Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.01.2026., 17:33   #751
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Koja je uopće razlika između "Zaprimljen" i "Poslan"?

I treba li odobravati račune u sučelju posrednika ako je sve business as usual?

Zadnje izmijenjeno od: Dule. 13.01.2026. u 20:39.
Dule je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2026., 18:17   #752
acmevagabundo
Premium

Datum registracije: Jul 2015
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Također izdao danas prvi B2C račun testni, trajalo nekih 10-15 sekundi dok se connectalo na poreznu, ali mi je uredno na račun ubacilo jir i zir i qr kod od porezne, tako da štima sve.
Sad sam van fiskalizacija voda, ali ako se nije mijenjalo ZKI i QR kod ti ne daje porezna, to ti radi tvoj program.
acmevagabundo je online   Reply With Quote
Staro 13.01.2026., 18:42   #753
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor acmevagabundo Pregled postova
Sad sam van fiskalizacija voda, ali ako se nije mijenjalo ZKI i QR kod ti ne daje porezna, to ti radi tvoj program.
Morali smo pribaviti i učitati fiskal certifikat od Fina-e u program.
Ako je tako, onda je program slabo optimiziran.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk
Colop je online   Reply With Quote
Staro 13.01.2026., 21:04   #754
acmevagabundo
Premium

Certifikat ti treba da potpišeš datoteku koju šalješ poreznoj, i izdavanje certifikata radi FINA. Odgovor porezne sadrži samo JIR, sve ostalo što se nalazi na računu izračunava i prikazuje tvoj program (zki i qr). To sam ti htio reć, da porezna nema veze sa tim elementima.
A to da izrada računa traje 15 sekundi nema veze sa optimizacijom. I najneoptimiziraniji kod mora biti brži, prije će biti nešto sa vezom sa poreznom (možda ne ostvaruje vezu a stalno pokušava, ne znam).
Staro 13.01.2026., 21:06   #755
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Otvaranje firme ili obrta

Sa normalno postavljenim sustavom fiskalizacija b2c ide trenutno. 15sek moze biti los wifi, los uređaj,loš program. Qr je obavezan i programeri su ga morali ugraditi u mali pos (58/80mm termo) i u veliki a4 racun. Barkod za placanje nije obvezan, a cert se dobija od fine za poreznu. Obnavlja se svakih 5 godina. Jedino b2c transakcijsko (u nekim programima) kao i b2b transakcijsko placanje nije bilo dosad fiskalizirano. Ako se b2c rijesio obicnom fiskalizacijom, mogao se i b2b ali su zakomplicirali hebeno i napravili raspašoj na tržištu plus neupucene u tehniku prisilili da kupuju VP module na nekim programima samo radi b2b fiskalizavije ali mislim da ce u buducnosti sve to vezano za b2b bolje raditi nego sada.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 13.01.2026. u 21:28.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2026., 22:04   #756
Colop
Premium

Citiraj:
Certifikat ti treba da potpišeš datoteku koju šalješ poreznoj, i izdavanje certifikata radi FINA. Odgovor porezne sadrži samo JIR, sve ostalo što se nalazi na računu izračunava i prikazuje tvoj program (zki i qr). To sam ti htio reć, da porezna nema veze sa tim elementima.
A to da izrada računa traje 15 sekundi nema veze sa optimizacijom. I najneoptimiziraniji kod mora biti brži, prije će biti nešto sa vezom sa poreznom (možda ne ostvaruje vezu a stalno pokušava, ne znam).

Ne znam, znam samo da mi je izgledalo jako sporo u odnosu na situaciju kada sam recimo u dućanu i teta na kasi pritisne enter, i račun odmah izlazi.
Staro 13.01.2026., 22:29   #757
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
A to da izrada računa traje 15 sekundi nema veze sa optimizacijom. I najneoptimiziraniji kod mora biti brži
Teško je ovdje shvatiti što je pisac htio reći. Loša optimizacija može biti i uzročnik sporih ili jako sporih ili ekstremno sporih querya na bazu. Samo jedan primjer. Ako je kod tako napisan da query bude 10 ili 100 puta sporiji negoli je uputno, onda se definitivno može pisati o lošoj optimizaciji koda.

Naravno da u ovom primjeru, bez detaljne analize trajanja pojedinih koraka ne možemo reći što uzrokuje kašnjenje. Ali istovremeno se ne može niti tvrditi kako to sigurno nije pitanje optimizacije.

Ja bih generalno rekao da 15 sekundi nije pitanje nekog timeouta jer je to prekratko. Obično tek kada nešto pukne nakon 60, 90, 120 sekundi, onda je za očekivati neki timeout, ali rezultat takvih situacija bude (barem djelomično) neuspješan zahtjev. Što krajnjem korisniku može biti vidljivo ili postati vidljivo nakon nakon duljeg vremena ili može biti skroz neprimjetno.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 09:45   #758
acmevagabundo
Premium

Istina, sad se igramo vidovitog Milana i pogađamo. Ali da je query i po tvojim crnim prognozama toliko loše napisan da traje 100 puta dulje od dobro napisanog querya, to onda traje 100 milisekundi. U pitanju je izrada 1 računa, to nemože trajat 15 sekundi.
Staro 14.01.2026., 10:12   #759
Tualatin
Registered User

Datum registracije: Aug 2023
Jel netko ima pondi u kombinaciji sa synesisom? Meni se preko Synesis ne želi spojit na pondi a kad idem preko njihovog portala normalno radi. Fina isto ne radi jedino znam da mer normalno radi, frend šalje normlano preko mera.
Tualatin je online   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 10:43   #760
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Koristi li netko Minimax API za izdavanje i slanje e-računa?
Staro 14.01.2026., 11:20   #761
Ninja_Zg
Premium
Moj komp

Ninja_Zg's Avatar

Datum registracije: Aug 2013
Stigao mi i prvi eracun, od Erste banke, naknada za vodjenje racuna.

Na sebi ima i bar kod za placanje.

To od sad moram rucno placati ili ce se i dalje automatski naplatiti sa sredstava na mom racunu?
Ninja_Zg je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 11:34   #762
JuiceBox
Xulos :)
Moj komp

JuiceBox's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Slično pitanje kao i Ninja. Supruga ima obrt i u taj mikroeračun dolaze računi bez barkoda ofc, barem do sad nijedan nije imao, radi se o vođenju banke, UNIKOM , neke od režija. Može li ona i dalje plaćati račune koji dolaze kao i prije na mail preko QR koda ili baš mora preko tog mikroeračuna plaćati ? Također ona ima HTovu malu blagajnu preko koje ispisuje izdaje račune za svoje usluge. Niš mi nije jasno...
Staro 14.01.2026., 11:59   #763
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Koliko znam, za firme/obrte, banka sama skine iznos svoje naknade s računa. Ovo je samo faktura da možeš knjigovodstveno provesti taj trošak.
Staro 14.01.2026., 12:04   #764
Colop
Premium

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Koliko znam, za firme/obrte, banka sama skine iznos svoje naknade s računa. Ovo je samo faktura da možeš knjigovodstveno provesti taj trošak.

+1
Staro 14.01.2026., 12:13   #765
Tualatin
Registered User

Datum registracije: Aug 2023
Citiraj:
Autor Ninja_Zg Pregled postova
Stigao mi i prvi eracun, od Erste banke, naknada za vodjenje racuna.

Na sebi ima i bar kod za placanje.

To od sad moram rucno placati ili ce se i dalje automatski naplatiti sa sredstava na mom racunu?
Automatski ti skida sa računa. Novi računi više nemaju bar codea za plaćanje, ni računi, ni ponude. To je realan napredak u digitalizaciji kako predstavljaju. Tko bi rekao da smo u 2026, netko bi mislio da smo u 2016.
Tualatin je online   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 12:37   #766
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor Tualatin Pregled postova
Automatski ti skida sa računa. Novi računi više nemaju bar codea za plaćanje, ni računi, ni ponude. To je realan napredak u digitalizaciji kako predstavljaju. Tko bi rekao da smo u 2026, netko bi mislio da smo u 2016.
Jedva sam nasao na telemach racunu poziv na broj, nadam se da je model HR30, uzas, a razlog placanja kreditni transfer. Idemo u rivers definitivno, osim za Mer koji procesuira milion racuna dnevno. 😀

Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Staro 14.01.2026., 13:04   #767
Colop
Premium

Poštovani,

provjerom sustava utvrđeno je da je nenamjernom greškom došlo do višestrukog slanja istog eRačuna. Ljubazno Vas molimo da ne odbijate niti jednu zaprimljenu verziju računa, budući da svi dokumenti imaju istu oznaku broja eRačuna, a odbijanjem bi došlo do automatskog odbijanja svih zaprimljenih verzija.

Molimo Vas da sve zaprimljene verzije eRačuna pohranite u svoju arhivu. Napominjemo da je dovoljno izvršiti uplatu iznosa samo jednom, nakon čega će se smatrati da su sve zaprimljene verzije eRačuna s istim brojem u cijelosti podmirene.

Zahvaljujemo na razumijevanju,
Vaš A1
Staro 14.01.2026., 16:27   #768
Colop
Premium

Znači po pitanju KPD oznaka i F1/F2 fiskalizacije jer sam gnjavio danas knjigovođu.

KPD oznake ne moraju biti na fizičkom računu koji se daje B2C klijentu i fiskalizira kroz F1.

KPD oznake ne moraju biti na računu koji se daje B2B klijentu (moj ERP radi i pdf) i fiskalizira kroz F2, ali moraju biti u XLM datoteci.

Danas isprobao B2C račun, plaćanje preko kreditne kartice, ovaj put mi je izdalo gotovo trenutno fiskaliziran račun bez ikakvog čekanja.
Staro 14.01.2026., 16:32   #769
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kad tvrtka daje tvrtki račun dal to mora imati kpd?
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 16:53   #770
Colop
Premium

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova

Mora imati kpd, ali u xlm datoteci.
Ako recimo tvoj program za izdavanje računa radi i vizualizaciju preko PDF datoteke, kpd brojevi ne moraju biti upisani u pdf.
Staro 14.01.2026., 17:45   #771
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova

Mora ako ne ideš preko MP kase ili ako ideš ali je plaćanje transakcijsko, tj. nije gotovina ili kartica. Upisujes sve podatke,kpd, i prigram generira pdf i xml. U pdfu nekad se ne prikazuje kpd, ovisi o prgramu ali ce ga biti u xml-u. Također, moras imati u firmi djelatnost koja pokriva taj kpd inace si u prekrsaju
Staro 14.01.2026., 18:00   #772
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
A jel mora KPD biti na racunu/XMLu koji ide van HR (posto ce se zbog rednog broja i taj radit kroz mog IPa)?
Staro 14.01.2026., 18:06   #773
Colop
Premium

Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
A jel mora KPD biti na racunu/XMLu koji ide van HR (posto ce se zbog rednog broja i taj radit kroz mog IPa)?

koliko se sjećam B2B prema inozemstvu nije predmet F2 fiskalizacije jer ostatak europe nema fiskalizaciju F2, i nama je bilo rečeno da se tu moze napisati najobičniji pdf/word račun.
Staro 14.01.2026., 18:09   #774
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

I meni je tako bilo u glavi, ali kaze knjigovodja zbog sljendosti raucna da je najbolje da ga se napravi u "aplikaciji" i "samo" se ne fiskalizira pa ajd ti sad znaj .
Jasno da cu klijetu posalti PDF jer mu XML pod mog posrednika neznaci ama bas nista ali kao to je neka ideja de nemam pobrkane/rasparene brojeve racuna trebalo bi tako...
Staro 14.01.2026., 18:23   #775
Colop
Premium

Citiraj:
I meni je tako bilo u glavi, ali kaze knjigovodja zbog sljendosti raucna da je najbolje da ga se napravi u "aplikaciji" i "samo" se ne fiskalizira pa ajd ti sad znaj .
Jasno da cu klijetu posalti PDF jer mu XML pod mog posrednika neznaci ama bas nista ali kao to je neka ideja de nemam pobrkane/rasparene brojeve racuna trebalo bi tako...

Jasno mi je, radi sljedivosti.
Moj program za izdavanje računa ima dvije naredbe, ispostavi i pošalji e račun.
Pretpostavljam da i tvoj ima nešto slično, pa ćeš samo izdati izdati (ispostaviti) račun, ali ga nećeš poslati kroz F2 (jer strani partner ionako nije u sustavu).
Staro 14.01.2026., 18:34   #776
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:

Napravi interni akt u kojem ces u poslovnom prostoru imati npr 3 blagajne ako imas Mp.
Npr. Prostor POSL1 ima blagajnu 1,2,3

Blagajna 1 ima sllijed 1/POSL1/1 i sluzi za MP F1 fiskalizirane racune B2C u prostoru
Blagajna 2 ima sllijed 1/POSL1/2 i sluzi za B2B F2 fiskalne racune unutar RH i koristis program koji sluzi za to.
Blagajna 3 ima slijed 1/POSL1/3 i sluzi za izdavanje racuna partnerima van RH.
Staro 14.01.2026., 19:02   #777
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Nemam poslovni prostor (radim od kuce/Home office), nisam nista radio sa cashem, nemam Fiskalizaciju 1.0/blagajnu/nikakav software, izdavao sam samo PDF racune tipa 30-35 komada ukupno u godini.
Fenerlano F2.0 mi je samo tlaka i zajebancija/gubljenje vremena ali eto "mora se" .

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 14.01.2026. u 19:08.
Lewis je online   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 19:07   #778
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Pa na račun poslovnog prostora si možeš izvući neku lovu za najam
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 19:09   #779
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Pa na račun poslovnog prostora si možeš izvući neku lovu za najam
Nebitno za moje pitanje .
Staro 14.01.2026., 20:32   #780
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Citiraj:
Nemam poslovni prostor (radim od kuce/Home office), nisam nista radio sa cashem, nemam Fiskalizaciju 1.0/blagajnu/nikakav software, izdavao sam samo PDF racune tipa 30-35 komada ukupno u godini.
Fenerlano F2.0 mi je samo tlaka i zajebancija/gubljenje vremena ali eto "mora se" .

Onda nemoj napraviti jednu blagajnu nego dvije. Isti princip kao u mom prijasnjem postu. Odaberes si posrednika za f2 unutar Hr za blagajnu 1 , i preko blagajne 2 saljes racune vani bez f2 i pratis slijed racuna kako treba, svaka blagajna posebno
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na