|
|||||||||||
|
|
#152 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Decki trebam preporuku ili naputak ako sam ja nesto propustio. Naime imam ovo: https://ventiontech.com/products/m-2...me-m2-ssd-case Unutra je Sandisk Extreme 1TB M.2 PCI-E 3.0 SSD. Na kompovima radi normalno. No na smartphone-u (Samsung A16) mi nudi samo punjenje, ne mogu ga otvoriti da ga koristim kao externi storage. Dali je problem u mobitelu ili to vanjsko kuciste treba nekaj specijalno da ta opcija sljaka na mobu? P.S:- i ako moze svejedno preporuka kvalitetnijeg kucista, po mogucnosti da se ssd sarafi ne da je ova gumica nutra plus malo bolje hladenje. Ovo sto sad imam se ni ne drziu skupa kak spada. |
|
|
|
|
|
#153 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Nađi stavku vezanu za USB i podesi da ti file transfer postane default kad priključiš vanjski usb. https://pcchip.hr/helpdesk/sto-su-to...-i-cemu-sluze/ https://www.youtube.com/watch?v=ucbjWz9-6zg
|
|
|
#154 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Mob to nudi > saltanje nije moguce, nikad ne uspije. |
|
|
|
|
|
|
#155 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ima li taj mob uopce usb otg opciju, jesi probao spojiti ista drugo na njega? Mnogi mobovi imaju usb-c port, ali neki jeftini mobovi imaju okrljasteni usb-c port na tipa 2.0 brzinama i bez pola opcija koje taj port moze imati (storage, display out itd). Tvoj mob ima usb-c 2.0 i nekako mi smrdi da je to problem. Spoji disk kod nekog s flagship mobom pa ces znati sa sigurnoscu
|
|
|
|
#156 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Ima i radi. 120GB microsd karticu preko usb-c adaptera normalno hendla. Sad sam jos u developer opcijama ukljucio da po defaultu spaja u file sharing modu al nema pomaka. Mozda je to ekt kuciste sranje. A moze biti i ovo sto kazes sa USB 2.0 na mobu...ma...Narucio sam sad jedan Ugreen pa cemo vidjeti ionako nisam kavlitetom tog kucista zadovoljan. |
|
|
|
|
|
|
#157 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Meni savršeno funkcionira bez obzira što (usb, nvme, microSD) i kako ubodem u mob (razni adapteri, čitači kartica, direkt,...). Doduše, ja sam oduvijek koristio S modele.
|
|
|
#158 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Moguće da to kućište s tim SSDom povuče više struje nego što USB-C od mobitela može dati. Ako imaš neki powered USB-C hub probaj mu spojiti vanjsko napajanje, na njega taj vanjski SSD, a "ulaz" od huba na mobitel. Ako onda radi znači da mob nema dovoljno struje da sam napoji SSD. Što se kućišta tiče : https://www.links.hr/hr/eksterno-kuc...-c-z-051619133 |
|
|
|
|
|
#160 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Tu prije zeza / fali otg, dakle iz moba prvo "otg adapter / kabelić" pa u njega stick / ssd. Dodatna zabava je verzija (C ili A). |
|
|
|
|
|
#161 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Probao Nope. Mislim da bi fakat moglo biti da mob daje premalo struje van. A dobro, ak ide ide, ak nejde nejde ko ga sljivi, bila bi zgodna "comfy" opcija al ovak cu dalje najprije prek mreze kopirat na internu memoriju par filmova i dobro bu. Kompromis ![]() |
|
|
|
|
|
|
#163 | |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Ili struja ili možda driver kojega android nema? Računaj da to kućište sigurno ima kontroler nvme 2 SATA i to upitno koji. Uštekaj na linux kantu pa ćeš vidjeti što je ispod haube. Vjerojatno ili neki RTL ili JMS, nije tu puno modela u opticaju. Rjeđe ASM. Probao na drugom mobu kako su ti već rekli? Evo mi na stolu 2 moba, oba su USB Type-C 2.0 OTG, jedan uredno upogoni sličan adapter, a kod drugoga se niti lampica na kućištu ne upali = struja. |
|
|
|
|
|
|
#164 | |
|
White Rabbit
|
Normalno mogu pristupiti mobu i podacima gore. Citiraj:
Code:
Bus 001 Device 008: ID 152d:a580 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp. External
Negotiated speed: High Speed (480Mbps)
Device Descriptor:
bLength 18
bDescriptorType 1
bcdUSB 2.10
bDeviceClass 0 [unknown]
bDeviceSubClass 0 [unknown]
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 64
idVendor 0x152d JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp.
idProduct 0xa580 External
bcdDevice 2.13
iManufacturer 1 JMicron
iProduct 2 External
iSerial 3 20114400532209398
bNumConfigurations 1
Configuration Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 2
wTotalLength 0x0055
bNumInterfaces 1
bConfigurationValue 1
iConfiguration 0
bmAttributes 0x80
(Bus Powered)
MaxPower 500mA
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 0
bAlternateSetting 0
bNumEndpoints 2
bInterfaceClass 8 Mass Storage
bInterfaceSubClass 6 SCSI
bInterfaceProtocol 80 Bulk-Only
iInterface 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0200 1x 512 bytes
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x02 EP 2 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 0
bAlternateSetting 1
bNumEndpoints 4
bInterfaceClass 8 Mass Storage
bInterfaceSubClass 6 SCSI
bInterfaceProtocol 98
iInterface 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x01 EP 1 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Command pipe (0x01)
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x82 EP 2 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Status pipe (0x02)
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x83 EP 3 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Data-in pipe (0x03)
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x04 EP 4 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
bInterval 0
Data-out pipe (0x04)
Test na drugom mobu zasad 0 bodova, tek iduci tjedan ![]() Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 09.01.2026. u 16:17. |
|
|
|
|
|
|
#165 |
|
Premium
|
Da, to ti je taj slavni Jmicron, po IDu 152d:a580 izgleda kao JMS580. Što je čudno, po spec JMS580 je USB-SATA adapter. https://www.jmicron.com/products/list/12 Moguće je proizvođač upisao krive IDeve u fw, to ne bi bilo ništa čudno. Imam adapter s JMS 583 koji je točno deklariran kao Pcie-SATA i radi bez problema: Code:
Bus 002 Device 003: ID 152d:0583 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp. ![]() Ja bih za ubuduće izbjegao tog proizvođača, ne zbog mobitela nego jer očito skriva specifikaciju i fakea chipset. |
|
|
|
|
|
#166 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Dao sam 12 Eura za to kuciste, ide u cesme i bok ![]() |
|
|
|
|
|
|
#168 | |
|
White Rabbit
|
Rezime - staro kuciste je u smecu - novi Ugreen je osjetno kvalitetniji - taj ostaje makar ga i dalje na mobu ne mogu koristiti (pomirio sam se s tim da imam jeftikaner mob i da je taj feature rezerviran za flagship uredaje i to je to). ALI imam identican problem na kompu koji sam imao sa starim kucistem a to je da nakon pocetnih cca 200MB/s se kopiranje (veliki video fajlovi) kopiraju sa svega 40MB/s na vanjski SSD (Sandisk Extreme Pro 1TB). Kad su oba diska u kompu kopiranje ide na isti taj disk sa 180-200 MB/s. E sad - kabel koji je dosao s njim je USB-C na USB-C. Posto mi MBO (sig) nema USB-C imam adapter - mislio sam da je do njega. Probao sam 2 USB-A na USB-C kabla koje imam (jedan od moba , drugi od sluski JBL Live 770NC) - ista stvar. Dali ima smisla da probam bas USB 3 A na USB-C kabel kupit ili me nekaj drugo zeza? Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. Jučer u 08:41. |
|
|
|
|
|
|
#169 |
|
Premium
|
Ako ispočetka ide brzo, a kasnije uspori, onda bi kabel trebao biti ok ![]() Svakako je bolje imati kvalitetan USB-A na C kabel i to ne predugačak. smartctl, iostat, hdparm -Tt --direct, .... ne moram ti to navoditi valjda, čisto da isključimo mogućnost da te hebe disk na kompu, OS cache i slične zanimacije ![]() Nisi napisao nakon koliko od početka se uspori... Provjerio da se ne pregrijava SSD pa kontroler throttla? Isto je moguće i za taj realtek kontroler. Hoće se grijati podosta ta kućišta, ovisno o konstrukciji, kontroleru i koji je SSD unutra. Po fotkama teško reći kakvo je to kućište, iznutra plastika, izvana 2 tanka lima? |
|
|
|
|
|
#170 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Prakticki nakon par sekundi pada na 40...zato mi smrdi na ovo sa USB 2.0. ...kuciste je iznutra plastika izvana aluminij. I ja sam mislio da se mozda disk pregrijava pa sam ostavio otkriven (ni u kompu nista ne puse na njega) i temperature su ispod 50 tak da je to OK. |
|
|
|
|
|
|
#171 |
|
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Vanjski (eksterni) SSD-ovi i kućišta
Limit usb 2-ojke. I to su max brzine sto mozes dobiti na tom standardu. Nabavi bolji mob😀 Edit: Sad tek vidim da je problem s kompom. Jutro je 🙊 Rekao bih da je do temperature na kontroleru od ladice. Tako mi se ponasala jedna usb nvme ladica, krene sa parsto MB, padne na 40ak, nakon par min samo pukne. Jednostavno losa ladica i mos se j. Kad sam nabavio bolju (sa aluminijskim hladnjakom i ventom) transfer brzine vise ne padaju. Btw, ladica = usb ext. kuciste za disk |
|
|
|
|
|
#172 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Znaci vec druga koja je govno...a da nam prodaju muda pod bubrege sam znao al ovo je sranje. A nista narucio USB 3.1 > USB -C kabel, tvrde da je transfer podataka do 10gbps moguc. Ak ni to nece radit kak spada onda nek sve u 3 pikse marmelade. |
|
|
|
|
|
|
#173 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Imam ovaj case kojeg koristim za svašta. Ima termalne padove, alu case, lijepo disipira toplinu, Realtek kontroler: https://www.aliexpress.com/item/1005006880360072.html Sa kompa su brzine zapisivanja 390 MB/s (prvih ~6GB) onda padne na 180 MB/s. Brzine čitanja su 330-410 MB/s. Testirano s 50 GB fajlom. Unutra je M.2 2230 gen.3 disk od 128 GB kojeg se dalo kupiti za par eura na lopate. Temperature diska u procesu su ~40 °C. Ovo je druga ladica koju imam, ali je rijetko koristim. https://www.amazon.de/-/en/dp/B0BQ6SYQWL Sa kompa su brzine zapisivanja 400 MB/s (prvih ~8GB) onda padne na 200 MB/s. Brzine čitanja su konstantnih 410 MB/s. Testirano s 50 GB fajlom. Unutra je isti disk kao u gornjem primjeru. Temperature diska u procesu su ~55-72 °C. Nemam termalni pad, ne znam gdje mi je. Možda nije imao neku funkciju pa sam ga maknuo, ne sjećam se. Ne preporučam case, ima užasan način fiksiranja diska (plastični pin kojeg je tlaka utisnuti u rupicu). Isto Realtek kontroler. Oba casea uredno rade s Pixel 7, nisam testirao brzine.
|
|
|
|
#174 | |
|
Does youer dewg byte?
|
Citiraj:
Uštekavaš u stražnje portove direkt na matičnu, odnosno izbjegavaš prednje portove na kućištu?
|
|
|
|
|
#176 |
|
Does youer dewg byte?
|
Obično se to naravno događa kad je disk bez DRAM cachea. E sad ak veliš da kad direktno taj drive spojiš na matičnu ( pretpostavljam u m.2 port ), vjerojatno system rezervira određeni RAM umjesto internog cachea i stvar funkcionira. Kad se isto spoji prek USB kontrolera, sustav ne rezervira svoju memoriju i sve ovisi o usb kontroleru kućišta. Nisam točno skužio koji je točno model SSDa unutra, jer piše Adata, pa zatim SN750, odnosno SN720 ( a to su WD diskovi ) pa da vidimo jel ima ili nema DRAM.
|
|
|
|
#177 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Ovo: SanDisk Extreme Pro M.2 NVMe 3D SSD 1TB, M.2 2280 / M-Key / PCIe 3.0 x4 |
|
|
|
|
|
|
#178 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Kabel - ne bi vjerovao kakva sam sve sranja od ladica spajao preko USB A-C kabela od punjača od mobitela... Ako je kabel certificiran za USB3, onda mora raditi i s tom ladicom. Punih 40MB/s ćeš teško dobiti s USB2, barem ja to u praksi nisam vidio. A kako si napisao da kreće s većom brzinom sumnjivo je. U teoriji mogao bi se port prešaltati s USB3 na USB2 tijekom rada, ali da to napravi, ostao bi ti zapis u kernel logu. Uzeo si Ugreen koji je obično ok marka, ali opet prodavač nije specificirao kako treba. Ako je to RTL9210, a mogao bi biti po IDevima, to je jedan od boljih chipseta koji se manje griju i obično neproblematičan. Baci oko na stranicu-dvije unatrag, postali smo fotke par dobrih adaptera. Na mojemu s JMS583 kontrolerom možeš jaja peći, ali nikad problema u uvijek puna brzina. Temperature - ne bi smjelo biti tako brzo. Kontroler se može zagrijati, ali za par sekundi ne bi smio throtlati. A da ti popratiš malo dmesg -w dok uštekavaš adapter i dok kopiraš fileove da ne izleti kakva greška tijekom kopiranja? |
|
|
|
|
|
|
#179 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Bum pocekal sad kabel pa bumo vidli. Skopirao sam sve na njega sto sam htio i okacio na TV, za to je nebitno kak ga vidi samo da radi zasad. Edit: upravo kopirao 20GB podataka sa njega na firmin T14s prek USB-C kabla koji je s njim dosao - siba pisanje na interni disk (na lapu) sa 800MB/s a natrag na ext varira 300-500 MB/s. Tak da je definitivno ili ova moja kanta ili ti adapteri/kablovi. Cekam Kabel, javim rezultat. Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. Jučer u 17:20. |
|
|
|
|
![]() |
|
|