Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 00:39   #1
Robb
Registered User

Robb's Avatar

Datum registracije: Jan 2026
Fritzbox 5690 pomoć

Pozdrav, nov sam ovdje, nadam se da neću udaviti članove...dakle nedavno sam nabavio u Njemačkoj na nekakvoj akciji Fritza 5690 optiku, nisam htio pro verziju radi cijene i straha da neće proraditi, pa računah ako šta i spržim, neće biti šteta. Imam HT optiku, Huaweiev ont i do nedavno Archera, to je relativno dobro šljakalo, stb, mreža relativno ok, telefoniju nisam uspio dobiti. Fritza sam odmah uspio spojiti u bridge modu, i premda nema 6 ghz mrežu u relativnoj blizini routera brzine su na novijim uređajima u wlanu blizu gigabita download, no nema bogznakakav domet, tu je Archer bio bolji...No Fritzko se pokazao prilično dobar u baratanju brda uređaja spojenih na mrežu, čini se stabilan u radu, streameri, mobiteli, tableti, kamere, zvona.... Problem je dakako nastao kada sam htio upogoniti optiku drito u fritza, izostavljajući vanjski ont..prethodno sam nabavio adapter na amazonu sc/apc female to lc/apc male i držeći naivno da će biti dovoljna uputstva sa Fritzove hr stranice, znači serijski broj ONT-a i kvrc, ništa, par puta sam pokušao, bezuspješno. Izbacio sam postavke u wan spoju i optici, pa ih usporedio sa 5590, računajući oba su optika, no nije mi baš jasno koje parametre i kako promijeniti, posebno jer moj Fritz ima zadnju verziju OS-a...dobio sam username i pass voipa, a ppoe imam od prije...
Da ne duljim dakle, može li se i moj Fricko spojiti bez ONT-a, mogu li koristiti postavke 5590 na svom 5690, voip, stb...ako postavke ne budu valjale, mogu li napraviti recovery sa backupom, ukratko mogu li napraviti kakovu štetu krivim uploadom postavki...
unaprijed hvala...
Robb je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 09:44   #2
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Jeli u pitanju Fritz 5690 ili Fritz 5690 XGS jer kod oboje se SFP nemože vaditi a XGS verzija podržava samo XGS-PON mrežu.

Ako je Fritz 5690 onda si sve pogodio i raditi će samo za početak moraš prvo ubaciti vlastiti config tek onda podešavati GPON Serial te ostalo.
Možeš iskoristiti i ovaj testni Fritz IPTV config kojeg sam pripremio u pinnanoj temi te isto moraš njega prvog ubaciti a tek onda podešavati GPON Serial i ostalo.

Ako neznaš ili ti nije jasno kontaktiraj me na PM.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Zadnje izmijenjeno od: Karlo666. Jučer u 10:22.
Karlo666 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Jučer, 14:20   #3
Robb
Registered User

Robb's Avatar

Citiraj:
Autor Karlo666 Pregled postova
Jeli u pitanju Fritz 5690 ili Fritz 5690 XGS jer kod oboje se SFP nemože vaditi a XGS verzija podržava samo XGS-PON mrežu.

Ako je Fritz 5690 onda si sve pogodio i raditi će samo za početak moraš prvo ubaciti vlastiti config tek onda podešavati GPON Serial te ostalo.
Možeš iskoristiti i ovaj testni Fritz IPTV config kojeg sam pripremio u pinnanoj temi te isto moraš njega prvog ubaciti a tek onda podešavati GPON Serial i ostalo.

Ako neznaš ili ti nije jasno kontaktiraj me na PM.

Zahvaljujem na odgovoru, Karlo GPON je verzija, prvo sam ga spojio na postojeći Huaweijev ONT, postavio wlan, i to je šljakalo ok (dakako bez IPTV-a i fiksnog telefona), nakon toga sam probao par puta bez tvorničkog reseta spoj na optiku direktno, stavio sam prema uputstvu Huaweijev serial (u obe varijante, samo broj, i druga slovčano-brojevna, vlan 100/0 ), no ostane u loopu spajanja. Pokazuje u informativnom prozoru Connection type GPON (ITU G.984), reception quality -16,3 dBm, modem software version A.3.3._A.2.5., details of network operator prazno...moguće je raditi neke postavke u PON prozoru, u fiber optics prozoru pokazuje serial PON-a sa početnim slovima AVM, ploam status 05-Operation, ostalo 0, osim PON encryption off...
Izbacio sam ful postavke svog fritza, pa očitao postavke sa 5590, i tu sam zblesio, obzirom da nisam takve stvari nikada radio i premda kužim donekle stvari, zbog straha od bricka odustao sam nakon par sati blejanja, tako da mi jedino preostaje PM...
Staro Jučer, 16:46   #4
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Robb Pregled postova
Zahvaljujem na odgovoru, Karlo GPON je verzija, prvo sam ga spojio na postojeći Huaweijev ONT, postavio wlan, i to je šljakalo ok (dakako bez IPTV-a i fiksnog telefona), nakon toga sam probao par puta bez tvorničkog reseta spoj na optiku direktno, stavio sam prema uputstvu Huaweijev serial (u obe varijante, samo broj, i druga slovčano-brojevna, vlan 100/0 ), no ostane u loopu spajanja. Pokazuje u informativnom prozoru Connection type GPON (ITU G.984), reception quality -16,3 dBm, modem software version A.3.3._A.2.5., details of network operator prazno...moguće je raditi neke postavke u PON prozoru, u fiber optics prozoru pokazuje serial PON-a sa početnim slovima AVM, ploam status 05-Operation, ostalo 0, osim PON encryption off...
Izbacio sam ful postavke svog fritza, pa očitao postavke sa 5590, i tu sam zblesio, obzirom da nisam takve stvari nikada radio i premda kužim donekle stvari, zbog straha od bricka odustao sam nakon par sati blejanja, tako da mi jedino preostaje PM...
Serial si izvukao iz Huaveja ili si ga prepisao sa poleđine? Naišao sam na neki blog gdje je opisano spajano Zyxel SFP-a i Mikrotika, i tamo kaže da serial nije na poleđini isti kao i onaj koji se mora "izvuči" iz Huaveja.
Možda je u tome problem?
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 00:51   #5
Robb
Registered User

Robb's Avatar

Zahvaljujući Karlu upogonili smo i 5690, spoj optike direktno u fritza, rad telefonije, maxtv stb i wifi rade besprijekorno. Karlo još jednom veliko hvala, bez njega vjerojatno bi fritz završio kao pritiskač za papir ili njuškalo znači i 5690 može na listu...
Staro Danas, 12:15   #6
the chosen one
Premium
Moj komp

the chosen one's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Robb Pregled postova
Zahvaljujući Karlu upogonili smo i 5690, spoj optike direktno u fritza, rad telefonije, maxtv stb i wifi rade besprijekorno. Karlo još jednom veliko hvala, bez njega vjerojatno bi fritz završio kao pritiskač za papir ili njuškalo znači i 5690 može na listu...

A daj mi reci za serial, jel si ga prepisao sa poleđine Huaweia ili izvuka iz njega? Jel isti ili ne?
the chosen one je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 12:31   #7
Karlo666
Premium
Moj komp

Karlo666's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Prepisali smo sa poleđine Huawei ONTa.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas