|
|||||||||||
|
|
#752 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2015
|
Sad sam van fiskalizacija voda, ali ako se nije mijenjalo ZKI i QR kod ti ne daje porezna, to ti radi tvoj program. |
|
|
|
|
|
#753 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Ako je tako, onda je program slabo optimiziran. Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#754 |
|
Premium
|
Certifikat ti treba da potpišeš datoteku koju šalješ poreznoj, i izdavanje certifikata radi FINA. Odgovor porezne sadrži samo JIR, sve ostalo što se nalazi na računu izračunava i prikazuje tvoj program (zki i qr). To sam ti htio reć, da porezna nema veze sa tim elementima. A to da izrada računa traje 15 sekundi nema veze sa optimizacijom. I najneoptimiziraniji kod mora biti brži, prije će biti nešto sa vezom sa poreznom (možda ne ostvaruje vezu a stalno pokušava, ne znam). |
|
|
|
|
|
#755 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Otvaranje firme ili obrta
Sa normalno postavljenim sustavom fiskalizacija b2c ide trenutno. 15sek moze biti los wifi, los uređaj,loš program. Qr je obavezan i programeri su ga morali ugraditi u mali pos (58/80mm termo) i u veliki a4 racun. Barkod za placanje nije obvezan, a cert se dobija od fine za poreznu. Obnavlja se svakih 5 godina. Jedino b2c transakcijsko (u nekim programima) kao i b2b transakcijsko placanje nije bilo dosad fiskalizirano. Ako se b2c rijesio obicnom fiskalizacijom, mogao se i b2b ali su zakomplicirali hebeno i napravili raspašoj na tržištu plus neupucene u tehniku prisilili da kupuju VP module na nekim programima samo radi b2b fiskalizavije ali mislim da ce u buducnosti sve to vezano za b2b bolje raditi nego sada. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 13.01.2026. u 21:28. |
|
|
|
|
|
#756 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ne znam, znam samo da mi je izgledalo jako sporo u odnosu na situaciju kada sam recimo u dućanu i teta na kasi pritisne enter, i račun odmah izlazi. |
|
|
|
|
|
|
#757 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
Naravno da u ovom primjeru, bez detaljne analize trajanja pojedinih koraka ne možemo reći što uzrokuje kašnjenje. Ali istovremeno se ne može niti tvrditi kako to sigurno nije pitanje optimizacije. Ja bih generalno rekao da 15 sekundi nije pitanje nekog timeouta jer je to prekratko. Obično tek kada nešto pukne nakon 60, 90, 120 sekundi, onda je za očekivati neki timeout, ali rezultat takvih situacija bude (barem djelomično) neuspješan zahtjev. Što krajnjem korisniku može biti vidljivo ili postati vidljivo nakon nakon duljeg vremena ili može biti skroz neprimjetno.
|
|
|
|
#758 |
|
Premium
|
Istina, sad se igramo vidovitog Milana i pogađamo. Ali da je query i po tvojim crnim prognozama toliko loše napisan da traje 100 puta dulje od dobro napisanog querya, to onda traje 100 milisekundi. U pitanju je izrada 1 računa, to nemože trajat 15 sekundi. |
|
|
|
|
|
#759 |
|
Registered User
Datum registracije: Aug 2023
|
Jel netko ima pondi u kombinaciji sa synesisom? Meni se preko Synesis ne želi spojit na pondi a kad idem preko njihovog portala normalno radi. Fina isto ne radi jedino znam da mer normalno radi, frend šalje normlano preko mera. |
|
|
|
|
|
#761 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2013
|
Stigao mi i prvi eracun, od Erste banke, naknada za vodjenje racuna. Na sebi ima i bar kod za placanje. To od sad moram rucno placati ili ce se i dalje automatski naplatiti sa sredstava na mom racunu? |
|
|
|
|
|
#762 |
|
Xulos :)
Datum registracije: Sep 2007
|
Slično pitanje kao i Ninja. Supruga ima obrt i u taj mikroeračun dolaze računi bez barkoda ofc, barem do sad nijedan nije imao, radi se o vođenju banke, UNIKOM , neke od režija. Može li ona i dalje plaćati račune koji dolaze kao i prije na mail preko QR koda ili baš mora preko tog mikroeračuna plaćati ? Također ona ima HTovu malu blagajnu preko koje ispisuje izdaje račune za svoje usluge. Niš mi nije jasno...
|
|
|
#763 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Koliko znam, za firme/obrte, banka sama skine iznos svoje naknade s računa. Ovo je samo faktura da možeš knjigovodstveno provesti taj trošak.
|
|
|
#764 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#765 |
|
Registered User
Datum registracije: Aug 2023
|
Automatski ti skida sa računa. Novi računi više nemaju bar codea za plaćanje, ni računi, ni ponude. To je realan napredak u digitalizaciji kako predstavljaju. Tko bi rekao da smo u 2026, netko bi mislio da smo u 2016. |
|
|
|
|
|
#766 | |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
|
#767 | |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
|
#768 |
|
Premium
|
Znači po pitanju KPD oznaka i F1/F2 fiskalizacije jer sam gnjavio danas knjigovođu. KPD oznake ne moraju biti na fizičkom računu koji se daje B2C klijentu i fiskalizira kroz F1. KPD oznake ne moraju biti na računu koji se daje B2B klijentu (moj ERP radi i pdf) i fiskalizira kroz F2, ali moraju biti u XLM datoteci. Danas isprobao B2C račun, plaćanje preko kreditne kartice, ovaj put mi je izdalo gotovo trenutno fiskaliziran račun bez ikakvog čekanja. |
|
|
|
|
|
#770 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#771 |
|
Premium
|
Mora ako ne ideš preko MP kase ili ako ideš ali je plaćanje transakcijsko, tj. nije gotovina ili kartica. Upisujes sve podatke,kpd, i prigram generira pdf i xml. U pdfu nekad se ne prikazuje kpd, ovisi o prgramu ali ce ga biti u xml-u. Također, moras imati u firmi djelatnost koja pokriva taj kpd inace si u prekrsaju |
|
|
|
|
|
#772 |
|
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
A jel mora KPD biti na racunu/XMLu koji ide van HR (posto ce se zbog rednog broja i taj radit kroz mog IPa)?
|
|
|
#773 | |
|
Premium
|
Citiraj:
koliko se sjećam B2B prema inozemstvu nije predmet F2 fiskalizacije jer ostatak europe nema fiskalizaciju F2, i nama je bilo rečeno da se tu moze napisati najobičniji pdf/word račun. |
|
|
|
|
|
|
#774 |
|
Freelancer
|
I meni je tako bilo u glavi, ali kaze knjigovodja zbog sljendosti raucna da je najbolje da ga se napravi u "aplikaciji" i "samo" se ne fiskalizira pa ajd ti sad znaj .Jasno da cu klijetu posalti PDF jer mu XML pod mog posrednika neznaci ama bas nista ali kao to je neka ideja de nemam pobrkane/rasparene brojeve racuna trebalo bi tako...
|
|
|
#775 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Jasno mi je, radi sljedivosti. Moj program za izdavanje računa ima dvije naredbe, ispostavi i pošalji e račun. Pretpostavljam da i tvoj ima nešto slično, pa ćeš samo izdati izdati (ispostaviti) račun, ali ga nećeš poslati kroz F2 (jer strani partner ionako nije u sustavu). |
|
|
|
|
|
|
#776 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Napravi interni akt u kojem ces u poslovnom prostoru imati npr 3 blagajne ako imas Mp. Npr. Prostor POSL1 ima blagajnu 1,2,3 Blagajna 1 ima sllijed 1/POSL1/1 i sluzi za MP F1 fiskalizirane racune B2C u prostoru Blagajna 2 ima sllijed 1/POSL1/2 i sluzi za B2B F2 fiskalne racune unutar RH i koristis program koji sluzi za to. Blagajna 3 ima slijed 1/POSL1/3 i sluzi za izdavanje racuna partnerima van RH. |
|
|
|
|
|
|
#777 |
|
Freelancer
|
Nemam poslovni prostor (radim od kuce/Home office), nisam nista radio sa cashem, nemam Fiskalizaciju 1.0/blagajnu/nikakav software, izdavao sam samo PDF racune tipa 30-35 komada ukupno u godini. Fenerlano F2.0 mi je samo tlaka i zajebancija/gubljenje vremena ali eto "mora se" .
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:128GB, GPUs: 3*RTX 3090 24GB RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:128GB, GPUs: 2*RTX 4090 24GB Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 14.01.2026. u 19:08. |
|
|
|
|
|
#779 |
|
Freelancer
|
|
|
|
#780 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Onda nemoj napraviti jednu blagajnu nego dvije. Isti princip kao u mom prijasnjem postu. Odaberes si posrednika za f2 unutar Hr za blagajnu 1 , i preko blagajne 2 saljes racune vani bez f2 i pratis slijed racuna kako treba, svaka blagajna posebno |
|
|
|
|
![]() |
|
|