Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.01.2026., 11:26   #2431
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Kod mene Bosch serija 6 ovo ljeto napunila 11g.
Platična podnica, samo navodim za ekipu koja tvrdi da to ne valja.
Popis kvarova i održavanja:
- gumica oko vrata, par €, ebay
- gumice na spoju cijevi "gornje ruke" i stražnje stijenke - nema posebno, zamijenjena cijela ruka, 50€ amazon. Da ukućani ne nabijaju gornju ladicu ko "nadrogirani rakuni" možda bi i to potrajalo dulje
Nedavno je bacila neku grešku, po kodu je kao zaštopan odvod, očišćen filter dolje i tjeramo dalje.
Pere min. 1x/dnevno, nekad i dvaput.
Meni najbolji feature kod Boscha - javno dostupan popis dijelova sa šiframa i exploded dijagrami. Idealno za DIY, pogledaš i naručiš dijelove sam. Domaće firme koje se bave dijelovima da ne spominjem - preskupi, skrivaju podatke. Jednima sam poslao upit samo sa preslikom naljepnice gdje se vidi model mašine - vratili mi popis dijelova, ali su šifre bile napisane naopako - od zadnje znamenke prema prvoj. Valjda da ne bi išao dalje tražiti. Cijene naravno duplo nego da naručim sam izvana
Tekući problemi:
- gumica oko poklopca pretinca za detergent slabo zatvara pa neki puta tekući detergenti iscure prije vremena.
Tu Bosch naravno ne daje zamjenski dio samo gumicu, nego treba cijeli mehanizam kupiti što nije baš isplativo. Tableta/prašak i tjeramo dalje.
c-shadow je online   Reply With Quote
Staro 07.01.2026., 11:36   #2432
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Previše kvarova za 11 godina. Kod mene neka osnovna Gorenje stara 20 i nešto godina, promijenio samo jedan grijač, a kondenzator koji se bio zapalio sam eliminirao. I dalje pere dobro iako mi se po zvuku čini da bi pumpa uskoro mogla prdnuti. Ima plastično sito i krivi se od visoke temperature, zato bolje izbjegavati plastiku.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2026., 12:11   #2433
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Za današnje uređaje to je još dobar rezultat.
Prije Boschice imali smo neku Whirlpool čini mi se, prala je duplo kraće, ali 60°C je bio min program. Krepala pumpa nakon 7-8godina, popravak neisplativ.

Ono što iritira je da su u sva 3 slučaja otišle male gumice koje koštaju valja 0.1€ u nabavi, ali ih Bosh ne želi prodavati pojedinačno.
Nijedan od tih kvarova nije zaustavio mašinu, radila je i dalje, samo ili je curkalo okolo ili je slabiji tlak vode na gornjem dijelu. IMHO brtve = redovno održavanje, potrošni materijal.
Na Boschu je podnica plastična i sva sita i ništa se ne krivi od temp.
Računaj da je na starim mašinama default program obično 65 °C ili više. Na mojoj je 50/Eco default i traje 3h+.
Mogu forsirati skraćenje i onda je upola, ali pumpa duplo jače pumpa vodu.
Isto tako jedini dodatni upotrebljivi program je 70 °C za lonce, ostali svi su ili 45 ili auto 40-50. Znači do 70 koliko je max nema krivljenja plastike.
Na koliko ti pere Gorenje da su se plastike sfrkale?
Staro 07.01.2026., 13:14   #2434
tomislav10
Registered User

tomislav10's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor nick praskaton Pregled postova
500€ je ta po nabavi, a jesi probao različite programe isprobati?
Ma ja sam je platio na popustu nekih 450€ baš zato jer je bila na tako velikom popustu.
Nova je, ne bi trebalo biti ništa zaštopano ...
tomislav10 je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2026., 20:03   #2435
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Na koliko ti pere Gorenje da su se plastike sfrkale?
Ne bih znao, zagubio sam upute, na netu ih ne vidim, ali termo kamerom sam snimao elektroniku i najveća temperatura od 66°C je bila kod ulaza u pumpu, znači da bi moglo biti 70-ak °C max. Nije neka velika deformacija, ali dovoljno da sitnice prođu ispod. Sad kako ložim je malo stavim na peć i ispravi se, ali nakon x pranja se opet deformira.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 09.01.2026., 10:57   #2436
imaticx
Moj komp

imaticx's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Nije bijela tehnika, ali slično, a ne vidim temu. Trebao bih preporuku za neki Airfryer. Jedna ladica, 4 ili 6 litara... Neka srednja/viša klasa. Tefal ne dolazi u obzir jer je u 2 godine koliko je bilo jamstvo, 3 puta bila na servisu po mj. dana. A koristimo ju max 3-4 puta mjesečno
Staro 09.01.2026., 11:29   #2437
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Ja bas mogu preporucit Tefal, imam Easy Fry Silence XL Vision. Radi ko sat, koristi se vise puta dnevno, od odledivanja/grijanja kruha iz leda pa nadalje.
Staro 09.01.2026., 11:49   #2438
RainZG
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Ja sam prije 10 dana uzeo philips seriju 5 u pevexu. Imali su neke akcije, mislim da je ovaj bio na -50%. Sasvim zadovoljan. Spaja se na wifi pa postavke za pripremu mogu syncati direkt sa moba
RainZG je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2026., 12:06   #2439
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor prileee Pregled postova
Ja bas mogu preporucit Tefal, imam Easy Fry Silence XL Vision. Radi ko sat, koristi se vise puta dnevno, od odledivanja/grijanja kruha iz leda pa nadalje.
Također, s tim da ju mi imamo tek nekih godinu dana.
Nadam se da samo nije tišina pred oluju
Igorr je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2026., 12:38   #2440
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor RainZG Pregled postova
Ja sam prije 10 dana uzeo philips seriju 5 u pevexu. Imali su neke akcije, mislim da je ovaj bio na -50%. Sasvim zadovoljan. Spaja se na wifi pa postavke za pripremu mogu syncati direkt sa moba
Mi smo uzeli seriju 3, ovu sa linka (sa breakfast setom za zapeci kruh i jaja):
https://amzn.eu/d/cubxTw5

Na kraju sam uzeo za nju i grill plocu i dodatnu resetku. U velikoj kosari najcesce radimo nesto za sebe (zena i ja), u maloj kosari su ili prilozi ili nesto za malu (ne jede sol pa joj kuhamo odvojeno).

Najdrazi feature mi je double decker
https://imgur.com/a/q4844iM
Staro 09.01.2026., 12:46   #2441
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Citiraj:
Autor tomislav10 Pregled postova
Kupio sam novu ugradbenu perilicu Gorenje GV693C60UV i nekako slabo pere. Za perilicu od cca 850€ očekujem više. Jel imate kakav prijedlog kako istu podesiti?
Šta to znači slabo pere.
Da li ostaju ostaci hrane. Ne opere nešto šta se primilo. Ili čaše ostaju musave, nemaju sjaj.

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz
MBO: ASRock H610M-HDV/M.2 R2.0
RAM: 16 Gb, Corsair CMK16GX4M1D3000C16
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, KINGSTON SKC3000S1024G
Net: TP-Link Archer TX55E
PSU: Xilence, Bronze 550W
Monitor: Samsung

CPU: Intel® Core™ i7-5820K, 6 Cores, 15M Cache, up to 3.60 GHz
MBO: JGINYUE, X99M-PLUS D4 v5.3, LGA 2011-3, 2xM.2 NVMe, 4xSATA3, WiFi NGFF
RAM: 2x8 Gb, Kllisre DDR4, 2666MHz
VGA: ATI RX570, 4 Gb
HDD: NVMe 1 Tb, Patriot
Net: Fenvi WiFi 7, Intel BE200NGW M.2 Wireless Adapter
PSU: Inter-Tech SP750
Monitor: Samsung
Amdejac je online   Reply With Quote
Staro 09.01.2026., 20:09   #2442
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor imaticx Pregled postova
Nije bijela tehnika, ali slično, a ne vidim temu. Trebao bih preporuku za neki Airfryer. Jedna ladica, 4 ili 6 litara... Neka srednja/viša klasa. Tefal ne dolazi u obzir jer je u 2 godine koliko je bilo jamstvo, 3 puta bila na servisu po mj. dana. A koristimo ju max 3-4 puta mjesečno
Ninja air fryer.

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2026., 21:13   #2443
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
zamolit ću preporuku indukcijske ploče (ugradbene), za čim manje love.
oko 200njak eura su tu beko, candy, vox, gorenje, vivax i slični, i svi nude 5 god jamstva.
teško mi je očekivati da će trajati i toliko al ajde.
biti će u apartmanu, pa će se realno koristiti 2 mjeseca godišnje, ovi koji dođu u sezoni ni ne kuhaju.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2026., 21:22   #2444
Enter Sandman
dark paradise
Moj komp

Enter Sandman's Avatar

Gorenje 1800kn cca, jos uvijek radi svakodnevno 3+g.

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
Enter Sandman je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2026., 10:12   #2445
tiki66
tiki
Moj komp

tiki66's Avatar

Uzmi nešto što ti ima najbolju servisnu podršku, obično je to Gorenje ili Beko. Ove nonamere tipa Vivax, Vox, Fox, Box i slično ne bih ni uzimao u obzir
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2026., 14:45   #2446
Colop
Premium

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
zamolit ću preporuku indukcijske ploče (ugradbene), za čim manje love.
oko 200njak eura su tu beko, candy, vox, gorenje, vivax i slični, i svi nude 5 god jamstva.
teško mi je očekivati da će trajati i toliko al ajde.
biti će u apartmanu, pa će se realno koristiti 2 mjeseca godišnje, ovi koji dođu u sezoni ni ne kuhaju.
Gorenje, beko ili candy samo radi servisne mreže i rezervnih dijelova.

Staro 10.01.2026., 15:44   #2447
jp_rv
Premium

nisam uspio na beko stranici nać servise u istri, iako po gugletu očito postoje.
candy je navodno kupio hisense i ugasio taj brand, pa ovo šta se prodaje su zapravo stare zalihe. ne mijenja na stvari ako su preuzeli na sebe servisni dio, iako mislim da tu neće bit neke sreće.
nisam pametan. gorenje i končar uređaji su nam već svi bili na jamstvu. ispada da nema veze brand, bitno da ima čim duže jamstvo, jer će krepat kakogod.
Staro 10.01.2026., 16:17   #2448
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

A što nije Hisense vlasnik Gorenja već godinama?
Staro 10.01.2026., 16:23   #2449
Colop
Premium

Citiraj:
A što nije Hisense vlasnik Gorenja već godinama?
Je.

Staro 10.01.2026., 19:23   #2450
jp_rv
Premium

onda stvarno je svejedno.
uzet ću beko u pevexu.
tnx
Staro 10.01.2026., 19:28   #2451
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

@jp_rv
Ako ideš u Pevex, raspitaj se kod njih, za neke uređaje/brandove oni imaju čak i svoj servis.
A za sve uzimaju uređaje pa po potrebi šalju dalje na servis ili rade zamjenu ili povrat love, ovisno o situaciji.
Staro 11.01.2026., 17:05   #2452
DragonSlayer
Premium
Moj komp

DragonSlayer's Avatar

Datum registracije: Nov 2012
Ej, tražim novi friđ al nez koji valjaju. Problem je što je layout kuhinje fakat za kurac pa je max širina i dubina ~60cm. Visinski nije neš bitno ali manje od 185cm definitivno, 170-175 idealno. I žena hoće da je bijeli, al mislim da bu tolerirala stainless steel/srebrni ako su fakat bolji. I da, nez koliko je kontradiktorno, ali no frost + da može bit sladoled unutra bez da se otopi

TY&LP <3
Staro 11.01.2026., 17:06   #2453
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor DragonSlayer Pregled postova
Ej, tražim novi friđ al nez koji valjaju. Problem je što je layout kuhinje fakat za kurac pa je max širina i dubina ~60cm. Visinski nije neš bitno ali manje od 185cm definitivno, 170-175 idealno. I žena hoće da je bijeli, al mislim da bu tolerirala stainless steel/srebrni ako su fakat bolji. I da, nez koliko je kontradiktorno, ali no frost + da može bit sladoled unutra bez da se otopi

TY&LP <3

Liebherr ako bas zelis kvalitetu. Sve ostalo > gledaj da ima bar 5 godina gare.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 18:48   #2454
jp_rv
Premium

Citiraj:
@jp_rv
Ako ideš u Pevex, raspitaj se kod njih, za neke uređaje/brandove oni imaju čak i svoj servis.
A za sve uzimaju uređaje pa po potrebi šalju dalje na servis ili rade zamjenu ili povrat love, ovisno o situaciji.
webšop miki
ali prikup ćemo odraditi tamo, stari se muva po istri pa će pokupit. uzeli smo beko na kraju. jbg. nije neki izbor.

a odgovor za kolegu niže koji traži friđž, gledaj čim duža gara i da NE radi na butan tj ovaj novi plin. mislim da je oznaka r290. lokalni serviseri to ne popravljaju kad iscuri, tako da nakon jamstva - bacaš. meni je crko u jamstvu nakon 4 godine i dobio sam novi, odnosno drugi model. moguće da nije svugdje tako, ali u istri je.
Staro 11.01.2026., 20:37   #2455
buljaka
Premium

Datum registracije: Aug 2014
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
nisam uspio na beko stranici nać servise u istri, iako po gugletu očito postoje.
candy je navodno kupio hisense i ugasio taj brand, pa ovo šta se prodaje su zapravo stare zalihe. ne mijenja na stvari ako su preuzeli na sebe servisni dio, iako mislim da tu neće bit neke sreće.
nisam pametan. gorenje i končar uređaji su nam već svi bili na jamstvu. ispada da nema veze brand, bitno da ima čim duže jamstvo, jer će krepat kakogod.
Candy nema veze sa hisense nego je haier kupio Candy 2018.

Hisense je vlasnik gorenja
buljaka je online   Reply With Quote
Staro 25.01.2026., 11:11   #2456
zvonac
Premium
Moj komp

zvonac's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Pozdrav.

Gledam vešmašinu dubine 44-46cm, obavezno 1400okr.
Imamo LG starost 8 god.kao nova, ali nismo zadovoljni, osnovni (6kg) model, 1000okr. nemalo puta zna u noći stati pa ju moramo ugasit i ponovno upalit, s tim da pere oko 3.5-4h..

E sad, baš smo bili u harvey normanu i tip mi je rekel da tražimo perilice sa postavkama gdje se može podesit vrijeme pranja, po njegovom objašnjenju, za ekonomično pranje, ona vremenski duže pere..

Dao je preporuku za ovu perilicu.
https://www.aeg.hr/laundry/laundry/w...hine/l6se47de/
Ak imate kakve preporuku, slobodno napišite.
zvonac je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2026., 11:22   #2457
pero_dinamit
Registered User

pero_dinamit's Avatar

Datum registracije: Mar 2011
Mi smo imali series 7000, ali kombinirana sa sušilicom. Skroz zadovoljni. Možeš namjestiti vrijeme pranja kada želiš da ti počne, tipa za 5h kreni prati. Također dosta programa možeš skratiti vrijeme pranja, ako ne želiš da ti pamuk pere 2.5h, ti ga možeš skratiti na nekih 1h, tako nekako. Istina, imali smo problem sa nekom žicom pa nije radilo sušenje, ali to se riješilo u garanciji i ja poslije još jednom kada je garancija otišla, ništa komplicirano ugl.
Sada je kod punice nakon 7godina i dalje pere.
pero_dinamit je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2026., 11:24   #2458
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Osobno sam počeo izbjegavati te kratke programe, teško operu masne krpe i ostalu odjeću, onda to poslije užegne u ormaru pa sve zasmrdi.

Staro 29.01.2026., 00:36   #2459
SPLiFF
Premium
Moj komp

SPLiFF's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ne samo da izbjegavam, nego ih još produžim, stisnem kao da je jače zaprljano. Šta mi vrijedi par litara vode i par centi uštede ako nije dobro oprano.
Kao ovi moderni tuševi, štede vodu tako da ograniče protok tko se toga dosjetio...
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2026., 07:18   #2460
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Niti dobro oprano, niti dobro isprano, ne znam što je gore, koža sve te kemikalije fino upija...

Protok si ograničiš preko regulatora tlaka iako ni to nije neka velika ušteda, možda 10% u mom slučaju, ako gledam stanje bez i nakon postavljanja regulatora tlaka na 2,5 bara.