tek iza tog posta, jer sam tek u njemu detaljno pojasnio svoju situaciju, šta znači da su prijašnji prijedlozi bili neprimjenjivi jer niste u potpunosti znali sve. Dijelom je to i moja krivica jer, kao što rekoh, nisam audiofil i nisam uopće išao za tim da trebam detaljno opisati svoju situaciju da bih dobio kvalitetne odgovore (mentalitet "zvučnik je zvučnik", jebiga). No dobro, u tom postu stavljam doslovni tlocrt sobe sa opisom. Nakon toga slijedi: - nekoliko potpuno nebitnih postova koji su niti vezani za problem niti pomažu pri rješavanju istog - nekoliko postova sa savjetima gdje da stavim nove zvučnike iako još ni prijedlog novih zvučnika nisam dobio - moj post u kojem objašnjavam svoj odlazak u obližnju audio trgovinu zbog savjeta koji sam ovdje dobio da odem tamo, i kako je to bilo potpuno gubljenje vremena - nekoliko postova prepucavanja Wiim - Eversolo u kojima me se pokušava pošto poto odvratiti da kupim Eversolo, iako sam u više postova objasnio zašto ga želim - potpuno neupotrebljivi postovi tipa "kupi već nekaj", iako još uvijek nisam dobio ni jedan konkretan prijedlog nakon posta #12444 koji je bitan - slijedi prvi konkretan prijedlog - Neumann KH 120 II, koji su odlični ali overkill koji košta €940/komad - nekoliko postova koji ponovo kritiziraju Eversolo Play i DMP-A6 Gen2 ("to ti je overkill" i sl.) - slijedi drugi konkretan prijedlog, ovaj put od mene - Kali LP-6 V2 zbog kojih me se borderline ismijava i ističe se kako su ti monitori u biti low-end kojeg ne bi trebao kupovati. Kritiku prihvaćam i prilagođavam traženje. - ponovo prepucavanje Wiim - Eversolo - nekoliko prijedloga da uzmem Wiim iako sam već par puta rekao da želim Eversolo - kvalitetan post od jean-luca koji generalno objašnjava neke stvari, ali i dalje bez konkretnog prijedloga - slijedi nekoliko postova u kojima određeni članovi ne mogu shvatiti zašto dajem toliko para, iako sam više puta objasnio zašto - slijedi nekoliko edukativnih postova kako bih optimizirao svoj trošak, koji iako korisni, i dalje nisu odgovor na glavno pitanje - koje zvučnike kupiti - slijedi nekoliko vlastitih iskustava sa audio sustavima, offtopica i par smiješnih postova - slijedi moj prvi poduži post u kojem se ja ponovo ponavljam oko pitanja na koja sam već prije dao odgovore, te se ponovo moram objašnjavati zašto trošim toliko para, zašto neke stvari ne mogu i ne želim, itd. - slijedi treći konkretan prijedlog - KRK Rokit 6 koji, iako su OK respektabilnom vlasniku, ja preskačem jer bih htio višu klasu kako sam već prije rekao, "za do kraja života" - slijedi par postova u kojima se ponovo kritizira moja odluka da uzmem Eversolo i moja želja da imam vizualizacije - slijedi moj drugi poveći post i ujedno i četvrti konkretan prijedlog - drugi od mene - monitori Epos ES-7N, koji su opet overkill i skupi, a izabrao sam ih jer se "na zvučnicima ne štedi" - slijedi nekoliko postova držanja lekcije od člana foruma + ismijavanje i podbadanje na osobnoj razini ("imaš viška para", "prestani se praviti važan", itd.) - opet se ja moram objašnjavati i pravdati - slijedi par generalnih postova o zvučnicima - slijedi peti konkretan prijedlog - Adam A7V, no takvi bi mogli biti previše za moju malu sobu - slijedi ponovo par postova oko optimizacije troškova i kritike na moju upotrebu AI-a - slijedi ponovo par postova gdje se kritizira moja investicija (prihvaćeno), drugima je ovo zabava ("dostava kokica samo dolazi" i sl.) - slijede postovi u kojima me se savjetuje da odem u ZG slušati zvučnike, iako sam više puta rekao da nemam namjeru to raditi - slijedi šesti konkretan prijedlog - treći put od mene - Adam A4V + Adam Sub8 - kreće raspad sistema sa članom kojem se iz šale kritizirala stolica - slijedi ismijavanje moje odluke da kupim spužve za Adame (prihvaćeno) - slijedi sedmi prijedlog - četvrti od mene - A4V + T10S sub (jeftinije) - nastavlja se prepucavanje sa članom koji još nije prebolio stolicu - slijede postovi oko custom spectrum analyzera i sl. - slijedi prvi pozitivan komentar na moj izbor kombinacije Eversolo + A4V - da bi to bilo dovoljno za početak i da mi ne treba sub (jean-luc) - slijede početak oprečnih mišljenja treba li mi sub ili ne - slijedi mišljenje da mi sub ne treba, već monitori sa većim wooferom (jean-luc), efektivno poništavajući A4V+sub kao izbor - slijedi rasprava oko KEF Coda W i ponovno neshvaćanje zašto želim odvojeni streamer s ekranom - slijedi ponovo prijedlog da uzmem veće zvučnike od A4V - slijedi moj upit "koje onda ako ne Adam A4V", odgovor je: monitori sa većom membranom (~6") - slijedi osmi prijedlog - ujedno i moj peti te zadnji prije ovog posta - Genelec kombinacija 8030 + 7050 sub, koju sam odabrao s obzirom da je to monitor sa 5" membranom i po iskustvima trenutnih vlasnika, definitivno mu fali bassa, pa sam mu zato dodao sub 7050 koji upotpunjuje sliku. Eversolo kao DAC i dalje ostaje. - slijedi tvoj post u kojem ne shvaćaš zašto koristim AI Rezime litanije koja se proteže na par stranica: Prijedlozi članova: 3 Mojih prijedloga: 5 TOTAL: 8 prijedloga, svi odbijeni iz ovih ili onih razloga koji pišu gore Da, znam da je realno bilo puno više prijedloga članova, ali to je bilo prije nego se znala moja situacija, pa su se predlagali monitori koji se jednostavno ne bi dobro uklopili u nearfield i/ili near wall konfiguraciju, zbog čega ti prijedlozi nisu uzeti u obzir ovdje, a ne iz nepoštovanja prema članovima - kojeg imam, jer da nemam, ne bih ni pisao ovdje, da ne bi bilo zabune. Kroz sve ovo je morao prolaziti netko tko je imao ovoliko predznanja o cijeloj tematici: 0. Sada sam dosta toga naučio, ali činjenica je da su forumi često em blago neugodno nastrojena sredina za početnike i em često neplodonosna sredina za početnike, kao što je jednostavno statistički dokazano gore, a i sam znaš kakve sam odgovore znao dobivati u svojim početničkim pitanjima po Linux temama gdje bi se individue poput Bubbe obrušavale na početnike, gledajući ih s visoka, ali katkada i pomažući. Suma summarum: kad se sljedeći put budeš pitao "zašto netko poseže za AI-em, sigurno je braindead", odgovor je: ne nužno, nego se često lakše i brže dođe do konkretnih prijedloga... i to bez ikakvog sprdanja, ismijavanja, svađanja, itd. Da, AI griješi i AI ne može znati šta iskusnjare ovdje znaju jer je on samo alat kao i svaki drugi, pa rezultate treba dobro ispitati, no kod AI-a barem nema frikcije u procesu dobivanja odgovora, šta je najčešći razlog zašto ljudi posežu za istim (i posljedično upadaju u zamku dobivanja krivih odgovora, ali to je za posebnu temu). No ovdje ne možeš ispitati ni odgovor AI-a, jer ako koristiš AI automatski mora da si limitiran, kao šta tvoj post i dokazuje. Zapravo je apsurdno da ja u HiFi temi moram nekome koga smatram inteligentnim dokazivati da nisam braindead samo zato jer koristim AI. Previše je potpuno bespotrebne i beskorisne frikcije (često i zlobe i ljubomore u kombinaciji sa neshvaćanjem) u zajednici koja je mala i čiji bi članovi trebali pomagati jedni drugima, kao što sam ti uostalom, već jednom napisao - i to ni manje ni više nego u tvom vlastitom threadu. I sad dok sam pisao ovaj jebeni odgovor u Notepadu, vidim da se nakotilo još odgovora, pa da adresiram i njih ![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
Ali su ovi Đeneleci navodno jebeni za razliku od Đeniusa. Jel da? A negdje ćemo morat podvuć crtu ![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Šta da kupim onda? |
||||||
|
|
|
|
|
#12626 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Jao! Ili samo: Jao? Kako ćeš kupovati kuću/stan kad si rekao da ćeš seliti u veću prostoriju kad tako teško kupuješ obične desktop zvučnike? Za nekoga tko je 19 godina na forumu očekujem da ima bar 34-35 godina. Zašto ti je toliko bitno što je mišljenje na forumu o nekom proizvodu? Halo, ode život! Ja sam tu jer sam "online" na poslu već godinama, ako mogu pomoći ću (tražim ili burnu raspravu ili da pomognem, a ne da pokazujem kako sam si važan)...javi se na PM i pošalji telefonski broj, drago mi je ako uspijem pomoći. Nisam ekspert i nemam prijateljicu sa frulom od 10000€ a ono što znam rado podijelim. Meni je isto žao što većina spominje brandove i kako super zvuče, a nitko da bi potegao problem iz korjena. Nikog ne zanima što je potrebno za glazbu koju si naveo da slušaš, nikog ne zanima tvoj budžet, samo da se izreklamira ono što je netko kupio da bi se osjećao važnim jer ima "adame" jer ako ih ne kupi netko drugi nešto ne štima s njim(a). LP btw: nisam pročitao ni 1/10 tvog posta. Toliko živaca nema nitko! |
|
|
|
|
|
|
#12628 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Pogledaj svoj prvi post! Sad pogledaj ovo: https://www.njuskalo.hr/linije-radio...oglas-45973940 Za 400€ si riješio sve (jer ako nisi daj i nama malo toga što koristiš). Ormarić, velike kutije, sve svijetli, ima radio, ima CD, ima kazić, ima gramofon...sjedneš i uživaš. |
|
|
|
|
|
|
#12629 |
|
Premium
|
Zadnje izmijenjeno od: Juan. 30.01.2026. u 00:49. |