Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno > RETRO hardware i software
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.01.2026., 09:03   #9901
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor D00D Pregled postova
Nisu jako skupi al nisu sad bas ni jeftini, a kad jos kupis periferiju i/ili moderne dodatke zna ispast dosta.

E sad, ja imam pravi C64 i moj neki stav je ili imat pravu stvar ili koristit PC kao emulator iz razloga koje si naveo. Hardware emulacija je i dalje emulacija i ne bi dao novce za C64 ultimate (ni ostale slicne uredjaje tipa THE C64, SNES mini itd).
A te minije nemoj stavljat u isti koš sa ovim, većina ostalih je najčešće neki mediatek jeftikaner chipset unutra i emulacija najgore vrste.
Ali da, i FPGA je emulacija koliko god se oni trudili to nama predstaviti kao pravu stvar, svakako bolje od tih jeftinijih chipseta koji su već u startu rađeni za neki entry level android uređaj i slično.
Staro 09.01.2026., 19:25   #9902
D00D
Premium

Datum registracije: Jun 2020
Naravno, mini konzola i recimo mister nisu ni slicni.
Ali ako netko ima mister, 8bitdo gamepad i moderni monitor.... to nije kao da igras Mega Drive. Ja igram pravi Mega Drive na CRT telki.
Za sve koji nemaju prostora i novaca za original hardware, PC emulacija je good enough i potpuno besplatna. Zato sam protiv davanja novaca za sve ove 'nesto izmedju' masine.
D00D je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2026., 20:25   #9903
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Laptop iz sredine 90ih, bootao sa diskete, još uvijek funkcionalan.
Toshiba 220CS

https://ibb.co/kgdYNRRM
https://ibb.co/1tLtdP12

Zadnje izmijenjeno od: m4dm4n. 09.01.2026. u 20:27. Razlog: dodane slike:
m4dm4n je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2026., 20:48   #9904
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
Laptop iz sredine 90ih, bootao sa diskete, još uvijek funkcionalan.
Toshiba 220CS
https://ibb.co/1tLtdP12
Jako lijepa retro pila, nabasao na jednog kojem nije radio ekran iako je bacao uredno sliku na vga konektor, srecom Roy aka forumska legenda je bio tako ljubazan da mi donira sličnog mrtvaca, na kraju se ispostavilo da je LCD inverter bio prdnuo u fenjer tako da se frankenštajning isplatio jer su ekrani i inverteri bili isti bez obzira na razliku u godištima modela

Ako se dobro sjecam malo je bio zahtjevan za podesiti izvan win okruzenja, poseban pain su ako se dobro sjecam bili zvuk u DOS-u i cudan aspect ratio ako nije nativna reza. BIOS na tom kompu mi je bio full zanimljiv, i na kraju su tamo i bile opcije za zvuk/aspet, kolko me sjecanje sluzi u nekom bizarnom pod izbrniku...

Edit: Našao sam na fotkama, radilo se o cini mi se nešto mlađem sličnom dizajnu (bar koliko vidim), modelu 708DVD.

Zadnje izmijenjeno od: Alien_200581. 09.01.2026. u 22:37.
Alien_200581 je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2026., 00:16   #9905
Iluzionist
Premium
Moj komp

Iluzionist's Avatar

Datum registracije: Apr 2019
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Da ne vrtim stranice unazad, da li je netko uzeo C64 Ultimate?
Vidim da to čudo sada iskače iz paštete. FPGA je, ima mehaničku tastaturu i može ga se nasvirati i da bude brži. Paše i u original kućište ("kutija za kruh" što bi rekli američani) i ima utore za orginalni SID i tastaturu.
Na prozirnima se tastatura valjda uvija, ali je na bež modelu sve kako treba.

Ja sam pobornik emulatora zbog jednostavnosti i ne gomilanja HW-a, ali me baš zanima da li je netko ovo uzeo s obrzirom da koliko sam skužio polovnih C64 ima vj jako puno i pretpostavljam da nisu skupi.

Origigi C64 IMHO, bitno je povoljnije i ipak originalna stvar (promijeniš kondenzatore, novo napajanje pod obavezno, i vozi).

Ultimate je vrlo vjerna kopija, kao i MisterFPGA, ali uvijek i samo kopija.
Imam Mister-a, vrhunska stvarčica, ali...nema c64 tipkovnice i to mi ubija onaj pravi osjećaj. Kao i za Amigu.
Odlično je to što uz adaptere možeš koristiti origigi joystick/kontolere, i kada pokreneš igru (ako govorimo o igrama), zbilja razlika je "u dlaci", toliko je dobar. Za konzole pogotovo.
Eto.
Ako si iole vješt sa lemilicom, kupi original, ako ne i neda ti se zezati sa time, idi na Ultimate/Mister, ovisno koju razinu vjernosti izvedbe trebaš.
Iluzionist je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2026., 10:38   #9906
jazz3p
Premium

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:
Paše i u original kućište ("kutija za kruh" što bi rekli američani)...
Da danas kupujem, orginalna "kutija za kruh" bi bila zadnja na listi. Gomila prastarih čipova koja troše struju na grijanje upakirana u ružno i nepraktično kućište. Da kupujem, uzeo bih C64C i nebi me bolila glava ako je u njemu neki čip zamjenjen fpga ili drugim modulom, jer orginala nema za međed kunu.

Cijeli stroj zaliven u jedan fpga čip me ne zanima, a još manje sve to upakirano u već spomenuto ružno i nepraktično kućište. Za to imam PC sa ergonomijom do jaja, a ako slučajno trebam i breakpoint debuging u visual studio code okruženju sa lampicama i još se mogu i u djeda mraza obuć.
jazz3p je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2026., 18:48   #9907
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Ne mislim ja kupovat, ja sam za emulaciju, nego me baš zanimalo što retro kolekcionari misle o ovome i misli li netko kupiti, napisao sam sve u prvom postu.
Staro 10.01.2026., 18:57   #9908
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Ne mislim ja kupovat, ja sam za emulaciju, nego me baš zanimalo što retro kolekcionari misle o ovome i misli li netko kupiti, napisao sam sve u prvom postu.
Imam 4x Atarija da bih imao Atarije, ne moram se ni igrat na njima pobogu! Mogao sam si instalirat Atari emulator i igrat 55 igrica, ali onako, koja je poanta toga? Ovako imam 4x Atarija i jednu igricu... Kad poslozim i spojim na TV, onda je to totalno veselje doma... Kabela i adaptera biljon, ali radi!

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 10:56   #9909
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Imam 4x Atarija da bih imao Atarije, ne moram se ni igrat na njima pobogu! Mogao sam si instalirat Atari emulator i igrat 55 igrica, ali onako, koja je poanta toga? Ovako imam 4x Atarija i jednu igricu... Kad poslozim i spojim na TV, onda je to totalno veselje doma... Kabela i adaptera biljon, ali radi!
E to, OK, svatko ima svoje veselje.

Ja se kad sev oduzme i zbroji najviše volim igrati sa slaganjem i podešavanjem nečega, i na kraju se igram najmanje. Npr imam tih retro ručnih konzola i neke su na linuxu (te su mi draže, ali su sve HW-ski slabije), a neke na androidu, pa slaganje svega u batoceri da radi kako treba, da ima sve skrinšotove i slično.
Pa do modanja 3DS-a, PSP-a, Vite, Wii-a...i onda podešavanje svega na njima...

Recimo neke konzole su mi nezamijenjive u emulaciji, npr Vita, NDS i 3DS jer imaju tochscreen/touchpad i mikrofon i kamere pa je to sve skupa teško emulirati tj bude nezgrapno. Isto tako u zadnje vrijeme je u fokusu popriličan lag na emulatorima koji se najviše očituje na NDS i 3DS igrama, zna biti i 3 puta sporiji odziv u odnosu na originalnu konzolu.

Ali mi je za klasične kućne i ručne konzole te arkadne automate emulacija top i u hrpi slučajeva bolja od prave stvari.

Duckstation je npr čudo za PS1, možeš dizat rezoluciju 3d elemanata u igri, koristiti razne filtere i shadere za 3d i 2d elemente, koristiti bolju gradaciju boja da se ne vidi dithering (koja je naša riječ za ovo?) ako te smeta i naj stvar po meni, uklanjanje lelujavih elemenata po kojima je PS1 poznat. Tako da na kraju dobiješ svojevrsni remaster igre (za hrpu emulatora postoje i HD uspcaled teksture i HUD i slično).

Još jedan dobar primjer je Metroid Prime Trilogy koji je izašao samo na originalnom Wii. Postoji PrimeHack za igru koji sve igre sa motion kontrola prebacuje na gamepad i prilagođuje HUD/prompt teksture da odgovaraju onima na gamepadu, tako da ti se sve prikazuje ispravno.

A za PS1 sam igrao Alien: Resurrection sa tastaura+miš kontrolama i igra je onda igriva. Na gamepadu je abnormalno teška.

Tako da ima i emulacija svoje prednosti i čari, ali ima i mana.

Najveća prednost je nezauzimanje mjesta.

Da se vratim na tvoj upis, koji Atari? Ima ih više koji se spajaju na TV.
ST (ovo nekako sumnjam pošto je EU Amigin teritorij, ali nikad se ne zna), 800, 2600?
Staro Jučer, 11:07   #9910
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
E to, OK, svatko ima svoje veselje.

Da se vratim na tvoj upis, koji Atari? Ima ih više koji se spajaju na TV.
ST (ovo nekako sumnjam pošto je EU Amigin teritorij, ali nikad se ne zna), 800, 2600?
Nemam te prastare Atarije, ja sam patio za ST serijom pa sam si nabavio sto me zanimalo...

520STF
1040STF
1040STFM
Falcon030

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4-2666
512GB Samsung PM981a, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

calypso je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 17:31   #9911
Iluzionist
Premium
Moj komp

Iluzionist's Avatar

Datum registracije: Apr 2019
Imam ja 2600, tri komada: 2x "darth vader", i jedan jr.
Jedine konzole koje sam morao spojiti na CRT (nisu modane) i ni jedan TV u kući, pa ni konverter kojeg imam (neki kinez koji uredno radi sa ostatkom retro konzola) ne radi sa njima. Isprva sam mislio da je prva koju sam nabavio neispravna, no nije, radi (kao i ove poslije nje). CRT only.
Srećom, ima punica jedan, još uvijek (ništa bez punice/ništa kontra punice!)
Iluzionist je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 21:20   #9912
JoZ@
Premium
Moj komp

JoZ@'s Avatar

Datum registracije: Apr 2003
ak se kome gleda skoro 4h

This Commodore VIC-20 Hasn't Been Turned On For 30 Years- Can We Make It Work?

https://youtu.be/frEvOrpLWVs?t=174
JoZ@ je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno